Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Październik 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
908 odpowiedzi w tym temacie

#701 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 24 października 2010 - 16:35

ale się tu dzieje. zazdroszczę wszystkim spotkań, bo u mnie już trzeci weekend fatalna pogoda, siąpi deszcz lekko, a wicher taki, że się wydaje że zaraz wszystko z korzeniami powyrywa. co za tym idzie wszystko pochowane i klapa. dziś tylko zająca spotkałem wszedłem prawie na niego tak był skutecznie ukryty w trawie i nie dał mi już szansy się cofnąć.

423.
Dołączona grafika

#702 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 24 października 2010 - 16:38

krzych, ja za takiego mikrusa dałbym się pokroić...

a ja dodatkowo jeszcze posolić :mrgreen:
Fajnie pokazana :clap2:

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#703 krzych

krzych

Napisano 24 października 2010 - 16:45

krzych, ja za takiego mikrusa dałbym się pokroić...

A nie będzie prościej Krzychu przyjechać do Puszczy? ;-)

#704 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 24 października 2010 - 17:03

A nie będzie prościej Krzychu przyjechać do Puszczy?

a to tak też można? ;-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#705 pol

pol

Napisano 24 października 2010 - 17:15

MUSTANG_71 trzymam kciuki

#706 WildRoses

WildRoses

Napisano 24 października 2010 - 17:51

W takim tempie dodajecie zdjęcia, że nie nadążam z ogladaniem, o napisaniu choćby słowa nie wspominając ;-)
A tak w ogóle to niesprawiedliwe, że niektórzy mają takie tereny "łowieckie" pod samym nosem i jeszcze narzekąją, że mikrusy :-( Ja to sobie mogę taką sóweczkę co najwyżej na zdjęciach albo "Dzikiej Polsce" zobaczyć. No, ale dzięki i za to :-)
Nikon i klamoty

#707 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 24 października 2010 - 17:56

Gęsi małe?? Masz jakieś foto? ;-)

niestety nie. te, które wyszły nieostre czyli jakieś 80% poszło w kosz od razu, próbowałem wyłapywać te, które były najbliżej i były w miarę odsłonięte. na dalszych planach był straszny "kocioł" i AF niestety ze względu na ciemności nie dawał rady. ale z całą pewnością było kilkanaście mniejszych gabarytowo białoczelnych :-> możliwe że się mylę ale takie uzasadnienie wydawało mi się prawdopodobne (że te mniejsze to małe). ale nic straconego, może w tygodniu uda się jeszcze jakiś wypad ;-)

Niestety ale nie ma tak kolorowo jak by się wydawało ;-) Wśród gęsi jest spora zmienność w wielkości. Gęsi białoczelne potrafią być nawet niewiele większe od krzyżówki :!:
Gęś mała to duża rzadkość. Najważniejsza cecha na małą to wyraźna obrączka oczna, później mały dzióbek, dużo bieli na czole, i jest mała :mrgreen:
P.S. Nieostre zdjęcia też są dobre do identyfikacji ;-)
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#708 turbol

turbol

Napisano 24 października 2010 - 18:08

piękne fotki wstawiacie ;-)
I ja mam kilka dokumentacyjnych ;-)
424.
Dołączona grafika
425.
Dołączona grafika
426.
Dołączona grafika
427.
Dołączona grafika
428. dzisiejszy bociek, który został ;-)
Dołączona grafika

#709 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 24 października 2010 - 18:10

dzisiejszy bociek, który został

Wczoraj też widziałem i ciut mnie to zdziwiło. Od 3 tyg. już boćków nie widziałem.

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#710 pol

pol

Napisano 24 października 2010 - 18:20

turbol :thumbsup:

Myszakowe tło sprawdziłem

429
Dołączona grafika

430
Dołączona grafika

431
Dołączona grafika

#711 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 24 października 2010 - 18:24

Marcin D., no dobrze, uznajmy że gęsi małe to w tym przypadku małe gabarytowo :mrgreen: a tak poważnie, to pozostaje spróbować wyłapać je następnym razem z tłumu, po warunkiem oczywiście, że się zjawią. ale to zadanie dla Karoli bo ma je pod nosem ;-) cech, o których piszesz, ciężko się było dopatrzeć bo jak wspomniałem, te mniejsze trzymały się z dala od brzegu, jedyne co można było dojrzeć to biel na czole. Było dość ciemno, siatka też robiła swoje.

turbol, dokumenty jak zwykle w Twoim przypadku przednie, patrząc na kadr z boćkiem robi się człowiekowi jakoś cieplej, niestety spojrzenie w okno i czar pryska :-/

krzych , sóweczka piękna. zajrzałem już w temat i za chwilę tam wrócę. monotematyczność masz bardzo pożądaną przez wielu fotoprzyrodników :->

pol, tło fajne. myszaki były zajęte, że sójkę to testów wynająłeś? :mrgreen: to białe, pionowe w tle to brzoza ?

#712 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 24 października 2010 - 18:25

Wczoraj też widziałem i ciut mnie to zdziwiło. Od 3 tyg. już boćków nie widziałem.

To widziałes tego bocka w końcu czy nie? :mrgreen: ;-)

#713 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 24 października 2010 - 18:25

pol, jeśli mogę coś wtrącić....Chodzi o ten biały pasek,pewnie brzoza Ci tam wyrosła :-D .Ale za to "kijaszek" rewelacyjny

#714 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 24 października 2010 - 19:23

To widziałes tego bocka w końcu czy nie?

Nie licząc wczorajszego to od 3 tyg, nie widziałem :mrgreen:

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#715 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 24 października 2010 - 19:25

Noooo panowie , poziom BL prawie jak tematyczne 8-)

Teraz to trzeba sie zastanowic dobrze , co tu wrzucac :mrgreen:

432.
Dołączona grafika

433.
Dołączona grafika

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#716 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 24 października 2010 - 19:26

Ja w sobotę przed świtem pojechałem spróbować się z żurawiami i natknąłem sie pierwszy raz w życiu na walczące byki. Najpierw usłyszałem trzask tłukących się wieńców po czym z ciemności i mgły wyłoniły się dwie pochylone i ruchliwe sylwetki. W trakcie przepychanki pobekiwały sobie prawie jak szczekające sarny tylko znacznie ciszej. Widok i przeżycie niesamowite. Szkoda, że cała akcja odbywała się na ogromnej łące a ja nie chcąc przerywać spektaklu nie wychodziłem z lasu. Niestety warunki foto były tragiczne (przydało by się ISO 12800 :mrgreen: ) Nie wiem czy te gnioty można nazwać dokumentami ale zaryzykuję(długie czasy i ostrość na oko).

434.
Dołączona grafika

435.
Dołączona grafika

436. Na koniec zapanowała zgoda.
Dołączona grafika

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#717 ryba

ryba

Napisano 24 października 2010 - 20:05

Tyle wyszło z polowania na trznadla. Skubańca skusiłem w swoje miejsce ale jeszcze muszę mu powiedzieć gdzie ma usiąść.

437
Dołączona grafika
438
Dołączona grafika
439
Dołączona grafika
440
Dołączona grafika

#718 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 24 października 2010 - 20:28

rybaświetne fotki szczególnie sójka i sikorka:)

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#719 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 24 października 2010 - 20:33

Dawno nie zaglądałem, dobrze popatrzeć jak pstrykacie i miło się czyta

pol, fajne, ja dziś również zerwałem się o 5:00 przed świtem aby wystawić szkło po raz pierwszy z nowej czatowni (już nie taka nowa, jakiś gryzoń zjadł mi pół wejścia do namiotu), chciałem sprawdzić czy wysokość otworu jest ok, jak zagra tło i czy omszały pień ładnie się skomponuje z całością, miałem czas do 11:00 i jak na złość wychodząc spłoszyłem myszaka który czaił się w drzewach za czatownią. Jak mi myszy nie zjedzą do końca namiotu to za dwa tygodnie planuję całodniowe siedzenie.

441
Dołączona grafika

#720 pol

pol

Napisano 24 października 2010 - 20:37

Jak mi myszy nie zjedzą do końca namiotu

może lepiej żeby zjadły bo zima ma być sroga :-D

a tak na poważnie to jak Ty zimujesz w tym namiocie?