Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Grudzień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1554 odpowiedzi w tym temacie

#421 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:42

Drojac ciekawa opowieść i jak zawsze ciekawe kadry ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#422 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:42

Drojac, jakich używasz ustawień przy zdjęciach kruków??Ładnie masz naświetlone.Fakt ,że mniej śniegu w kadrach co na pewno pomaga.Świetne zdjęcia,zwłaszcza lis.

#423 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:49

Drojac, ile się u Ciebie dzieje to głowa mała ;D Myszaków masz jak ja sikorek w karmniku :P Gratki.

kalinek123, ktoś pisał, żeby powiesić (jak przyjdziesz na zasiadkę przed ptakami to zdejmiesz i położysz tam gdzie ma być, a jak lis przyjdzie i weźmie to przynajmniej fotkę trzaśniesz ;d) gdzieś mięso albo przytwierdzić do podłoża.
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#424 niemek

niemek

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:53

Wiktor na 299. jest dzięcioł średni.
Drojac świetna relacja.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#425 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:08

Drojac , takie perelki-opowiesci to tylko w ....FP.pl :mrgreen:

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#426 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:13

Drojac, świetne zdjęcia. Najbardziej do gustu przypadł mi lis, jednak wszystkie są na najwyższym poziomie! Wielkie gratulacje!
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#427 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:17

No bez jaj Drojac :mrgreen: ...mam nadzieję że część tych kadrów jest w tematycznych :-P...a na pewno lis :mrgreen:

#428 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:24

Drojac, piekne kadry

UBI, jestes mistrzem naszej czatowni, wysoko postawiles poprzeczke i mam nadzieje, ze z czasem uda mi sie zrobic podobne kadry... brawo
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#429 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:30

Tomek_K, przy krukach i śniegu nie ma zbyt wielu właściwych kombinacji - w sumie to jest jedna zasada, nie przepalić śniegu. Zwykle focę na -2/3EV i to wystarcza też na takie okazje chyba że czarne w kadrze zajmuję dość duży % do koryguję bardziej in minus. Efekt jest taki, że śnieg jest nieprzepalony a kruk niedoświetlony, reszta roboty w PS. Rozjaśniam w cieniach, ew. kilka innych małych korekt, gaszę odrobinę śnieg i jest ok. Minus tego sposobu jest taki, że wychodzi szum na krukach który ciężko jest ściągnąć więc jeśli komuś bardzo nie przeszkadza, to zostawić (tak lepiej) albo wywalić i stracić trochę z faktury piór - najlepiej więc odszumiać przed zmniejszeniem.

Norbius, no nie wiem z tym lisem, dość podła padlina jak na zdjęcie tematyczne więc raczej nie wrzucę. Mam za to kilka innych ujść mniej krwawych ale za to z klimatem więc może ... ;-)

to jeszcze na dobranoc trzy kadry by móc z czystym sumieniem posłać niektóre z nich w kosz.

312
Dołączona grafika
żeby nie było, że czarny nie przylazł :-> śmiało mogę go nazwać stałym bywalcem, można będzie mu nawet z czasem jakieś imię nadać

313
Dołączona grafika
o dziwo AF w takich warunkach dawał radę, chociaż kilka świetnych scen kruczych potyczek poszło się ... :-/

314
Dołączona grafika
i ostatnie takie

#430 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:38

313 czad...jak jakiś stealth :mrgreen:

#431 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:52

Drojac, 305 i 307 [mimo że z chickenem] widziałbym w tematycznym.
Ahhh, się u ciebie pięknie dzieje ;-)

#432 kucik (Michał)

kucik

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:11

Drojac, fajnie kruki zlapane - snieg dodaje klimatu

U mnie w koncu myszaki sie pojawily, a krukow jeszcze nie widzialem u siebie pod buda, choc przelatywaly w poblizu.
Dzisiaj dokladalem miecha pod bude i zobaczylem przerazajacy widok - przez roztopy bylo 30cm wody w srodku - wszystko plywalo, nawet moj super wygodny fotel z malucha mi zalalo :-/ . Troche omachalem sie wiaderkiem, ale pewnie na jutro bede mial to samo. Chyba trzeba bedzie jakis kanal odwadniajacy dla budy wykopac...

#433 buteo

buteo

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:36

Drojac, normalnie mnie ściska jak patrzę na tego ciemnego lisa , jest przepiękny :-D

#434 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:39

Logiełka :beer: :mrgreen:
Drojac, świetne foty i przeżycia 313 dla mnie ekstra, z poprzedniej strony też. Dla mnie foty zimowe na których jest zatrzymany śnieg, widać zadymkę są wzorowe.
Jak się tak napatrzę na Wasze foty to w sobotę na pewno coś przyfrunie albo przyczłapie. Dziś znów poszedłem z mięsem a po wczorajszym ani śladu tylko tropów i śladów przybyło.

#435 kulbit

kulbit
  • Małomówny
  • 27 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:42

A u mnie tylko sikorki
315
Dołączona grafika

#436 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:46

kulbit, trochę w prawo sikorę, a poza tym bardzo fajna, ładne tło, światło i kolory

#437 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:46

kulbit, ale jakie - super zdjęcie :)
kucharzewski, :beer: tylko bez skojarzeń :mrgreen:

#438 turbol

turbol

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:47

kulbit troszeczkę za centralnie , ale super fotka ;-)
Drojac powinieneś mieć oddzielny wątek - za dobre są Twoje foty ,żeby tu przepadały :thumbsup:

#439 kulbit

kulbit
  • Małomówny
  • 27 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 23:04

kucharzewski, Logiełka, turbol dzięki :-) Kadrowałem tak, coby mieć oko mniej więcej w mocnym punkcie ;-)

#440 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 23:32

Drojac, taka fotorelacja jak Twoja lepsza jest niż niejeden film w TVP...i przynajmniej w pamięci zostanie, a i pomocna w nauce fotografowania ptaków jest bardzo. Gratuluję!
kulbit, za poprzednikami...fota tak ostra, że piórka można liczyć :-) :thumbsup:

Ja pod miejsce swojego biwakowania codziennie zanoszę małe co nieco, ale przysiąść będę mógł nie wcześniej niż pod koniec przyszłego tygodnia o ile w ogóle mi sie uda. Dzisiaj zauważyłem ślady lisa, który również zagląda na stołówkę, zaczyna robić się ciekawie :-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu