nie wazne ile bylo, wazne ze szkoda ze caly ptaszek nie w GO:Pbylo f/6.3

Wrzesień 2010
(Paweł Wróblewski)
Napisano 02 września 2010 - 12:50
(Piotr Kucharzewski)
Napisano 02 września 2010 - 20:54

Napisano 03 września 2010 - 01:38
nie wazne ile bylo, wazne ze szkoda ze caly ptaszek nie w GO:Pbylo f/6.3
Twoje 200mm f/2.8 , wrobel , dystans 1.5m i wtedy podyskutujmy

osobiiscvie cala serie uwazam za nieudana , ale na pewno nie przez GO
Napisano 03 września 2010 - 06:29
Tomasz, Tak trzymać, moje klimaty, nabiegać się umordować i g...no sfotografować
, tzn u Ciebie efekty widać u mnie bardzo często kończy się tylko na przemoczonych ciuchach
,
Niestety często tak jest, i efektów u mnie również brak.

Wszystkim dzięki za miłe przyjęcie mojej fotorelacji.
Napisano 03 września 2010 - 08:08
34.

Po 15min wychodzi lis z prawej, więc cały sprzęt przerzucam na prawo...czekam na znanego mi lisa, który bardzo lubi zwiedzać całą łąke. Gdy się rozglądam, po lewej stronie widzę konia

35.

Pasł się w tym samym miejscu cały czas.
36.

Gdy powoli się pakowałem, po prawej stronie uciekł lis, który spokojnie leżał w trawie. Po pół minuty z lasu wydobywały się wrzaski i łamania gałęzi

Wyszły dwa. dziesiątak i dwunastak.
37.

38.

Reszta zdjęć to "duchy" jednak statyw musi być porządny, a i oko nienaganne przy ostrzeniu ręcznym. Nic tylko czekać na rykowisko...
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.
Napisano 03 września 2010 - 08:57
Napisano 03 września 2010 - 09:21
Ja jak na razie dużo łazikuje, ale na czatowanie mam słabe nerwy.

(Artur)
Napisano 03 września 2010 - 11:27

(Paweł Wróblewski)
Napisano 03 września 2010 - 11:46
Dochodzac na miejsce zawsze ploszylem jelenie wiec postanowilem byc tam w przed dzien.
o 17 wbilem w ziemie 4 patyki, naciagnalem siatke, i czekalem na rozwoj wydarzen.
tak wygladalo moje stanowisko:
39.

Zaczelo padac a ja tylko pod siatka lezalem, do tego wialo i robilo sie ciemno - nie zapowiadalo sie na przyjemna noc...
o 18 wyszly na polane daniele-lanie z cielakami, przeszly obok mnie nie wiedzac nawet ze tam jestem

40.

niestety poszly pod wiatr, wiec na drugi koniec polany i tak sie pasly.
do godziny 20 nic sie nie dzialo, juz zaczynalem sie wkurzac bo to juz ciemno bylo...
od 20 zaczely ryczec byczki w lasku na gorze po lewej:
41.

jednak wyjsc nic nie chcialo.
Po czasie wyszly 3 dziki, ale pokrecily sie przy lesie i potem zwialy.
Byczki dawaly ostro od 21-22, bily sie i ryczaly juz na powaznie.
Trzaskaly sie okolo 50m odemnie, ale bylo tak ciemno ze moglem tylko je posluchac.
o 22 jakby reka odjal, nastala nagla cisza....zero potyczek czy rykow - nic.
do samego rana tylko kilka razy gdzies w oddali jakis zaryczal, ale to i tak niechetnie.
Rano procz 3 danieli na lake nie wyszlo nic...
13h lezenia, komarow setki! zimno okrutnie, do tego 3 razy lalo sie z nieba.
Dobrze ze chociaz 2h moglem posluchac jeleni:)
Rano wstalem, zwinelem manatki do auta, i z siatka poszedlem w las/bagno.
tam ku mojemu wielkiemu zdziwieniu zobaczylem w gestwinie duze rude sylwetki

niesmialem nawet podchodzic bo wiedzialem jak sie to skonczy w takim terenie.
Ale cos mnie tchnelo nagle, przeciez juz pozna godzina, co mam do stracenia - no i zaczalem podchodzic.
Szybka ocena sytuacji, wiatr z boku, slonce swieci jelniom w oczy, moze chociaz podejde troche blizej by sie im choc przyjzec.
w polowie drogi zaczalem sie czolgac w wodzie i kilka razy przeciagajac sie przez ich odchody:P
Poruszalem sie bardzo cicho, zalezalo mi jak na niczym by sie do nich zblizyc, kazdy z nich pochloniety byl jedzeniem, rabali galazki rowno

Zrobilem jakis dokument z daleka:
42.

po trzasku migawki byk oczywiscie spojrzal w moja strone, ale po chwili bezruchu robil dalej swoje.
odlozylem siatke, bo w tym tereni tylko mi przeszkadzala.
Czolgalem sie dalej;>, udalo sie podejsc blizej, te fotki wedruja do tematycznego.
Z bliska te zwierzeta naprawde imponuja rozmiarami, kawal byka z takiego byka

gumarop zycze slonca badz by zwierz predzej wychodzil

Napisano 03 września 2010 - 17:03

Napisano 03 września 2010 - 19:08
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.
(Paweł Wróblewski)
Napisano 03 września 2010 - 19:11
czym to sie rozni? u mnie juz pod koniec sierpnia koncertowaly, a u Was jeszcze nie.Ryków nie dane mi było jeszcze słyszeć.
Pogoda?
Napisano 03 września 2010 - 20:28

(Paweł Wróblewski)
Napisano 03 września 2010 - 20:35
mialem kupic namiot ale ze nie bylo u mnie w miescie i niemar mnie namowil na siedzenia pod siatka na patykach to pognalem w las:P
Poki co czuje sie ok, zjadlem dzis duzo to bedzie na regeneracje:)
(Artur)
Napisano 03 września 2010 - 20:38
Może te kilkaset km na PN robi swoje, wcześniej czują zimę i wolę bożączym to sie rozni? u mnie juz pod koniec sierpnia koncertowaly, a u Was jeszcze nie.
Pogoda?

Przed chwilą wróciłem z Lasów Radłowskich. Porykiwania było słychać, ale krowy, gdzieś daleko we wsi. Na śródleśnych łąkach piękne mgły wieczorne. Na jednej takiej łące wylazłem prosto na koziołka. Co się chłop oszczekał, ozachodził. Chciał mnie dokładniej obejrzeć, ale dzieliły nas krzaki, to żeby nóżek nie moczyć poszedł dookoła trawką. Dawno takiego "gada" pociesznego nie spotkałem

(Paweł Wróblewski)
Napisano 03 września 2010 - 20:46
hehe, fajnie to opisales:PNa jednej takiej łące wylazłem prosto na koziołka. Co się chłop oszczekał, ozachodził. Chciał mnie dokładniej obejrzeć, ale dzieliły nas krzaki, to żeby nóżek nie moczyć poszedł dookoła trawką. Dawno takiego "gada" pociesznego nie spotkałem
czasem taki napotkany po drodze podchodu koziolek potrafi zepsuc cala misternie przygotowana zasadzke:P
(Artur)
Napisano 03 września 2010 - 20:54
Dawno takiego wariata nie spotkałem, zamiast uciekać i po krzyku, miotał się łące zbulwersowany, zawracał, patrzył i ciekawość brała górę. Całe szczęście tym razem mi nie przeszkodził, bo spodziewanych jeleni czy danieli nie było.czasem taki napotkany po drodze podchodu koziolek potrafi zepsuc cala misternie przygotowana zasadzke:P
(Karolina Myroniuk)
Napisano 04 września 2010 - 07:21
43. Ponieważ ja fotografuję na łąkach bez statywu, który uważam za zbędny balast często przy tak bliskim spotkaniu minimalny ruch szkła powoduje reakcję kozy: - Widzę Cię !

44. Następnie oddala się na bezpieczną odległość naciągając koparę, żeby zawiadomić wszystkich w pobliżu, że dziś jest kozą odkrywcą

45. Następnie wyciąga swoją długaśną szyję, kręcąc nią to w lewo to w prawo.

46. Obiega ciągle namierzając cel

47. Czeka aż popełnię błąd

48. a wtedy …..

Odbywało się to w ten sposób czterokrotnie, po czwartym razie zrezygnowała i odeszła spokojnym krokiem w krzaki.
49. Na bonus kozioł w zasłonce z traw

50. i argument przemawiający za posiadaniem zooma

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
(Łukasz Rados)
Napisano 04 września 2010 - 08:12

Qelka, super to opisałaś, zdjęcia też fenomenalne. I pomyśleć, że ja cieszyłem się z jednego zdjęcia sarny, a Ty ot tak wrzucasz kilka wysokiej jakości do BŁ

Ja wczoraj wyrwałem się na krótki spacer po okolicy, jednak jedyne co było dane mi sfotografować to latające zające ;]
51

Pogoda była wczoraj niezła, przynajmniej w porównaniu z poprzednim tygodniem w którym na przemian lało i wiało.
52

Dzisiaj niestety znów zachmurzone niebo i zbiera się na deszcz

(Karolina Myroniuk)
Napisano 04 września 2010 - 10:14

(Bio)różnorodność Bałtyku.
53.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)