Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Co to za ptak? - Ptaki wodne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1707 odpowiedzi w tym temacie

#1441 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 13 sierpnia 2013 - 18:58

biso, to brodziec śniady w szacie spoczynkowej.

Damian, ten brodziec jest w szacie juwenalnej.
Spoczynkowa wygląda tak: http://www.netfugl.d... ... e_id=22088
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#1442 johan

johan

Napisano 23 sierpnia 2013 - 14:41

Proszę o pomoc w nazewnictwie.
580
Dołączona grafika

#1443 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 23 sierpnia 2013 - 14:58

Marcin, rzeczywiście.
johan, to kokoszka.

#1444 johan

johan

Napisano 23 sierpnia 2013 - 16:25

Marcin, rzeczywiście.
johan, to kokoszka.

Dzięki.

#1445 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 25 sierpnia 2013 - 09:56

581 czy obydwa to biegusy zmienne ?
Dołączona grafika
CANON

#1446 JK

JK
  • Użytkownik
  • 433 postów

Napisano 26 sierpnia 2013 - 18:40

Oba zmienne, u tego z lewej plama na brzuchu nie pozostawia wątpliwości, ten z prawej przy średnio długim i zakrzywionym dziobie, oraz ciemno plamkowanym brzuchu też raczej nie może być niczym innym :)

#1447 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 26 sierpnia 2013 - 21:48

JK, tak myślałem ale pewny nie byłem dziękuje
CANON

#1448 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 31 sierpnia 2013 - 12:08

proszę o pomoc

582

37z5.jpg

583 biegus zmienny ?

lpov.jpg

CANON

#1449 JK

JK
  • Użytkownik
  • 433 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 18:30

fotosnajper,

582 to brodziec śniady, wg mnie juv. Brzuch jest ciemny, żuchwa po rozjaśnieniu wydaje się czerwona, a dziób jest długi i lekko załamany na końcu. Krwawodziób miałby dziób krótszy, górę i dół dzioba u nasady czerwone, a w przypadku juv - jaśniej ubarwiony brzuch.

#1450 JK

JK
  • Użytkownik
  • 433 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 18:36

583 - a nie krzywodzioby? Nie ma śladu plamek na brzuchu, a brakuje ich tylko u dorosłych w szacie zimowej, która to szata jest szara; łuskowanie na grzbiecie też jakoś do krzywodziobego bardziej pasuje, widać ciemniejsze kreski na stosinach.

#1451 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 01 września 2013 - 11:00

JK Dzięki ze śniadym to się z tobą w 100 procentach zgadzam. Ale coś do krzywodzioba do końca przekonania nie mam. Zerknij może jeszcze na to zdjęcie będe bardzo wdzięczny.

584

sxpa.jpg

CANON

#1452 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 01 września 2013 - 11:57

fotosnajper, to krzywodzioby.

#1453 JK

JK
  • Użytkownik
  • 433 postów

Napisano 01 września 2013 - 14:37

fotosnajper, no to sam tego chciałeś, będzie kompletna analiza Twojego biegusa :grin: ;) Mam przed sobą atlas i oto co z jego pomocą mogę powiedzieć:

Że biegus, wiadomo. Biorąc pod uwagę długi i zakrzywiony dziób, można brać pod uwagę krzywodziobego (podobny rdzawy ma dziób nie dłuższy niż głowa, a ten Twój ma wyraźnie dłuższy), zmiennego (u nich jest spora zmienność, również w długości dzioba, podgatunek alpina ma dłuższy), płaskodziobego i brodźcowatego. O żadnym nie zapomniałam? Ten ostatni biegus jest rzadki (żyje w Ameryce, u nas mógłby się pojawić jakiś zabłąkany ptak) i można go od razu wykluczyć choćby po kolorze nóg. Płaskodzioby ma podwójną brew, we wszystkich szatach ciemne kreskowanie/plamkowanie na piersi powinno być wyraźne, a Twój ptak tego nie ma. Poza tym ciemne kreski stosinowe na grzbiecie mają dorosłe zimowe (w innych szatach pióra mają szeroki ciemny środek, i jasne tylko na brzegach), a one są szare, a nie tak jak ten Twój rudawe. No i szyja chyba krótsza (przynajmniej na żadnym rysunku w atlasie nie ma płaskodziobego z wyciągniętą szyją), a na drugim zdjęciu widać, że Twój ptak aż takiej krótkiej nie ma. Zatem pozostają krzywodzioby i zmienny. Można wykluczyć oba te gatunki w szacie godowej, oraz - moim zdaniem - dorosłe w trakcie pierzenia z godowej do spoczynkowej. Dorosły zmienny musiałby mieć czarny brzuch albo choć jego ślad, a krzywodzioby - rudoczerwony spód, natomiast Twój ptak jest zupełnie bielutki na brzuchu. Zatem zostaje - dla zmiennego dorosły ptak zimą albo niezbyt typowy juv, a dla krzywodziobego - również dorosły zimą albo typowy juv. Ptaki dorosłe obu tych gatunków są raczej jednolicie szare na wierzchu. O ile Twoje zdjęcia nie mają przekłamanych kolorów albo nie były robione o zachodzie słońca ;) to chyba możemy wykluczyć te opcje. Zostają zatem młode ptaki. Młody zmienny musiałby być o tyle nietypowy, że one zwykle mają więcej lub mniej czarnych kropek na bokach, rzadko zdarzają się ptaki zupełnie z gładkim bokiem. Przeciwko zmiennemu, a za krzywodziobym, przemawia też jednolity grzbiet - zmienne mają wzór formujący takie białe podłużne paski, u Twojego nie widać żadnych wyraźnych odcinających się linii na grzbiecie. Poza tym na piórach grzbietu u ptaka na zdjęciach można zobaczyć wzór takich "kotwiczek" - jasny brzeżek, przed nim ciemniejsze obrzeżenie, i odchodzący od niego również ciemny pasek wzdłuż stosiny pióra. Taki wzór jest u juv krzywodziobego, natomiast juv zmienny ma też pióra z ciemnym środkiem i jasnym wąskim brzegiem - takich piór u Twojego ptaka nie ma. Na głowie - na drugim zdjęciu - można dostrzec ślad rozdwajającej się brwi przed okiem - tak jakby od tej "głównej" odchodziła też druga, nad nią. Podwójna brew to cecha płaskodziobego, u niego powinna ona być wyraźna, ale krzywodzioby też coś takiego może mieć. No to chyba tyle rzeczy, które ja na tych dwóch zdjęciach zauważyłam. Zaznaczam, że nie mam opatrzenia w terenie i przy identyfikacji korzystam głównie z książek - dobrych, bo dobrych, ale jednak książek. Więc mogłam się gdzieś pomylić, coś "nadinterpretować", w razie czego proszę o poprawienie ;) Niemniej myślę, że werdykt co do gatunku jest OK, biegus krzywodzioby juv (tym bardziej że Damian potwierdził gatunek :) )

Taka mała kwestia "techniczna" - w temacie identyfikacyjnym warto dawać wszystkie zdjęcia danego ptaka, jakimi się dysponuje. Wiem, że to forum dla fotografów i trafiają tu ładne zdjęcia, ostre, technicznie dobre itd., i tutaj też pewnie nie chcecie dawać brzydkich zdjęć, ale w identyfikacji czasem nawet zupełnie nieostre czy rozmazane ujęcie może pozwolić na ustalenie gatunku. Mimo że czasem wydawałoby się, że tam "ledwo co ptaka widać" ;) Na przykład gdybyś miał zdjęcie tego biegusa w locie, to gdyby nawet było zupełnie rozmazane, ale widać byłoby kuper, to udałoby się z całą pewnością odróżnić między zmiennym a krzywodziobym, bo jeden ma cały biały kuper, a drugi - czarny pas przez środek. Ale to widać tylko w locie.

Użytkownik JK edytował ten post 01 września 2013 - 14:38

#1454 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 01 września 2013 - 16:51

damian2000 Dziękuje

JK w tym przypadku słowo dziękuje to zdecydowanie za mało BARDZO BARDZO DZIĘKUJE za tak szczegółowe i dogłębne wyjaśnienie tematu biegusów.

CANON

#1455 marianzzz1

marianzzz1
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 01 września 2013 - 17:20

witam  

Co to za ptak?

i6xa.jpg

#1456 JK

JK
  • Użytkownik
  • 433 postów

Napisano 01 września 2013 - 17:23

fotosnajper, cała przyjemność po mojej stronie :) Cieszę się, że pomogłam.

marianzzz1, to biegus zmienny.

#1457 marianzzz1

marianzzz1
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 01 września 2013 - 17:48

Dzięki

#1458 rychu1711

rychu1711
  • Małomówny
  • 33 postów

Napisano 02 września 2013 - 09:16

Czy mój to też krzywodziób?

4ezd.jpg

#1459 comatus (Piotr Kendzierski)

comatus

Napisano 02 września 2013 - 09:23

rychu1711, tak.

#1460 rychu1711

rychu1711
  • Małomówny
  • 33 postów

Napisano 02 września 2013 - 09:39

Dzięki. Pierwszy raz spotkałem ten gatunek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych