Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wrzesień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
660 odpowiedzi w tym temacie

#221 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 09 września 2010 - 13:43

michalwolowik, - jakosc slaba, tak do BŁ akurat:P
zazdroszcze rybolowa :)
jaskolki cosik mydlane, no ale wiem dokladnie jak trudno je focic, jeszcze trudniej niz jerzyki.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#222 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 09 września 2010 - 13:46

kurdeniewiemco, gdybym wiedział co jaskółki będą działały nad wodą, do podszedłbym bliżej, ale nie dało rady przeskoczyć rzeczki :D
A przygody z rybołowami to nie koniec ;-) Pierwszy raz w tym sezonie przelotu jesiennego się pokazał. W zeszłych latach bywały dni kiedy w ciągu dnia było kilka sztuk. Rekord to 5 ;-)
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#223 Birdwatcher

Birdwatcher
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 09 września 2010 - 13:52

177 wymiata!
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 i pożyczane od kogo się da body do niego.

#224 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 09 września 2010 - 13:58

177 wymiata!

no i nastepna osoba dala sie nabrac na tego PSowanego 14taka:D

Birdwatcher - a na serio to widac wiesz co dobre;>

#225 Birdwatcher

Birdwatcher
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 09 września 2010 - 16:01

kurdeniewiemco, nie podejrzewałam, że ktoś wstawi tu...bubla?

szkoda że to fotomontaż... bo byk cudowny :rolleyes:

pozdrawiam ;-)

#226 sebaok

sebaok

Napisano 09 września 2010 - 16:04

Birdwatcher, masz prawdziwego - mniejszego byka u mnie na www ;-)

#227 kucik (Michał)

kucik

Napisano 09 września 2010 - 19:51

Zimek przypadkiem
Mysle ze nasza znajomosc sie rozwinie :) Ja mu zafunduje fajny patyk do polowania, a on mi przypozuje do zdjec. Casting przeszedl wzorowo - wszystkie zdjecia to prawie pelne klatki , (max 20% kadrowane), 560mm. A oto historia tej znajomosci

Od jakiego czasu zagladam pod wieczor na stawy niedaleko domu, abysprawdzic gdzie zimki siadaja najczesciej. Pochodze w te i spowrotem po groblach, posiedze, popatrze i wracam do domu.
Tym razem mialo byc podobnie, tym bardziej ze chmury szczelnie przykrywaly slonce i tylko na zachodzie widac bylo nikle przeblyski. Slonca nie ma - po co mam targac aparat i statyw jak i tak gnioty wyjda... Uzbrojony tylko w lornetke ide wolnym spacerkiem po grobli, co chwilke przystajac zeby sprawdzic okolice w zblizeniu 7x, ale zimkow ani nie widac, ani nie slychac. Dochodze do jednego ze stawow wyrownujacych poziom wody w pozostalych. Podchodze do samego brzegu, a tu jakies 15m przedemna siedzi sliczny zimek. Podszedlem na jakies 7m i nic - siedzi dalej. Cholera - pomyslalem - raz juz go mialem tak blisko i znow bez aparatu. Tym razem nie przepuszcze... Delikatnie wycofalem, odszedlem na bezpieczna odleglosc i biegiem do auta po sprzet. Przebralem sie szybko w moro i wracam do niego.
Powoli, z ok 30s przerwami zaczynam sie podczolgiwac, ale zanim podszedlem na dogodna odleglosc ten przeskoczyl na nastepna rure. No, nic mysle - chcesz sie bawic - dobra. Tym sposobem wydluzyl mi podczolgiwanie do ok 30m, po jeszcze mokrej od deszczu trawie - reumatyzm nieunikniony... Na poczatku byl zdziwiony, reagowal na migawke, ale po chwili sie przyzwyczail i z uwaga przygladal sie wodzie pod soba.
Czolgalem sie caly czas powoli, az doszedlem do krawedzi grobli. Podniecony robie zdjecia, sprawdzam efekty, a w tym czasie slonce na chwile wystawilo buzie zza chmur. Nooo, pomyslalem mam dzis szczescie. Nie dosc ze pierwszy zimek z tak bliska, to jeszcze w fajnym swietle.
178
Dołączona grafika

Jak juz bylem wystarczajaco blisko, skupilem sie na zdjeciach... Pstrykam, sprawdzam przeswietlenia, zachodzace sloneczko slicznie zabarwia wszystko, czasy coraz krotsze, a zimek wogole sie nie boi - sielanka :-) Jacys kibice przerywaja mi i zza plecow slysze z oddali rozmowe - "tam ktos lezy? tak, pewnie zdjecia robi. Aha! " i poszli bez glupich pytan, jak wtedy gdy czaple biala podchodzilem :-). Przesuwam sie powoli w lewo aby lepiej do swiatla sie ustawic, targajac przed soba na jednej rece ponad 5kg sprzetu. Nagle, nie zwracajac uwagi na moje podchody, moj bohater rzuca sie w dol na rybke. Chwilke znika pod woda i wraca z mlalym pstragiem, ktorego odwraca dziobem kilka razy jakby pozowal do zdjec.
To bylo zbyt piekne, zeby tak wszystko szlo gladko, pomyslalem -przegladam po chwili zdjecia z konsumpcji i zaskoczony czasami rzedu 1/1000, przypominam sobie jeden fakt z samego rozpoczecia podchodu - przeciez ustawilem ISO1600, bo slonca nie bylo... sic!No to bedzie wtopa! Niestety, po powocie do domu obawy sie potwierdzily - zdjecia mocno zaszumione, a dodatkowo cala akcja z rybka w dziobie z tego wszystkiego poruszona:

179
Dołączona grafika

Na szczecie zauwazylem blad i szybko zmienilem na ISO400, za to czasy zeszly do 1/320 - 1/250 i przy dokladnym i delikatnym wyostrzeniu robie kilkanascie ujec dosc ostrych.
180
Dołączona grafika

181
Dołączona grafika

Niestety, po chwili chmury znow zakrywaja swiatlo i trzeba wracac do wyzszych ISO.
Tutaj ISO800
182
Dołączona grafika

Kolejna akcje z rybka juz tylko obserwowalem bo ciemnica zrobila sie straszna.
Mimo wszystko jestem zadowolony, choc dzis pierwszy raz doswiadczylem jednej z wad 20D - brak ISO w wizjerze...
Przypadkowy spacer zamienil sie w ciekawy koniec dnia. To lubie:) Pora na zasiadke...

#228 Piciu

Piciu
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 09 września 2010 - 20:47

kucik, Świetny opis i miłe spotkanie :-) Musisz mu piękny patyk wstawić i będziesz miał wspaniałe zdjęcia. Ja w tym roku zimka nie trafiłem :-(

#229 sasic (Rafał)

sasic
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 09 września 2010 - 20:51

Moje Daniele spotkane (niestety) w południe, ogniskowa 200, pełne kadry, odległość do zwierza około 5 metrów, jakieś nie strachliwe, popatrzyły na mnie po czym dostojnym krokiem oddaliły się skubiąc leniwie trawę.
Niestety nie spodziewałem się tego spotkania stąd taki bałagan w kadrach.

183.
Dołączona grafika

184.
Dołączona grafika

185.
Dołączona grafika

#230 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 09 września 2010 - 23:50

sasic, Gratuluję spotkania.

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#231 Birdwatcher

Birdwatcher
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 10 września 2010 - 08:34

sebaok, nie dość, że galeria świetna - to przejrzysta - podoba mi się od strony technicznej.

byczki malina:D

kucik, super spotkanie - u mnie pojawił się 2 lata temu - i słuch po nim zaginął...

#232 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 10 września 2010 - 12:22

sasic, - wszystkie do "stracone ujecia" lub do "BŁ".
swiatlo az pali w oczy, kadry nie wiadomo skad, badyle poucinane.

#233 niemek

niemek

Napisano 10 września 2010 - 12:52

Sasic staraj się fotografować zwierzęta w całości, a oświetlenie faktycznie zdecydowanie za ostre.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#234 oszo

oszo
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 10 września 2010 - 13:23

sasic, - wszystkie do "stracone ujecia" lub do "BŁ".
swiatlo az pali w oczy, kadry nie wiadomo skad, badyle poucinane.

Popieram, szkoda spotkania.
Nikon D300, N 70-300 VR, N 18-70, N 105 D Micro, S 50-500

#235 moby dick

moby dick

Napisano 10 września 2010 - 14:59

kucik, no pięknie, teraz patyczek i czekamy na super fotki
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#236 sasic (Rafał)

sasic
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 10 września 2010 - 17:11

wszystkie do "stracone ujecia" lub do "BŁ".

O tym nie pomyślałem :oops: , Panowie macie 100% racji, ja nawet teraz widzę, że należałoby je czym prędzej tam przenieść, jeśli można, prosiłbym admina o pomoc.

#237 WildRoses

WildRoses

Napisano 10 września 2010 - 18:56

kucik, fajnie się czyta, zdjęcia jak na takie wysokie ISO tez całkiem całkiem. Oby tylko patyk mu się spodobał bo ta rura jakoś mało fotogeniczna ;-)
Nikon i klamoty

#238 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 10 września 2010 - 18:57

186.
Dołączona grafika

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#239 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 10 września 2010 - 19:01

Czy to jest kania ?

187.
Dołączona grafika

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#240 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 10 września 2010 - 19:16

Iroslav, kania :mrgreen: mają charakterystyczny zapach to też może pomóc Ci na drugi raz w rozpoznaniu
carrie, fajniutki koziołek :-D
kucik, pięknie Ci pozował

PS. kasprzyk- ja bym stawiała na Nokię 6300 :mrgreen: