Witam
dzis będąc na uczelni znalazlem pustułkę, podlot w pełni opierzony. Była na parapecie na pierwszym piętrze, natomiast dziura w budynku w w ktorej maja gniazdo, jest gdzieś około 3go piętra.
Niestety sam nic nie zrobię, dzwoniłem do TOZ we Wrocławiu, oni zadzwonili na straż, bo potrzebna jest drabina. Niestety pani w strazy powiedziała żeby ptaka nie ruszac bo go pozniej rodzice nie przyjmą (mówiła że się na tym zna) Wiec wiedza specjalistki zawazyła na tym że żadna akcja sie nie odbyła.
Czy ktoś może mi powiedziec do kogo najlepiej się w takim wypadku zglosic? Albo do jakieś osoby niezrzeszonej ktora wiedziałaby co robic?(piszcie tutaj albo na gg: 6420531)
Bede wdzieczny za wszelkie informacje, bo szkoda tego maluszka.
Albo chociaż powiedziec mi czy dorosłe pustułki będa przylatywały dwa piętra niżej do niej?
pozdrawiam
Pustułka, Wrocław
Rozpoczęty przez denat, 19 cze 2010 11:21
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 czerwca 2010 - 11:21
Napisano 19 czerwca 2010 - 11:38
Absolutnie zostawić. Dorosłe się nim zajmą. Akurat w tym wypadku nie potrzeba żadnych działań.
Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,
Napisano 14 lipca 2010 - 10:20
no raczejAbsolutnie zostawić.
No więc co było dalej?
Nie udało się z TOZem, ze strażą pożarną.
Wrociłem do domu i zacząłem szukać w internecie jakiś informacji, kontaktów - czegokolwiek.
Trafiłem na lek. wet. Piotra Szymańskiego z Wro, który jest sokolnikiem. Od razu wiedział o co chodzi i gdzie znajduje się gniazdo. Mówił że jeśli coś będzie nie tak, to na uczelni ludzie wiedzą że jeśli chodzi o ptaki drapieżne to tylko do niego
No ale też sam mnie uspokoił i powiedział że podlot powinien sobie poradzić, a jeśli nie to odpowiednie osoby go poinformują, a on się nią bez problemu zajmie, gdyż ma w tym już duże doświadczenie.
Także jesli ktoś by miał jakieś problemy z ptakami drapieżnymi to polecam tego Pana - tu kontakt - http://www.weterynarz.isi.pl/
pozdrawiam