Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Listopad 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#101 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 04 listopada 2010 - 16:43

Posiedziałem jeszzcze trochę aż nagle widzę pod lasem auto nadleśniczego....myślę: oho, zaraz się tu zjawi i każe likwidować budę...

Coś koło ósmej na j. polskim przychodzi sms "O *****, nadleśniczy!" a potem długo cisza, nie odbierał tel, ani nie odpisywał :mrgreen: Jakie ja już miałem domysły :mrgreen:

Graty bielika ;-)
Patryk, Pozdrawiam

#102 ŁukaszZ (Łukasz Ziewacz)

ŁukaszZ

Napisano 04 listopada 2010 - 16:45

kurdeniewiemco, kurde no ladnie Ci szczescie dopisalo ;D ten bielik to pewnie podstawiony jakis sztuczny przez lesne elfy ;p

Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl

#103 WildRoses

WildRoses

Napisano 04 listopada 2010 - 16:49

kurdeniewiemco, Ty to masz farta ;-)
PatrykGala, widzę, że kolega zafundował nam podobne emocje - musielibyście widzieć moją minę jak odczytałam smsa- i to jeszcze ukradkiem na lekcji pod biurkiem :mrgreen:
Nikon i klamoty

#104 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 04 listopada 2010 - 16:56

ŁukaszZ, - ta ale musiał być sterowany po poderwał się i odleciał :D
WildRoses - na jutro mam jeszcze dla nich kurczaka, jakby przez noc poroznosiły łby, albo lis by wykradł.
też tak się dziwiłem, że odpisałaś w trakcie pracy ;P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#105 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 04 listopada 2010 - 16:58

Wracam do domu, zasiadam do 1 posiłku

Mam nadzieję, że menu miałeś inne niż to z wiaderka :-P

A tak na poważnie to powodzenia w łowach z budy.

Ja dzisiaj po 3 dniach odwiedziłem moją miejscówkę około 15.00 na godzinkę. W miniony poniedziałek "krogulcowy" :mrgreen: zostawiłem 3 porcje rosołowe na siatce i 1 porcyjkę pod siatką wiedząc, że nie wyrwę się przez parę kolejnych dni na fotki. Żarełko ku mojemu zdziwieniu jeszcze było na nęcisku - oczywiście już dość dobrze poskubane i jedna porcja przeciągnięta tak z 1,5 metra w bok (pewnie zostało jeszcze do dzisiaj bo było przez parę ostatnich dni dość ciepło).
Jak dochodziłem do budy to nad lasem przeleciało około 5 kruków (mam nadzieję że w zimie zagoszczą też u mnie)

Może jutro coś zapoluję, a jak nie to dopiero w sobotę.

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#106 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 04 listopada 2010 - 16:58

kurdeniewiemco, żeby do mnie tak przylatywały!!! o bieliku to mogę sobie jedynie pomażyć :roll: też bym budę pobudował, ale z miejscem mam problem bo na własnej ziemi kiepska miejscówka a na cudzej to... nikt się nie chce zgodzić i patrzy podejrzliwie co to za kombinacje chcę zakładać i czy jakowych problemów z tego miał nie będzie. niedawno trochę ziarna wyrzuciłem na skraju lasu dla drobnicy ; dziś poszedłem zobaczyć czy coś się skusiło- spodziewałem się dzięcioła zielonosiwego, kraski i lelka ;-) ale była tylko sikorka nic to wielkiego ale zawsze coś co daje nadzieję, że jeszcze coś się zjawi. (może jakąś tymczasową przenośną czatę sobie wtedy skonstruuję).

70.
Dołączona grafika

#107 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 17:00

...1 porcyjkę pod siatką ...

Mógłbyś coś więcej napisać o tym patencie

#108 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 04 listopada 2010 - 17:03

I ja również otrzymałem takiego samego sms-a :mrgreen: chyba specjalnie podtrzymywał napięcie bo nie odpisywał :->

#109 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 04 listopada 2010 - 17:04

To tylko jeszcze Niemar musi potwierdzić :mrgreen:
Patryk, Pozdrawiam

#110 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 04 listopada 2010 - 17:05

o bieliku to mogę sobie jedynie pomażyć :roll:

też tak myślałem, a wystarczyło poczekać i trochę oddalić się od wioski.

#111 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 04 listopada 2010 - 17:09

wystarczyło poczekać

żeby jeszcze mieć gdzie, może na łikendzie coś wykombinuję( ale zbilża się łikend więc u mnie klasycznie :dziś już leje :-/ ).

popieram bo też mnie to zaintrygowało!... tak się gubię w domysłach... siatką przykryta przynęta żeby bezpańskie psy nie rozniosły a ptak i tak wydziobie... a może się mylę...

#112 WildRoses

WildRoses

Napisano 04 listopada 2010 - 17:14

To tylko jeszcze Niemar musi potwierdzić

no tak, nasz Pawełek wszystkim dziś jak widać w lekcjach przeszkadzał :mrgreen:
I pomyśleć, że on sobie fotografował bielika w czasie gdy ja musiałam siedzieć w pracy zaledwie kilka km dalej, i gdzie tu sprawiedliwość :wall:
Nikon i klamoty

#113 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 17:16

ale 61 mz bym przekadrowal tak , aby patrzyla za siebie i miala z tylu siebie wiecej miejsca

z tą częścią wypowiedzi się nie zgadzam - wg mnie teraz jest OK

pokusilbym sie do tematycznych wstawic , ladne swiatelko na 61

natomiast tu popiera w całości :mrgreen:

Iroslav, jak ja ci zazdroszczę tych spotkań z danielami - to samo miałem przy Twoich fotkach z czaplami :mrgreen:

Hehe , ja o malo bana nie dostalem od kurdeniewiemco za podobny kadr nr.236 w tematycznym :mrgreen: . Ale nauka nie idzie w las i zasugerowalem to dla Dratwa . Ale co tam , najwazniejsze , ze fota sie podoba :beer:

kurdeniewiemco , mialem dzisiaj sie upomniec o Twoje fotorelacje , a tu patrze jest i to jaka fajna , z adrenalina . Przyznaj sie , w portkach bylo sucho na widok lesniczego ? :lol:

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#114 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 04 listopada 2010 - 17:25

(może jakąś tymczasową przenośną czatę sobie wtedy skonstruuję).

Gdzieś kiedyś znalazłem takiego linka - być może nawet tu u nas na FP
Może lektura nie będzie porywająca :mrgreen: ale chociaż na fotki popatrz
przenośna czatownia

to też pewnie gdzieś u nas na FP to wyczytałem :mrgreen:
Mam taką siatkę ogrodzeniową w drewnianej ramce o wymiarach tak "na oko" 100x60 cm (oczka z siatki nie są te całkiem duże - choć pewnie też by mogły być - ja mam takie około 4x4 cm). Wykładam porcyjki nakrywam ramką z siatką i całość przytwierdzam dużymi 20 cm gwoździami do ziemi (polecam zrobienie sobie coś w rodzaju śledzi jak od namiotu bo gwoździe się ciężko wyciąga). Pies, lis lub inny złodziejaszek dzięki temu żarełka przez noc lub kiedy nas nie będzie nie wyniesie, a ptaki sobie poradzą bez większego problemu :mrgreen:
Jak robię zasiadkę to wtedy 1 sztukę kładę na wierzchu ale też przytwierdzam ją gwoździem go gleby - Pol opowiadał jak kiedyś mu myszak z porcyjką odleciał.
U mnie raz był jastrząb posiedział na konarze zleciał na przynętę 2-3 razy spróbował ją ukraść i się zdziwił "jaka ciężka" ;-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#115 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 04 listopada 2010 - 17:30

MUSTANG_71, chętnie spojrzę.

żarełka przez noc lub kiedy nas nie będzie nie wyniesie

czyli mój tok myślenia był właściwy i kiedyś może wykorzystam.

#116 kucik (Michał)

kucik

Napisano 04 listopada 2010 - 18:42

dzisiaj polowicznie dopisalo szczescie - muflony byly, ale swiatla brak. Czasy 1/20-1/50, iso1600-3200
Jutro powtorka :)

71
Dołączona grafika

72
Dołączona grafika

73
Dołączona grafika

#117 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 04 listopada 2010 - 18:42

u mnie klasycznie :dziś już leje :-/

u mnie taka pogoda od 2 dni, jutro zapowiadają to samo, ale trochę zimniej., wiec jutro test czatowni pod kątem przepuszczania wody i wiatru :P

Iroslav, - co do fotorelacji, to caly ostatni miesiąc nie byłem wsumie na konkretnych fotach...może w tym będzie lepiej, wolnego mam aż nad to? nie chce ktoś kupić ? ;)

MUSTANG_71, - dobry pomysł ;>

#118 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 04 listopada 2010 - 18:43

To tylko jeszcze Niemar musi potwierdzić

no tak, nasz Pawełek wszystkim dziś jak widać w lekcjach przeszkadzał :mrgreen:
I pomyśleć, że on sobie fotografował bielika w czasie gdy ja musiałam siedzieć w pracy zaledwie kilka km dalej, i gdzie tu sprawiedliwość :wall:

Pocieszę Cie, bo gdy dostałem sms-a, jeszcze sobie lezałem pod kołderką :lol:

#119 Fotismos

Fotismos
  • Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 19:52

Z wycieczki z ostatniego weekendu nad Stawy Raszyńskie.
Większość jest spuszczonych. Pozostał pełny wody tylko jeden większy i 3 malutkie.
Jednak na tych spuszczonych gdzieniegdzie utrzymują się rozlewiska.
Ptaków generalnie mało. Jednak czaple siwe wciąż stoją na błocie lub drzewach koło czaplińca na stawie Falenckim. Około 20-30 sztuk.

74

Dołączona grafika

75

Dołączona grafika

76

Dołączona grafika

77

Dołączona grafika

78

Dołączona grafika

79

Dołączona grafika

#120 niemar

niemar

Napisano 04 listopada 2010 - 20:16

kurdeniewiemco, czy Ty robisz wyślij do wszystkich? [Nie patrząc na zegarek!]

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.