Listopad 2010
(Paweł Wróblewski)
Napisano 04 listopada 2010 - 20:19
(Piotr)
Napisano 04 listopada 2010 - 20:52
ostatnio na zdjęcia brak czasu, na zaglądnięcie na forum również. Ale jak już się znajdzie trochę czasu to jest czym oczy nacieszyć. Bardzo Wam wszystkim gratuluję wspaniałych fot i dziękuję za możliwość podziwiania przyrody przez Was sfotografowanej.
Pozdrawiam
Piotr
Napisano 04 listopada 2010 - 22:07

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
(Piotr)
(Paweł Wróblewski)
Napisano 05 listopada 2010 - 17:17
Nie wytrzymałem, koło poludnia mimo porządnej ulewy spakowałem się i heja w teren.
W czatowni byłem tuż przed 12:30, wcześniej wyłożyłem przed budą kurczaka w odległości "bielikowej".
W tym czasie 2 kruki latały nademną i "sępiły" co ja im tam dzisiaj przyniosłem dobrego:)
Wczoraj wywaliłem tam wiadro dorszowych łbów, dziś ni śladu po nich! tylko kilka białych "kup"

Lało okrutnie:
80.

nie minęło 5 minut jak za kurczakiem wylądował 1 kruk

Co chwilę jakiś kruk przelatywał nad czatownią.
Nagle zaczęło się przejaśniac, czego wcale bym się nie spodziewał.
Pojawił się 2 kruk:

i 3ci:
81.

przyleciał jeszcze jeden:
82.

ale i ten nie zagościł długo, żaden nie zaczął jeść, muszę chyba bardziej zakamuflować okno na obiektyw.
z tyłu za czatownią pojawiły się nawet daniele, już w sukni zimowej:
Nie patrzały się nawet w stronę czatowni, wiec śmię twierdzić że przez te kilka dni zdążyły się z nią oswoić:
83.

Napisano 05 listopada 2010 - 17:29
Miałem takie same myślihm... nikt na fotach dziś nie był?

Fajnie, że coś się dzieje przy twojej budzie - ja jutro wreszcie do mojej się wybiorę.
Z całej serii mz 82 najlepsze.
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
(Piotr)
Napisano 05 listopada 2010 - 17:37
O Kapitanie Żbiku
Nie straszny mu deszcz
Siedział w budzie póki
Wyfocił z okolicy
Wszystkie czarne kruki
Lecz niedługo foty
Będą chyba gorsze
Bo przylecą mewy
Na te smaczne dorsze

Podobają się

Napisano 05 listopada 2010 - 17:39
Napisano 05 listopada 2010 - 17:41

(Paweł Wróblewski)
Napisano 05 listopada 2010 - 17:45

Logiełka, - dzięki

Judyta - zobaczymy jak jutro będzie z pogodą, mam w lodówce jeszcze jakąś kurę to rano wyskoczę

(Sławek Wojtczak)
Napisano 05 listopada 2010 - 17:45
ale i ten nie zagościł długo, żaden nie zaczął jeść, muszę chyba bardziej zakamuflować okno na obiektyw.
A moze lepiej nie machac szkłem od razu po przylocie, a na czas nieobecnosci w budzie wystawic z okna butelkę imitującą obiektyw?

(Paweł Wróblewski)
Napisano 05 listopada 2010 - 17:48

ale pomyślę nad czymś takim jak się wolne skończy:P
(Jacek)
Napisano 05 listopada 2010 - 18:24
... ale i ten nie zagościł długo, żaden nie zaczął jeść, muszę chyba bardziej zakamuflować okno na obiektyw.
heh, to do końca tak działa. kruki to nie pazery, które od razu po znalezieniu żarcia siadają do ucztowania. będą podlatywać, oglądać i odlatywać - nawet przez cały dzień. zdarza się, że raz dziobnie i odleci. dlatego metodą, aby mieć je żerujące przed budą codziennie jest regularne wykładanie padliny. są bardzo nieufnymi ptakami i zanim przystąpią do jedzenia, dobrze się upewnią czy czasem nagle nie odżyje i ich nie zaatakuje

(Arkadiusz)
Napisano 05 listopada 2010 - 19:38
Posiedziałem jeszzcze trochę aż nagle widzę pod lasem auto nadleśniczego....myślę: oho, zaraz się tu zjawi i każe likwidować budę...
kurdeniewiemco, trzymam kciuki w sprawie "ugody" z Nadleśniczym. Może jakaś fajna fota z bielikiem przekona go do przedsięwzięcia

W moim przypadku nie jest problemem pan Nadleśniczy, który jest moim dobrym sąsiadem (mieszkam w byłej leśniczówce - Nadleśnictwo jest w moim sąsiedztwie), a panoszący sie myśliwi, którzy uważają, że się za panów na włościach. Trudno znaleźć miejsce bez ambony w tle, a świadomość, że ktoś być mierzy mierzy mi w plecy troszkę mnie irytuje. Poradzę sobie jednak z tym problemem i mam nadzieję, że tej zimy zrobię pierwsze podejście do ptaszków

Życzę Wszystkim miłego, owocnego w foty z przyrodą w tle weekendu.
(Piotr)
Napisano 05 listopada 2010 - 19:58
Leśniczy dla zabicia nudy
Szwęda się po lesie
Likwidując budy
A jeśli Pawełka budę zlikwiduje
To się go odnajdzie
I mu się ryj skuje

W razie czego polecam się

Napisano 05 listopada 2010 - 20:05

A z panem nadleśniczym lepiej dobrze żyć, nigdy nie wiadomo kiedy i do czego może się przydać

(Tomasz Szyszko)
Napisano 05 listopada 2010 - 20:13
co za dzień....
Rano plener w nowej czatowni na którą nadleśniczy nie bardzo chciał się zgodzić, ale po kilku telefonach do pewnych osób mam nadzieje nadleśniczy "zmiękł" i nie będzie robił mi pod górkę...

(Paweł Wróblewski)
Napisano 05 listopada 2010 - 20:57

Logiełka - myślę że nadleśniczy da sobie siana

właśnie wróciłem od kumpla, byłem po kukurydzę, po drodze zabrałem rozjechanego kota z drogi, po co ma wyschnąć i wsiąknąć w asfalt jak może kruki się na niego połaszą;>, mam na jutro jeszcze trochę kury, po plenerze pojadę po dorsze ;>
codziennie może żarcia nie bedzie, ale co 2 dni napewno.
szycho, - ma się te znajomości:D

WildRoses - no nie do końca ostre wyszło, myślę że f4 załatwiłoby sprawę a tak musiałem kombinować na kompie:P
(Maciej Smolarczyk)
Napisano 05 listopada 2010 - 23:06

Logielka sie obija,
gdy fotki robia mlodzi
i mysli ze rymami
cos nas ulagodzi
a czatownia czeka...
http://msmolarc.republika.pl
(Piotr)
Napisano 06 listopada 2010 - 10:54
a czatownia czeka...
na kogo czeka to czeka, ja od tygodnia bieliki focę tylko czekam na konkurs kwartału

Dzięki za wierszyk