biso, to brodziec śniady w szacie spoczynkowej.
Damian, ten brodziec jest w szacie juwenalnej.
Spoczynkowa wygląda tak: http://www.netfugl.d... ... e_id=22088
Napisano 13 sierpnia 2013 - 18:58
biso, to brodziec śniady w szacie spoczynkowej.
Napisano 23 sierpnia 2013 - 14:58
Moja strona www: Damian Bednarz - fotografia przyrodnicza
Napisano 23 sierpnia 2013 - 16:25
Dzięki.
Marcin, rzeczywiście.
johan, to kokoszka.
Napisano 25 sierpnia 2013 - 09:56
Napisano 26 sierpnia 2013 - 18:40
Napisano 26 sierpnia 2013 - 21:48
Napisano 31 sierpnia 2013 - 12:08
proszę o pomoc
582
583 biegus zmienny ?
Napisano 31 sierpnia 2013 - 18:30
fotosnajper,
582 to brodziec śniady, wg mnie juv. Brzuch jest ciemny, żuchwa po rozjaśnieniu wydaje się czerwona, a dziób jest długi i lekko załamany na końcu. Krwawodziób miałby dziób krótszy, górę i dół dzioba u nasady czerwone, a w przypadku juv - jaśniej ubarwiony brzuch.
Napisano 31 sierpnia 2013 - 18:36
583 - a nie krzywodzioby? Nie ma śladu plamek na brzuchu, a brakuje ich tylko u dorosłych w szacie zimowej, która to szata jest szara; łuskowanie na grzbiecie też jakoś do krzywodziobego bardziej pasuje, widać ciemniejsze kreski na stosinach.
Napisano 01 września 2013 - 11:00
JK Dzięki ze śniadym to się z tobą w 100 procentach zgadzam. Ale coś do krzywodzioba do końca przekonania nie mam. Zerknij może jeszcze na to zdjęcie będe bardzo wdzięczny.
584
Napisano 01 września 2013 - 11:57
fotosnajper, to krzywodzioby.
Moja strona www: Damian Bednarz - fotografia przyrodnicza
Napisano 01 września 2013 - 14:37
fotosnajper, no to sam tego chciałeś, będzie kompletna analiza Twojego biegusa Mam przed sobą atlas i oto co z jego pomocą mogę powiedzieć:
Że biegus, wiadomo. Biorąc pod uwagę długi i zakrzywiony dziób, można brać pod uwagę krzywodziobego (podobny rdzawy ma dziób nie dłuższy niż głowa, a ten Twój ma wyraźnie dłuższy), zmiennego (u nich jest spora zmienność, również w długości dzioba, podgatunek alpina ma dłuższy), płaskodziobego i brodźcowatego. O żadnym nie zapomniałam? Ten ostatni biegus jest rzadki (żyje w Ameryce, u nas mógłby się pojawić jakiś zabłąkany ptak) i można go od razu wykluczyć choćby po kolorze nóg. Płaskodzioby ma podwójną brew, we wszystkich szatach ciemne kreskowanie/plamkowanie na piersi powinno być wyraźne, a Twój ptak tego nie ma. Poza tym ciemne kreski stosinowe na grzbiecie mają dorosłe zimowe (w innych szatach pióra mają szeroki ciemny środek, i jasne tylko na brzegach), a one są szare, a nie tak jak ten Twój rudawe. No i szyja chyba krótsza (przynajmniej na żadnym rysunku w atlasie nie ma płaskodziobego z wyciągniętą szyją), a na drugim zdjęciu widać, że Twój ptak aż takiej krótkiej nie ma. Zatem pozostają krzywodzioby i zmienny. Można wykluczyć oba te gatunki w szacie godowej, oraz - moim zdaniem - dorosłe w trakcie pierzenia z godowej do spoczynkowej. Dorosły zmienny musiałby mieć czarny brzuch albo choć jego ślad, a krzywodzioby - rudoczerwony spód, natomiast Twój ptak jest zupełnie bielutki na brzuchu. Zatem zostaje - dla zmiennego dorosły ptak zimą albo niezbyt typowy juv, a dla krzywodziobego - również dorosły zimą albo typowy juv. Ptaki dorosłe obu tych gatunków są raczej jednolicie szare na wierzchu. O ile Twoje zdjęcia nie mają przekłamanych kolorów albo nie były robione o zachodzie słońca to chyba możemy wykluczyć te opcje. Zostają zatem młode ptaki. Młody zmienny musiałby być o tyle nietypowy, że one zwykle mają więcej lub mniej czarnych kropek na bokach, rzadko zdarzają się ptaki zupełnie z gładkim bokiem. Przeciwko zmiennemu, a za krzywodziobym, przemawia też jednolity grzbiet - zmienne mają wzór formujący takie białe podłużne paski, u Twojego nie widać żadnych wyraźnych odcinających się linii na grzbiecie. Poza tym na piórach grzbietu u ptaka na zdjęciach można zobaczyć wzór takich "kotwiczek" - jasny brzeżek, przed nim ciemniejsze obrzeżenie, i odchodzący od niego również ciemny pasek wzdłuż stosiny pióra. Taki wzór jest u juv krzywodziobego, natomiast juv zmienny ma też pióra z ciemnym środkiem i jasnym wąskim brzegiem - takich piór u Twojego ptaka nie ma. Na głowie - na drugim zdjęciu - można dostrzec ślad rozdwajającej się brwi przed okiem - tak jakby od tej "głównej" odchodziła też druga, nad nią. Podwójna brew to cecha płaskodziobego, u niego powinna ona być wyraźna, ale krzywodzioby też coś takiego może mieć. No to chyba tyle rzeczy, które ja na tych dwóch zdjęciach zauważyłam. Zaznaczam, że nie mam opatrzenia w terenie i przy identyfikacji korzystam głównie z książek - dobrych, bo dobrych, ale jednak książek. Więc mogłam się gdzieś pomylić, coś "nadinterpretować", w razie czego proszę o poprawienie Niemniej myślę, że werdykt co do gatunku jest OK, biegus krzywodzioby juv (tym bardziej że Damian potwierdził gatunek )
Taka mała kwestia "techniczna" - w temacie identyfikacyjnym warto dawać wszystkie zdjęcia danego ptaka, jakimi się dysponuje. Wiem, że to forum dla fotografów i trafiają tu ładne zdjęcia, ostre, technicznie dobre itd., i tutaj też pewnie nie chcecie dawać brzydkich zdjęć, ale w identyfikacji czasem nawet zupełnie nieostre czy rozmazane ujęcie może pozwolić na ustalenie gatunku. Mimo że czasem wydawałoby się, że tam "ledwo co ptaka widać" Na przykład gdybyś miał zdjęcie tego biegusa w locie, to gdyby nawet było zupełnie rozmazane, ale widać byłoby kuper, to udałoby się z całą pewnością odróżnić między zmiennym a krzywodziobym, bo jeden ma cały biały kuper, a drugi - czarny pas przez środek. Ale to widać tylko w locie.
Użytkownik JK edytował ten post 01 września 2013 - 14:38
Napisano 01 września 2013 - 16:51
damian2000 Dziękuje
JK w tym przypadku słowo dziękuje to zdecydowanie za mało BARDZO BARDZO DZIĘKUJE za tak szczegółowe i dogłębne wyjaśnienie tematu biegusów.
Napisano 01 września 2013 - 17:23
fotosnajper, cała przyjemność po mojej stronie Cieszę się, że pomogłam.
marianzzz1, to biegus zmienny.
Napisano 02 września 2013 - 09:39
Dzięki. Pierwszy raz spotkałem ten gatunek.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych