Gdzie na rykowisko w Małpolsce?
#1 (Artur)
Napisano 08 czerwca 2010 - 15:21
Od pracownika NL Gromnik miałem informację o corocznym rykowisku nad Dunajcem, w okolicach wsi Filipowice, Melsztyn, Charzewice. Ktoś może zna to miejsce, może potwierdzić? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź, nie chcę przegapić kolejnego rykowiska.
Pozdrawiam, Artur.
#2 (Paweł Wróblewski)
Napisano 08 czerwca 2010 - 15:26
Jesli bedzie pelno powykrecanych i okorowancyh drzewek i krzakow to napewno toczy sie tam ten piekny spektakl namietnosci
#3 (Marek Skruch)
Napisano 08 czerwca 2010 - 19:16
Ech, łza się w oku kręci na wspomnienie jeleni jakie kiedyś przemierzały lasy Pogórza...
Tak więc pozostają beskidzkie lasy, w szczególności lasy Beskidu Niskiego. Problem w tym, że zarówno Pogórze jak i Beskidy to tereny bardzo trudne dla uprawiania fotografii przyrodniczej. Ale warto popytać się osób obeznanych w temacie z rejonu Beskidu Niskiego, np. myśliwych. Może gdzieś jest miejsce gdzie rykowisko odbywa się na terenach otwartych także za dnia....
Pozdrawiam Krajana!
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
#4 (Artur)
Napisano 09 czerwca 2010 - 09:36
W Lasach Radłowskich rzeczywiście nędza, w zimie jestem tam co najmniej raz w tygodniu. Są miejscówki, gdzie zimą i wiosną dość regularnie spotykam chmary byków, ale wszystkie marne, niewiele na głowach noszą Nie znajduje też zrzutów, na tyle mojego plątania się po tych lasach to aż dziwne. Tak jak pisałem wcześniej, w ubiegłym roku byłem kilka razy gruubo przed świtem, owszem coś tam stękało po krzakach, ale cicho, rzadko i w różnych miejscach. Rozmawiałem też z leśniczym, twierdził że ładne byki się trafiają, nawet w tym czasie jacyś dewizowcy się za nimi uganiali. Może ja nie mam do nich szczęścia?
Za to kilka razy udało mi się spotkać mocne byki daniela. Łanie i cielaki spotykam prawie na każdym wyjeździe. Może kiedyś trafię na bekowisko, też piękny spektakl, podobno daniele walczą bardzo zaciekle.
Beskid Niski rozważam bardzo mocno, bo jeśli nic u nas nie znajdę to będzie źle.
W pierwszym poście nie napisałem, że chodzi mi głównie o przeżycie tego widowiska, usłyszenie z bliska. Dysponuje sprzętem amatorskim, więc mogę co najwyżej zrobić zdjęcia pamiątkowe
Wrócę jeszcze do rykowiska nad Dunajcem. Dostałem taką informację od Pana Lonca z NL Gromnik, miły i uprzejmy człowiek, nie robił żadnych tajemnic, problemów. Gdyby tacy ludzie pracowali we wszystkich urzędach, świat byłby piękny.
Niestety, w czasie ostatniego rykowiska nie mogłem sprawdzić tej miejscówki. Jednak teraz poszukałem w sieci i znalazłem na pewnym portalu łowieckim zdjęcie z opisem "chmara jeleni. Wrześniowy poranek, Charzewice nad Dunajcem."
Na zdjęciu niezły byczek w towarzystwie łań. Więc jakaś prawda chyba w tym jest.
Napisano 22 sierpnia 2010 - 18:24
Napisano 22 sierpnia 2010 - 19:54
Rok temu zapraszałemVulpes'a, w moje okolice ale nie skorzystał
„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II
#7 (Artur)
Napisano 23 sierpnia 2010 - 09:36
Nawet dzisiaj miałem sen z BN w roli głównej Stałem nocą pod lasem i słuchałem koncertu wilków. Aż się obudziłem z wrażenia! Wczoraj śnił mi się ryczący byk w pięknej buczynie
Coraz bardziej się nakręcam. Panowie dajcie znać gdy się coś zacznie. Adam, w jakim rejonie BN mieszkasz? Czy w Twojej okolicy są gospodarstwa agroturystyczne, gdzie można rozbić bezpiecznie namiot?
Napisano 23 sierpnia 2010 - 20:57
„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II
#9 (Artur)
Napisano 27 sierpnia 2010 - 14:08
#10 (Paweł Wróblewski)
Napisano 27 sierpnia 2010 - 18:27
zycze wam pieknych koncertow!
#11 (Artur)
Napisano 27 sierpnia 2010 - 19:34
Nie da się ukryć, skoro po nocach śnią mi się ryczące byki. Chyba przeżywam to bardziej niż oneArturG, - hiehie, sie chlopaki napalaja jak i ja
zycze wam pieknych koncertow!
#12 (Artur)
Napisano 31 sierpnia 2010 - 09:53
Napisano 31 sierpnia 2010 - 13:48
#14 (Artur)
Napisano 18 września 2010 - 10:09
Siedziałem nad leśnym stawem, byki grały, woń piżma mieszała się z zapachem lasu, pohukiwał ural, niebo pełne gwiazd, raj dla łazików leśnych
O 5.15 byki zamilkły, o 6 rozpoczął się szturm lasu, grzybiarze walili jak na otwarcie marketu. Rowery, motory, samochody, ruch jak w mieście
Napisano 18 września 2010 - 20:19
Znam to Dlatego ja wolę na byki jeździć wieczorem, albo w tygodniuO 5.15 byki zamilkły, o 6 rozpoczął się szturm lasu, grzybiarze walili jak na otwarcie marketu. Rowery, motory, samochody, ruch jak w mieście
#16 (Artur)
Napisano 18 września 2010 - 20:54