Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Wrzesień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
660 odpowiedzi w tym temacie

#401 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 19 września 2010 - 18:24

Seria 315-317 bardzo dobra :bow:

A to moje dzisiejsze i wczorajsze podchody do ptasiej drobnicy ;-)

320.
Dołączona grafika

321.
Dołączona grafika

322.
Dołączona grafika

#402 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 19 września 2010 - 18:57

widz, jak zwykle przednie kadry! Delikatnie jednak bym podprostował ;-)
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#403 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 19 września 2010 - 19:05

widz, 316 i 317 naprawdę wypasione! Do tematycznych ;]

Ja dziś inaczej. Siedzę sobie przed monitorem komputera, a tu nagle mama mnie woła żebym zobaczył sarenki

Podchodzę do okna na korytarzu, patrzę no i rzeczywiście idzie rodzinka :) Czerwona strzałka.

322.
Dołączona grafika

Zrobiłem kilka zdjęć z okna, ale sobie myślę, pogoda ładna, sarenki się pasą, w miarę spokojne, sprzętu do saren jako tako nie mam ale do BŁ dokumenty się nadadzą xd
No to wychodzę i idę ostrożnie w stronę garażu - sarenki przemieszczały się powoli w lewo - w stronę garażu, na skraju pola. Podchodzę do garażu (ale wcześniej musiałem zamknąć go w domu, ponieważ tak się napalił że chciał za mną iść i byłoby po zawodach :P No więc dochodzę do garażu, lekko się wychylam, patrzę idzie jedna, patrzę dalej są, nie uciekły no więc zacząłem odstrzał :P Przyczajony za garażem.

323.
Dołączona grafika

Całość

324.
Dołączona grafika

Matka

325.
Dołączona grafika

326.
Dołączona grafika

Cały czas była czujna i podnosiła łeb, ale jeść coś trzeba ;p

Młode

327.
Dołączona grafika

328. Lizu lizu :P
Dołączona grafika

Patrolujemy
329.
Dołączona grafika

330.
Dołączona grafika

Dzieci korzystają matka jak surykatka :P

331.
Dołączona grafika

Idziemy dalej, nie ociągamy się

332.
Dołączona grafika

333. Młodziki papugują ;]
Dołączona grafika

334. Rodzicielka cały czas czujna
Dołączona grafika

Nawet przy przejściu przez drogę :-P

335.
Dołączona grafika

336.
Dołączona grafika

Udało się

337.
Dołączona grafika

Teraz dzieci pędem ;]

338.
Dołączona grafika

I jak się popasło towarzystwo to do lasu

339.
Dołączona grafika

A tu nagle mój pies pruje przez trawy :mrgreen:

340.
Dołączona grafika

Sorki za jakość niektórych fotek, ale historyjka kleić się musi :] Teraz już choć w 1/10 wiem jak czujecie się podchodząc sarenki czy jelenie ;) Respekt dla Was za piękne zdjęcia tych zwierząt na forum ;)
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#404 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 19 września 2010 - 19:32

kurdeniewiemco, co Ci się stało? Nie pogroziłeś banem za podwójnego posta?

akurat wybieralem sie na foty wiec mialem dobry humor:P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#405 pol

pol

Napisano 19 września 2010 - 20:04

widz 315 fajnie wyszło

#406 kocoor

kocoor

Napisano 19 września 2010 - 20:24

widz, zazdroszczę braku mgły ;-) 316,317 najlepsze. Przesiadłeś się bliżej korzenia,czy jeszcze gdzie indziej. Ja miałem do dyspozycji tylko kilka chwil poranaka.
341.
Dołączona grafika
342
Dołączona grafika
notoryczny brak czasu

#407 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 19 września 2010 - 21:03

widz 317 - :lanie: - to za to że wstawiłeś tu a nie do tematu, idealne zdjęcie, scena jak i wykonanie.

Ja wczoraj byłem cały dzień w lesie ale tak wiało że bykom się ryczeć chyba na darmo nie chciało, ok południa położyłem się i przysnąłem na ok godzinkę, otwieram oczy a przedemną młody byczek się kiwa i to było wszystko na 12 godzin chodzenia, dziś natomiast pojechałem z synkiem na niecałe 2 godzinki posłuchać czy coś się będzie działo i było rewelacyjne, zdjęć za bardzo nie miałem jak robić ale co się nasłuchałem to moje, a i widziałem 4 byki z czego jednego 16-taka ale spaprałem podejście. Poniżej z daleka wyszedł taki młody i pozował ze dwie minuty, szkoda że tak daleko.

343.
Dołączona grafika

#408 namsok

namsok

Napisano 19 września 2010 - 21:28

świetne zdjęcia widza i kocoora-gratuluję

kiedy po 1 godz. siedzenia pod siatą z lasu wyszło 2 grzybiarzy z psem(pies oczywiście bez smyczy) miałem się zbierać do domu,ale światło jeszcze ładne było,myślę trochę posiedzę i po ok. 1/2 godz. z lasu wyszły 2 łanie z cielakami ,a za nimi młody byczek
344
Dołączona grafika
345
Dołączona grafika
346
tutaj poniosły emocje i spaprałem
Dołączona grafika

#409 buteo

buteo

Napisano 19 września 2010 - 21:32

O! widzę tu więcej ujęć tego byka :-) . 317 "najczystsze", świetna seria. kocoor, 342 lubię gdy tak świeci ;-)
i lubię gdy wychodzi zwierz na te dróżki, kucharzewski.

Ja dziś przeżyłem nerwa giganta. Otóż pojechałem rano w swoje miejsce gdzie ryczy niezły 14stak i był, udało się podejsć niezauważenie. Ustawiłem sie i czekałem na szanse. Obserwowałem go sobie,delikatnie porykiwał,rozganiał młode byczki. Minęła mała godzinka i nagle byczysko idzie w moją stronę, zbliża się coraz bardziej,adrenalina się podnosi,jest już tak blisko,że mogę wypełnić kadr na 300mm ,ale czekam,bo zbliżał się z opuszczona głową,będzie bliżej,moze ryknie,będzie wymarzony portret ... Aż nagle słyszę chrupnięcie gałęzi zza pleców,byk głowa do góry i w nogi, dudni,łamie się wszystko,ja bez zdjęcia,obrót głowy,widzę sylwetkę z wiaderkiem. Grzybiarz zdziwiony,ja w...... ! Milczę,prawie płaczę.

Jest totalne obleżenie, mnóstwo aut, całe rodziny, wrzask dzieci, szczekanie piesków. Pchaja się nawet w te ostoje, w które ja nie śmiem. Wiem,nie wiedzą.
Nie,nienawidzę grzybów :-(

#410 Szczepan

Szczepan

Napisano 19 września 2010 - 21:43

No to ostre przeżycie miałeś.
Mi dziś też udało się 2 razy podejść byczka, ale totalna ciemnica była i nawet nie wiem co miał na głowie. Ryczał głośno i walił po krzakach rogami, az strach było siedziec 30m obok.

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#411 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 19 września 2010 - 21:52

buteo, Dlatego ja jeżdżę tam gdzie żadnemu grzybiarzowi sie nie chce z wiaderkami bujać, u nas przy ostojach są tabliczki - ostoja zwierzyny wstęp wzbroniony i jak taki delikwent stanie i przeczyta to jest cień szansy że ominie miejsce ale faktycznie w tym roku więcej ludzi po lasach się wałęsa niż zwierza i robią dużo zamieszania, przeganiają zwierzęta z miejsca na miejsce, mam tylko nadzieję ze te grzyby się zaraz skończą.

#412 saxon

saxon
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 19 września 2010 - 22:00

347
a mi taki jegomość podleciał, niestety daleeeeeko.
Dołączona grafika
348
Dołączona grafika
K-5, K10D, SIGMA 100-300/4+TC 1.4x, S 10-20/4-5.6 SIGMA 24-70/28 HSM SIGMA 85/1.4 TAMRON 28-75/2.8 Metz 48 AF-1

#413 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 19 września 2010 - 22:20

347 z dwojga lepsze

349
Dołączona grafika

#414 michalm (Michał Marcinkowski)

michalm
  • Użytkownik
  • 111 postów

Napisano 20 września 2010 - 06:46

buteo, Dlatego ja jeżdżę tam gdzie żadnemu grzybiarzowi sie nie chce z wiaderkami bujać, u nas przy ostojach są tabliczki - ostoja zwierzyny wstęp wzbroniony i jak taki delikwent stanie i przeczyta to jest cień szansy że ominie miejsce ale faktycznie w tym roku więcej ludzi po lasach się wałęsa niż zwierza i robią dużo zamieszania, przeganiają zwierzęta z miejsca na miejsce, mam tylko nadzieję ze te grzyby się zaraz skończą.

Jak podejrzewam na rykowisko jeździsz na Łańsk. Wcale tak kolorowo nie jest z tymi grzybiarzami. Ja widziałem kilka razy tzw. "uprzywilejowanych" ,którzy wjeżdżają samochodami do ostoi ( za szybą mają położone zezwolenie na wjazd do lasu) :evil: .
Jest ich naprawdę sporo. W tym roku szczególnie sypnęło grzybami i niestety grzybiarzami, którzy w pogoni za grzybem zapuszczają się w najdalsze zakątki lasu. Co do tegorocznego rykowiska to odnoszę wrażenie,że jest takie trochę przytłumione. Niby ryczą ale słabo. Od trzech tygodni obserwuję ( na tyle na ile pozwala mi rodzina i obowiązki służbowe) i jak na razie najlepiej (najwięcej) ryczały w zeszłą niedzielę. Ostatni weekend nie zaowocował niestety fotami. Poobserwowałem jednego stadnego,którego nie dało się podejść ze względu na "obstawę". Powodzenia życzę.

...

#415 rybkowski73

rybkowski73
  • Użytkownik
  • 242 postów

Napisano 20 września 2010 - 07:59

WildRoses niestety nie zrobiłem zdjęcia , ale jego mina :yikes:
C40d, 20d, Sonnar 4/300, T 17-50 2,8 , i inne M42

#416 LukiTUCHOLA

LukiTUCHOLA
  • Małomówny
  • 39 postów

Napisano 20 września 2010 - 09:12

widz, rozjaśni trochę fotki 315-317 i będzie super

#417 Girdian

Girdian

Napisano 20 września 2010 - 09:29

Moje dzisiejsze zmagania z jeleniami

350

Dołączona grafika

351

Dołączona grafika

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#418 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 września 2010 - 10:01

kucharzewski, namsok, Girdian, - gratuluje rykowiskowych spotkan :D
milo popatrzec na Wasze byki :)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#419 rob1

rob1
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 20 września 2010 - 10:26

Girdian,
Super spotakie!
Ja narazie tylko słucham jak ryczą. W niedzielę w nocy, przy podejściu do ryczącego byka spłoszyłem innego, który postanowił sprawdzić co go spłoszyło i galopem zawrócił w moją strone :shock:
Zatrzymał się około 10 metórw ode mnie!!! Jeszcze metr i wykonałbym efektowny skok w tarniny :mrgreen:
Moja stajnia: Nikon D80 + Graty;)

#420 Szczepan

Szczepan

Napisano 20 września 2010 - 10:42

ładny byczek na 350.

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3