Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sierpień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
675 odpowiedzi w tym temacie

#341 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 15 sierpnia 2010 - 19:54

maciejowy, to myto zostaw obok drzewka tego z zielonymi liśćmi :mrgreen:
Powodzonka

#342 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 15 sierpnia 2010 - 20:04

maciejowy, to myto zostaw obok drzewka tego z zielonymi liśćmi

aaaaa.... tego z odstajacym konarem i galeziami.... OK, to juz wiem ktore :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#343 turbol

turbol

Napisano 15 sierpnia 2010 - 20:09

Logiełka, maciejowy, ale Wam zazdroszczę ,że możecie razem focić ja cały tydzień w terenie sam jak palec- już choroby sierocej dostaje ;-) .

#344 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 15 sierpnia 2010 - 20:12

turbol, w sumie to z Logielka tylko raz wspolny wypad zaliczylismy... ja tam, dla odmiany, lubie sie szwendac w samotnosci :-). to super odpoczynek od gigantycznego chaosu panujacego w mojej pracy caly tydzien...
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM

#345 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 sierpnia 2010 - 21:29

cycu55, - zacne kadry, koziol wabiony?
u mnie ida juz mocno na wab, tydzien temu zaczely dopiero.

maciejowy, - fajnie miescowka i modele niestrachliwe:), foty udaly sie, dlabym do tematycznego.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#346 moby dick

moby dick

Napisano 15 sierpnia 2010 - 23:14

cycu 296 bardzo klimatyczne, podoba mi sie! Gratki!

Moje poranne. 303.
Dołączona grafika

Przy okazji co to za stwór? Strasznie trudno je odróżnić :-?
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#347 buteo

buteo

Napisano 15 sierpnia 2010 - 23:49

buteo, może spróbuj go podciągnąć głosem? 294. bardzo fajne.

Do tej pory wabiłem tylko na "spożywkę" ,ale spróbuję puścić głos następnym razem. dzięki.

WildRoses,dzięki za kciuki,jest wsparcie :lol:
Cycu55, 296 mi też wchodzi ;-) ,no i avatar znów fajny :-)
moby dick, kwokacza trafiłeś ;-)

Dziś krótko na dwie godzinki do czatowni,ale jeszcze nie tym razem ;-)... chmury,silny wiatr,który hamuje od paru dni ruch wśród ptaków.
Na chwilę miałem świergotka łąkowego,nie wykorzystałem szansy a wychodząc z czaty spłoszyłem sarnę stojącą na 8 metrach .

304.
Dołączona grafika

305. zbój na posterunku
Dołączona grafika

#348 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 16 sierpnia 2010 - 09:16

Do tej pory wabiłem tylko na "spożywkę"...

A co mu podrzucasz jeśli można wiedzieć?

#349 buteo

buteo

Napisano 16 sierpnia 2010 - 09:36

Podrzucałem padlinkę,martwe ptaszki (najczęściej gąsiorki) rozbite przez samochody,ale szybko znikały a na miejscu pozostawały tylko ślady lisa. Ostatnim razem sypnąłem robaczki z wędkarskiego. ;-)

#350 ryba

ryba

Napisano 16 sierpnia 2010 - 17:33

co tu gadać, gatunki pospolite tylko
306
Dołączona grafika
307
Dołączona grafika
308
Dołączona grafika
309
Dołączona grafika
310
Dołączona grafika

#351 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 16 sierpnia 2010 - 20:48

ryba, dla mnie wszystkie poprzepalane :-(

moby dick, piekny kwokacz. dlugo na niego czekales, bardzo plochliwy? mi uciekaly przy byle szelescie :-(

#352 moby dick

moby dick

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:00

maciejowy, dzięki, czekałem całą noc :-> przyszedł rano na 2 minuty, więc chyba cholernik płochliwy...
Chodziło mi jednak o czaple, ale te były jeszcze płochliwsze. Mial rację 1507 pisząc swego czasu, że namiot musi stać co najmniej kilka dni zanim ptaki się przyzwyczają.
Mam nadzieję, że jeszcze powtórzę zasiadkę i będzie lepiej.
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#353 turbol

turbol

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:26

moby dick, bardzo ładna fotka i wcale nie musi tu ginąć ;-)

311.
Dołączona grafika

#354 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:36

maciejowy, dzięki, czekałem całą noc :-> przyszedł rano na 2 minuty, więc chyba cholernik płochliwy...

moby dick, kwokacz, wg. mnie jest najbardziej płochliwą siewką. Mówię to z własnego doświadczenia, bardzo często płoszy je klapnięcie lustra.
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#355 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 17 sierpnia 2010 - 06:23

moby dick, dzieki za opis, Marcin D., dzieki za uwage. widac z tego, ze ma sie szanse na jeden - dwa strzaly... niewiele, ale jak widac spokoj, spokoj i jeszcze raz spokoj sa potrzebne...

#356 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 09:30

Mial rację 1507 pisząc swego czasu, że namiot musi stać co najmniej kilka dni zanim ptaki się przyzwyczają.

Nie koniecznie.Ostatnio z TOMeS rozłożyliśmy się o świcie z siatkami maskującymi i tobołami,była tego pokaźna góra .I owszem na początku kwokacz przyleciał i po chwili się oddalił ,ale już po jakimś czasie wchodził w obiektyw nie zwracając uwagi na ruchy obiektywu.Na pewno lepiej jest zostawić ukrycie w terenie jeśli jest taka możliwość.

312.
Dołączona grafika

#357 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 17 sierpnia 2010 - 09:32

ryba, ciekawa seria ,turbol, ładna ta dzieżba,
w zeszłym tygodniu po pracy wybrałem się na mały rekonesans do lasu aby zobaczyć jak się ma zwierz i oto wyniki:
zaraz po wjechaniu w głąb lasu ukazała się znudzona sarenka która leniwym krokiem spacerowała ścierzką a że była kawałek odemnie to specjalnie mna się nie interesowała
313
Dołączona grafika
jadąc dalej do celu postanowiłem sprawdzić odgłosy do wabienia saren i kozłów, a więc przystanek przy polanie a że była dość zarośnięta musiałem się posiłkować pieńkami aby coś dostrzec :-) po chwili wabienia koziołka były wyniki podszedł ale był bardzo ostrożny gdyż nie wylazł zza traw tylko obserwował co się dzieje
314
Dołączona grafika
gdy koziołek odszedł pojechałem dalej i następna polana a na niej pasący sie młodzik, chwila podchodów i niestety tylko taka fota, okazało się że obok wylegiwał się stary kozioł którego nie dostrzegłem przez lornetkę - obszczekał i ucieły oba dwa ;-(
315
Dołączona grafika
będąc już prawie u celu wycieczki pokazały się dwie łanie z małym ale że trawska wysokie to z siatką nie ma szans więc próba podchodu bez maskowania lecz niestety panienki były za bardzo czujne zaraz mnie wylukały i dyla do lasku
316
Dołączona grafika
w drodze powrotnej trafiłem jeszcze na pasącą się parkę oczywiście koziołek sobie leżał więc go nie było widać tylko sarenka pozowała
317
Dołączona grafika
po krótkim czasie coś koziołek nabrał chęci na gimnastykę i zaczął ganiać sarenkę po poletku
318
Dołączona grafika
gdy się uspokoił zalotnik postanowiłem popróbować wabienia na mikot koźlaka, a że byłem ukryty za stosem drzewa z wycinki więc miałem podgląd sytuacji w prześwitach więc mogłem śmiało eksperymentować, niestety Słońce było już nisko i czasy zaczynały niedopisywać a sarna zareagowała natychmiast
319
Dołączona grafika
całą sytuację obserwował koziołek
320
Dołączona grafika
i jeszcze pożegnalne spojrzenie kozła i poszły sobie a ja na rower i do domku
321
Dołączona grafika
wynik wypadu to ponad 30 ukąszeń komarów i foty dokumentacyjne ;-(

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#358 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 17 sierpnia 2010 - 10:49

nebari, na 313 to mz nie jest sarenka ;-) ale nie jestem tego do końca pewien, bo dość daleko...

#359 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 17 sierpnia 2010 - 10:56

obstawiam jeszcze daniela gdyż w tych rejonach się pokazują ale pewności nie mam gdyż nie zdążyłem z lornetką ;-(

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#360 sebaok

sebaok

Napisano 17 sierpnia 2010 - 11:05

Też mi to nie wygląda na sarne, zad wygląda na jelenia ale łyżki sarny :mrgreen: