Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Listopad 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#281 pol

pol

Napisano 11 listopada 2010 - 17:02

nieudacza super się zaczyna

MUSTANG_71 skąd Ty dzisiaj takie światło wziąłeś? ja dziś nawet nie próbowałem :cry:

#282 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 11 listopada 2010 - 17:13

pol, Byłem tak wyposzczony i głodny zdjęć, że zaryzykowałem poranną wycieczką do budy. Nic nie zapowiadało przebłysków słońca, ale jak modele się pokazały to słoneczko łaskawie przyświeciło :-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#283 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 11 listopada 2010 - 17:15

MUSTANG_71, szczęściarz..... ;-)

Widzę że sezon na drapole rusza, ciekawe czym w tym roku nas zadziwicie ;-)
Patryk, Pozdrawiam

#284 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 11 listopada 2010 - 17:16

nieudacza, MUSTANG_71, Piękne myszaki. Muszę zacząć wkońcu bude budować.
Pojeździłem troche na motocyklu dziś i popstrykałem zenitem. ;-)

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#285 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 11 listopada 2010 - 17:26

PatrykGala, Harvester, dzięki :-)
Zwrócę jednak uwagę kolegom, że i Tadeo zamieścił udane kadry - polecam modraszkę na 163.

Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#286 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 11 listopada 2010 - 17:31

nieudacza, mocno odszumiałeś ? Dziwnie miękkie wydają się Twoje kadry.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#287 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 17:41

iso800-1000 odszumiane i nie ostrzone. obróbka rawów z 7D jest jeszcze dla mnie zagadką. ale jestem już po fazie zachwytów nad ostrością i próbuję inaczej obrabiać. :-D

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#288 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 17:54

Widać ,że sezon na czatownie powoli się rozkręca.Nadszedł czas i na mnie.Dzisiaj było pierwsze posiedzenie w nowej budzie w nowym miejscu.Muszę przyznać ,że zapowiada się ciekawie.

Zaczęło się niezbyt szczęśliwie ,bo jak się okazało ,czatownia przypadła do gustu miejscowym krówkom,które chodzą sobie w tej okolicy samopas.Świeżo ścięta trawa użyta na maskowanie zasmakowała im na tyle ,że cała przednia ściana uległa destrukcji :-D .Na szybo trzeba było jakoś to połatać i zasiadać z nadzieją ,że pojawią się goście.

168.Tak się prezentuje buda
Dołączona grafika
Wszystko przebiegało zgodnie z planem.Jako pierwsze pokazały się sroki,a zaraz za nimi jak perszing pojawił się na scenie krogulec.

Nie zabawił długo i równie szybko jak się pojawił zniknął we mgle.
169.
Dołączona grafika
Na następną wizytę nie trzeba było długo czekać.Cicho i nie wiadomo skąd nadleciał myszak i od razu zabrał się za darmowe śniadanie.
170.
Dołączona grafika
Jako,że nie chciał pozować a trawy jeszcze nie do końca ogarnięte ,więc tylko dokumenciki.
171.N tego gościa po cichu liczyłem.
Dołączona grafika
172.Nie zabrakło również typowych bywalców
Dołączona grafika
173.
Dołączona grafika

Generalnie dzień udany.Oczywiście wyszły błędy jakie się popełniło przy budowie czatowni i wiadomo co poprawić.Gdyby nie to ,że miejscowi postanowili 100m dalej wyciągnąć drzewo zwalone przez bobry gości byłoby więcej.W pobliżu słychać było kruki,no i cel tej budy bieliki.Ładnie gdakały całkiem nie daleko,więc jest nadzieja na kadry z tym dostojnikiem ;-)
Na koniec jeszcze taka niespodzianka.
174.Przyszedł ,oznaczył teren i pobiegł dalej.Swoją drogą to jakieś dziwne ma oko,może będziecie wiedzieć co z nim nie tak??
Dołączona grafika

#289 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 11 listopada 2010 - 18:19

Tomek_K, ależ masz tam przegląd gatunkowy :shock:
Powodzenia przy następnych zasiadkach!

#290 August

August

Napisano 11 listopada 2010 - 18:23

oj szalejecie chłopaki... aż mnie korci żeby też z czatownią spróbować. Tylko chyba nie mam dość samozaparcia by tak regularnie bywać i przede wszystkim dokarmiać.
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#291 marianzzz1

marianzzz1
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 18:53

U mnie też zabawa z drobnicą.
175.
Dołączona grafika

#292 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 19:53

Dzisiaj było pierwsze posiedzenie w nowej budzie, w nowym miejscu. Muszę przyznać ,że zapowiada się ciekawie.

Ja również tam byłem i z Tomkiem fociłem :-D

176.
Dołączona grafika

177.
Dołączona grafika

178.
Dołączona grafika

179.
Dołączona grafika

#293 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 19:54

marianzzz1 zabawa,ale fota poważnie dobra.

Ja również tam byłem i z Tomkiem fociłem :-D

Tak właśnie było.Kurcze,to szkiełko to jest cudeńko.Czemu mi w exifie wyskakuje olympus :blink: i na jakim ISO robiłeś krogulca??

#294 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 20:03

Krogulec na ISO400. Wszystkie kadry to pełne klatki bez najmniejszego cropa. Wyskakuje Olympus, bo były zmniejszane programem od Olka (robi to szybko i bardzo dobrze).

#295 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 11 listopada 2010 - 20:06

Kurcze,to szkiełko to jest cudeńko.

To co to za szkiełko? :mrgreen:

#296 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 20:11

Kurcze,to szkiełko to jest cudeńko.

To co to za szkiełko? :mrgreen:

To tylko Canon EF 400 f/5.6

#297 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 11 listopada 2010 - 20:13

Hej, takie perełki wstawiacie ostatnio do BŁ, że aż mi głupio cokolwiek tutaj wrzucić. Niemniej cieszę się z dzisiejszego udanego dnia, więc podzielę się z Wami.

Wyszedłem z domu dopiero koło 11, chwilę potem byłem w terenie. Bez nadziei na jakiekolwiek zdjęcia (miałem ograniczony czas) postanowiłem przejść się starymi ścieżkami - dawno tu nie byłem. Po drodze spotkałem bażanta, ale oczywiście zdjęć brak. Nad drzewami, gdzieś pół kilometra ode mnie latały 3 myszołowy - nie wiem, czy to na pewno one, ale wyglądały podobnie. Spotkałem także sarny - po raz pierwszy to ja podszedłem je, a nie one mnie :mrgreen:

180
Dołączona grafika

181
Dołączona grafika

Tak to wyglądało, gdy wracałem do domu - u góry ciężkie, granatowe chmury, na dole - jeszcze promienie słońca.

182
Dołączona grafika

Po południu wybrałem się w odwiedziny do rodziny, do Ligoty (koło Czechowic-Dziedzic). Postanowiłem zwiedzić tamtejsze stawy.

183
Dołączona grafika

A na koniec
184
Dołączona grafika
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#298 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 20:15

182. Lubię takie klimaty, podoba mi się.

#299 1507

1507

Napisano 11 listopada 2010 - 22:56

iso800-1000 odszumiane i nie ostrzone. obróbka rawów z 7D jest jeszcze dla mnie zagadką. ale jestem już po fazie zachwytów nad ostrością i próbuję inaczej obrabiać. :-D

Dla mnie te zdjęcia nie są dziwnie miękkie jak pisze Qelka, jakby dla potrzeb jpega mocniej wyostrzyć to byłoby może i dobrze, ale raw z 7d jest również i dla mnie zagadką, i tak samo ja w swoich zdjęciach po kompresji do jpega w Photoshopie mam wrażenie lekkiej miękkości, ale gdy to samo zdjęcie wywołam do jpega 1200x800 wynik jest o wiele lepszy, tak chyba jest przy tym rawie. :roll:
Za jakiś czas zacznę przerzucać zdjęcia na papier to zobaczę co z tego wyjdzie.

#300 buteo

buteo

Napisano 11 listopada 2010 - 23:29

dupowaty ten początek sezonu, u mnie, gdzie zwyczajowo niedźwiedzie polarne chodzą po ulicach nie było jeszcze ani jednej nocy z przymrozkiem w listopadzie :cry:

:shock: ewenement ;-)
:mrgreen: tekst miesiąca :lol:

Tomek_K, jak się zachowywały sroki w stosunku do księcia krogulca ? ,bo na 169 wyglada jakby chciała się przysiaść ;-)

marianzzz1, bogatka w b. ładnej kompozycji.
lucas_g, 178 pięknie widać prawdziwe "skryte" kolorki sroki :-D