Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

czerwiec 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
984 odpowiedzi w tym temacie

#761 MaciejR

MaciejR
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 09:14

na 722 przypomina tą słynną trującą rybę :)
Jak nie brak czasu, to brak słońca......
H50-->E520-->C600D
http://www.garnek.pl/macroz

#762 pol

pol

Napisano 25 czerwca 2010 - 11:57

maciejowy napisał

choc spore cropy, lub przeostrzone

niestety, spore cropy

miszak chciałem napisać będzie dobrze, ale po namyśle napiszę, że będzie celująco

buteo :thumbsup:

#763 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 12:46

minek91, dlaczego popełniasz cały czas te same błędy, prawie wszystko masz centralnie (czyli na środku), już kilka osób zwracało Ci uwagę jak należy kadrować zdjęcie. Błędy na pewno jeszcze długo będziesz popełniał, je też dopiero od niedawna się uczę i robię ich też wiele, ale staraj się bardziej rozważać porady innych- jak ktoś dla Ciebie pisze że powinno być mniej z lewej strony to zrób tak i zobacz czy rzeczywiście jest lepiej- ja bynajmniej tak robię.
Zdjęcia motylków- trzy ostatnie- podobają mi się, tylko uważam że maciejowy ma rację, pozdrawiam i życzę powodzenia w robieniu kolejnych zdjęć.
miszak, z takiej odległości mieć dudka- super. :clap:
Andrzej_B, fajne te twoje ślimaczki, trochę takie obślizgłe. :mrgreen:
Wszystkim gratuluję zdjęć :-D

#764 minek91

minek91

Napisano 25 czerwca 2010 - 14:42

No dobra wszystko ok centralnie nie centralnie w nactional geographic bardzo duzo zdiec jest zrobionych centralnie tak samo zdiecie powyzej ślimaczkow tez jest centralnei to chyba dobrze ze na pierwszym planie, centralnie jest to co przyciaga najwieksza uwage, chyba ze cos zle pojmuje.

Canon EOS 500d + Sigma 150-500 f/5.0-6.3 + Canon 300mm f/4

Moja strona"

#765 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 15:15

minek91, Poczytaj TUTAJ.
Wiele ciekawych rzeczy się dowiesz, nie tylko o poprawnej kompozycji zdjęć.
Wszyscy się jeszcze uczymy, więc nie zamartwiaj się opiniami, z dnia na dzień będzie lepiej.
Pooglądasz sobie przykładowo za kilka miesięcy swoje stare foty z nowymi i zobaczysz na czym to polega. ;-)

#766 nature_maniac

nature_maniac
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 15:18

minek91 napisał

No dobra wszystko ok centralnie nie centralnie w nactional geographic bardzo duzo zdiec jest zrobionych centralnie tak samo zdiecie powyzej ślimaczkow tez jest centralnei to chyba dobrze ze na pierwszym planie, centralnie jest to co przyciaga najwieksza uwage, chyba ze cos zle pojmuje.

Nie zawsze centralnie znaczy źle ale kadrować powinieneś się nauczyć. google i lektura na temat złotego podziału ci pomogą w zupełności. Kierując się zdjęciami z nationala bierz pod uwagę to, że choćby była fotki która ci się nie spodoba to national słono zapłacił za nią fotografowi i musi być ok , od tak. Jak domniemam robisz fotki za free więc staraj się udoskonalać poprzez czytanie różnych artykułów, a jak będziesz zarabiać tyle co fotograf w nationalu możesz robić jak chcesz bo będziesz miał na to odbiorce.

#767 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 17:43

minek91,- najpierw naucz się jak poprawnie powinno wyglądać zdjęcie, czyli między innymi jak powinno być wykadrowane, a dopiero jak poznasz wszystkie zasady to zaczniesz robić tak jak Ci się podoba. Ja też widziałam zdjęcia bardzo znanego fotografa gdzie nawet krajobraz był niewyraźny, normalnie to po prostu była zmarnowana fotka ale on może sobie na to pozwolić. Nie wiem jak reszta osób ale ja uważam że zdjęcia wstawiamy tu po to żeby się pochwalić ze spotkania z jakimś gatunkiem i jest według mnie bardzo miło jak ktoś się wypowie na temat naszego zdjęcia, a przede wszystkim zwróci nam uwagę co jest źle zrobione co bardzo motywuje do zrobienia kolejnego lepszego ujęcia. :-D
nature_maniac, ma całkowitą rację.

Jakby co to pisz na PW, pozdrawiam.

#768 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 18:38

Niestety tylko jedna fotka z dzisiejszego krótkiego wypadu. Gdy stał przed obiektywem jak wryty, ja miałem telefon z firmy i nie mogłem focić... ech.

726.
Dołączona grafika

#769 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 25 czerwca 2010 - 19:48

lucas_g, Ładny kogut, trochę prawej wg mnie za dużo ale podoba się.

Byłem ostatnio w delegacji i dzięki wspaniałym ludziom z Białegostoku (Judyta, Kasiamat, Chemik, Trocinek) i człowiekowi z Janowskich Lasów (Apiso) popołudnia w hotelu zamieniły się w bajkę - DZIĘKUJĘ :bow:

727. Ogończyk Wiązowiec z Judytowego podwórka
Dołączona grafika

728. Pokłonnik Kamila z Judytowych włości (400 mm)
Dołączona grafika

729. Z Chemikiem fociliśmy trznadla ale wszystkie trafione zdjęcia ma Krzyś :oops:
Dołączona grafika

730. Apisowe torfowiska
Dołączona grafika

731. Apiso mi mówił, że takie widoki ma na co dzień
Dołączona grafika

Jeszcze raz dzięki :bow:

#770 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 21:09

Logiełka, jak byłam tam we czwartek to już nie było ani jednego motylka- pewnie dlatego że padał deszcz :mrgreen:
727.-ale pięknie Ci wyszło te połączenie motylka z czysto białymi kwiatuszkami- bardzo mi się podoba.
Rzeczywiście Apiso ma piękne widoki.
Pozdrawiam.

#771 namsok

namsok

Napisano 25 czerwca 2010 - 21:17

bliskie spotkanie,szkoda że ciemno
732
Dołączona grafika
733
Dołączona grafika
734
Dołączona grafika

#772 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 25 czerwca 2010 - 22:15

Logiełka, z tymi makrofotami to zrobiles jakosciowy skok w nadprzestrzen :bow: :bow: :bow:

minek91, ze sie tak glupio spytam: piszac national geographic masz na mysli strony forum NG gdzie kazdy moze wrzucac foty czy te profesjonalne kadry? bo jesli te pierwsze, to wg mnie w fotografii przyrodniczej fotoprzyroda bije NZG na glowe, liczba gniotow wrzucanych do NG jest straszna. i niewiele z tego wrzucania wynika, bo i komentarzy niewiele, i malo jest uwag rzeczowych. Jezeli todrugie, to mimo wszystko centralny kadr jest tam zazwyczaj uzasadniony. a jak juz zostalo wspomniane, to zasady zasadami, ale trzeba je znac by lamac, bo swiadome lamanie potrafi dac bardzo ciekawy efekt, a przypadek zawsze pozostanie przypadkiem :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#773 emwi

emwi

Napisano 25 czerwca 2010 - 23:04

namsok, zazdroszczę spotkania
Logiełka, piękne motylki

a u mnie taka łąkowa impresyja

735
Dołączona grafika

X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam

#774 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 25 czerwca 2010 - 23:22

miszak, trzymam kciuki za następne Twoje "potyczki" z dudkiem - chociaż ja nawet o takich mogę tylko pomarzyć :-/
Logiełka, motylki pierwsza klasa :clap:
namsok, super spotkanie, bliziutko :shock: - ja dzisiaj miałem sarny tak blisko, jutro dam fotki między innymi z tego spotkania
emwi, w pierwszej chwili nie załapałem (wybacz ale jest już późno :mrgreen: ), dopiero po chwili stwierdzam - bardzo ładnie skomponowane ujęcie :clap:

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#775 minek91

minek91

Napisano 26 czerwca 2010 - 00:49

Chodziło mi o czasopismo a nie o foty wrzucane przez uzytkownikow na jakies strony ...

Canon EOS 500d + Sigma 150-500 f/5.0-6.3 + Canon 300mm f/4

Moja strona"

#776 WiktorTurek

WiktorTurek
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 03:18

Postanowiłem poćwiczyć troche na łatwiejszych tzn mniej ruchliwych obiektach, oto efekty

736
Dołączona grafika

737
Dołączona grafika

738
Dołączona grafika

739
Dołączona grafika

740
Dołączona grafika

741
Dołączona grafika

742
Dołączona grafika
pierwsze kroki w fotografi

#777 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 26 czerwca 2010 - 07:43

WiktorTurek, od dwóch stron toczy się dyskusja o centralnych kadrach :-D

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#778 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 08:20

minek91 napisał

Chodziło mi o czasopismo a nie o foty wrzucane przez uzytkownikow na jakies strony ...

praktyka czyni mistrza, parę miesięcy, lat a nikt nie będzie się czepiał Twoich kadrów tylko zachwalał super fotki.
powodzenia
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#779 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 09:10

WiktorTurek, chyba najlepsza 742.- jeżeli chodzi o ślimaka, nawet jakbyś go teraz poprawnie wykadrował to i tak by było źle bo te patyki przeszkadzają, ale przynajmniej tło jest rozmyte i ślimak w miarę ostry.
A kwiatki- jakoś tak ni jak są poucinane, 739.- odrobinę może być, ale nie trafiłeś z ostrością i jakieś takie kolorki są mdłe, tło za ciemne a trawa za bardzo widoczna.
To tylko takie mini porady osoby uczącej się i popełniającej też mnóstwo błędów, pozdrawiam.

#780 August

August

Napisano 26 czerwca 2010 - 10:23

WiktorTurek, no to musisz jeszcze poćwiczyć... :-(
kadrowanie - do poprawki, jeszcze ślimaka wybaczyć można (w końcu się rusza bestia) ale kwiatki...
738 - robiłeś ze statywu? Bo przy ogniskowej 400mm czas 1/125 oznacza nieuchronne poruszenie
739 - to samo + przepalenia na płatkach (choć pomiar punktowy) w dodatku kadr do bani, trzeba było te trawy z tyłu po prostu wyrwać, z lewej też coś włazi i ten kwiatek ciachnięty na dole
740 - lepiej z ostrością (ale czas = przesłonie) ale kadrowanie złe, paskudnie dół uciąłeś
741 - to samo co wyżej + tło bije w oczy...
praca, praca, praca przed Tobą...ale każdy z nas kiedyś zaczynał :-D
<p>Nikon FX i Olympus m4/3