Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Sierpień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
675 odpowiedzi w tym temacie

#101 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 05 sierpnia 2010 - 07:52

Drojac
74 fotka genialna, super tajemniczy klimacik.
75 fajnie uchwycony, ciekawe po czym się tak oblizał :-)
77. za poprzednikami, powinna zawędrować do tematycznych.

A tym czasem ode mnie:

79.
Dołączona grafika

80.
Dołączona grafika

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#102 Birdwatcher

Birdwatcher
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 07:59

marianzzz1, świetna:)
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 i pożyczane od kogo się da body do niego.

#103 widz

widz

Napisano 05 sierpnia 2010 - 08:07

Drojac, dobrze,że wrzuciłeś po 23:00 ;-) ,tylko dlaczego nie do tematycznych...?
chociaż ja sam zazwyczaj tu wrzucam zdjęcia ;-)
marianzzz1, jak na takiego zwierza trochę ciasno(ale przy pełnej klatce trudno to skorygować ;-) ).światło przednie i kolory też właściwe,jakość również bardzo dobra.do tematycznego bardziej się nadaje.chciałbym je zobaczyć w dużo większym formacie,musi robić ważnie.

#104 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 09:00

Drojac, zwierzyna super ale na 74.- przepięknie
marianzzz1, doskonale
carrie, 79.- podoba się, na 80. mógł się obrócić :mrgreen:

#105 tomaszewski

tomaszewski

Napisano 05 sierpnia 2010 - 09:55

marianzzz1, dawno łosia nie widziałem ;] fajny! i ten język.
Drojac, 75, 76, 77 - boskie! najlepsze IMO 75!

#106 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 05 sierpnia 2010 - 10:11

marianzzz1, łoś na schwał. do tematycznych go. za widz, w duzym rozmiarze kadr musi robic wrazenie!!!

carrie, oba kadry bardzo przyjemne dla oka. na 79 nawet ramka mi nie przeszkadza :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#107 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 05 sierpnia 2010 - 10:26

Ja jeszcze tylko od siebie dodam, że 74 nie ma prawa zginąć w otchłani BŁ :-)

Przez ostatnie kilka dni pościłem, bo dewizowcy się zjechali na ruję i nie było sensu pchać się pod lufę. Wczoraj rano już wyjechali... więc wieczór mój! :-D Po 18 wyjechałem z domu.
Po 10 minutach jestem na miejscu. Parkuję samochód. Zapinam na statyw tele z konwerterem, który bardzo chciałem wypróbować w boju (jak sie później okazało, nie przydał mi się ani razu, a wręcz przeciwnie - okazał się w zupełności zbędny ;-) ). Zamykam samochód, plecak z przytroczoną siatką na plecy, lornetka na szyje, statyw na ramię i ruszam :-D Wchodząc na łąkę o 18:30 od razu zauważyłem pasącą się pod lasem sarnę. Dobrze, że zabrałem lornetkę, ponieważ nieuzbrojonym okiem nie mógł bym zobaczyć, że to jest koza ;-) Nie chciałem jej podchodzić, bo spieszyłem się na zasiadkę w inną część łąki, ale jak na złość pasła się na mojej drodze. Zgarbiłem się i brnę do niej w wysokich trawach. Akurat na poligonie lotniczym trwały manewry wojskowe i przelatujące samoloty zagłuszały, szelest traw. W końcu sarna zaciekawiła się kto do niej podchodzi i teraz to ona próbowała mnie podejść pod wiatr. Udało jej się to. Zwietrzyła mnie i uciekła w las. Kilka zdjęć jest ale przez trawy do tego z nietrafioną ostrością, więc od razu usunąłem w puszce. Wyprostowałem się i nagle przede mną przeleciała jak błyskawica koza, najprawdopodobniej ta którą podchodziłem, bo wbiegła w to samo miejsce skąd wyszła na żer. Sądzę, że miała w świerkach koźlaka, bo już kiedyś widywałem w tym miejscu koze z młodym. No nic. Nie zrażam się niepowodzeniem, bo czuję, że może być dzisiaj ciekawie (jak się później okazało nie pomyliłem się ;-) ).
Po przejściu kilkudziesięciu metrów, znowu moim oczom ujrzała się pasąca w trawach koza. No więc ponowny mimowolny podchód ;-) Po drodze zostawiłem, zbędny balast, tj. plecak i statyw, a założyłem kominiarkę. Kiedy podszedłem ją na dobrą odległość i miałem robić pierwsze zdjęcia, koza ucięła se drzemkę ;-) Idiota, ze mnie, bo z emocji, że mam w zasięgu tele pierwszą koze od kilku miesięcy, zapomniałem, że na bagnecie jest jeszcze konwerter ;-) Straciłem orientację, i nie wiedziałem dokładnie gdzie ona leży.... podszedłem jeszcze trochę, aparat do oka i zacząłem wydawać z siebie różne dziwne dźwięki :mrgreen: . Koza ociężale sie podniosła, bliżej mnie niż sądziłem i.... efekt widać na poniższym zdjęciu ;-)

81. pk, 420mm, ucięte cewki...
Dołączona grafika

Trochę się tymi cewkami wnerwiłem, bo nie po to kupiłem konwerter, żeby ujęcia marnować ;-) Wróciłem po statyw i plecak. zdjąłem kominiarke (tak się pod nią gotowałem, że mozna było ją wykręcać :mrgreen: ) W końcu, po tylu napotkanych przeszkodach doszedłem na miejsce :-D Usiadłem przy poletku łowieckim, przy trzcinach rosnących nad rowem melioracyjnym. Zrobiłem se parawan z siatki i czekam. Jeszcze się dobrze nie rozsiadłem, a juz słysze łomot w wiklinach. Było kilka minut po 19. Słychać było trzaski łamanych gałęzi. Nagle 20m ode mnie usłyszałem głośne fuknięcie. Myślę, sobie, pewnie wataszka dzików czeka na szarówkę, aby wyjść i niszczyć poletko łowieckie :-D Po jakimś czasie wszystko ucichło. Trochę się zasmuciłem.... czekam dalej... słyszę kilka pisków w lesie i nagle b.blisko mnie z trzcin wyskoczył jak błyskawica koźlak :-D Czyli ten pisk, wskazywał by na koze, która nawoływała swoje potomstwo. Po chwili znowu słyszę znajomy łomot. Powolutku się podniosłem i nie wierzę własnym oczom :shock: Na wiklinę wychodzą dwa byki. Czym prędzej schowałem sie pod siatką i czekam... może teraz wyjdą. Nie wyszły :-( Trzaski ustały. Przed 21 spakowałem się i wszedłem na ambonę, aby zlustrować okolice. Na wiklinach pasł się rogacz z kozą. Czyżby to one robiły taki hałas, podczas swoich igraszek miłosnych? Stałem tak dalej na drabinie i nagle widzę jak młode sosny drżą i słyszę jak trzeszczą gałęzie! Momentalnie "wysypało" się z młodnika 11 byków! A ja? Sprzęt spakowany :-/ Najciszej jak potrafiłem zdjąłem plecak, wyjąłem z niego tele, odczepiłem konwerter i postawiłem na statyw - trza mieć chociaż jakieś zdjęcia dokumentujące tak piękne spotkanie. Iso 3200, -1ev, f4 i czasy od 1/30 w dół. Wyszło takie coś: (wszystko pk 300mm)

82. jest exif
Dołączona grafika
83.
Dołączona grafika
84.
Dołączona grafika
85.
Dołączona grafika
86.
Dołączona grafika
87.
Dołączona grafika
88.
Dołączona grafika
89.
Dołączona grafika

Później już się zrobiło całkiem ciemno i co jakiś czas słyszałem tylko stukot poroża. Najgorzej było ze spakowaniem całego majdanu :-/ Siatkę zrzuciłem z ambony statyw miałem na pasku więc zarzuciłem na ramię, plecak wziąłem w rekę. Jak najciszej zszedłem z ambony, podniosłem siatke i zgarbiony poszedłem drogą. Szedłem b.cicho i nie słyszałem, aby byki uciekły, więc chyba ich nie spłoszyłem :-D

W domu byłem o 22 :-D Miałem rano jechać, ale chyba z wrażeń nie mogłem usnać ;-) ale wieczór jest mój! :-D Życzcie mi powodzenia :-)

Mam nadzieję, że nie przynudzałem :-)

pzdr

#108 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 05 sierpnia 2010 - 12:51

78. do tematycznych.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#109 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 05 sierpnia 2010 - 14:02

slawoj, dla mnie nie przynudzałeś, zazdroszczę spotkania :-> Powodzenia :-D
Patryk, Pozdrawiam

#110 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 14:26

slawoj, ale miałeś spotkanie- zazdroszczę, a zdjęcia i tak niczego sobie, jest na co popatrzeć, gratuluję i życzę powodzenia następnym razem :-D

#111 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 05 sierpnia 2010 - 14:35

slawoj, - nie ma co oceniac zdjec bo one sa tu najmniej wazne, wazne ze sie byki pokazaly i byc moze becdzie to dobra miejscowka, na fotki bedzie czas zeby poprawic.
Kurde ja jakby takie cos zobaczyl to by napewno nie mogl dlugo zasnac:P
oj zazdroszcze;>
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#112 minek91

minek91

Napisano 05 sierpnia 2010 - 15:08

88. > piękny 10-tak obustronnie koronny. ;)

Canon EOS 500d + Sigma 150-500 f/5.0-6.3 + Canon 300mm f/4

Moja strona"

#113 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 05 sierpnia 2010 - 15:18

minek91, - chyba 12-tak ;>

#114 ryba

ryba

Napisano 05 sierpnia 2010 - 16:38

W oczekiwaniu na pleszkę takie stwory się pojawiły:
Ważka z zagiętym do góry odwłokiem.
90
Dołączona grafika

Bogatka. One w lato wyglądają całkiem inaczej niż zimą
91
Dołączona grafika
92
Dołączona grafika

A pleszki nie ma

#115 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 05 sierpnia 2010 - 17:06

ryba, - wszystkie modele na Twoich fotach jakies "powykrecane" :D
cos Ty im zrobil:P?

#116 ryba

ryba

Napisano 05 sierpnia 2010 - 17:12

To proste. Ustawiam odpowiedni patyk i podłączam 220V. Jak coś przyleci to musi się wygiąć.
Taki trochę nieprzyzwoity dowcip mi się przypomniał przy tej okazji.
Spotkało się dwóch kolegów i wspominają dobre czasy, gadają o tym jak im się żyje teraz i jeden m mówi.
- Ja to się lubię kochać ze swoją żoną jak ma założoną maskę gazową.
- A dlaczego?
- Bo po pierwsze jej nie widzę, a po drugie jak jej rurę zatkam to się wije ja szesnastka.

#117 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 05 sierpnia 2010 - 17:17

a po drugie jak jej rurę zatkam to się wije ja szesnastka

:D

#118 dawidow

dawidow
  • Użytkownik
  • 141 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 17:52

omg, ale się uśmiałem z ostatnich komentarzy ryby i kurdeniewiemco :mrgreen:

#119 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 05 sierpnia 2010 - 19:14

slawoj, super spotkanie - gratulki ;-)
ryba, Ty ptaszki prędem, a ja motylki muchozolem żeby wolniejsze były. Sikory fajniutkie ;-)

#120 niemar

niemar

Napisano 05 sierpnia 2010 - 19:33

maskę gazową

Maski są tylko przeciwgazowe ;-) Tak mnie na PO uczono, parę luf mi to utrwaliło :-D

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.