Grudzień 2010
Napisano 01 grudnia 2010 - 21:45

(Maciej Smolarczyk)
Napisano 01 grudnia 2010 - 21:50
Judyta, niezle otwarcie
UBI, dzis byla pogoda na siedzenie. Jakos tak mi te ostatnie dwie sojki na lekko nieostre wygladaja. Byly myszaki ???
http://msmolarc.republika.pl
Napisano 01 grudnia 2010 - 21:59

Czasem lepiej dać prosto z puszki (ewentualnie coś rozjaśnić, lekko dodać kontrastu, czy wyostrzyć) niż na siłę "malować" uchwycony kadr.
Jaką masz puszkę i szkiełka?
Gratuluję reszcie ładnie rozpoczętego grudnia. Ja jutro w teren

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
Napisano 01 grudnia 2010 - 22:49

Napisano 01 grudnia 2010 - 23:22
(Paweł Szydło)
Napisano 02 grudnia 2010 - 02:45
a ja się zagapiłem i dałem pstryki popełnione wczoraj do listopadowego. ale ten czas leci.
mnie grudzień zaczął się dobrze bo zobaczyłem w końcu pierwszy raz w życiu z bliska myszołowa i kruka.
mam jeszcze jak się patrzy na budkę.
23.

(Robert)
Napisano 02 grudnia 2010 - 06:40

Napisano 02 grudnia 2010 - 07:51

25

http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!
(Karolina)
Napisano 02 grudnia 2010 - 12:01
Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
(Paweł)
Napisano 02 grudnia 2010 - 12:23
(Karol Niemiec)
Napisano 02 grudnia 2010 - 13:06
https://www.facebook.com/OTOP.Tczew
VIDEO
http://www.youtube.c.../raniuch/videos
(Arkadiusz)
(Karolina)
Napisano 02 grudnia 2010 - 14:03

28.
(Paweł Wróblewski)
Napisano 02 grudnia 2010 - 14:10
zyga, - 26. b.fajne.
(Karolina)
Napisano 02 grudnia 2010 - 14:18
oj tamcarrie, - ale patyk ten sam ;>

No to tym razem bez kijka

29.
(Arkadiusz)
Napisano 02 grudnia 2010 - 14:33

(Paweł Szydło)
Napisano 02 grudnia 2010 - 15:40
carrie, co do mich wrażeń to masz rację z kilku metrów wyglądają
przepięknie...wyobrażam sobie jak imponujący widok musi przedstawiać bielik...
na następną zimę to sobie pobuduję prawdziwą budę w dobrym miejscu. tan szałas to zbudowałem tak na próbę, praktycznie bez wiary w sukces w postaci większych gości, czasu trochę brakuje, zima u mnie pluchowata, ale mimo iż następny raz siądę nawet nie wiem kiedy to co dzień coś wynoszę aby się miejsca trzymały. dziś właśnie wróciłem: był tylko jeden kruk ale za to jest czwarty myszoł.
carrie, ten na 29. przefajny; wygląda jakby bałwana chciał ulepić

(Jacek)
Napisano 02 grudnia 2010 - 20:39
30

Wiatr momentami się wzmagał a śnieg zaczynał mocniej sypać.
31

Po oględzinach placu znikają. Starndard. Wracają po kolejnych kilkunastu minutach ale już w konkretnej ilości - srok kilkanaście, jedna wrona i sójka. Po chwili dolatuje kilkanaście wron i jest już za ciasno na jakiekolwiek zdjęcia. Od razu przypomina mi się miniony sezon a raczej jego "najruchliwszy" okres. Może jest i ciasno, ale znajduje się miejsce dla myszołowów które lądują jeden po drugim. Są cztery na placu, wpada piąty - jasny i od razu robi porządek
32

Nawet jeśli byłbym przygotowany z odległością na walki, nic by z tego nie wyszło. Zawalikadrów było tyle, że szanse na czyste trawienie iluzoryczne. Robi się coraz tłoczniej i myszaki jeden po drugim odlatują
33

W ich miejsce przylatują następne ale na placu nic się nie zmienia. Siedzę, patrzę, jest ciepło, czekam ... Przy takiej ilości musi się coś wydarzyć. W tym roku wrony wiodą prym jako najbardziej liczebna grupa ptaków.
34

Piorą się bez opamiętania ale w takim tłoku, że można tylko patrzeć i uśmiechać pod nosem

35

W pewnym momencie następuje lekkie poruszenie, myszaki odlatują - myślę, bielik. Ale gdzie tam, zerkam w lewo i widzę tylko dupsko lisa. Tego czarnego, który odwiedził mnie jakiś czas temu. Wlazł cichcem między ptaki, ukradł coś i poszedł sobie. Wróci myślę - musi, bo tym co zabrał się nie naje

36

Lis nadchodził z wysokiej trawy z lewej strony, z prawej zaś ... nagle nadleciał bielik, młody. Wywołał niewielkie poruszenie na placu, usiadł i się patrzy co zabrać bo ucztować w takim tłumie chyba mu nie leży.
37

Niestety w mig został otoczony przez wrony i zmuszony do odlotu - naturalnie w towarzystwie kruków, które dziś w takiej roli tylko występowały. No od czasu do czasu mignął mi jeden czy dwa w tłumie ale głównie trzymały się na uboczu. Drobnica przylatywała i odlatywała nieustannie - idealny dzień do trenowania zdjęć w locie

38

W międzyczasie przyłaziło lisisko, kradło kurczaka po czym odchodził a w jego miejsce zjawiał się bielik, jeden z dwóch młodych którym towarzyszył starszy osobnik, niestety trzymał się z dala od ziemi i tylko pojawiał się, gdy któryś z małolatów buchnął coś ze stołu.
39

Kilka lądowań tuż przed budą, niestety czystych kadrów jak na lekarstwo - po prostu się nie dało. Jedynie gdy nalatywał z kołków z lewej strony, popstrykałem co nieco w locie - pewnie wrzucę w tematyczne. Ale chodzi głównie o przeżycia, których dziś nie zabrakło - ba, był nadmiar. Nie dość że pięknie śnieżyło za "oknem" to działo się tyle, co przez wszystkie ostatniej posiedzenia w minionym miesiącu. A to dopiero początek grudnia :]
40

Po 15 na placu zostały już tylko wrony. Czas się zbierać, pomyślałem ...
41

Poskładałem graty, otwieram klapę a na drzewie siedzi ...

(Damian Bednarz)
Napisano 02 grudnia 2010 - 20:43
Pierwszy test karmnika. Wyszło parę niedoskonałości(do poprawy), ale ogólnie może być.
Z racji testów byłem w namiocie tylko godzinkę. W weekend statystyka się zmieni, bo gości jest więcej.
42

43

44- no i jeszcze takie mniej karmnikowe. Raczej krajobrazowe.

Moja strona www: Damian Bednarz - fotografia przyrodnicza
(Paweł Wróblewski)
Napisano 02 grudnia 2010 - 20:44
świetny miałeś dzień, zazdraszczam >