Sierpień 2010
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:45
(Karolina)
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:46
widz 559. mz bardzo udane, taki spokojny klimacik.
Adrian super spotkanie ci się trafiło, ja to mogę tylko pomarzyć o tych wspaniałych ptakach

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:54
564

565

566

Uploaded with ImageShack.us
567

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:56
Ataman, bardzo fajna opowiastka, również czekam na ciąg dalszy. Widać, że tereny bogate w gatunki.
Na dole jak ruiny miast: tu wywrot dębu
Wysterka z ziemi na kształt ogromnego zrębu;
Na nim oparte, jak ścian i kolumn obłamy,
Tam gałęziste kłody, tu wpół zgniłe tramy
…………………………………………………………………..
Zajrzeć straszno, tam siedzą gospodarze lasu,
Dziki, niedźwiedzie, wilki; u wrót leżą kości
Na pół zgryzione jakichś nieostrożnych gości
………………………………………………………………………
I znowu cichość w dole. Dzięcioł na jedlinie
Stuka z lekka i dalej odlatuje, ginie,
……………………………………………………………………..
Małe jeziorka, trawą zarosłe na poły,
Tak głębokie, że ludzie dna ich nie dośledzą
………………………………………………………………………
Niektórzy znawcy literatury twierdzą, że Wieszcz pisał te wersy wzorując się na przyrodzie otaczającej miejsce w którym przebywał równo 180 lat temu. A przebywał wtedy ok 10 km od mojej rodzinnej miejscowości...
Zmagania z koziołkiem niezbyt mi się udały, wychodził co prawda tuż przed obiektyw, ale ok godziny 6.00 kiedy słońce było jeszcze za ścianą lasu, dodatkowo reagował na dźwięk migawki.. tzn dawał nogę..
Czaple nie dawały się podejść. Jednego dnia przyszedłem gdy było jeszcze ciemno, rozłożyłem namiocik nad brzegiem Karubia.. no i czapelka zapozowała jak ta na 560... ale było to o 5.20. Gdy się rozwidniło, widok namiotu cosik je drażnił, trzymały się drugiego krańca stawu, nie dając możliwości zrobienia dobrego ujęcia.
Poszedłem więc na groblę dzielącą Żółtą Wodę od Starej Warty pod Dębami, bo tam widziałem wcześniej zimorodka.. Ale onego ani widu, ani słychu. Obserwowałem okolicę... na Starusze dwa łabędzie.. ale widzę, że obok nich , na kłodzie leżącej na środku stawu coś mniejszego, szarego siedzi. Wodnik jaki? kropiatka? bo tak to z daleka wyglądało. Zrobiłem zdjęcie, mimo, że daleko, powiększyłem na wizjerze... i widzę kaczkę .. dziwną, z czerwonymi oczami.
No więc miałem dwa dni na sesję z kaczką-dziwaczką. Brzegi zarośnięte trzcinami, trudno było focioć, ale coś tam ustrzeliłem.
Sprawdzam, co to może być w moim kieszonkowym atlasie - nie ma!, neta tam nie miałem, dzwonię do kolegi scot-a, podsyłam mu mms z fotką ekranu monitora: - odpowiedż: niewyraźnie widać na ekraniku telefony, nie poradzę. Później siedzę w stylowych wnętrzach w mieszkaniu Pana Eugeniusza, człowieka Instytucji, wybitnego regionalisty, emerytowanego dyrektora Muzeum Regionalnego w Jarocinie, gdzie planowaliśmy wypad rowerowy na Kacze Górki, już za Wartę, do krainy Tośtoków. Spytałem więc przy okazji o jakieś ptasie książki - na stół lądują Ptaki Polski - nie ma, Ptaki Europy - nie ma! Będąc u znajomych udało mi się dorwać do neta... no i coś tam w końcu znalazłem, są pewne cechy podobne.. ale tamta "bogata" a moja "biedna". Wyczytałem, że zmienia upierzenie na spoczynkowe we wrześniu. A mamy koniec sierpnia.. Może więc?.. ale jakie jest to upierzenie spoczynkowe?
Po powrocie do Poznania zagłębiłem się w necie i byłem już prawie pewien, że moja kaczka to zdrobniała Qelka w szacie spoczynkowej... ale nie znalazłem ciągle zdjęcia. Dopiero gdy wygooglałem "wood duck" to pojawiło się, gdzieś tam na samym końcu zdjęcie kaczki podobnej do mojej. I teraz jestem na 95 % pewien, że to taką kaczkę sfociłem.
Ale prośba do Was: przyjrzyjcie się, i oceńcie, czy się nie mylę, a jeśli się mylę, to co to za kaczka-dziwaczka?
568.

569.

570.

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:20

Opowiadanie przednie. Gratuluję udanego wypoczynku

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:24
(Sławek Wojtczak)
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:56
Na 99% to Karolinka mz
no to dajesz 4% pewności więcej, niż ja mam

(Sławek Wojtczak)
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:59
Na 99% to Karolinka mz
no to dajesz 4% pewności więcej, niż ja mam
No to jeszcze niech ktos dołoży ten 1% i bedzie git

Napisano 29 sierpnia 2010 - 21:35

(Sławek Wojtczak)
Napisano 29 sierpnia 2010 - 21:44

571.

zlało mocno

Napisano 29 sierpnia 2010 - 22:00
572. A ja miałem taki po "rozłożeniu się" pod przykrytym statywem

(Paweł Wróblewski)
Napisano 30 sierpnia 2010 - 05:41
Powodzenia!
Napisano 30 sierpnia 2010 - 08:45
Ataman fajne opowiadanie.Podobają mi się czaple w tym światełku.Bardzo fajnie wyszły.
maciejowy kaczucha w fajnym świetle
Pogoda w weekend nie dopisała,więc postanowiłem posiedzieć i zobaczyć czy zimorodek zaakceptował przygotowane stanowisko.Dwa dni siedzenia po 8 godzin i tylko raz się pojawił
w dodatku w sobotę kiedy na niebie szaro i ponuro.
474.

W niedzielę kręcił się cały czas ,ale nie przysiadł ani razu.
Przy okazji podpatrywałem czaplę,która mimo kampanii TV o skakaniu do wody postanowiła zaryzykować

475.

Napisano 30 sierpnia 2010 - 09:41
576

577

578

Napisano 30 sierpnia 2010 - 18:26

PhotoN, te kormorany to z Twojej okolicy czy spod Sztutowa?
Napisano 30 sierpnia 2010 - 20:00
579.

580.

581.

(Piotr)
Napisano 30 sierpnia 2010 - 20:51
Tomek_K, na Falentach? Kurde ja nie mam czasu, a Falenty już niedługo spuszczą. A tyle sobie obiecywałem
Miro_mx, piękne oczko
Judyta, ale TY masz ładne tereny. Musimy się następnym razem jak będę w Białym umówić z cała grupą na taki zachodzik. Podoba się

(Robert)
Napisano 30 sierpnia 2010 - 21:00