Las - po wycince...
Napisano 26 listopada 2006 - 01:12
Prezentuję wam zdjęcia, jakie dzisiaj udało mi się zrobić w lesie (niedaleko Ostrowi Maz.), w którym trwa wycinka drzew
Miejsce to ma dla mnie magiczny i niepowtarzalny klimat...głównie za sprawą delikatnej mgiełki, która unosi się w tym miejscu...może to dusze wyciętych drzew...?
1.
2.
3.
4.Część lasu, która uchroniła się przed piłą motorową.
#2 (Michał Vogelgesang)
Napisano 26 listopada 2006 - 08:14
Prezentuję wam zdjęcia, jakie dzisiaj udało mi się zrobić w lesie (niedaleko Ostrowi Maz.), w którym trwa wycinka drzew
Wiele jest takich miejsc w moich okolicach. Myślę, że chodzi o odnawianie drzewostanu. W tych miejscach pojawiają się rządki brzózek i sosenek.
Mgła dodaje klimatu tym zdjęciom. Szkoda tylko wypalonego nieba.
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 26 listopada 2006 - 09:15
Mgła dodaje klimatu tym zdjęciom. Szkoda tylko wypalonego nieba.
Zdjęcia były robione 'pod słońce' więc stąd pewnie to wypalenie.
Niestety z innych kierunków las nie wyglądał wg mojej oceny zbyt ciekawie, dlatego też obiektyw musiałem skierować w stronę lasu znajdującą się poniżej słońca.
Da się zrobić zdjęcie 'pod słońce' tak aby nie przepalić nieba?
Nie bawiłem się ustawieniami za bardzo, kombinowałem jedynie przy ustawieniu ekspozycji, przesłona ustawiona była na wartość 4, choć mogłem spróbować z 8 ką
PS. powyższy post napisałem nie będąc zalogowanym
Prosiłbym o usunięcie go.
Napisano 26 listopada 2006 - 13:22
Co do zdjęć - Michalv chyba wszystko powiedział mnie też się podobają.
Co do wycinki... no cóż, naturalna rzecz w naszym świecie, nie unikniesz tego. Nie widzę w tym niczego złego... kto wie, może na tym miejscu posadzą więcej gatunków i las w przyszłości będzie wyglądał o wiele łądniej?
Napisano 26 listopada 2006 - 13:25
Widziałem ogromne przestrzenie wyciętych drzew, na których miejsce leśnicy sadzili nowe, tak więc miejmy nadzieję że nie będziemy pozbawieni lasów za jakiś czas...
Napisano 26 listopada 2006 - 13:40
Napisano 26 listopada 2006 - 13:56
Musiałbyś zastosować filtr połówkowy szary, warto mieć kilka takich filtrów o różnym stopniu przyciemniania nieba. Nie wiem, czy do canona A610 takowe produkują.Da się zrobić zdjęcie 'pod słońce' tak aby nie przepalić nieba?
A co do przecinek to chyba cześć jest prowadzona w ramach gospodarki leśnej i potem sprzedawana dla celów komercyjnych, po czym sie sadzi nowe drzewka.
Napisano 26 listopada 2006 - 14:55
Napisano 26 listopada 2006 - 15:01
Poszukam w necie, czasami taki filtr przydałby mi się.Musiałbyś zastosować giltr połówkowy szary, warto mieć kilka takich filtrów o różnym stopniu przyciemniania nieba. Nie wiem, czy do canona A610 takowe produkują.
Dzięki za informacje.
Napisano 26 listopada 2006 - 15:08
Napisano 26 listopada 2006 - 15:26
We wschodnich regionach Polski nie jest z lasami tak źle jeszcze. Często bywam w miejscowościach z pogranicza woj. łódzkiego i wielkopolskiego - w tych rejonach las iglasty to faktycznie uprawa.
Napisano 26 listopada 2006 - 15:29
Często bywam w miejscowościach z pogranicza woj. łódzkiego i wielkopolskiego - w tych rejonach las iglasty to faktycznie uprawa.
Najczęściej uprawy to lasy obsadzone świerkami, rosną one najszybciej, a ich drewno jest niczego sobie.
Napisano 26 listopada 2006 - 16:42
Napisano 26 listopada 2006 - 18:08
Wybaczcie za wprowadzenie w błąd
Napisano 26 listopada 2006 - 19:01
Niemcy obsadzili też całe Sudety świerkiem... i popatrz co teraz tam się dzieje ( słynne sceny gdzie całe połącie terenu porśnięte są kikutami martwych świerków )... Owszem, drewno świerka jest cenne ( w Finalndii dla odmiany za sosnę płącą więcej ), świerk daje w sumie więcej drewna i w ogóle większy zysk... ale na ten zysk trzeba poczekać znacznie dłużej niż w przypadku sosny. Co więcej nie możesz posadzić świerka gdzie chcesz, wymaga odpowiednich warunków i... rejonu. W Polsce są dwa rejony gdzie rosną świerki - północny-wschód ( czyli twój rejon ) i południe. W centrum czy na zachodzie lub pomorzu raczej świerków za dużo nie ma. TO jest związane z naturalnym występownaiem świerka w Polsce - po prostu natura tak go ustawiła no i tego naturalnego występowania lesnicy mniej więcej się trzymają.
Napisano 26 listopada 2006 - 19:09
północny-wschód ( czyli twój rejon )
Ale ja mieszkam na południowym-zachodzie Po czym wywnioskowałeś, że mieszkam na północnym wschodzie?
Niemcy obsadzili też całe Sudety świerkiem...
Właśnie tutaj mieszkam
Napisano 26 listopada 2006 - 19:58
Napisano 03 stycznia 2010 - 15:22
5.
Napisano 29 maja 2011 - 12:08
6.
#20 (Malwinka)
Napisano 17 czerwca 2015 - 11:05
To ostatnie piękne, gdzie było robione? jakie rejony kraju?