Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Grudzień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1554 odpowiedzi w tym temacie

#401 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 19:22

Dziś myszaków nie było pod moją budą, ale pojawiły się jery w karmniku i taki błyskawiczny gość:

299.
Dołączona grafika

I pytanie - to dzięciołek ?

A ten łoś, którego pokazałem kilkanaście postów wcześniej, to był dość ciekawy przypadek. Zobaczyłem go z odległości około 200m i podchodziłem do niego "na bezczelnego" przystając co kilkanaście metrów i robiąc mu foty. Widział mnie od samego początku i byłem pewen, że kiedy podejdę jeszcze tylko trochę, zrobi w tył zwrot i ucieknie ;-) Jednak on stał jak wmurowany i tylko patrzył wprost na mnie. Byłem coraz bliżej i pomału zacząłem zastanawiać się, czy ten cwaniak wogóle ma zamiar uciekać przede mną :-P Postanowiłem nie przeginać, i nie podchodzić zbyt blisko - obchodziłem go łukiem zbliżając się nieznacznie. Prawdę powiedziawszy czułem się nieco nieswojo: to w sumie spory zwierz i nie wiadomo co mu do łba może strzelić :mrgreen: Jednak w końcu powoli się odwrócił i...... nie, nie uciekł - odszedł dostojnie jakieś 30-40 metrów dalej i znów gapił się na mnie. Myślę sobie: jak ty taki, to ja nie mam zamiaru sprawdzać więcej twojej cierpliwości i skręciłem w przeciwnym kierunku, sprawdzić co się dzieje pod moją ziemianką oddaloną od tego miejsca o kilkadziesiąt metrów. Wracając po około 15 minutach, widzę łosia stojącego spokojnie w tym samym miejscu, dałem się jednak na spokój i podreptałem prosto do samochodu.

300.
Dołączona grafika

301.
Dołączona grafika

302.
Dołączona grafika

#402 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 19:22

UBI , po zdjeciach widac , ze fajny kociol tam Miales , BIALY sie odgryzl :mrgreen:

Dratwa , dzieciol fajny i ten lecacy snieg dodaje klimatu

Wiktor , przeczytalem co opisales i przyznaje racje , ze zwierzyna lub ptaki czasami zachowuje sie niezrozumiale dla Nas i mozemy je podejsc czasami na bardzo bliska odleglosc . Czy to ciekawosc czy cos innego , to mi obojetne , wazne ze mozna je czasami na bliska odleglosc podejsc :lol:

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#403 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 08 grudnia 2010 - 19:28

UBI, mój bracie jestem z Ciebie dumny. I cieszę się, że jasnemu nic się nie stało bo się martwiłem w tamtym roku jak zginął. Fajne miałeś akcje - gratki.

Wiktor, jakie fajne łosie Ci si e trafiły - a jak jestem w delegacji w Ełku to nie wiem co robić, a trzeba chodzić na łosie :)

Pozdrawiam

#404 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 19:32

UBI, mój bracie jestem z Ciebie dumny.

Az milo takie cos czytac , braterskie pochwaly :beer:

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#405 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 08 grudnia 2010 - 19:50

Iroslav, przepraszam, staram się za bardzo braciszka nie chwalić żeby nie wyszło że jesteśmy grupą wsparcia ale dziś mu się należy !!!

I choć wiem że wszyscy to czytacie
To napiszę "KOCHAM CIĘ BRACIE !!!"

#406 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 08 grudnia 2010 - 19:52

I choć wiem że wszyscy to czytacie
To napiszę "KOCHAM CIĘ BRACIE !!!"

ma ktoś chusteczkę? ;)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#407 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 08 grudnia 2010 - 19:58

ma ktoś chusteczkę? ;)

Jeju, ludzie !
Czyżby kuna znów nasrała w budzie ?

#408 pol

pol

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:01

Czyżby kuna znów nasrała w budzie ?

:w000t:

#409 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:02

Logiełka, - dobre dobre;>
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#410 UBI (Robert)

UBI

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:15

Logiełka, - może w piątek uda Ci się posiedzieć z lepszym światłem (ma być podobno) :mrgreen:
a ja jutro podjadę z "kateringiem :beer: co by się od nas nie oddalały
CANON

#411 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:17

kurdeniewiemco, :mrgreen: mam wrażenie że wpadłeś Logiełce w oko :mrgreen:

#412 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:18

kucharzewski, nie ! no bez takich, proszę. A fuj :-x

#413 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:20

Logiełka, Jeśli będziesz kiedyś wybierał się do Ełku, daj znać - jeśli tylko będę miał wolny dzień, z chęcią wybiorę się z Tobą w teren ;-)

#414 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:22

Wiktor, OK, myślę że w styczniu podjadę i zanocuję :) To się skontaktujemy.

Pozdro

#415 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:25

Logiełka, :rofl: ilu masz chętnych kolegów- chyba na zdjęcia, choć już sama nie wiem o czym piszecie. No i sądzę że dla mnie już nie będziesz miał czasu :mrgreen:
UBI- , - piękne zdjęcia

#416 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:26

UBI machniom :mrgreen: .Nawet nie wiem czy to nie bym jednorazowy strzał z tymi bielikami.Okaże się w łikend,czy znowu zawitają.

#417 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:28

Kilka kadrów z wczoraj i dziś. Z ciekawostek - zjawił się krogulec po dość długiej przerwie dając odpowiedź na dziwne zachowanie srok - darły się wniebogłosy przez 3 godziny posiedzenia. Początkowo myślałem, że powodem był kogut, którego podrzuciłem im na obiad - dość dorodny ptaszysko, które dożyło końca swoich dni bo niemalże przez przerwy przesiadywały przy nim, nawet w momencie gdy opieką otoczył go myszołów :)

303
Dołączona grafika

W każdym razie spóźniłem się, zaskoczony całkiem, na świetną akcję, gdy krogulec dopadł srokę siedzącą na patolu. Niestety, dla niego, udało jej się uciec a przegrany siadł na ziemię gdzie dostał pamiątkowy pstryk.

304
Dołączona grafika

Potem w zasadzie nie działo się już nic ciekawego - nalot myszołowów podobny do tego sprzed roku, naliczyłem 14 sztuk jednocześnie pasących się na ziemi - próbowałem nawet zrobić szybką panoramę ale nie dość że krzywo wyszła i wstyd pokazać to podczas robienia kolejnych zdjęć 3 sztuki odleciały.

Dzień dzisiejszy zaczął się podobnie jak wczorajszy skończył - już przed godziną 8 siedziało na ziemi kilkanaście myszaków, ciężko było dokładnie policzyć bo nie dość, że zmieniały się miejscami to siadały jeden za drugim - myślę jednak że było ich więcej niż wczoraj dlatego kamera jest mi niezbędna. Potem było już tylko ciekawiej - do czego również zabrakło kamery. Po myszakach zjawiły się kruki i to w dość ładnej ilości

305
Dołączona grafika

Jedne i drugie wypełniły plac tak, że praktycznie nie było miejsca dla wron oraz srok. Znalazło się natomiast dla lisów oraz bielika, które próbowały wykradać co nieco ;-)

306
Dołączona grafika

307
Dołączona grafika

Jednemu z lisów w końcu się udało mimo mojej przeciwdziałaniu ;-) Zjawił się oczywiście ten ciemno ubarwiony ale było z samego rana więc dostał tylko typowo dokumentacyjny pstryk i został odkraczony przez mafię z placu przed budą ;-) Ten drugi robił trzy podejścia. Ostanie, bardzo desperacki, jak widać skończyło się powodzeniem. Bielik lotem przechwytującym zgarnął ze stołu trzy kurczaki i na tym skończyła się jego wizyta dzisiaj.
Potem, gdy zostały już tylko myszaki oraz kruki zaczęło się :->

308
Dołączona grafika

Najpierw, mówiąc brzydko, myszaki masowały się po cycach - bo chyba tylko tak można nazwać ich walki w porównaniu do tego, co robią kruki :mrgreen:

309
Dołączona grafika

To jest dopiero to. Wprawdzie ciężko trafić dobrą akcję, bo nie napinają się głupkowato jak myszaki tylko od razu przystępują do piórowania. Dynamika, wybuchowość i akustyczne doznania powodują, że można na to patrzeć bez przerwy. Niestety im chyba to średnio pasuje a czasem wydaje mi się, że specjalnie wymuszają takim zachowaniem reakcje innych biesiadników oraz obserwatorów w tym i tych siedzących w czatowni ;-) Np gdy zbliża się bielik albo myszołów momentalnie stają się nerwowe a co za tym idzie, piorąc się wywołują niepokój u intruzów. My z zaciekawieniem obracamy obiektyw w ich stronę myśląc, że są zajęte sobą i wtedy nagle przestają spoglądając w naszą stronę. Zawsze o krok "cwańsze" niż ja ;-) Ale do czasu ...

Gdy już przed budą stanowiły większość, przyszła kolej na myszaki. Zawziętość ich, w momencie gdy są głodne a ktoś inny siedzi przy stole, nie zna granic. Do tego siła i agresja - nie podszczypywanie jak robią to wrony czy sroki, tylko cap za skrzydło i ciągnie delikwenta nawet metr po śniegu. Ten się wyrywa, wraca do żarcia i od nowa.

310
Dołączona grafika

Dzień z mnóstwem wrażeń, prawie jak zwykle zresztą. Zaczęło sypać coraz mocniej, pod budą opustoszało więc spakowałem graty i ruszyłem do domu .

311
Dołączona grafika

Dobranoc Państwu ;-)

#418 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:31

Drojac, a niech Cię. Mi słów pierwszy raz w życiu zbrakło, choć z natury jestem nieśmiły, mało mówny rzekłbym wręcz zamknięty w sobie. Brawo.

#419 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:32

Drojac, Piękne kadry!
Mnie zaczął lisek wynosić mięso:(
A tak dobrze się już zapowiadało 4 myszaki przylatywały
mnóstwo srok i 2 wrony siwe.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#420 dawidow

dawidow
  • Użytkownik
  • 141 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:40

Drojac, uwielbiam oglądać Twoje kadry :-D