Poidełko i czatownia MUSTANG_71
Napisano 21 kwietnia 2011 - 14:36
Cała konstrukcja kosztowała mnie przywiezienie z 14 taczek piachu i jeszcze z dwie będą potrzebne Jako zbiornik mam naczynie do mieszania cementu, które znalazłem w garażu.
A i jak z tłem? Ptaki planuję mieć w cieniu, bo ostre słońce ale nie wiem jak tło? Też cień czy podświetlone? Na chwile obecną mam tak (szyszka tak przykładowo postawiona aby sprawdzić odbicie, tam gdzie jest kamień jest platforma dla ptaków, tak na głębokości 2-3cm pod powierzchnią wody):
35
Napisano 21 kwietnia 2011 - 19:26
Czy ten kawałek kołka to brzeg Twojego poidełka ? może niekorzystnie wpływać na zdjęcia.
Także jestem ciekawy, w jakich godzinach najczęściej można się spodziewać gości, czy temperatura na dworze ma bezpośredni wpływ na ich odwiedziny ?
Zauważyłem, że ptaszki przy wodopoju są dużo bardziej płochliwe - być może to kwestia ich przyzwyczajenia - klapnięcie lustra i uciekają, nie działo się tak przy zimowym karmniku.
Ja także nawoziłem się taczek nie tylko piasku, dużo pracy trzeba włożyć w "czatownię poidełkową" a efektów jeszcze brak
pzdr
strona: www.fotochodziez.pl
Napisano 21 kwietnia 2011 - 20:41
Twoje tło jest znacznie inne od mojego - taki atłasik może ciekawie grać z ptakiem na planie.
U mnie były kamienie, które nie wszystkim przypadły do gustu. Może w tym roku coś poprzerabiam w kwestii poidełka. Na razie brak czasu, ale pewnie też ten temat w tym sezonie poruszę.
Myślę że słońce przy ptakach się przyda, jak zostawisz je w cieniu to mogą być nie doświetlone względem tła, a jeżeli zechcesz je doświetlić to tło może być przepalone.
Trzymam kciuki za Twoje poidełkowe kadry
... jest wolna chwila??? No to czas do lasu
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
Napisano 21 kwietnia 2011 - 20:45
No właśnie tu bym dyskutował. Nastawiłem się że ptaki będą przylatywały około południa, słońce w tych godzinach jest niesamowicie ostre, kontrasty na ptakach i tak "zabiją" ich naturalne barwy, dlatego wybrałem cień.... Czy słusznie to się przekonam, rozumiem że Ty masz w słońcu? Będziemy mogli porównać. Co do brzegu to nie wydaje mi się zły, jak będzie potrzeba to obłożę go mchem (to zdjęcie przykładowe zostało właśnie wykonane w takich warunkach.... tzn ostre słońce)Wtrącę jeśli można - zarówno tło jak i miejsce gdzie będą siadały ptaki musisz mieć odpowiednio stonowane, nie unikaj słońca bo wiele na kolorystyce modeli możesz stracić.
Jestem u siebie w ogrodzie, najwyżej będę sadził jakieś krzaki wokół Jest jeszcze jeden pomysł, żeby posadzić jakieś kwiaty z tyłu, co by były tak ładnie rozmyte (ale nie za mocno) w tle :->
Również życzę powodzenia
Napisano 22 kwietnia 2011 - 12:54
Napisano 22 kwietnia 2011 - 13:24
Napisano 22 kwietnia 2011 - 14:39
Pozdrawiam
Napisano 29 kwietnia 2011 - 13:50
1. Poidełko zrobić na terenie nasłonecznionym czy raczej w cieniu?
2. Jak określić czy wybrana lokalizacja będzie odpowiednią? ( tzn. ograniczyć wybór do jak najpewniejszych lokalizacji aby nie robić na darmo )
3. jak rozwiązać problem parującej wody?
Wszystkie sugestie są mile widziane.
Pozrdo
#111 (Paweł)
Napisano 29 kwietnia 2011 - 13:55
Ja jeszcze od siebie dodam czwarte pytanie, czy jest sens budowania poidełka w miejscu, gdzie nieopodal (30-50m) jest starorzecze?
#112 (Karolina)
Napisano 29 kwietnia 2011 - 14:17
vombatt76, witamy na forum
Ja jeszcze od siebie dodam czwarte pytanie, czy jest sens budowania poidełka w miejscu, gdzie nieopodal (30-50m) jest starorzecze?
tez zastanawiam się nad podobnym pytaniem ja nieopodal mam staw.
Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
#113 (Paweł Wróblewski)
Napisano 30 kwietnia 2011 - 14:16
Dziś zrobiłem(jeszcze nie do końca) swoje poidełko, 1,5x2m, jeszcze tylko muszę przyozdobić brzegi i wrzucić coś na czym mogłyby siadać.
Jakaś prowizoryczna czatownia przed poidełkiem i można focić, a raczej próbować
40.
#114 (Jakub)
Napisano 30 kwietnia 2011 - 14:59
#115 (Paweł Wróblewski)
Napisano 30 kwietnia 2011 - 20:37
Napisano 01 maja 2011 - 09:26
Pozdrawiam
Napisano 01 maja 2011 - 09:40
Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/
Napisano 01 maja 2011 - 19:49
dziękuję za ciekawy link, u mnie woda jest krystaliczna, tylko ta "powłoka" na powierzchni. Po wczorajszym zbieraniu podbierakiem, dzisiaj jest tego mniej, czas pokaże co będzie dalej.Polecam poczytać tutaj o poidełku a zwłaszcza o wodzie. http://www.marcinrej... ... elko#tekst
pzdr
Napisano 08 maja 2011 - 12:19
Jak koledzy sytuacja przy poidełkach ?
Wczoraj zrobiłem dwugodzinną zasiadkę - rozczarowałem się częstotliwością przylotu ptaków - w tym czasie pojawiły się 3 sztuki (zięba, rudzik, sikorka bogatka) oczywiście w takich miejscach i na tak krótką chwilę, że nie sposób zrobić zdjęcia.
Po dotychczasowych doświadczeniach wniosek mam jeden - muszę zmniejszyć powierzchnię tego oczka, ptaki schodzą gdzieś z brzegu, piją w miejscach gdzie nie sięgam obiektywem lub tło jest bardzo niekorzystne. Jednak za nim to zrobię dzisiaj inny pomysł przyszedł mi do głowy, chcę zabudować boki deskami, tak żeby stworzyć "wysoki brzeg" - w dogodnym miejscu zrobić wysepkę - w zasadzie mam już włożony duży kamień jakieś 0,5cm pod powierzchnią wody, jednak ptaki tam nie lądują. Myślicie że ten plan będzie dobry ?
Jak często Was odwiedza ptactwo ?
pzdr
Napisano 08 maja 2011 - 16:44
Jak na dwie godziny to malutko ptaszyn, może jeszcze nie dość duże upały są
Ja u siebie dopiero zacząłem budowę jakiegoś szałasu, i porządkowania pleneru.
Swoje poidełko zrobiłem troszkę inaczej bo zamiast bawić się w budowę zbiornika i noszenie wody wykorzystałem miejsce gdzie jest niewielkie zagłębienie i gliniaste podłoże. Woda potrafi tam stać przez znaczną część roku o ile są jakieś opady. Wykopałem sobie w najgłębszym miejscu dołek, taki na 1x1,5m na 15cm. Teraz kolej na szałas i to taki żebym mógł go przenieść, gdyby po ulewach zebrało mi się więcej wody .
Zobaczymy jak takie podejście się sprawdzi i czy nie zabraknie mi w lecie wody