Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Maj 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
897 odpowiedzi w tym temacie

#201 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 08 maja 2010 - 07:53

Judyta, miejsca z tych zdjęć poznaję. Co do czatowni pływającej...Raczej nie ma szans.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#202 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 08 maja 2010 - 11:31

thebleeding, - ja tylko odpisywałam koledze, ja do czatowni się nie nadaję, dłużej niż dziesięć minut bym nie usiedziała w jednym miejscu :mrgreen:

#203 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 08 maja 2010 - 12:04

Dzisiaj krótko, o 11ej byłem już w domu, niemoc mnie ogarnia od tej pogody, co widać na załączonych obrazkach.

190. Skubanego pełzacza prawie nie widać na drzewie, dobrze się maskuje ;-)
Dołączona grafika

191. odległość około 30-40m reszta w exifie, ale upatrzyłem sobie miejscówkę na podejście bliżej, temat na następny tydzień :->
Dołączona grafika
192.
Dołączona grafika

#204 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 08 maja 2010 - 12:28

Dzięki , a już myślałam że mi się oberwie, to było na Dojlidach w Białymstoku, to na czatownię chyba nie ma szans- za dużo ludzi. Byłam tam pierwszy raz, a mam do tego miejsca jakieś 10 km.

5 minut od miejsca w którym robiłaś fotkę nr 180 mamy z Chemikiem budę :mrgreen:

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#205 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 08 maja 2010 - 13:28

Czyj to trop?
Moje przypuszczenie to borsuk ale proszę o rozwianie wątpliwości.
Dodam ,że miedzy tropami były stosunkowo krótkie odległości jakieś 30cm.
193.
Dołączona grafika

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#206 michalm (Michał Marcinkowski)

michalm
  • Użytkownik
  • 111 postów

Napisano 08 maja 2010 - 13:37

adamotl-wygląda na borsuka. Jak dobrze widzę to jest odcisk 5-ciu "palców"-rzecz charakterystyczna dla niedźwiedzia i borsuka.

...

#207 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 08 maja 2010 - 14:26

nieudacza, poszukam :mrgreen:Z tego co się domyślam to na pewno nie prosto dalej drogą tylko trzeba iść w boczną ścieżkę. A od was wczoraj nikogo nie było ?
W tym miejscu nagrałam żabki, kiedyś i u mnie było słychać wystarczyło otworzyć okno ale jakoś ostatnio coraz mniej a nawet wcale, nie wiem dlaczego.

#208 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 08 maja 2010 - 14:56

turbol, piekny szarak,

Judyta, miejscowka ciekawa, trzeba rozpracowac teren i moze nie bedzie tak zle

Marcin D., 185 i 187 moga spokojnie trafic do tematycznych. u mnie niestety czajki jedynie na przeoranej ziemi sa, wiec tlo takie sobie. Ja dzis wyruszylem na bobry, ale stada moczykijow skutecznie mnie zniechecily do jakiejkolwiek zasadzki. ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo - zostalem zmuszony do znalezienia innego miejsca. znalazlem. przepiekna wislana lacha, z trudnym dostpepem. trzy zeremia bobrowe, biegusy, rybitwy, tracze, no i sieweczki. te ostatnie akurat udalo sie upolowac, kadry moze nie najlepsze, ale to moja pierwsza sieweczka rzeczna (morska juz mam :-). cztery pierwsze to wg mnie samiec, na ostatnim to pani sieweczka:

194.
Dołączona grafika

195.
Dołączona grafika

196.
Dołączona grafika

197.
Dołączona grafika

198.
Dołączona grafika
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#209 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 08 maja 2010 - 16:14

maciejowy, jak dla mnie świetna seryjka, podoba się.

#210 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 08 maja 2010 - 16:37

maciejowy, świetne kadry! 194 dałbym do tematycznych. Jestem pod wrażeniem.

#211 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 08 maja 2010 - 16:55

maciejowy , jestem pod wrazeniem , piekne kadry i na przepieknym tle

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#212 kucik (Michał)

kucik

Napisano 08 maja 2010 - 18:41

195 wymiata. Fajne tlo i kolory, choc troche bym wszystkie przycial

#213 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 08 maja 2010 - 19:20

Dziś spotkałem ciekawego kozła, wychodzi tylko na chwilkę, żeruje pewnie 10 min i ucieka w las, 2 razy go widziałem a dziś mu fotkę strzeliłem tylko był daleko, ciemno i musiałem przyciąć no i jakość padła fotki ale jest:
Z początku myślałem że to scypuł zwisa ale jednak (chyba)nie.
199.
Dołączona grafika

Znając życie biedak ma przechlapane bo takie myłkusy są dla myśliwych rarytasem ale póki co nikt nie wie poza mną;-)

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#214 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 08 maja 2010 - 19:22

adamotl, jak na cięte i tak dobrze, wyszło bardzo fajnie.
Większość moich zdjęć jest cięta, bo nie jestem w stanie podejść na odpowiednią odległość, a ogniskowa nie pozwala :-/

#215 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 08 maja 2010 - 19:26

enkoder, cięte i to sporo jakieś 50%, widzę że masz C100-300 USM nie wiem jak u ciebie z ostrością ale moja Sigma 70-300APO DG to jednak traci ostrość wraz z ogniskową ale tak do 230mm jest przyzwoicie i tak staram się focić to i później można przyciąć...

#216 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 08 maja 2010 - 19:39

adamotl, mam dokładnie to samo, żyleta jest na 100 już po przymknięciu do 5,6 każde zdjęcie ostre i szczegółowe, na 200 ujdzie w tłoku, a na 300 zawsze jest katastrofa, chyba że obiekt przede mną oddalony jest 2m maksymalnie.
Z tego co słyszałem i czytałem nasze szkła są pod kątem optycznym bardzo zbliżone, prawie takie same, jedyna różnica to USM.
Nie jest to obiektyw na kiepską pogodę, a na jasną L-kę mnie nie stać, tak więc próbuję sił tym co mam, jak na razie.

#217 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 08 maja 2010 - 20:03

Iroslav, kucik, lucas_g, trauma, dzieki za dobre slowo, nie myslalem, ze az tak sie spodoba.

kucik, moze by mozna przyciac, ale wtedy poleci jakosc, bo mimo wszystko byly za daleko, i te kadry sa juz ciut cropowane. a po drugie to z tym tlem wyszly takie srodowiskowe. wg lepsze dobrej jakosci srodowiskowe, niz kiepskie z sama sieweczka. ale to oczywiscie jedynie moje odczucia :-)

enkoder, adamotl, moj nikkor to tez zaden wypas ani gorna polka. ale na 300 mm wystarczy przymknac f do 7.1 i juz zaczyna sie robic dobrze, wstawione sieweczki byly na f=9 z ISO=640 i wg mnie jest niezle, choc tylko na ostatnim kadrze mialem ladne sloneczko. choc u ciebie, enkoder, widze f-9 czy 11. nie wiem, czy uzywacie, ale moze warto tez czasem monopod zaangazowac i AF punktowy, a moze sie poprawic (u mnie pomoglo ;-))
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM

#218 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 08 maja 2010 - 20:06

maciejowy, Sigmę domykam do 8 (a przy 300mm to mus) zawsze ale f9 czy 11 jeszcze nie próbowałem przy zwierzaczkach... dzięki za radę jutro wytestuje:)

#219 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 08 maja 2010 - 20:14

adamotl, zawsze warto sprawdzic, moze cos pomoze. Poza tym warto zawsze sprawdzic rozne ustawienia AF.

enkoder, przy trzciniakach warto zawsze poobserwowac je troche przed zasadzka, szczegolnie, jezeli obok jest laka z wysokimi trawami. bo lubia one odlatywac z trzcin na kilka, kilkanascie minut by tam zlapac wieksze owady, np. koniki polne. Co prawda na razie to raczej zajete sa 'innymi' sprawami. i czesciej wybieraja trzciny do siadania od strony wody, jezeli masz tam jakis mostek to warto sie na nim przyczaic. i ostatnia radar: jezeli zobaczysz trzciniaka siedzacego nisko na trzcinie to ustaw sie na czubek trzciny, one bardzo czesto wspinaja sie po niej na gore, rozgladaja sie i dopiero potem leca kawalek dalej

#220 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 08 maja 2010 - 21:19

maciejowy, trochę spóżnione ale szczere gratulacje za pokazaną serię, miło się ogląda tak przemyślane i nie atlasowe ujęcia

200
Dołączona grafika

201
Dołączona grafika