Gdzie na rykowisko w Małpolsce?
(Artur)
Napisano 08 czerwca 2010 - 15:21
Od pracownika NL Gromnik miałem informację o corocznym rykowisku nad Dunajcem, w okolicach wsi Filipowice, Melsztyn, Charzewice. Ktoś może zna to miejsce, może potwierdzić? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź, nie chcę przegapić kolejnego rykowiska.
Pozdrawiam, Artur.
(Paweł Wróblewski)
Napisano 08 czerwca 2010 - 15:26
Jesli bedzie pelno powykrecanych i okorowancyh drzewek i krzakow to napewno toczy sie tam ten piekny spektakl namietnosci

(Marek Skruch)
Napisano 08 czerwca 2010 - 19:16
Ech, łza się w oku kręci na wspomnienie jeleni jakie kiedyś przemierzały lasy Pogórza...
Tak więc pozostają beskidzkie lasy, w szczególności lasy Beskidu Niskiego. Problem w tym, że zarówno Pogórze jak i Beskidy to tereny bardzo trudne dla uprawiania fotografii przyrodniczej. Ale warto popytać się osób obeznanych w temacie z rejonu Beskidu Niskiego, np. myśliwych. Może gdzieś jest miejsce gdzie rykowisko odbywa się na terenach otwartych także za dnia....
Pozdrawiam Krajana!

<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
(Artur)
Napisano 09 czerwca 2010 - 09:36

W Lasach Radłowskich rzeczywiście nędza, w zimie jestem tam co najmniej raz w tygodniu. Są miejscówki, gdzie zimą i wiosną dość regularnie spotykam chmary byków, ale wszystkie marne, niewiele na głowach noszą

Za to kilka razy udało mi się spotkać mocne byki daniela. Łanie i cielaki spotykam prawie na każdym wyjeździe. Może kiedyś trafię na bekowisko, też piękny spektakl, podobno daniele walczą bardzo zaciekle.
Beskid Niski rozważam bardzo mocno, bo jeśli nic u nas nie znajdę to będzie źle.
W pierwszym poście nie napisałem, że chodzi mi głównie o przeżycie tego widowiska, usłyszenie z bliska. Dysponuje sprzętem amatorskim, więc mogę co najwyżej zrobić zdjęcia pamiątkowe

Wrócę jeszcze do rykowiska nad Dunajcem. Dostałem taką informację od Pana Lonca z NL Gromnik, miły i uprzejmy człowiek, nie robił żadnych tajemnic, problemów. Gdyby tacy ludzie pracowali we wszystkich urzędach, świat byłby piękny.
Niestety, w czasie ostatniego rykowiska nie mogłem sprawdzić tej miejscówki. Jednak teraz poszukałem w sieci i znalazłem na pewnym portalu łowieckim zdjęcie z opisem "chmara jeleni. Wrześniowy poranek, Charzewice nad Dunajcem."
Na zdjęciu niezły byczek w towarzystwie łań. Więc jakaś prawda chyba w tym jest.
Napisano 22 sierpnia 2010 - 18:24
Napisano 22 sierpnia 2010 - 19:54
Rok temu zapraszałemVulpes'a, w moje okolice ale nie skorzystał

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II
(Artur)
Napisano 23 sierpnia 2010 - 09:36
Nawet dzisiaj miałem sen z BN w roli głównej

Coraz bardziej się nakręcam. Panowie dajcie znać gdy się coś zacznie. Adam, w jakim rejonie BN mieszkasz? Czy w Twojej okolicy są gospodarstwa agroturystyczne, gdzie można rozbić bezpiecznie namiot?
Napisano 23 sierpnia 2010 - 20:57
„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II
(Artur)
Napisano 27 sierpnia 2010 - 14:08

(Paweł Wróblewski)
Napisano 27 sierpnia 2010 - 18:27

zycze wam pieknych koncertow!
(Artur)
Napisano 27 sierpnia 2010 - 19:34
Nie da się ukryć, skoro po nocach śnią mi się ryczące byki. Chyba przeżywam to bardziej niż oneArturG, - hiehie, sie chlopaki napalaja jak i ja
zycze wam pieknych koncertow!

(Artur)
Napisano 31 sierpnia 2010 - 09:53

Napisano 31 sierpnia 2010 - 13:48

(Artur)
Napisano 18 września 2010 - 10:09
Siedziałem nad leśnym stawem, byki grały, woń piżma mieszała się z zapachem lasu, pohukiwał ural, niebo pełne gwiazd, raj dla łazików leśnych

O 5.15 byki zamilkły, o 6 rozpoczął się szturm lasu, grzybiarze walili jak na otwarcie marketu. Rowery, motory, samochody, ruch jak w mieście

Napisano 18 września 2010 - 20:19
Znam toO 5.15 byki zamilkły, o 6 rozpoczął się szturm lasu, grzybiarze walili jak na otwarcie marketu. Rowery, motory, samochody, ruch jak w mieście

(Artur)
Napisano 18 września 2010 - 20:54