Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Wrzesień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
660 odpowiedzi w tym temacie

#341 Adrian

Adrian
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 16 września 2010 - 09:04

dorzucę swoje 2 fotki. choc nadaja sie tylko jako dokumentacyjne:
274
Dołączona grafika

275
Dołączona grafika

zrobione z okolo 200m. alejuz wiem gdzie wychodzą :lol: :lol:

#342 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 16 września 2010 - 09:26

To w jakim wątku szukać 271?

tez najpierw szukalem w: "zwierzeta domowe--->kot"
;)

Adrian, - gratuluje:)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#343 Adrian

Adrian
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 16 września 2010 - 10:17

niedługo zaczynam eksperymentować z wabieniem jeleni, narazie słucham i słyszę ze nie będzie łatwo podrobić jelenia.

#344 sebaok

sebaok

Napisano 16 września 2010 - 10:23

Z takimi eksperymentami to ostrożnie, jeśli nie umiesz wabić lepiej daj spokój bo możesz rozwalić całe rykowisko.

#345 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 16 września 2010 - 12:07

Adrian, - ciezka to sztuka, ja poki co "gadam" z bykami ale podejsc blisko to one nie chca...
z daleka moze mysla ze ja to byk, ale jak podchodza to pewnie slyssza ze to moje ryczenie odbiega od naturalnego i trzymaja sie w odleglosci 80m.
jakby miec jakies instrumenty do wabienia to pewnie byloby inaczej, choc jeszcze zbyt malo okazji bylo by byc tego pewnym.

tez gdzies czytalem ze nieudolnym wabieniem mozna rozwalic rykowisko, ale cos mi sie w to wierzyc nie chce:P, mysliwi strzelaja w poblizu i byki nic sobie z tego nie robia, rycza dalej, a uslyszenie strzalu w poblizu chyba jest dla nich gorsze niz zle wabienie.

a i pamietaj ze nie musisz nasladowac identycznie kazdy dzwiek, kazdy byk jest inny, jeden stary, drugi mlody, kazdy ma inny glos, tak samo Ty.
Jednak odpowiedni rezonans i znaczenie odpowiednich odglosow i kiedy ktorego uzyc to juz jest spory rebus:P

Powodzenia.

#346 minek91

minek91

Napisano 16 września 2010 - 12:46

Nie taka cięzka ( jesli się miało juz tym stycznosc w naturze ) ;) rura od odkurzacza wystarczy taka długosci 20cm, Do mnie przychodza nma odległosc 50m~~

P.S najlepsza jest specjalistyczna morska muszla wabiąca na której się ryczy ale ona troszkę kosztuje

Canon EOS 500d + Sigma 150-500 f/5.0-6.3 + Canon 300mm f/4

Moja strona"

#347 sebaok

sebaok

Napisano 16 września 2010 - 12:49

Do mnie przychodza nma odległosc 50m~~

Pokaż fotki to uwierzymy ;-)

#348 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 16 września 2010 - 12:50

Nie taka cięzka

oj mysle ze sie mylisz...to nie wabienie kozla na trawke, gdzie nawet byle jakie piszczenie potrafi zwabic kozla.

to gdzie foty tych jeleni:P, z 500mm to ciasne portrety powinny byc;>

cos nie mam szybkosci ostatnio:P, znowu mnie sebaok wyprzedzil:P
chyba ma opcje jako mod ze moze przesowac posty i edytowac daty pisania :P

#349 widz

widz

Napisano 16 września 2010 - 12:51

Jak to jest,że Ci którzy niewiele mają do powiedzenia odzywają się najwięcej,kurdeniewiemco, raptem chwilę jesteś na tym Forum a w każdej sytuacji zabierasz głos,rozumiem jak byś był ekspertem.sebaok, robi odpowiednią uwagę ale oczywiście Ty masz kompletnie inne zdanie.Skup się bardzie na zdjęciach będzie lepiej dla wszystkich.

#350 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 16 września 2010 - 12:53

widz, - tym razem mnie rozwaliles :D

#351 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 16 września 2010 - 14:20

W celu rozluźnienia napiętej atmosfery, panującej wokół rykowiska, wstawiam dwa swoje gniotki z przedwczoraj ;-)

276.

Dołączona grafika

277.
Dołączona grafika

#352 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 16 września 2010 - 14:27

Wiktor, - calkiem fajne, konczyna robi swoje :), to drugie tez mi sie widzi - potencjalne zawalikadry fajnie wyszly.

#353 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 16 września 2010 - 14:38

276 jest super, spokojnie możesz włożyć w tematyczny. Lubie takie nieszablonowe ujęcia.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#354 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 16 września 2010 - 14:42

Miło mi, że moje gniotki się podobają :-D

Parkę z drugiego zdjęcia podchodziłem prawie pół godzinki, ale aby iść pod wiatr musiałem iść pod słońce i fotki wyszły jak wyszły, no i ostrzyłem ręcznie bo AF w tych trawach ostrzył wszędzie tylko nie tam gdzie chciałem ;-)
Mam nadzieję, że w związku z premierą nowego Nikona D7000 ceny D300s spadną do wiosny i będę mógł zafundować sobie tą puchę na nowy sezon i skończy się choć część moich problemów z "nietrafianiem" AF :mrgreen:

Skoro spodobało się 276, to wstawię jeszcze fotkę zrobioną parę chwil wcześniej :

"Śpiąca królewna"
278.

Dołączona grafika

#355 minek91

minek91

Napisano 16 września 2010 - 16:15

Nie taka cięzka

oj mysle ze sie mylisz...to nie wabienie kozla na trawke, gdzie nawet byle jakie piszczenie potrafi zwabic kozla.

to gdzie foty tych jeleni:P, z 500mm to ciasne portrety powinny byc;>

cos nie mam szybkosci ostatnio:P, znowu mnie sebaok wyprzedzil:P
chyba ma opcje jako mod ze moze przesowac posty i edytowac daty pisania :P

Niestety fotek nie mam na wabienie byków chodzę z tatą który jest myśliwym, a on zabrania mi brac ze sobą aparatu podczas ;polowania z podchodu, od pracy silnika wszystko ucieknie.

Canon EOS 500d + Sigma 150-500 f/5.0-6.3 + Canon 300mm f/4

Moja strona"

#356 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 16 września 2010 - 17:48

Wiktor, 276 sama słodycz :clap:

#357 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 16 września 2010 - 19:24

Wiktor, bardzo przyjemne w odbiorze

Dawno nic nie wstawiałem do BŁ,więc trzeba nadrobić zaległości.Dzisiejsze zmagania z zimkiem.Pogoda zapowiadała się jako tako,niestety wiatr rozdmuchał nadzieje i ze zdjęć nici.Obiekt przyleciał na początku posiedział minutę i przez następne 4 godziny ani widu,ani słychu.

279.
Dołączona grafika
280.
Dołączona grafika

#358 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 16 września 2010 - 19:25

ostatnio niektóre posty mnie normalnie zadziwiają

281. bezwstydnica :mrgreen:
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#359 zimen (Grzegorz)

zimen

Napisano 16 września 2010 - 20:06

Na poczatku chcialem serdecznie przywitac wszystkich fotoprzyrodnikow gdyz jest to moj pierwszy post na tym forum !!
Postatnowilem opisac niecodzienna przygode ktora przezylem wraz z bratem na tegorocznym urlopie nad miejscem zwanym Bialy Grad. Kolejny dzien i kolejna pobudka o 3 nad ranem, ok 4 pojawia sie nasze canoe i kierowca, tuz przed switem docieramy na miejsce i rozbijamy prowizoryczna ale jak sie okazalo skuteczna czatownie - pkt A (jej budowe opisal kiedys marianzzz1) Jakies 30-40 minut po swicie pojawily sie pierwsze ptaki byly to kszyki i lęczaki - pkt B (moje pierwsze siwekowe !!) z czasem przylecialy czaple i 3 czrne bociany. Ok 8.30 nic, cisza i tak przez jakas godzine az tu nagle dobiega mnie dzwiek lustra z drugiego konca lodzi !
--Maniek co focisz ?
- Jakies krowy ida :)
oboje parsknelismy smiechem, tego sie nie spodziewalismy, jak sie okazalo nie byly to te szczesliwe przynajmniej nie dla nas :)
Po krotszej chwili uslyszalem
- Grzesiek zwijamy sie one tu ida !
Daj spokuj pewnie pojda gdzies dalej !
No i poszly a my razem z nimi :) Przechodzac obok naszego stanowiska kazda zdziwiona zagladala z ciekawoscia, co to jest ? co sie dzieje ? Na szczescie ruch siatka odganial je na odpowiednia odleglosc :) nastepna krowa nastepny ruch, krzyk i NIC !!
- O k.... BYK !! ZWIJAMY SIE !! Podszas wrzucania wszystkiego do canoe spojrzalem za siebie i nogi zrobily mi sie jak z waty :) 2 byki, dzielilo nas jakies3- 5 metrow blota glebokiego na 30-40 cm metrow jeden stal wpatrzony we mnie natomiast drugi nerwowo opuszczl i podnosil glowe na szczecie nigdzie sie nie ruszyly a my ... odplynelismy :)
Ponizej zamieszczam kilka zdjec z dnia ktory pewnie dlugo zostanie w naszej pamieci !

282
Dołączona grafika
283
Dołączona grafika
284
Dołączona grafika
285
Dołączona grafika
286
Dołączona grafika
287
Dołączona grafika

Dodam jeszcze ze to moje ptasie poczatki !
Jeszcze raz pozdrawiam !!

#360 marianzzz1

marianzzz1
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 16 września 2010 - 20:07

Tomek_K, 280 super!