Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Październik 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
908 odpowiedzi w tym temacie

#421 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 14 października 2010 - 19:55

Iroslav, to jakiś park czy u Ciebie takie dobrodziejstwa można spotkać na wolności - super akcje

Nie , to nie jest park , jest to wielki obszar nadmorski , wydmowy , porosniety przewaznie starym lasem debowym oraz sosnowym , na ktorym w 1970 r. zostal zasiedlony daniel . Zyje sobie dziko , nikt mu nie przeszkadza . Na bekowisko byki schodza sie do starego lasu debowego ,w ktorym juz zaczynaja sie walki o lanie . Dlatego moge korzystac z okazji , gdzie byki sa skoncentrowane na sobie oraz swoich przeciwnikach , ale wcale to nie oznacza , ze moge podejsc do nich blisko . Gdy bekowisko sie zakonczy , wszystko wroci do normy i beda ponownie plochliwe i nieufne .

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#422 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 14 października 2010 - 19:55

Logiełka, no szkoda trochę przepaleń (na pierwszej fotce szczególnie) ale za to kolorkami nas poczęstowałeś :-D

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#423 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 14 października 2010 - 19:58

Logiełka, w tym 7d mozna focic na manualu i auto-iso, tak aby aparat samodzielnie dobierał czułosc a fotograf ustawiał czas i przysłone? (nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem :mrgreen: )

#424 Tadeo

Tadeo

Napisano 14 października 2010 - 20:01

Pogoda dziś nie była łaskawa ,więc mogłem tylko z wysokości (praca) podziwiać przyrodę , ataki myszaka w oddali na łące, stadko gili , bandy przelatujących czyżyków jednakże w wolnej chwili udało mi sie choć na moment dopaść aparat i i poganiać za raniuszkami a oto parę pstryków , mam nadzieję że jeszcze będę mógł z nimi powojować w lepszym światełku.
307.
Dołączona grafika
308.
Dołączona grafika
309.
Dołączona grafika

#425 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 14 października 2010 - 20:06

Tadeo, 309 najładniejsze, na 308 wiesz czego brakuje - a szkoda bo mogło być cacy.

Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#426 Tadeo

Tadeo

Napisano 14 października 2010 - 20:12

Tadeo, 309 najładniejsze, na 308 wiesz czego brakuje - a szkoda bo mogło być cacy.

No niestety za blisko było i nie zdążyłem :) następnym razem może będzie lepiej

#427 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 14 października 2010 - 20:14

Fajne te wasze byki, sarenki i inne ;) Dziś korzystając z wolnego dnia (dzień nauczyciela) postanowiłem się przejść do pobliskiego lasu (jakieś 200 m od mojego domu). Piękna jesień, słoneczko ładnie podkreślało jej kolory. Wszedłem do lasu, wchodzę na pagórek a nagle jakieś 20 m ode mnie, na przeciwnym pagórku coś parsknęło i wyskoczyło z krzaków... okazało się, że był to dzik ;D Pierwszy, w moim życiu, na dodatek tak blisko domu i rodzicie później mówili mi, że nigdy dzików w naszej okolicy nie widzieli, zresztą nigdy od nikogo o nich nie słyszałem u mnie. Adrenalinka mi skoczyła, podekscytowanie.. widocznie sobie leżał w zaroślach (które są w tamtych miejscach konkretne), ale zmysły to ma naprawę wyostrzone bo poruszałem się baardzo cicho. Niezbyt duży był, jak szybko się pojawił tak szybko znikł ;) Oczywiście dokumentów ani nic nie mam, bo były to ułamki sekund, ale przeżycie niezapomniane. Poszedłem tam potem, ale pewnie już był po drugiej stronie lasu :P Pomyślicie sobie, że się jaram bo dzika zobaczyłem, wielkie mi halo, ale każdy jakos zaczyna :mrgreen: Choć przyznam, że do tej pory ssaki mnie nie interesowały, wolałem małe istoty to dziś mnie ta część fotografii przyrodniczej zafascynowała ;) Tym bardziej nabieram szacunku do Was, kiedy to fotografujecie łosie, jelenie, żubry czy daniele. Nawet takiego lisa, trzeba odpowiednio wyszukać :P Ptaki też interesująca sprawa, tej zimy przyjrzę się im bliżej przy karmniku ;] No ale co "fach" to inny sprzęt, na który jak na razie mnie nie stać. Jeszcze ta szkoła.. wiadomo edukować się trzeba ale bez przesady :P No nic, takie jest życie :) Więc na razie w swojej okolicy zaobserwowałem sarny i nieśmiałe dziki.. na sarenki mógłby, gdzieś się zaczaić, tak żeby nie przemęczać zbytnio mojego zoom'u w SX10 :P Znam 3 miejsca, w którędy zawsze przechodzi rodzinka rano i wieczorem nawet jest już ścieżka wydeptana na trawach ;D No ale ze sprzętem nie poszaleję, choć jakbym focił z kilku metrów... kto wie :P No nic rozmyślać sobie można. Pamiętam jak kilka lat temu (2-3) zimą pojawiło się stadko danieli, ze 4 samce spore, właśnie 200 m pod pobliskim lasem przechodziły, prze są. Stały w miejscu a nawet walczyły z tego co pamiętam - oglądaliśmy to z domu. Gdybym wtedy się tym interesował i miał aparat. A teraz nie wiadomo czy się taka okazja zdarzy. Myśleliśmy wtedy, że uciekły z pobliskiej prywatnej hodowli właśnie takich zwierząt (kilkanaście km): pawie, daniele, dziki. Ale jak się tak teraz zastanowię to wydaje mi ta wersja mało prawdopodobna, ponieważ będąc tam w podobnym czasie nie zauważyłem takich wyrośniętych... ale kto wie. Nawet doszły mnie wieści z lat młodzieńczych (jeszcze opowiadała mi to moja babcia, która zmarła 2 tygodnie temu), że kiedy miałem może 2 lata, to wędrowała zimą pod tymże właśnie lasem watacha wilków. Teraz pomażyć można o takiej sytuacji ;) A dzikiem nieźle przestraszyłem siostrę, która raczej przez najbliższy czas sama do lasu na grzyby nie pójdzie ;P

Skoro wyszedłem do lasu, to szkoda wracać z pustymi rękoma. Sporo czasu poświęciłem chrząszczowi i powstały takie wariacje.

307
Dołączona grafika

308
Dołączona grafika

309
Dołączona grafika

310
Dołączona grafika

311
Dołączona grafika

312
Dołączona grafika

313
Dołączona grafika

314
Dołączona grafika

315
Dołączona grafika

316
Dołączona grafika

317
Dołączona grafika

318
Dołączona grafika

Roztocz się tarfił

319
Dołączona grafika

320
Dołączona grafika

321 Wyłaniający się z mgły
Dołączona grafika

No i jeszcze meszek na koniec

"Inny"
322
Dołączona grafika

I kiedy to beztrosko sobie leżałem na glebie, usłyszałem szelest liści za plecami, coś do mnie biegnie, pomyślałem sobie pewnie mój pies za mną przybiegł, oglądam się, patrzę no i faktycznie pies... tylko nie mój :mrgreen: jakiś średniej wielkości pies, popatrzył na mnie i zaczął szczekać, zerwałem się na równe nogi i patrzę na niego, nie minęło 5 sekund kiedy przybiegł jego większy kumpel O.o obydwa zaczęły na mnie szczekać w odległości 3-4 metrów. Trochę mi serce mocniej zabiło ale mając już doświadczenie z psami ruszyłem na nie (myślę sobie mam statyw koło siebie więc nie zawacham się użyć) no i zgodnie z oczekiwaniami podkuliły ogony i uciekły. Ehh ta młodzież :-P

Odczuwam dziwną potrzebę kupna nowego sprzętu - też tak od czasu do czasu macie? ;P
Jak myślicie, Canon 50D + Canon EF 100mm f/2.8 MACRO USM mnie zaspokoją? :P Na razie na Canon EF 180mm f/3.5 L USM Macro mnie nie stać (choć i na wyżej wymieniony sprzęt w tej chwili także nie xD)

PS. zimen extra, 305 genialne! ;D
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#428 buteo

buteo

Napisano 14 października 2010 - 20:25

buteo, - to jest to samo szklo co ten niedolisek w lesie z galerii?

Tak,ciągle to samo 70-300VR ;-)
Dzięki również za miłe słowa.
pozdrawiam fotoprzyrodników :-)

#429 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 14 października 2010 - 20:34

zimen, Genialne foty.

Odczuwam dziwną potrzebę kupna nowego sprzętu - też tak od czasu do czasu macie?

Tak, ale nie od czasu do czasu tylko ciągle :-P

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#430 miszak

miszak

Napisano 15 października 2010 - 07:42

Heheh Logiełka - za duzo guzików w siódemce masz? Mi się tez coś często udaje spaprać.
Ja użyłem ISO 3200 celowo. Po ciemku sfotografowałe sóweczkę w celu sprawdzenia czy z takim ISO daje się coś sobie udokumentować.
IS03200 -1 2/3 ev F5,6 - w tym układzie udało mi się uzyskać 1/30 sek. 400mm z reki i do tego crop 50% albo ciut więcej. Myślałem, że nic nie będzie widać ale widać, że to sóweczka.
323
Dołączona grafika

#431 krzych

krzych

Napisano 15 października 2010 - 08:17

miszak, czyli ptasi plan prawie wykonany tego dnia. Tylko trójpalczak zawiódł ;-) Zamierzam jutro o świcie spróbować się z sóweczką, prognozy pogody są obiecujące, może coś z tego będzie...
pawelllQwE, po Twoich zdjęciach zostaje tylko porzucić obiektywy macro na rzecz kompakta. Nie śmiej się, ale chyba naprawdę tak zrobię :-)

#432 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 15 października 2010 - 10:19

Hmmm a ja chcę na odwrót :mrgreen: A może wystarczy zmienić kompakt na inny.. sam juz nie wiem. Dzięki ;)

#433 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 15 października 2010 - 10:39

miszak, sóweczka i tak świetnie wyszła :-D
pawelllQwE, proponuję kompakcik do makro nosić, a do pozostałych zdjęć lustrzankę- bynajmniej na razie ja zamierzam tak robić :mrgreen:

#434 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 15 października 2010 - 11:29

miszak, mi tez ta sóweczka się podoba :-)

#435 pol

pol

Napisano 15 października 2010 - 12:42

fajnie wyszło mimo ciemnicy

#436 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 15 października 2010 - 12:43

miszak, dobrze jest. Tak środowiskowo. Mi/nam się podoba ;-)

#437 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 15 października 2010 - 17:46

324. Opalam sobie szyje

Dołączona grafika

325. A teraz opalam sobie plecki

Dołączona grafika

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#438 zimen (Grzegorz)

zimen

Napisano 15 października 2010 - 17:50

Iroslav, jak dla mnie troche za ciasne kadry

#439 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 15 października 2010 - 17:54

Wiem , ze 400 -tka w lesie to malo poreczna jest , dzieki :mrgreen:

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#440 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 15 października 2010 - 17:57

Może i za ciasne ale pomysł z opalaniem pierwszorzędny ;)