koledzy wcześniej zapomnieli o numerach, polece w kolejności
585 ?
Napisano 03 września 2013 - 09:48
koledzy wcześniej zapomnieli o numerach, polece w kolejności
585 ?
Napisano 03 września 2013 - 13:56
fotosnajper, jak dla mnie czernica (samiczka albo młodziak). Taka trochę mało czernicowa ale nie widzę za bardzo opcji co to innego mogłoby być. Ogorzałka i podgorzałka, których samice i młode też są brązowe (u podgorzałki samce w sumie też ), mają bardziej okrągłe głowy, a ten na zdjęciu ma raczej spłaszczoną u góry. Poza tym te drobne sterczące pióra z tyłu głowy to chyba ślad czubka. Poza tym przeciw podgorzałce przemawia brązowe podogonie (powinno być białe) a przeciw ogorzałce - zero bieli przy dziobie. Jest jeszcze gągoł (wiem, to zupełnie inna bajka, ale kształt dzioba mi się trochę z nim kojarzy), ale on ma brązową głowę, a tułów raczej w szarość wpada, no i też głowa jest wysklepiona, a nie płaska.
Napisano 03 września 2013 - 22:00
Jak dla mnie gągoł.
Te sterczące pióra to są chyba po prostu mokre, głowa jest brązowa i raczej właśnie wysklepiona (na tych dwóch ostatnich zdjęciach to widać).
Napisano 03 września 2013 - 22:16
Jak dla mnie gągoł.
Te sterczące pióra to są chyba po prostu mokre, głowa jest brązowa i raczej właśnie wysklepiona (na tych dwóch ostatnich zdjęciach to widać).
A ciemne oko na zdjęciu 585 wskazuje na juv. Nie widzę też białej obroży.
pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl
Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6
Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6
Napisano 04 września 2013 - 08:51
Macie rację, na 586 i 587 widać, że to jest gągoł Ciekawe, na 585 ta głowa naprawdę nie jest wysklepiona. Może rzeczywiście piórka oklapły, jak sie zmoczył?
Napisano 06 września 2013 - 08:06
prosze o pomoc w identyfikacji. Krwawodziób czy śniady
588
589
Napisano 11 września 2013 - 19:23
588, 589 Krwawodziób
Napisano 20 września 2013 - 08:33
590. nie jestem do końca przekonana czy to squatarola czy apricaria. Ten osobnik miał bardzo ciepłą miodową barwę.
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 21 września 2013 - 12:43
592 co to za siewkowiec ? Batalion?
Użytkownik fotosnajper edytował ten post 21 września 2013 - 12:49
Napisano 29 września 2013 - 21:01
591 to napewno ohar
Wczoraj spotkałem tego ptaka i jak jestem tam prawie codziennie to tylko raz. Wygląda na młodego, jednak nie było z nim innych przedstawicieli jego gatunku. Bardzo zajadał ryby. Czy to perkoz dwuczuby?
593
Napisano 30 września 2013 - 10:06
@mkkaczy, ohar na pewno, miałam wątpliwości co do wieku Ale porównując z książką, to myślę, że można uznać, że to młody ptak (ma jasne pióra wokół dzioba i nie widać rudej "obroży" na piersi).
593 to perkoz, ale według mnie nie dwuczuby, a perkozek. To młody ptak (tzn. wylęgnięty w tym roku, ale już całkiem samodzielny), widać na policzku resztki ciemnych pasków, ale żółtawa plamka w kącie dzioba (charakterystyczna dla tego gatunku) jest widoczna. Poza tym rozczochrany, puszysty tył też jest dość charakterystyczny dla perkozka. To jest najmniejszy z naszych perkozów, z kolei dwuczuby jest największy Ten, którego spotkałeś, był malutki, prawda?
I znowu bardzo proszę: dawajcie po kilka zdjęć tego samego ptaka, jeśli macie. Tutaj akurat plamka na dziobie nie pozostawia raczej wątpliwości, ale na podstawie jednego zdjęcia identyfikacja bywa o wiele trudniejsza, czasem niemożliwa.
Napisano 30 września 2013 - 15:12
590. nie jestem do końca przekonana czy to squatarola czy apricaria. Ten osobnik miał bardzo ciepłą miodową barwę.
Siewnica, juv.
Napisano 30 września 2013 - 20:45
@mkkaczy, ohar na pewno, miałam wątpliwości co do wieku Ale porównując z książką, to myślę, że można uznać, że to młody ptak (ma jasne pióra wokół dzioba i nie widać rudej "obroży" na piersi).
593 to perkoz, ale według mnie nie dwuczuby, a perkozek. To młody ptak (tzn. wylęgnięty w tym roku, ale już całkiem samodzielny), widać na policzku resztki ciemnych pasków, ale żółtawa plamka w kącie dzioba (charakterystyczna dla tego gatunku) jest widoczna. Poza tym rozczochrany, puszysty tył też jest dość charakterystyczny dla perkozka. To jest najmniejszy z naszych perkozów, z kolei dwuczuby jest największy Ten, którego spotkałeś, był malutki, prawda?
I znowu bardzo proszę: dawajcie po kilka zdjęć tego samego ptaka, jeśli macie. Tutaj akurat plamka na dziobie nie pozostawia raczej wątpliwości, ale na podstawie jednego zdjęcia identyfikacja bywa o wiele trudniejsza, czasem niemożliwa.
to zamieszczam kolejne 593a
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych