Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Listopad 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#721 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 26 listopada 2010 - 12:55

maciejowy, w budzie wątpię :]

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#722 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 26 listopada 2010 - 13:41

Qelka, jam mam lepszy pomysł! trzeba zamówić OSP to wypompują. to chłopaki zawsze chętne do pomocy , a jak jeszcze piękna kobieta poprosi to całą łąkę zmeliorują jeszcze przed pierwszym mrozem!

#723 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 26 listopada 2010 - 13:42

Qelka, ale masz chociaz inne "scierwojady" - ja mam tylko sójki :mrgreen:

#724 pol

pol

Napisano 26 listopada 2010 - 14:16

ja mam tylko sójki

ja już mam ich serdecznie dosyć

#725 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 26 listopada 2010 - 14:33

...ale za to w budzie metr wody :-) No nic będę oglądała i się Was czepiała :-P

No co to, tak łatwo się poddajemy??? Przyjdą mrozy, woda zamarznie, trochę siana, karimata i będzie czatownia do leżenia.

EDIT; nie doczytałem i okazało się, że maciejowy poruszył już tą kwestię :mrgreen:

#726 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 26 listopada 2010 - 14:57

ja mam tylko sójki

ja już mam ich serdecznie dosyć

Ja też :mrgreen: - po 5-6 sztuk to standard
Ark super fotki środowiskowe - na moim body przy 1600 szum jak diabli, a Twoja pucha daje radę.

Potem wrzucę coś z dzisiaj - myszor przetrzymał mnie - od 6.20 do 13.00 nie pokazał się - miałem już się zwijać, kiedy się zjawił.

Parę fotek wyszło

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#727 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 26 listopada 2010 - 15:19

zima ma byc ciezka, najciezsza od lat :-) .... podobno :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#728 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 26 listopada 2010 - 15:29

Ale Qelka ma podgrzewaną budę, teraz ma po prostu jacuzzi :mrgreen:
Patryk, Pozdrawiam

#729 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 26 listopada 2010 - 15:45

Ark Fajne spotkanie.
Doszła do mnie do mnie dzisiaj S 100-300/4. Światne szkło. Jutro pierwszy planer z nim. A o ile cięższe od starego.

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#730 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 26 listopada 2010 - 15:47

Harvester, gratulować, gratulować ;-) Udanych zdjęć :-D

#731 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 26 listopada 2010 - 15:54

Dzięki :-D

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#732 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 26 listopada 2010 - 16:01

Harvester, gratuluję zakupu - a paczka DOSZŁA :mrgreen:

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#733 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 26 listopada 2010 - 16:16

Ale Qelka ma podgrzewaną budę, teraz ma po prostu jacuzzi :mrgreen:

no coz, jak sie chce miec ogrzewanie podlogowe w budzie, to potem trzeba ponosic konsekwencje ;-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM

#734 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 26 listopada 2010 - 16:47

Harvester, życzę udanych łowów z nowym szkłem :-)

Miło mi, że podobało się Wam tych kilka moich pstryków. Na jutro zapowiadają ciekawą pogodę, a ja o wyjściu w plener mogę sobie pomarzyć - dobrze, że za marzenia nie trzeba płacić ;-). Życzę wszystkim miłego weekendu :-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#735 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 26 listopada 2010 - 18:07

Qelka, nie wyobrażam sobie zimy bez Twoich zdjęć, szczególnie bielików :-( Ale mam nadzieje, że coś wymyślisz i sobie pooglądamy i poczytamy ;-)

Ja dzis zasiadłem w nowej budzie made in Ubi. Po pierwszym dniu wnioski, kosa w łapkę, zmiana patyka i może następnym razem. A dziś jak to mówią "pierwsze koty za płoty"

423. Były kruki "złodziejaszki"
Dołączona grafika

424. I sroczki
Dołączona grafika

425. Nalatują za szybko :(
Dołączona grafika

426. Trznadelek
Dołączona grafika

#736 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 26 listopada 2010 - 18:08

nie wiem skąd u Was biorą się sójki i sroki przy budach...u mnie jedyne co widziałem to kruki, bielik i daleko niezainteresowane myszaki.

No i po zasiadce :)
fot brak ale poobserować, kruki, bielika, daniele przy takiej idealnej pogodzie - bezcenne :)
Na w budzie byłem o 6:30, troche się spoznilem przez ten przymrozek, ale jeszcze bylo ciemno i nic nie latalo.
na moje zdziwienie, kuraki były nawet nietkniete...wieć ryby włożyłem z wiadrem za czatownie do rowu z wodą.
Pogoda wrecz idealna! mgly przed wschodem i krótko po, świetne światło aż do 12tej. Lekki mróz, zero wiatru - no marzenie.
15min po rozstawieniu się w budzie pierwszy kruk odezwał się gdzieś za plecami w lesie.
Przed wschodem wylądowały 4 kruki, dokładnie w tym samym miejscu co podczas 1 zasiadki - ciekawe czy to ta sama banda:)
lecz nie zagościły dlugo, może z 30sekund poczym odleciały...
Słońce zaczęło zaglądać na scenę o 8.

427.
Dołączona grafika

428. kuraki
Dołączona grafika

kruki dosc intesywnie latały po niebie, przelatywały nad budą ale tylko 2krotnie później lądowały.
jeden wylądował kawałek za mięsem, poprawiał sobie piórka i po minucie też odleciał...

429.
Dołączona grafika

później lądował jeszcze jeden/a może to ten sam?
ale wylądował tuż przy mięsie, podskakując dotarł na mięcho, ale coś mu się odwidziało i jak już był na żarciu to się poderwał i zwiał...

między czasie był też bielik :)
slyszę jak leci kruk, zaglądam przez otwór a tu widzę, że nad czatownią zalatując od tyłu leci bielik i goni go kruk :)
przelatują nad budą, lecą prosto w stronę lasu. Bielik ląduje na 1 drzewie, a kruk kilka galęzi wyżej i sę tak siedzą.
Bielik zerka nerwowo w różne miejsca na polanie, w tym na moją budę i po chwili odlatuje.
Tym razem nie był to dorosły osobnik, więc mam już 2 bieliki które patrolują ten teren :)

430.
Dołączona grafika

był też jakiś niezidetyfikowany ptak, nie wiem co to bo strasznie daleko, fotke to oznaczenia wrzucę w odpowiedni wątek, może uda się komuś oznaczyć mimo fatalnej jakości.

Wyszło też około 20 danieli, 7byków - sporych i reszta łanie z cielakami. Byki co jakiś czas siłowały sie wieńcami:)
jednak wszystko bardzo daleko, choć tropy danieli widziałem świeże b. blisko budy, lecz narazie nie mam szczęścia i przechodzą daleko...

431.
Dołączona grafika

Posiedzialem do 12, poczym zawinąłem do domu.

Jutro też idę, mam zamiar zabrać cos do jedzenia(tym razem dla mnie) i posiedzieć do zmierzchu.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#737 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 26 listopada 2010 - 18:28

Logielka, sezon zimowy zapowiada sie przednio. Kruk super, sroczki tez fajne. w pierwszym kadrze wyciapkowalbym miecho ;-). a trznadelek odrobine przepalony.... ale zazdroszcze ci straszliwie mozliwosci posiedzenia w tej budzie. Mi zostalo juz tylko 4 i 1/2 dnia z gispsikiem na konczynie...
no i ze udalo ci sie trafic sloneczko...

#738 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 26 listopada 2010 - 18:34

maciejowy, ale to mięcho specjalnie zostawiłem jak łapie sobie fajnie ;-) A czy trznadelek przepalony? w RAW-ach nie zaznaczało mi jako przepalenia na czerwono? Ale ja się nie znam.

Zdrówka życzę i do budy - jak Ubi wpuści :mrgreen:

#739 UBI (Robert)

UBI

Napisano 26 listopada 2010 - 18:50

Logiełka,maciejowy, a co mam nie wpuścić cały czas w niej siedział nie bedę bo zajęć z końcem roku coraz więcej, wystarczy budy dla wszystkich tym bardziej, że jak potrzeba to spoko 2 osoby mogą siedzieć :lol:
pozdrawiam
CANON

#740 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 26 listopada 2010 - 19:10

Widzę, że nie tylko ja siedziałem dziś w budzie :-D

Moja dzisiejsza zasiadka miała charakter "testowy" Chciałem zobaczyć co można jeszcze będzie poprawić zanim sezon zacznie się na dobre, no i sprawdzić jak działa ogrzewanie w budzie ;-) Prawdę powiedziawszy test ogrzewania wypadł nad wyraz pomyślnie: po 10 minutach siedziałem już w podkoszulce z krótkim rękawem :mrgreen: (a piecyk był ustawiony na minimum)

Pogoda przez większość posiedzenia była nieciekawa, dopiero gdy zbierałem się już do domu nieśmiało wyszło zza chmur słońce. Pod budą pojawiło się kilku gości, jednak drapoli ani widu ani słychu - może jeszcze nie znalazły mojej stołówki.

Pod budą postawiłem tak jak w ubiegłym roku karmnik dla drobnicy - miło popatrzeć na te maluchy gdy nie ma na scenie nic ciekawszego ;-)

432.
Dołączona grafika

433.
Dołączona grafika

Pojawiły się oczywiście niezawodne sójki - tych w moich okolicach wszędzie pełno

434.
Dołączona grafika

Po pewnym czasie zawitały sroki i jak zwykle nie udało mi się dobrać parametrów ekspozycji z których byłbym zadowolony :oops:

435.
Dołączona grafika

A tego gościa to pod budą jeszcze nie widziałem:

436.
Dołączona grafika

Po jakimś czasie, zerkam przez judasza umieszczonego w tylnej ścianie budy i widzę pluszaki pasące się niespełna 20-30m od budy. Ostrożnie otwieram drzwi i strzelam kilka fotek:

437.
Dołączona grafika

438.
Dołączona grafika

439.
Dołączona grafika

440.
Dołączona grafika