Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Ryjkowce i podryjkowce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#481 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 15 czerwca 2011 - 20:59

Ostatnie bajka, wyprodukuj jednak trochę tła od dołu bo ciasno, a potem w prawo 90° do pionu. Pierwsze też ładne.

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#482 August

August

Napisano 21 czerwca 2011 - 21:10

240.
Dołączona grafika

tylko jedno zdjęcie jako tako wyszło - w cieniu siedział a jak tylko ruszyłem trawką poleciał na dół :-(
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#483 fotomagic

fotomagic
  • Użytkownik
  • 201 postów

Napisano 22 czerwca 2011 - 13:25

zieleńczyk zielonawy :-) one tak mają,że jak zobaczą jak ktoś się do nich zbliża (uznają to pewnie za jakieś zagrożenie),to udają martwych i spadają :lol:
Pozdrawiam Piotrek.

#484 zolta_stopa

zolta_stopa
  • Użytkownik
  • 199 postów

Napisano 23 września 2011 - 10:23

241.
Dołączona grafika

#485 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 23 września 2011 - 10:38

zolta_stopa, niesamowita sceneria, zajebioza!

#486 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 23 września 2011 - 17:36

Za centralnie.
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#487 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 23 września 2011 - 17:49

A ja dodam, że zdjęcie trochę maławe, mało szczegółów. Kolorystyka w porządku, fajnie ta krawędź liścia wygląda.

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#488 Animus (Paweł Chocha)

Animus

Napisano 29 września 2011 - 19:22

Słonik żołędziowiec - sympatycznie wyglądający mały chrząszcz, żerujący na liściach dębu. U mnie występuje pospolicie :-)

242. Słonik żołędziowiec (Curculio glandium)
Dołączona grafika

#489 zolta_stopa

zolta_stopa
  • Użytkownik
  • 199 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 09:18

243. Pędruś (Apion sp.)
Dołączona grafika
Szkoda,że mu nóżka schowała się ale tak zasuwał,że go ciężko było złapać.

#490 August

August

Napisano 13 listopada 2011 - 14:34

zolta_stopa, fajny maluch, dobre ujęcie

#491 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 04:11

242. - zdjęcie nie rzuca się w oczy, bo jest zbyt ciemne. Mimo wszystko, znając żołędziowca, oceniam je pozytywnie. Lepiej zrezygnować z EV na rzecz czasu ekspozycji niż odwrotnie, jednak należałoby założenia zdjęcia zrealizować do końca i w końcu je rozjaśnić. Na uwagę zasługuje świetne złapanie ostrości. :-)

243. - za dużo światła lampy. Jako długoletni użytkownik kompaktu, z nieodłączną lampą, znam ten ból i jego konsekwencje. Gdybym znał sposób doświetlenia, może coś bym doradził... W sumie niezłe.

Teraz o sobie - przesiadka z kompaktu na lustrzankę to wstrząs. To, co tej pory było sprawą prostą, staje się problemem. Dlatego z wielką nieśmiałością wstawiam poniższe zdjęcie.

244. Słonik leszczynowiec

Dołączona grafika

#492 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 10 grudnia 2011 - 12:17

jasieczek, z samego Tamrona?
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#493 August

August

Napisano 10 grudnia 2011 - 20:45

Teraz o sobie - przesiadka z kompaktu na lustrzankę to wstrząs.

Jakoś po zdjęciach tego nie widać - może tyle tylko że coś ich mniej pokazujesz ostatnio...
Ale jak zacząłeś - to co było najtrudniejsze po przesiadce?

#494 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 09:43

jasieczek, z samego Tamrona?

Tak, to crop na 2/3.

Ale jak zacząłeś - to co było najtrudniejsze po przesiadce?

Mała GO przy podobnych czasach i brak jej kontroli w wizjerze, co boli do dzisiaj.

245.

Dołączona grafika

#495 Girdian

Girdian

Napisano 11 grudnia 2011 - 20:18

Mała GO przy podobnych czasach i brak jej kontroli w wizjerze, co boli do dzisiaj

Przecież jest coś takiego jak przycisk podglądu GO.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#496 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 22:32

Przecież jest coś takiego jak przycisk podglądu GO.

Instrukcje nie są dla mnie pasjonującą lekturą, to fakt. Jednak jeśli mnie pamięć nie myli, możliwe jest to przy podniesionym lustrze a jednocześnie wyłączonym wizjerze. Dla przyzwyczajonego do celowania za pomocą wizjera, a tak jest w moim przypadku, jest to tort nie do zjedzenia. Dzięki za zainteresowanie sprawą. :-)

246.

Dołączona grafika

#497 August

August

Napisano 11 grudnia 2011 - 23:11

jasieczek, pamięć Cię myli - możesz sobie zaprogramować któryś z przycisków funkcyjnych jako przycisk GO. Po wciśnięciu masz w wizjerze obraz taki jaki będzie zarejestrowany przy danym otworze przesłony. Niestety - im większy numer przesłony ustawisz tym w wizjerze ciemniej i coraz mniej widać. Ale czasem się przydaje...

#498 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 01:12

im większy numer przesłony ustawisz tym w wizjerze ciemniej i coraz mniej widać. Ale czasem się przydaje...

Dzięki, chłopaki. :-) Jest przycisk, nawet na stałe zdefiniowany! Dziwi mnie tylko, po co przyciskać, skoro GO to podstawowa informacja. :-? Fakt, że podgląd uwzględnia ekspozycję, jest tym bardziej godny pokreślenia. Przy najbliższej okazji sprawdzę w praktyce, jak to działa. :-) Girdian, August, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :-)

#499 Animus (Paweł Chocha)

Animus

Napisano 12 grudnia 2011 - 18:54

jasieczek - bardzo ładnie prezentują się Twoje słoniki :-) Fakt, że przesiadka z kompaktu na lustro jest małym wstrząsem. Też to przechodziłem. Jeśli mogę coś zasugerować, to proponowałbym Ci skonstruować sobie (lub zakupić) prosty dyfuzor i wykorzystywać go wraz z wbudowaną lampą. Pozwoli Ci to na znaczne przymknięcie przysłony i uzyskanie w efekcie większej GO, co z kolei umożliwi Ci sfotografowanie owada na ostro w większym stopniu.

#500 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 18:44

Jeśli mogę coś zasugerować, to proponowałbym Ci skonstruować sobie (lub zakupić) prosty dyfuzor i wykorzystywać go wraz z wbudowaną lampą. Pozwoli Ci to na znaczne przymknięcie przysłony i uzyskanie w efekcie większej GO, co z kolei umożliwi Ci sfotografowanie owada na ostro w większym stopniu.

Tak właśnie robię. Wprawdzie rzadko, bo ten rok poświęciłem na rozpoznanie sprzętu bez chodzenia na skróty. Doświetlam lekko - na 1/5 - 1/20 siły lampy - i tylko po to by czas naświetlania był w granicach 1/20 - 1/30; po włączeniu flesza ustawiam czas na 1/60, oczywiście przy największej z możliwych GO. Nie stosuję dyfuzora filtrującego światło a namiastkę blendy, odbijającej światło lampy w kierunku fotografowanego obiektu. Można więc powiedzieć, że chodzę ze słońcem w kapeluszu. :-D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych