Witam,
Zapewne wielu z was używa Photoshop CS5. Czy nowe funkcje typu Puppet Warp, Refine Edge (nowe), Content Aware ... weszły w użycie podczas obróbki waszych fotek?
Pozdrawiam
M.
Photoshop CS5
Rozpoczęty przez nate, 14 lip 2010 11:43
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 lipca 2010 - 11:43
Napisano 16 lipca 2010 - 21:15
Ja narazie mam cs 4 i zostaje w tym bo zmieniam swoj profil fotografi pod 2 zasady
Obróbka taka jak widziałem
Zero obródki inwazyjnej.
Zresztą minął pierwszy zachwyt photoschopem, teraz skupiam się na zdjęciach.
Obróbka taka jak widziałem
Zero obródki inwazyjnej.
Zresztą minął pierwszy zachwyt photoschopem, teraz skupiam się na zdjęciach.
WYPOŻYCZĘ KALIBRATOR - OKOLICE KOSZALINA chodzi oto, że ja chcę wypożyczyć.
#3 (Michał Vogelgesang)
Napisano 17 lipca 2010 - 08:17
Nie sadzę, żeby duzo osób używało CS5 zwłaszcza, ze to nowość.
Ja sam rzadko zmieniam programy na nowsze wersje, bo każda nowość bardziej obciąża sprzęt, co ostatecznie może prowadzić do konieczności zmiany komputera.
Co do funkcji, które wymieniłeś, to na pewno będą przydatne, jeśli dużo stemplujesz lub robisz obróbkę selektywną. Myślę jednak, że przy fotografii przyrodniczej to akurat jest niewskazane w nadmiarze.
Dodam jeszcze, że w ostatnim DFV chwalili je bardzo.
Ja sam rzadko zmieniam programy na nowsze wersje, bo każda nowość bardziej obciąża sprzęt, co ostatecznie może prowadzić do konieczności zmiany komputera.
Co do funkcji, które wymieniłeś, to na pewno będą przydatne, jeśli dużo stemplujesz lub robisz obróbkę selektywną. Myślę jednak, że przy fotografii przyrodniczej to akurat jest niewskazane w nadmiarze.
Dodam jeszcze, że w ostatnim DFV chwalili je bardzo.
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 20 lipca 2010 - 11:07
testowałem CS5, i stwierdziłem że mam mało wydajny komputer, przy cs4 już ma zadyszke
Napisano 16 sierpnia 2010 - 07:51
Dla fotografa w zupełności wystarcza CS4, chyba że wchodzi w grę zaawansowany fotomontaż. CS5 strasznie obciąża kompa.
6d + 24-105 4 L + 85mm 1.8 + 40MM F/2.8 + 50d + 055XPROB + 804RC2
Napisano 06 października 2010 - 18:44
Poniższy film wideo prezentuje działanie nowej funkcji w Photoshop - Content-Aware Fill. Pozwala ona usuwać niepotrzebne detale ze zdjęć
... r_embedded
... r_embedded
Napisano 19 października 2010 - 12:37
Uzywam cs5 od niedawna , jest fajny i bardzo rozbudowany , ale moje kredo to jak najmniejsza ingerencja w zdjecie . Mam nowy laptop i nie odczuwam zadnych spowolnien zwiazanych z uzywaniem cs5 . W porownaniu do cs3 to jak przesiadka z trabanta na bmw . Wrescie jestem w pelni zadowolony .
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
Napisano 17 listopada 2010 - 08:56
Mam CS5, ale do innych celów niż forografia przyrodnicza. Zupełnie bez sensu byłoby zmieniać CS3 lub 4 na CS5 jeśli chcemy zajmować się tylko obróbką zdjęć przyrodniczych. Po co komu wtedy PuppetWarp, usuwanie selektywne, czy zaawansowane maskowanie? Są to narzędzia do grubej ingerencji w zdjęcie, a przecież nie o to chyba chodzi. Gdybym miał zajmować się tylko obróbką zdjęć foto, to wogóle PS byłby mi nie potrzebny. Jest wiele darmowego softu, który robi wszystko co potrzeba.
No ale w necie można znaleźć, nie wiadomo skąd, darmowe wersje PS. Pewnie niedługo pojawi się nawet wersja beta CS6
No ale w necie można znaleźć, nie wiadomo skąd, darmowe wersje PS. Pewnie niedługo pojawi się nawet wersja beta CS6
Bartek
-----------------------------------------
aparat fotograficzny