Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Ryjkowce i podryjkowce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#481 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 15 czerwca 2011 - 20:59

Ostatnie bajka, wyprodukuj jednak trochę tła od dołu bo ciasno, a potem w prawo 90° do pionu. Pierwsze też ładne.

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#482 August

August

Napisano 21 czerwca 2011 - 21:10

240.
Dołączona grafika

tylko jedno zdjęcie jako tako wyszło - w cieniu siedział a jak tylko ruszyłem trawką poleciał na dół :-(
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#483 fotomagic

fotomagic
  • Użytkownik
  • 201 postów

Napisano 22 czerwca 2011 - 13:25

zieleńczyk zielonawy :-) one tak mają,że jak zobaczą jak ktoś się do nich zbliża (uznają to pewnie za jakieś zagrożenie),to udają martwych i spadają :lol:
Pozdrawiam Piotrek.

#484 zolta_stopa

zolta_stopa
  • Użytkownik
  • 199 postów

Napisano 23 września 2011 - 10:23

241.
Dołączona grafika

#485 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 23 września 2011 - 10:38

zolta_stopa, niesamowita sceneria, zajebioza!

#486 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 23 września 2011 - 17:36

Za centralnie.
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#487 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 23 września 2011 - 17:49

A ja dodam, że zdjęcie trochę maławe, mało szczegółów. Kolorystyka w porządku, fajnie ta krawędź liścia wygląda.

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#488 Animus (Paweł Chocha)

Animus

Napisano 29 września 2011 - 19:22

Słonik żołędziowiec - sympatycznie wyglądający mały chrząszcz, żerujący na liściach dębu. U mnie występuje pospolicie :-)

242. Słonik żołędziowiec (Curculio glandium)
Dołączona grafika

#489 zolta_stopa

zolta_stopa
  • Użytkownik
  • 199 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 09:18

243. Pędruś (Apion sp.)
Dołączona grafika
Szkoda,że mu nóżka schowała się ale tak zasuwał,że go ciężko było złapać.

#490 August

August

Napisano 13 listopada 2011 - 14:34

zolta_stopa, fajny maluch, dobre ujęcie

#491 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 04:11

242. - zdjęcie nie rzuca się w oczy, bo jest zbyt ciemne. Mimo wszystko, znając żołędziowca, oceniam je pozytywnie. Lepiej zrezygnować z EV na rzecz czasu ekspozycji niż odwrotnie, jednak należałoby założenia zdjęcia zrealizować do końca i w końcu je rozjaśnić. Na uwagę zasługuje świetne złapanie ostrości. :-)

243. - za dużo światła lampy. Jako długoletni użytkownik kompaktu, z nieodłączną lampą, znam ten ból i jego konsekwencje. Gdybym znał sposób doświetlenia, może coś bym doradził... W sumie niezłe.

Teraz o sobie - przesiadka z kompaktu na lustrzankę to wstrząs. To, co tej pory było sprawą prostą, staje się problemem. Dlatego z wielką nieśmiałością wstawiam poniższe zdjęcie.

244. Słonik leszczynowiec

Dołączona grafika

#492 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 10 grudnia 2011 - 12:17

jasieczek, z samego Tamrona?
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#493 August

August

Napisano 10 grudnia 2011 - 20:45

jasieczek napisał

Teraz o sobie - przesiadka z kompaktu na lustrzankę to wstrząs.

Jakoś po zdjęciach tego nie widać - może tyle tylko że coś ich mniej pokazujesz ostatnio...
Ale jak zacząłeś - to co było najtrudniejsze po przesiadce?

#494 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 09:43

pawelllQwE napisał

jasieczek, z samego Tamrona?

Tak, to crop na 2/3.

August napisał

Ale jak zacząłeś - to co było najtrudniejsze po przesiadce?

Mała GO przy podobnych czasach i brak jej kontroli w wizjerze, co boli do dzisiaj.

245.

Dołączona grafika

#495 Girdian

Girdian

Napisano 11 grudnia 2011 - 20:18

jasieczek napisał

Mała GO przy podobnych czasach i brak jej kontroli w wizjerze, co boli do dzisiaj

Przecież jest coś takiego jak przycisk podglądu GO.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#496 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 22:32

Girdian napisał

Przecież jest coś takiego jak przycisk podglądu GO.

Instrukcje nie są dla mnie pasjonującą lekturą, to fakt. Jednak jeśli mnie pamięć nie myli, możliwe jest to przy podniesionym lustrze a jednocześnie wyłączonym wizjerze. Dla przyzwyczajonego do celowania za pomocą wizjera, a tak jest w moim przypadku, jest to tort nie do zjedzenia. Dzięki za zainteresowanie sprawą. :-)

246.

Dołączona grafika

#497 August

August

Napisano 11 grudnia 2011 - 23:11

jasieczek, pamięć Cię myli - możesz sobie zaprogramować któryś z przycisków funkcyjnych jako przycisk GO. Po wciśnięciu masz w wizjerze obraz taki jaki będzie zarejestrowany przy danym otworze przesłony. Niestety - im większy numer przesłony ustawisz tym w wizjerze ciemniej i coraz mniej widać. Ale czasem się przydaje...

#498 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 01:12

August napisał

im większy numer przesłony ustawisz tym w wizjerze ciemniej i coraz mniej widać. Ale czasem się przydaje...

Dzięki, chłopaki. :-) Jest przycisk, nawet na stałe zdefiniowany! Dziwi mnie tylko, po co przyciskać, skoro GO to podstawowa informacja. :-? Fakt, że podgląd uwzględnia ekspozycję, jest tym bardziej godny pokreślenia. Przy najbliższej okazji sprawdzę w praktyce, jak to działa. :-) Girdian, August, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :-)

#499 Animus (Paweł Chocha)

Animus

Napisano 12 grudnia 2011 - 18:54

jasieczek - bardzo ładnie prezentują się Twoje słoniki :-) Fakt, że przesiadka z kompaktu na lustro jest małym wstrząsem. Też to przechodziłem. Jeśli mogę coś zasugerować, to proponowałbym Ci skonstruować sobie (lub zakupić) prosty dyfuzor i wykorzystywać go wraz z wbudowaną lampą. Pozwoli Ci to na znaczne przymknięcie przysłony i uzyskanie w efekcie większej GO, co z kolei umożliwi Ci sfotografowanie owada na ostro w większym stopniu.

#500 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 18:44

Animus napisał

Jeśli mogę coś zasugerować, to proponowałbym Ci skonstruować sobie (lub zakupić) prosty dyfuzor i wykorzystywać go wraz z wbudowaną lampą. Pozwoli Ci to na znaczne przymknięcie przysłony i uzyskanie w efekcie większej GO, co z kolei umożliwi Ci sfotografowanie owada na ostro w większym stopniu.

Tak właśnie robię. Wprawdzie rzadko, bo ten rok poświęciłem na rozpoznanie sprzętu bez chodzenia na skróty. Doświetlam lekko - na 1/5 - 1/20 siły lampy - i tylko po to by czas naświetlania był w granicach 1/20 - 1/30; po włączeniu flesza ustawiam czas na 1/60, oczywiście przy największej z możliwych GO. Nie stosuję dyfuzora filtrującego światło a namiastkę blendy, odbijającej światło lampy w kierunku fotografowanego obiektu. Można więc powiedzieć, że chodzę ze słońcem w kapeluszu. :-D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych