Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Grudzień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1554 odpowiedzi w tym temacie

#241 cycu55

cycu55

Napisano 05 grudnia 2010 - 21:49

Damian 230 rzeczywiście mogło być świetnym ujęciem ale spokojnie, całą zima przed tobą, będziesz miał jeszcze lepsze okazje do świetnych zdjęć :-)

Drojac zazdroszczę Ci tego ciemnego lisa :-) piękne zdjęcia
D700+Sigma 100-300mm f/4, S17-70mm 2.8 macro, 50mm 1.8, helios, tc 1.4

http://cycu55.deviantart.com/
http://www.panoramio.com/user/5653722

#242 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 22:07

Wspaniałe zdjęcia wstawiacie , gratuluję wszystkim- a bieliki- miodzio :-D , pozdrawiam

#243 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 05 grudnia 2010 - 22:38

szycho, średnio ciekawy widok jak myszaki siedzą na ziemi i się pasą a wokół cisza - niestety bywają i takie chwile. zaraz po smsach do Ciebie jak nadarły sobie piór, zrobiło się po staremu - wróciła krucza banda i od razu ożyłem ;-)
cycu55, no piękne lisisko, do tego mocno wypasione i duże. jest przynajmniej o 25% większy od tego na kolejnym zdjęciu :)

#244 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 05 grudnia 2010 - 23:02

Wszystkim poprzednikom gratki - jest co czytać, jest co oglądać - SUPER

239.
Dołączona grafika

240.
Dołączona grafika

#245 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 23:14

Wszystkim poprzednikom gratki - jest co czytać, jest co oglądać - SUPER

i vice versa :thumbsup:

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#246 buteo

buteo

Napisano 05 grudnia 2010 - 23:27

Dzisiaj rano miałem taki oto widok z okna ;-) Ptaki mnie kochają :mrgreen:

202.

Największy farciarz tej niedzieli :w00t:

Pięknie dajecie :-D

#247 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 23:41

Ja dziś walczyłem przy karmniku. Ruch coraz większy. Dziś miałem 5 grubodziobów i 7 zięb. Nie wymieniam standardów.

241.
Dołączona grafika

242.
Dołączona grafika

243.
Dołączona grafika

Zazdroszczę wam i gratuluję kadrów z drapolami.
Oby tak dalej!
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#248 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 06 grudnia 2010 - 00:33

KamilB napisał/a:
Dzisiaj rano miałem taki oto widok z okna ;-) Ptaki mnie kochają :mrgreen:

202.

Największy farciarz tej niedzieli :w00t:

Pięknie dajecie :-D

Podpisuję się pod tym postem i dodam że bieliki też należy zaliczyć do "farciarstwa", u mnie takie są ale jedynie w TV albo na FP :mrgreen:

michalwolowik, grubasek fajny ale widzę że światła to jak na lekarstwo (wydaje mi się że można z nich jeszcze spokojnie trochę wyciągnąć - no chyba że nie robisz w RAW-ach)

Ja miałem dzisiaj zwyczajny dzionek w budzie.
Miałem wstać o 5.30 - budzik dostał w łeb i obudziłem się o 7.45 :mrgreen:
Wyjeżdżając spod domu byłem przeszczęśliwy bo niebo czyściutkie, powietrze klarowne ale jak przyszło do focenia to już się "kiszka" zrobiła i światło jak w pochmurny dzień :-/

Odwiedził mnie taki młodzian, z pojedynczym parostkiem
244.
Dołączona grafika
245. Troszku przyciasny LD
Dołączona grafika
246. - Pokazał język i zakończył pozowanie :-P
Dołączona grafika
247. Krótkie spięcie przy stole
Dołączona grafika
248. Najedzony posiedział chwilę i odleciał...
Dołączona grafika

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#249 Marian

Marian
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 07:40

To może ja w końcu coś pokażę a własciwie zacznę od przywitania się z wszystkimi :) Przyglądałem się ostatnio bezkrwawym łowom w listopadzie i teraz grudniu i postanowiłem w końcu uderzyć i coś tam zmajstrować w temacie budy i podkarmiania. Jako, że miesiąc listopad był już mroźny i śnieżny (mówię tutaj o końcu listopada) na postawienie budy trochę było juz późno więc postanowiłem zainwestwac z kumplem w namiot 2 osobowy chyba rybacki- taki samorozkładalny.Namiot przyszedł, eleganki,kolorki drzew, liści - jednym słowem idealny na wiosnę/jesień :) problem w tym, że mamy zimę i pełno śniegu dookoła. przyglądałem sie trochę postom Arka bodajże odnosnie namiotu zamiast czatowni na drapole i z lekką dozą niepewności podchodziliście do tematu, że może sie uda, najlepiej postawić namiot na stałe by ptaki się przyzwyczaiły itp... Postanowiłem jednak zaryzykować :) Póki jeszcze nie mam nakrycia w postaci prześcieradła na namiot chcą nie chcąc namiot musiał zostać rozłożony w sposób jak go wyprodukowali - czyli na tle białej ośnieżonej scenerii jeden krzaczasty namiocik :) W sobotę miała miejsce pierwsza zasiadka - plan był taki, że w godzinach wczesno porannych miałem uderzyć w teren i jeszcze przed wschodem zacząć "biwakować". Życie w małżeństwie pokazuje jednak, że czasem żona brutalnie weryfikuje moje plany i niestety z porannej zasiadki wyszły nici :( Na miejsce docieram jednak około 13.30 - miejsce wcześniej oczywiście starannie dobrane, porcje rosołowe od tygodnia wykładane regularnie. Rozkładam więc kolejne porce (wczesniejszych oczywiście już nie było), rozbijam się w moim wspaniałym namiociku i siadam. Po około 1,5h czatowania po raz pierwszy w życiu przed moim namiotem wylądował pierwszy myszak. Zrobił jednak dwa kęsy i odleciał (najprawdopodobniej wystraszył go trzask lustra, po mojej serii spojżał nieufnie w strone namiotu i odleciał) nie mineło jednak 15 min. a pojawił sie ponownie i tym razem zabawił chyba przy mięsie z 40 min. uchachany byłem strasze, natrzaskałem troche klatek na nim, nakręciłem filmy :) Modliłem się aby już odleciał bo na dworze dochodziła już 16 ciemno się robiło i chiałem się już zbierać. Wkońcu chwilę przed 16 sie już chyba najadł, odleciał a ja mogłem spokojnie, uradowany smigać do domu i cieszyć, że pierwsza zasiadka odniosła efekty. Wieczorkiem wrzucę fotki :)

#250 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 06 grudnia 2010 - 07:41

damian2000 no to ciekawy weekend miałeś. Gratuluje myszaka ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#251 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 07:56

michalwolowik, 242 podoba mi się najbardziej, ale trzeba by popracować jeszcze nad fotko, no chyba, że tak jak pisał MUSTANG_71, robiłeś w *.jpeg.

MUSTANG_71, jak zwykle nie zawodzisz :thumbsup:

Marian, fajnie, że mój przypadek nie jest odosobniony co potwierdza, że z namiotu także można robić fotki myszakom :)

...spokój grabarza...

#252 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 06 grudnia 2010 - 08:15

Ark, Marian, jak mi żaden drapol nie podleci do końca grudnia pod budę, to wyciągam namiot z garażu... ;-)

#253 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 08:25

szycho, w czatowni zawsze wygodniej niż w namiocie więc dobrze się zastanów ;-)

...spokój grabarza...

#254 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 06 grudnia 2010 - 08:53

Arek, no nie powiem, w budzie mam całkiem całkiem, ale z przeniesieniem może być ciężko ;-) Więc namiot :mrgreen:

#255 buteo

buteo

Napisano 06 grudnia 2010 - 10:14

Marian, fajnie, że mój przypadek nie jest odosobniony co potwierdza, że z namiotu także można robić fotki myszakom :)

To ja dopowiem,że w ten sezon będę focił w lesie w namiocie z dwóch pałatek wojskowych. Stoi na stałe, mam zamiar w nim nocować,bo to najlepsza metoda na jelenia o poranku. Koszt 20 złotych :mrgreen:

#256 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 10:17

Stoi na stałe, mam zamiar w nim nocować,bo to najlepsza metoda na jelenia o poranku. Koszt 20 złotych

buteo, mam nadzieję, że zaopatrzyłeś się w śpiwór wart więcej niż 20 pln ;-). Powodzenia!

...spokój grabarza...

#257 buteo

buteo

Napisano 06 grudnia 2010 - 10:21

tak tak, śpiwór solidny,tu nie można oszczędzać ;-) .
W najsilniejsze mrozy nie będę nocował mimo wszystko.
Dzięki i wzajemnie :-)

#258 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 10:56

kolejni goście przy karmniku:

249.
Dołączona grafika

250.
Dołączona grafika

251.
Dołączona grafika

252.
Dołączona grafika

#259 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 06 grudnia 2010 - 11:00

buteo, obsyp namiot porządnie śniegiem i go uklep. Będziesz miał dodatkową izolację. No i nie zapomnij o małym otworze wentylacyjnym. Powodzenia i wytrwałości.

Ataman, nio nio musisz powalczyć z czubatką. Zapowiada się ciekawie.

#260 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 06 grudnia 2010 - 11:14

nów kilka fajnych kadrów. Można spokojnie wrzucić do tematycznych.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8