Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sierpień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
675 odpowiedzi w tym temacie

#461 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 12:08

Dzisiejszego dnia wybrałem się na stawy hodowlane. Z jednego ze stawów została spuszczona woda, więc nadzieja na bekasowate. Szczęściem w nieszczęściu okazała się wizyta myśliwych, dzięki którym spokojnie mogłem rozłożyć namiot nie wzbudzając podejrzenia ptactwa - wszystko odleciało, i wróciło po odjechaniu myśliwych.

404.
Dołączona grafika

405.
Dołączona grafika

406.
Dołączona grafika

407.
Dołączona grafika

408. Kolejna bardzo towarzyska pliszka. Wpadła na namiot... :-)
Dołączona grafika
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#462 Girdian

Girdian

Napisano 22 sierpnia 2010 - 12:17

409
Dołączona grafika

410
Dołączona grafika

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#463 UBI (Robert)

UBI

Napisano 22 sierpnia 2010 - 12:18

Judyta, - dzięki,
a co do Biebrzy to pewnie się odezwę tym bardziej że Logiełka odgrażał się że mnie odwiedzi
CANON

#464 buteo

buteo

Napisano 22 sierpnia 2010 - 12:34

marianzzz1, piękne zdjęcie

#465 marianzzz1

marianzzz1
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 12:53

buteo, Dzięki.

#466 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 22 sierpnia 2010 - 14:20

marianzzz1 403 jest świetne;

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#467 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 22 sierpnia 2010 - 17:23

Obiecałam, że pokażę kozła z tamtego roku więc pokazuję, niestety tylko w bł. Dziecko to jednak skuteczny hamulec przynajmniej dla kobiety. Nie miałam możliwości poświęcenia tyle czasu ile bym chciała – no cóż życie. W piątek rozeznanie przyniosło dobre wiadomości. Łąka, pomimo że po kostki w wodzie, całą masą wydeptanych ścieżek. Na chwilkę pokazała się koza niestety telefon, że dziecko wzywa uniemożliwiło mi dłuższą zasiadkę. W sobotę budzik na 4 i w łąki. O 5 telefon – koniec zasiadki wracam do domu. Na szczęście w drodze powrotnej przyszło mi spotkać mojego kawalera po drugiej stronie drogi uganiającego się za kozą. Dwa strzały dla porównania oręża na głowie i w dom.

Tak kozioł wyglądał rok temu.

411.
Dołączona grafika

W tym roku założył mocniejsze poroże w moim ulubionym ciemnym kolorze. Widać, że typowy bagniak, który siedzi cały dzień po kostki w błocie.

412.
Dołączona grafika

413.
Dołączona grafika

Ta sama koza, która w tamtym roku miała bliźniaki i w tym prowadza parkę. Niestety los jednego z nich jest przesądzony. Wyraźnie kulał na tylnią nogę i nie wyrabiał tempa za matką oraz bratem. Był niezwykle ciekawski, któż to tam hałasuje pod tym dziwnym zielonym krzakiem. Kiedy zrozumiał, że jednak ja nie krzak zastosował metodę bezruchu. Kręcąc obiektywem, obserwowałam jak kręciły mu się tylko jego piękne wielkie oczy. Pewnie myślał: - a nuż mnie za ta trawką nie zobaczy. Szkoda młodego, ale taka natura. Drugie koźle będzie dzięki jego śmierci silniejsze.

413.
Dołączona grafika

Poranek był piękny z ogromna ilością światła i masy magicznych mgieł. Byłam wściekła za brak szerokiego, ale widocznie nie dane mi było uwiecznić tych magicznych chwil. Nauczka na przyszłość.

414.
Dołączona grafika

415.
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#468 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 22 sierpnia 2010 - 18:19

michalv, Logielka, ciesze sie, ze sie sieweczki podobaja...

Qelka, koziol fajny ale mi podoba sie bardzo 415 :-)

michalwolowik, fajne te czaple, szkoda, ze tak poucinane...

UBI, wazka w locie dla mnie jest liderem twojej kolekcji sierpniowej

Gucio_55, gratuluje spotkania z bakiem

a ja dzis dopadlem lyske, mam nadzieje, ze sie wam spodoba:

416.
Dołączona grafika
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#469 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 22 sierpnia 2010 - 18:21

maciejowy, wyprostuj o jeden stopień w lewo i zasil szeregi tematycznych, bo to ciężki ptak do fotografowania a Tobie udało się to znakomicie do tego na bardzo pysznym tle.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#470 pol

pol

Napisano 22 sierpnia 2010 - 18:35

maciejowy za Qelka

#471 WildRoses

WildRoses

Napisano 22 sierpnia 2010 - 19:09

michalwolowik, widać, że miejsce z potencjałem, kadry nawet ok tylko czemu takie szarobure?

Qelka, piękny kozioł, wygląda na pana tej łąki, a i zdjęcie malucha niczego sobie - co za oczyska. Szkoda go, ale jak piszesz - prawa natury są brutalne :-?

maciejowy, posłuchaj dobrych rad Qelki i pol-a - będzie z tego świetne ujęcie
Nikon i klamoty

#472 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 19:31

WildRoses, trochę pod słońce robione. No, miejsce jest kapitalne. Tylko że teraz pogoda ma się popsuć, a za 2-3 dni zalewają staw ponownie. No i trzeba czekać aż zrzucą wodę z następnego.
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#473 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 20:49

A ja dzisiaj złapałem wróbelka :-P
417
Dołączona grafika
418
Dołączona grafika
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#474 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 20:57

Ja niestety nie mam za bardzo czym się pochwalić :-( Jedynie taki dokumencik z dzisiejszego spaceru:

419.

Dołączona grafika

Był blisko, ale czasy około 1/30 - 1/40s z ręki zrobiły swoje i z kilkunastu fotek jedynie na tej "coś widać" ;-)

#475 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 22 sierpnia 2010 - 21:03

Qelka, pol, dzieki za uwage... ech, z tym pionem zawsze bywa problem ;-) wyprostuje i wrzuce do tematycznego :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM

#476 Monochrome

Monochrome
  • Małomówny
  • 4 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 21:23

Dziś postanowiłem wybrać się na swój pierwszy, typowo przyrodniczy rekonesans. Pchany bardziej instynktem aniżeli doświadczeniem upatrzyłem sobie łąkę otoczoną lasem i poprzecinaną ciekami wodnymi. Tak więc o 4 na nogach, kilka km i o 5 na miejscu. Zobaczymy czy cokolwiek uda mi się wypatrzyć... rozłożysta mgła nadaje miejscu tajemniczego uroku, w powietrzu unosi się natarczywy brzęk wszechobecnych komarów... magia... Z mgły wyłoniły się sylwetki sarniaków, łania z młodym i byczek... wzdłuż linii lasu przebiegło kilka dzików i schroniło się w gęstwinie, za daleko, za ciemno, bez szans na foty więc tylko przycupnąłem z lornetką i podziwiałem :-) Wypatrzyłem myszaka, czaplę siwą, pliszki, charakterystyczny klangor był zapowiedzią przelotu klucza żurawi, raz po raz odzywały się kruki... tak... to dobre miejsce na zasiadkę. Wraz z pierwszymi promieniami słońca wychylającymi się ponad horyzont sarniaki ukryły się w lesie a ja postanowiłem dokładnie zbadać polanę i wybrać najlepsze miejsce na czatownię. Poranna rosa niczym perły zdobiła trawy...
420.
Dołączona grafika
Słońce stało już wysoko zalewając ciepłymi barwami okolicę gdy wracając zauważyłem ruch w sitowiu. Przyczaiłem się i czekałem... z szuwarów dobiegały nawoływania. Po dość długim czasie z trzcin zaczął nieśmiało wyglądać ptak, którego gatunku nie jestem w stanie sprecyzować, spotkałem go pierwszy raz. Dorosłemu osobnikowi towarzyszyła chyba z 5 młodych...
421
Dołączona grafika
422.
Dołączona grafika
Czy ktoś zna ten gatunek?
Nie chcąc dłużej niepokoić ostrożnie się wycofałem.
Przepraszam jeśli coś jest nie tak ale to mój pierwszy post ze zdjęciami więc jeśli coś jest nie tak to proszę o instrukcję :baby:

#477 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 21:33

Wiktor, masz rację nic ciekawego :mrgreen: - a tak naprawdę to świetne zdjęcie łosia.
maciejowy, doskonałe zdjęcie łyski- idealna biel :clap2:
Qelka, bardzo dobre zdjęcia, zresztą jak zawsze :-D

#478 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 22 sierpnia 2010 - 21:44

Judyta, bardzo dziekuje :-) tez sie ciesze, ze nie przepalilem tego bialego czola :-)

Monochrome, 420 bardzo ciekawe kolorystycznie.

421 i 422 maja wartosc jedynie dokumentacyjna. to kurka wodna.

jesli chodzi o uwagi, to pomijajac jakosc, to perspektywa: za wysoka. najlepiej robic zdjecia z perspektywy oka 'ofiary' - spojrz na 416, obiektyw mialem ok. 5 cm nad woda, jego os optyczna ze 3 cm wyzej, czyli mniej wiecej na wysokosci oka łyski. powodzenia w kolejnych zdjeciach. a przy takiej miejscowce, jak opisywales, i duzej ilosci pracy w niedlugim czasie masz szanse na ciekawe efekty.

#479 sniper565

sniper565
  • Użytkownik
  • 139 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 23:04

Monochrome, to kokoszka ;-)
D80, N18-70, N70-300 VR, sherpa 600r

http://domasz.dphoto.com/

#480 Monochrome

Monochrome
  • Małomówny
  • 4 postów

Napisano 23 sierpnia 2010 - 06:24

maciejowy, dobre rady zawsze w cenie, dzięki :-) Masz rację, 421 i 422 to tylko poglądowe foty. Dopiero zaczynam swoja przyrodniczą przygodę i nie mam jeszcze obycia ani znajomości gatunków. Minie jeszcze dużo czasu zanim uda mi się zrobić zdjęcie, którym będzie sie można pochwalić. A Twoja łyska to jak dla mnie mistrzostwo świata :-)