Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Październik 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
908 odpowiedzi w tym temacie

#301 viwaldi68

viwaldi68
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 10 października 2010 - 20:22

Powiedzcie co to za ptaszek?
210
Dołączona grafika

Ten jeszcze nie śpi :)
211
Dołączona grafika
Podkarpacie :)

#302 Konrad

Konrad
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 10 października 2010 - 20:24

210 To raniuszek
400d canon 70-300, tamron 90, statyw i pare dupereli.
http://picasaweb.goo...m/KonradKulawik

#303 Terek

Terek
  • Użytkownik
  • 912 postów

Napisano 10 października 2010 - 20:25

Witam

kalinek123

Dzięki.Masz rację :oops:

Pozdrawiam

#304 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 10 października 2010 - 21:01

1507, i tak bywa :-/ zdjęcie całkiem fajne, szkoda że tam mocno domknąłeś
Tomek_K, czubata świetna. ganiałeś w lesie czy pod dom Ci już przylatują ?

ja dziś miałem możliwość, dzięki uprzejmości Szycha, jego miejscówkę na czaple. ale po kolei. zameldowaliśmy się na miejscu przed 4 - ciemno jak przysłowiowym Senegalu ;) ale inaczej nie można było. wędrując nurtem rzeki zasilającej stawy natknęliśmy się na jenota - stał dosłownie 3-4 metry od nas a Tomek wypalał mu oczy czołówką :D na miejscu zaczęliśmy przygotowywać miejscówkę dla mnie - dość fatalny pomysł żeby robić to po ciemku - dlaczego ? okazało się z nastaniem świtu - prześwity w siatce, zbyt wystający obiektyw, maskowanie nie w tym kolorze - krótko - kilka niedociągnięć wynikających z braku światła i zasiadka, jeśli chodzi o udane kadry, nieudana. ale to chyba jedyny minus, nic nie znaczący zresztą, tego wypadu. po dość koszmarnym rozłożeniu się próba przekimania do świtu, mnie się nie udało mimo iż przed wyjazdem nie zmrużyłem oka, Szycho zasnął snem Pogromcy na pół godziny. w międzyczasie pod naszą kryjówkę podlazł lis albo jenot, zżarł coś i się zakrztusił co słychać było doskonale, po 5 przylazł też mróz co dało się odczuć w dolnych partiach ciała :) zaczęło się po 6. pierwsze zjawiły się siwe, potem kilka białych ale w dość bezpiecznej odległości. potem zaczęło się to, co śnić mi się będzie pewnie przez kilka nocy. nagle, ni stąd ni zowąd, 6-7 metrów od nas wylądowało 20,30 czapli białych plus podobna ilość siwych. po prostu czapli deszcz. wrażenie niemożliwe ! światła praktycznie zero - przy iso 3200 -1ev czasy naświetlania rzędu 1 sek. i kolejna głupota - próba zrobienia zdjęcia :/ po wylądowaniu zaczęły natychmiast żerować więc sens żaden tych prób a efekt taki, że odleciały nagle i praktycznie nie wróciły już w to miejsce do końca zasiadki. próbowały później podchodzić ale po chwili wycofywały się by w końcu całkiem odlecieć. pogoda niemożliwa, pływająca mgiełka, światło rozproszone rewelacyjnie - tylko focić. ale co ?! nagle odzywa się bielik, potem kolejny i kolejny - zaczynając wylatywać z lasu i lądować na pniach. jednocześnie było chyba 8 sztuk, chwilę siedziały, znów wzlatywał przeganiając jeden drugiego. tuż obok nic wałęsało się lisisko zażerają pewnie jakiegoś karpiszona. spektakl niesamowity, wrażeń moc. ok 9 mignęło nam coś kolorowego i po chwili z prawej stron na gałęziach wylądował zimorodek. Tomkowi się przyfarciło bo akurat z jego strony, nie dość że miał 100mm więcej to do tego ok 2 metrów bliżej :) kilka wyładowań migawki otrzymał i odleciał. zjawił się potem jeszcze dwa razy - ten ostatni był pożegnalnym. ale lądowisko ma już przygotowane. podsumowując - miejsce genialne ! jak Szycho zabierze się za nie poważnie, a wiem że chce i wierzę że to zrobi, to niedługo będziemy zbierać szczeny z podłogi - i to bez dwóch zdań. miejsce kipiące naturalną scenerią, bez potrzeby zbędnych inscenizacji z cyklu koszenie trawy przed budą i wbijanie badyli, tło przepiękne, aktorów zatrzęsienie - tych co wiedzieliśmy a co czai się w lesie to tylko on sam wie. las znaczy się :) wracając do auta z nad lasu wyleciało na raz 6 myszaków - ot zachęcające do powrotu i działania pożegnanie. po prostu bajka. i w ten oto sposób drogi Koleżko postawiłem Cię przed faktem dokonanym - działaj i dobijaj nas fantastycznymi kadrami z tego miejsca, inaczej po prostu się nie da :)

kilka gniecichów z tego miejsca

212
Dołączona grafika

213
Dołączona grafika

214
Dołączona grafika

215
Dołączona grafika

#305 namsok

namsok

Napisano 10 października 2010 - 21:08

czapelki super
216
spotkanie z lisem ,cdn
Dołączona grafika

#306 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 10 października 2010 - 21:11

namsok, świetny ! podciągnij trochę nasycenie do tematycznego z nim

#307 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 10 października 2010 - 21:29

Drojac, niezła akcja z budowaniem czatowni po ciemaku.Miejscówka kapitalna co dało się zauważyć wcześniej po zdjęciach szycho.Super ,że macie takie możliwości.212 bardzo dobrze oddaje klimat miejsca.

ganiałeś w lesie czy pod dom Ci już przylatują ?

Miałem słonecznik z zeszłego roku jeszcze, więc posypałem trochę i przylatywały pod dom.Zadomowiły się w zagajniku niedaleko.

#308 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 11 października 2010 - 06:19

Terek, Następnym razem będzie lepiej :-D
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#309 pol

pol

Napisano 11 października 2010 - 07:27

Drojac miejscówka robi wrażenie, 212 mz jest super

namsok fajny rudy

#310 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 11 października 2010 - 07:42

Drojac, 212 ekstra klimat, czytając i oglądając wczułem się jak bym sam tam leżał w błocku :)
namsok, ładne kolory, i nawet dobrze że w cieniu model

Po raz drugi focę w tym miesiącu tego ,,jednorożca" i po raz drugi w takim świetle jakiego nie lubię
218
Dołączona grafika

#311 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 11 października 2010 - 09:07

I znów w ciągu kilku dni mojej nieobecności pojawiło się kilkanaście ujęć w tym wątku, które spokojnie mógłby się znaleźć w wątkach tematycznych. Jest co podziwiać.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#312 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 11 października 2010 - 09:15

Drojac, uf, po przeczytaniu relacji kamień spadł mi z serca ;-) Cieszę się, że ci się podobało i zapraszam ponownie :-D
Twoja 'buda' była wersją BETA. Tu się przysłoni, tam się postawi trochę korzeni i cię nie ma ;-)
Lisek z bielikiem rewelka. U mnie większy dystans zachowują, ale je jeszcze dopadniemy ;-) W ogóle fajne foty :->

#313 cycu55

cycu55

Napisano 11 października 2010 - 14:30

Drojac to z lisem i bielikiem świetne, super jakość. Szychowi zazdroszczę miejscówki ;-)
D700+Sigma 100-300mm f/4, S17-70mm 2.8 macro, 50mm 1.8, helios, tc 1.4

http://cycu55.deviantart.com/
http://www.panoramio.com/user/5653722

#314 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 11 października 2010 - 14:34

219.
Dołączona grafika

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#315 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 11 października 2010 - 17:09

Takie tam dzisiejsze kowaliki:

220.
Dołączona grafika

221.
Dołączona grafika

#316 adrianos503

adrianos503
  • Małomówny
  • 19 postów

Napisano 11 października 2010 - 17:42

Dzisiejsze podchody.

222.
Dołączona grafika

I niezręczna sytuacja ;-)

223.
Dołączona grafika
Sony a500+kit 18-70+tamron 200-500
https://picasaweb.go...m/adrianwojtyla

#317 Monastor

Monastor

Napisano 11 października 2010 - 18:03

Rośliny niby nie uciekają, ale jak się człowiek spieszy to i one wyfruną z GO :oops:
Żeby nie było, że siedzę w domu ;-)
224.
Dołączona grafika

Widzę, że wątek wystrzelił jak rakieta, ledwo nadążam z czytaniem. Czaple, myszaki, rudzielce, łosie, a i widoczków co nieco. Serce się cieszy na widok raniucha, te ptaszyny są kapitalne, a nie za często widzę kolejne ich zdjęcia :-)

MUSTANG_71, fajnie pokazana inwersja, robi wrażenie.

szycho, to kiedy można wpaść na Twoją miejscówkę? :mrgreen: ;-)

#318 turbol

turbol

Napisano 11 października 2010 - 18:32

Monastor,224 bardzo fajne ;-)
225.
Dołączona grafika
226.
Dołączona grafika

#319 Monastor

Monastor

Napisano 11 października 2010 - 18:35

Monastor,224 bardzo fajne ;-)

Dzięki, myślisz że ujdzie? Bo jestem na siebie wściekły za ten rozmyty czubek :-?

#320 turbol

turbol

Napisano 11 października 2010 - 18:44

mnie się podoba :thumbsup: