Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Listopad 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#301 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 11 listopada 2010 - 23:39

iso800-1000 odszumiane i nie ostrzone. obróbka rawów z 7D jest jeszcze dla mnie zagadką. ale jestem już po fazie zachwytów nad ostrością i próbuję inaczej obrabiać. :-D

mnie z kolei wydaje się, że zdjęcia są jednak ostrzone :-> nie twierdzę oczywiście, że Nieudacza mówi nieprawdę ale pewnie odszumiacz dołożył swoje trzy grosze czyli standardowo pojechał po krawędziach :-> zastanawia mnie natomiast coś innego - dlaczego zdjęcia robione na tak wysokim iso ? widać, że warunki były niezłe - chyba testujesz możliwości puchy ? :mrgreen:

1507, sprecyzuj proszę zagadkowość raw'ów z 7d. i jak je wywołujesz ? od razu podajesz docelową rozdzielczość czy z rawa do PS w pełnej a dopiero potem obróbka - bo może w tym jest problem chociaż to też byłoby dziwne. no i ostatnie pytanie - DPP czy camera raw ?

#302 1507

1507

Napisano 11 listopada 2010 - 23:43

185
Dołączona grafika

Drojac, raw otwieram w DPP a nastęnie w programie uruchamiam :transfer to photoshop", a PS otwiera gu już w programie jako tiffa, i tam poddaję plik obróbce, z tym że plik otwart w PS zawsze ma gorszą jakość niż w DPP, ale to chyba naturalne. Czasem w DPP prze transferem do PS podostrzę ale to dla PS nie ma znaczenia, lub przykadruję.
Co do zagadkowości to u mnie na monitorze by zobaczyć czy raw jest np ostry muszę zdjęcie powiększyć do rozmiaru 50%, bo jak jest zmieszczone na ekranie monitora jest mydło jak ..., natomiast plik z 50d w rozmiarze ekranowym jest odrazu widoczny jak trza. Pozatym zdjęcie (raw) z 7D wszystkie na monitorze wyglądają na zamglone. Nie wiem czemu, natomiast w PS wyświetlane są poprawnie. Rzadko uzywam Camera Raw, chyba że zdjęcie totalnie skopane.

#303 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 23:53

Tomek_K, jak się zachowywały sroki w stosunku do księcia krogulca ? ,bo na 169 wyglada jakby chciała się przysiaść ;-)

Pogoniły go odrazu

#304 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 12 listopada 2010 - 07:54

1507, a profil koloru w DPP jaki masz ustawiony? Może się wydawać zamglone, bo możesz mieć np aRGB zamiast sRGB ;-)
Patryk, Pozdrawiam

#305 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 08:29

mnie z kolei wydaje się, że zdjęcia są jednak ostrzone :-> nie twierdzę oczywiście, że Nieudacza mówi nieprawdę ale pewnie odszumiacz dołożył swoje trzy grosze czyli standardowo pojechał po krawędziach :-> zastanawia mnie natomiast coś innego - dlaczego zdjęcia robione na tak wysokim iso ? widać, że warunki były niezłe - chyba testujesz możliwości puchy ?

wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie. odszumiałem przy wołaniu rawów, potem ostrzyłem po zmniejszeniu i jeszcze raz dałem redukcję szumów. takie eksperymenty.
raw z 7D w niczym nie przypomina rawa z 400D. to zupełnie inne zwierzę :mrgreen: którego zwyczajów przyjdzie mi się długo uczyć. a focę na wysokich iso bo po zeszłorocznych setkach statycznych myszakowych portretów chciałbym nastawić się jednak na bardziej dynamiczne ujęcia. zauważyłem, że zmniejszanie obrazów z tej 18 milionowej matrycy na potrzeby netu do 900x600 czy też na moją stronę do 600x400 jest nie lada wyzwaniem. :mrgreen:

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#306 1507

1507

Napisano 12 listopada 2010 - 09:41

1507, a profil koloru w DPP jaki masz ustawiony? Może się wydawać zamglone, bo możesz mieć np aRGB zamiast sRGB ;-)

Color management:
-Default setings of Work color space : sRGB

color matching settings: for display: sRGB

:-|

#307 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 12 listopada 2010 - 11:22

nieudacza, piękne zdjęcia, jak dla mnie (laika) rewelacja :)
Tomek_K, ile gatunków o>o
Tadeo 163 ;)
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#308 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 12 listopada 2010 - 12:10

1507, dziwna sprawa :roll: Ostatnio ktoś na innym forum opisywał podobne problemy i się okazało że w tych profilach miał namieszane, w puszce też masz pewnie sRGB.
Patryk, Pozdrawiam

#309 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 12 listopada 2010 - 12:26

, raw otwieram w DPP a nastęnie w programie uruchamiam :transfer to photoshop", a PS otwiera gu już w programie jako tiffa, i tam poddaję plik obróbce, z tym że plik otwart w PS zawsze ma gorszą jakość niż w DPP, ale to chyba naturalne. Czasem w DPP prze transferem do PS podostrzę ale to dla PS nie ma znaczenia, lub przykadruję.
Co do zagadkowości to u mnie na monitorze by zobaczyć czy raw jest np ostry muszę zdjęcie powiększyć do rozmiaru 50%, bo jak jest zmieszczone na ekranie monitora jest mydło jak ..., natomiast plik z 50d w rozmiarze ekranowym jest odrazu widoczny jak trza. Pozatym zdjęcie (raw) z 7D wszystkie na monitorze wyglądają na zamglone. Nie wiem czemu, natomiast w PS wyświetlane są poprawnie. Rzadko uzywam Camera Raw, chyba że zdjęcie totalnie skopane.

czegoś nadal nie rozumiem :-> po imporcie z DPP czy CR do Photoshopa zdjęcie powinno wyglądać identycznie - w końcu to bezpośredni zrzut do bitmapy czyli bez jakiejkolwiek kompresji i obróbek - dopiero po zapisie do jpeg'a czyli poddaniu obrazu kompresji jakość spada. ale nie w tym rzecz. operacji podostrzania czy kadrowania nigdy nie używam w samym wywoływaczu rawów tylko w PS - po pierwsze wygodniej, po drugie sam PS jest o wiele doskonalszym narzędziem ku temu niż program/wtyczka importująca. jeśli chodzi o rozmycie na ekranie - raw z 7d ma 18mpix, z 50d - 15mpix a co za tym idzie mają różne rozdzielczości - być może więc problem leży w samym przeskalowaniu do rozdzielczości ekranu. żeby się o tym przekonać, spróbuj zrobić zdjęcie w rawie o mniejszej rozdziałce. no i ostatnia rzecz - DPP a CR. Piszesz, że używasz go jak zdjęcie jest totalnie skopane - dlaczego ? fakt, CR jest świetną wtyczką ale ma jedną wielką wadę (przynajmniej ta wersja, której ja używam 4.6) - źle odwzorowuje kolory. wprawdzie nie ww wszystkich zdjęciach, ale w większości - po prostu predefiniowane ustawienia balansu bieli są inne od tych, które są w DPP i na LCD aparatu - dlatego jak chcę szybko wywołać to niestety używam DPP, jak mam czas żeby posiedzieć nad wywołaniem zdjęcia kilka chwil dłużej to używam CR. reasumując - chyba czas najwyższy, żeby zmienić 50d na 7d i praktycznie do tego problemu podejść ;-)

#310 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 12:49

...CR jest świetną wtyczką ale ma jedną wielką wadę (przynajmniej ta wersja, której ja używam 4.6) - źle odwzorowuje kolory.

Aktualnie jest wersja 6.2, sam używam, zaciągnij aktualizację i zobaczysz, jak wiele zmieniło się na dobre.
KLIK --> ADOBE CAMERA RAW 6.2
W DPP też czasem się bawię ale nie przemawia do mnie tak jak ACR, kwestia przyzwyczajenia i gustu.

#311 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 12 listopada 2010 - 13:00

enkoder, CR 6.2 działa tylko z CS5, ja używam starszej wersji :-/

#312 1507

1507

Napisano 12 listopada 2010 - 14:06

koledzy ale co poradzić na to DPP?, bo żeby ocenić np ostrość zdjęcia muszę powiekszyć do 50% a to chwilę trwa, bo zanim program wygeneruje zdjęcie to.... :sleep1:

#313 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 14:33

Drojac, jak chcesz, to mogę Ci podesłać na priv namiary na mojego ftp-a do wersji 5.6

#314 UBI (Robert)

UBI

Napisano 12 listopada 2010 - 18:09

1507, 185 świetne.
Ja własnie wróciłem od Apiso z którym odbyliśmy wspólny spacer po okolicach Roztocza.
Zamieszczam kilka dokumentów z naszych wojaży, wszystkie zdjęcia robiliśmy z marszu bez zasiadki , bo mieliśmy mało czasu - szaro buro i do tego dzień krótki aż strach.
pozdrawiam
186.
Dołączona grafika

187.
Dołączona grafika

188.
Dołączona grafika

189.
Dołączona grafika

190.
Dołączona grafika

191.
Dołączona grafika

192.
Dołączona grafika

193.
Dołączona grafika
CANON

#315 1507

1507

Napisano 12 listopada 2010 - 18:14

UBI, niezły przegląd gatunkowy

#316 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 12 listopada 2010 - 18:27

UBI, Na 191 to bielik? 189 fajnie wyszło.

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#317 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 19:32

194
Dołączona grafika

Nie jestem zbytnio przekonany do tego zdjęcia.Napiszcie co o nim sadzicie
i co należy poprawić.
195
Dołączona grafika
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#318 UBI (Robert)

UBI

Napisano 12 listopada 2010 - 19:57

Harvester, - tak bielik wydaje mi się ze młody osobnik
pozdrawiam
CANON

#319 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 listopada 2010 - 20:19

Piszecie i szczujecie jak to w budach przyjemnie. Trzeba przyznać, że i mnie zatęskniło się za tymi godzinnymi zasiadkami. Dopiero, co człowiek przeklinał zaspy śnieżne, odmrożone nosy i paluchy u nóg a tu nowy sezon za pasem. Temperatura jakaś taka nie jesienno – zimowa, ale chyba nie byłabym sobą gdybym przez cztery „wolne” dni siedziała w domu, mimo tego, że w budzie ciągle wiele rzeczy jeszcze do zrobienia. W poniedziałek pierwsze 10 kilo mięcha poszło pod budę. W środę lustracja terenu i ani śladu po kilogramach, wczoraj kolejne kilka kilo a dziś rano znów pustka, a więc mam złodziejaszka. Pewne ślady wskazują na futerkowca - mam nadzieję, że to kwestia czasu nim pokaże swoje oblicze.

Pobudka o 5, zapomniałam już jak się wstaje do drapali i jak się ubiera do budy. Dzisiejszego dnia trochę przesadziłam. Dobrze, że w tym roku buda ciut większa od zeszłorocznej było gdzie zrzucać łachy. Z tego wszystkiego zapomniałam sprawdzić, o której wschód. Na szczęście nim się dogrzebałam z gratami do budy było jeszcze całkiem ciemno. Kolejne kilogramy pod budę i myk do środka. Wygodnie rozgościłam się na krzesełku a w tym roku wygodne oj wygodne, jeszcze tylko jakiś stoliczek i żyć nie umierać można mieszkać. Generalnie nastawiłam się dziś na nic nie robienie, bo to ciepło przecież i drapieżniki wolą polne myszki, bo to szaro, wieje i pada wiec cóż by miały ptaszyska szukać pod budą.

Za co kocham to, co robię i dlaczego robię to co robię – a no za to, że każdy dzień jest inny za to, że są dni nieprzewidywalne, za to że zaskakują mnie w najmniej oczekiwanych momentach - tak jak dziś.

Dzień wietrzny i deszczowy nie zapowiada dobrego światła o wschodzie ani po nim, mam wrażenie, że nigdy się nie rozwidni. Mija pierwsza godzina w egipskich ciemnościach. Zerkam raz po raz czy złodziejaszek nie wynosi po cichu przynęty. 7.15 pojawia się pierwszy gość. Dosyć duży myszołów usadowił swój kuper na wysokim badylu. Nie obchodzą go jednak soczyste porcje rosołowe. Rozgląda się przez 5 minut dookoła po łąkach, po czym znika za plecami budy. Chciałoby się powiedzieć godzina ciszy, ale wiatr się wzmaga – zastanawiam się czy to zła czy dobra wróżba. Równo godzinę później zjawiają się przekomarzające się sroki. Rodzinka znów w komplecie, zastanawiam się czy to ta sama, co zeszłej zimy. W tym roku, co prawda nie tak liczna, ale cieszy, że kilka sztuk pamiętało o mnie i w tym roku.

196.
Dołączona grafika

Wieści lotem błyskawicy rozchodzą się po okolicy, że oto znów razem współpracujemy, bo po 10 minutach kolejni znajomi wpadli się przywitać.

197.
Dołączona grafika

Bieliki były dwa. Prawdopodobnie to para, która gniazduje kilka kilometrów dalej. Od zeszłego roku w ich zwyczajach nic się nie zmieniło – jak zeszłej zimy z daleka obserwowały gwar pod budą. Nie wiem czy coś je niepokoiło czy stwierdziły, że zbyt małe porcje nie są warte ryzyka. Po 15 minutach oba usiadły na grobli i przez następne 1,5 godziny stamtąd obserwowały rozwój wydarzeń. Dały o sobie znać i zaostrzyły apetyt na więcej, ale spryciarze wiedzą, że dla nich będę tu wracać. Nie tym razem qelka, nie tym razem.

198.
Dołączona grafika

Kolejne 10 minut i nowi goście. Równie cieszą, bo w tamtym roku ich u mnie nie było. Zjawia się kilka wron siwych, które całkiem dobrze się przy tej swoistej uczcie bawią.

199.
Dołączona grafika

Moja radość pomału przeradza się w obawę o dalsze losy mojej zasiadki. Te żarłoczne bestie futrują bez opamiętania. Pchają, pchają i jeszcze raz pchają. I nawet jak nie ma już miejsca to dalej uparcie próbują upchać choćby odrobinkę. Jak tak dalej pójdzie moja zasiadka skończy się po dwóch godzinach a nie po 8 jak planowałam. Zastanawiam się, czy aby dyskretnie ich nie przepłoszyć. Na szczęście głupie pomysły długo się mojej głowy nie trzymają. Przecież dziś jestem tu tylko orientacyjnie, to ja jestem wśród moich modeli gościem. Żarłoki napychają do oporu wola a ja w tym czasie wyłapuje poszczególne błędy w scenografii. Jedne będą do naprawy, innych chyba nie będę w stanie skorygować.

200.
Dołączona grafika

Sroki próbują wyrwać, choć kęs dla siebie. Zapomniałam już, jakie to przekory. Podkradają kęsy i biegają chować je na później. Tylko, czemu w miejsce gdzie wystaje obiektyw. Zagrzebują je w miejscu gdzie zaczyna się maskowanie budy. Dobry to znak, bo ptaki czują się przy niej w miarę bezpiecznie. Musze jednak uważać, nieostrożne ruchy powodują, że ze sceny ucieka wszystko. Generalnie panuje pozorny spokój. Wszystko, co się rusza wydziera kawałki kurczaków. Zawsze jednak, któryś z ptaków stoi na straży i bacznie przygląda się mojemu trzeciemu oku.

201.
Dołączona grafika

Dzisiejszy rytm mojej zasiadki wyznaczają pełne godziny. O 10. 15 Pojawia się coś czarnego. Nie jest to jednak kruk, na którego liczyłam.

202.
Dołączona grafika

Mimo, iż przybył w gościnę sam to straszny z niego zadziora i bandyta. Zaczepia wszystkie szare i wszczyna awantury.

203.
Dołączona grafika

Tak upływają kolejne dwie godziny. Drapieżników ani śladu. Wrony biegają od korpusu do korpusu. Znakiem tym musiały już je nieźle ogołocić. Tracę nadzieję na coś grubszego. Grubszego 12 odlatują wrony i sroki. Na placu robi się cicho. Zerkam na zegarek, na dziś już wystarczy. Wiem, co mam do poprawy i kto mnie odwiedza. Pomału pakuję graty. Zerkam raz jeszcze przez okienko. I daleko w trawach widzę głowę. Za duża na wronę za mała na bielika. Myszołów ! Oglądam go w wizjerze po owłosionym puchatym dziobie rozpoznaję kolejnego znajomego zeszłego sezonu. Włochacze znów się u mnie rozgościły. Temu jednak wydaje się, że jest bielikiem i obiera jego taktykę. Śledzi z daleka i ani myśli do mnie podlecieć. Po pół godzinie tracę nadzieję. Zaraz dojdzie 13 pogoda robi się coraz gorsza. Zaciągnęło ołowianymi chmurami. Wiatr zdaje się ciągle gniewać. Wkładam termos do torby. Odkręcam korpus od szkła i wtedy słyszę znajome wrzaski. Wylądował myszak jednak nie zabiera się do żarcia a kręci głową na lewo i prawo spoglądając w górę.

204.
Dołączona grafika

Po dwóch minutach wiem, dlaczego. Z krzykiem obok ląduje drugi. Zacieram ręce i dokręcam mocniej body do szkła. Co mi tam, poćwiczę – skoro już tu jestem.

205.
Dołączona grafika

Celuję na jaśniejszą sztukę i w trawach dostrzegam trzeciego. Ten model mimo silnego wiatru próbuje wylądować na badylu. Dziś chyba nic z tego. Wiatr jest tak silny, że podmuch po prostu go spycha.

206.
Dołączona grafika

Zgodnie wszystkie trzy opychają się resztkami. Nie są wygłodniałe, ładnie wyglądają, są w dobrej kondycji. Po kilkunastu minutach jeden po drugim mnie opuszczają. Zegar pokazuje 13. 30 odhaczam kolejny gatunek wśród dzisiejszych gości. Cieszę się, że wszystkie przyleciały mnie powitać. Czarne diabły znów były sprytniejsze i mimo, że dały z góry o sobie znać nie wylądowały przed budą. Ciekawe czy będą mnie zwodzić jak w zeszłym roku i pokażą się na scenie dopiero na koniec zimy?

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#320 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 20:25

206-Świetnie go Pani uchwyciła!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!