Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Grudzień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1554 odpowiedzi w tym temacie

#981 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 19 grudnia 2010 - 09:53

rumik, 437 najbardziej mi się podoba :) dwa ostatnie OK ale 438 wg mnie jest nieostre i szkoda tego uciętego skrzydła i śniegu. Ale one zawsze się ustawiają z jakiś zaspach a nie na wydeptanym terenie - nieułatwiają nam pracy :)

Pozdrawiam

#982 pol

pol

Napisano 19 grudnia 2010 - 12:25

441 gaduła
Dołączona grafika

442 ciekawski
Dołączona grafika

443 zawieszony
Dołączona grafika

444 turysta
Dołączona grafika

445 szybownik
Dołączona grafika

#983 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 12:29

pol, świetne kruczyska :super2:

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#984 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 19 grudnia 2010 - 12:39

pol, super.

damian2000, kadry piękne brawo! Mam jednak pytanie czy inni też tak widzą Twoje fotki - jak dla mnie coś brakuje im kontrastu. Szczególnie to widać na fotach gawrona i bażantów.
Mam wrażenie że od pewnego czasu często takie "lekko sprane z kontrastu" pokazujesz - być może coś z monitorem?
W każdym razie same kadry i modele cacy.

damian2000, sarny fajne, na widok bażantów robi mi się gęsia skórka :) I za Tomkiem ale to chyba wina światła.
Czym teraz focisz?

Pozdrawiam

damian2000, dobry dzień miałeś, ale obrazy rzeczywiście wyprane z koloru (ale się podobają) wrzuć coć prosto z puchy tylko podostrzone dla porównania.

damian2000, widać, że dzień miałeś udany i wróciłeś do domu z bananem na twarzy, ale tak jak napisali Mustang_71 i kucharzewski - brakuje kontrastu. Na 412, 413 widać także lekko niebieską poświatę.

A więc już nie wiem co jest z tym kontrastem. Według mnie ma na to wpływ wiele czynników i jest wiele wersji.
- tłem jest śnieg, pomieszany z roślinnością. Parę krzaczków jest, ale ogólnie jest biało. Z tego ciężko się coś wyciąga.
-siedząc w czatowni mam takie szczęście, że do tej pory w zimowych zasiadkach zawsze trafiałem na lekką mgłę i zachmurzenie.
-na pewno ze zdjęć zrobionych w słońcu dało by się coś wyciągnąć więcej, a tak jakbym podniósł kontrast to z bażanta została by czarna plama.
-po za tym w obróbce nie jestem dobry. :-) Wole cykać foty.
-im szersza ogniskowa tym więcej szczegółów z tła widać. Chyba widać to na przykładzie sarny (Trzeba tu zaznaczyć, że parę zdjęć sarny jest na ogniskowej 300, ale parę np: na 119mm. Wtedy widać chyba więcej szczegółów.)

Dokładnie nie potrafię określić co się dzieje, ale przypuszczam, że chodzi o tło, mgłę i światło.

Logiełka dlaej focę Sigmą 70-300 APO
Ark co do zdjęć 412 i 413 to być może coś w tym jest, ale akurat te zdjęcia powstały ciut przed wschodem jeszcze jak słabe czasy były. Przedporanek cechuje się tym, że ma swój własny klimat. Balans bieli był ustawiony na "automatyczny."
Co do tych zdjęć według mnie Balans bieli jest akurat ok. :-)

Dla porównania przykładowe zdjęcie prosto z puchy po podostrzeniu(bez rozjaśniania, poprawy kontrastu itp.).
Te zdjęcia już były dlatego przy cyfrze dodam wersje "B".
424- wersja B ( w zasadzie to samo zdjęcie, bo to był oryginalny kadr)
Dołączona grafika
428- wersja B ( w zasadzie to samo zdjęcie, bo to był oryginalny kadr)
Dołączona grafika

Inne przykłady:
446
Dołączona grafika

447
Dołączona grafika

448
Dołączona grafika

449
Dołączona grafika

#985 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 12:46

Podziwiam Wasze zdjęcia. Gratuluję wszystkim rewelacyjnych kadrów. Postanowiłem zaniżyć poziom BŁ.
Wczorajszy dzień zachęcał do spaceru więc wybrałem się sprawdzić, czy są moje ulubienice - uszatki. Po drodze usłyszałem tego jegomościa.
450
Dołączona grafika
W dalszej drodze prześladowała mnie bardzo grzeczna "Baśka"
451
Dołączona grafika
452
Dołączona grafika
Wreszcie dotarłem na miejsce i zobaczłem :mrgreen:
453
Dołączona grafika
W sumie jest ich tam pięć
454
Dołączona grafika
W drodze powrotnej zwróciłem uwagę na takie brzydactwa
455
Dołączona grafika
456
Dołączona grafika
Na zakończenie zatrzymałem się przy zamyślonej sójce. Wyglądało, jakby żałowała, że jednak nie wybrała się za to morze
457
Dołączona grafika
A to wszystko w cieniu...
458
Dołączona grafika
A na zakończenie archiwum z 2004 roku. To jedno z moich pierwszych zdjęć (a dokładnie miało numer 19), zrobionych moim pierwszym aparatem (Fuji), które spowodowało, że pokochałem fotografię. Tyle lat minęło, a moje fotografie nadal są :baby:
459
Dołączona grafika
Nie wiedziałem, że to padlinożercy :shock:

#986 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 13:15

a tak jakbym podniósł kontrast to z bażanta została by czarna plama

Myślę, że większym problemem byłby śnieg niż bażant, z którego na pewno nie zostanie czarna plama - przecież nikt nie mówi abyś podniósł kontrast o 100%

Ark co do zdjęć 412 i 413 to być może coś w tym jest, ale akurat te zdjęcia powstały ciut przed wschodem jeszcze jak słabe czasy były. Przedporanek cechuje się tym, że ma swój własny klimat. Balans bieli był ustawiony na "automatyczny."
Co do tych zdjęć według mnie Balans bieli jest akurat ok.

damian2000, moje odczucie może być subiektywne, więc nie ma się co tą uwagą kierować, a poza tym to Ty byłeś w plenerze i najlepiej wiesz jak wyglądała scena.

-po za tym w obróbce nie jestem dobry. Wole cykać foty.

To akurat jest kiepskie wytłumaczenie ;-) bo na zaprezentowaną pracę składa się między innymi czynnik obróbki zdjęcia. W sieci jest sporo tutoriali :-)

bemol, na 452 tylko orzeszka w łapkach brakuje i niższej perspektywy ;-).

...spokój grabarza...

#987 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 19 grudnia 2010 - 13:32

Próbowałem jeszcze zrobić coś z tą obróbką. Wyszło mi tak:

428-wesja C
Dołączona grafika

Coś lepiej?

#988 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 13:41

Próbowałem jeszcze zrobić coś z tą obróbką. Wyszło mi tak:...Coś lepiej?

Jak dla mnie w cieplejszej tonacji wygląda przyjemniej co nie znaczy, że zgodnie z tym co widziałeś i zarejestrowałeś :-)

Damian2000, skalibruj monitor, poszukaj jakichś tutków odpowiednich do Twojego oprogramowania i...głowa do góry, wszystkiego można się nauczyć :-). Trochę poeksperymentujesz i niedługo zaprezentujesz nam foty rodem z National Geographic.

Edit: podmieniłeś foty, przed momentem była w cieplejszej wersji...nie oszukuj ;-)

...spokój grabarza...

#989 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 14:06

damian2000, bardzo dobre zdjęcia wstawiasz
bemol, 452. i 454. świetne
pol, piękne zdjęcia kruka

#990 Tadeo

Tadeo

Napisano 19 grudnia 2010 - 14:20

Logiełka, Ale akcja - Gratuluję wrażeń :hophop: :hophop: :hophop:
bemol, Niezła sowa

A u mnie skromniutko podłóg waszych zdjęć ;

429.
Dołączona grafika

430.
Dołączona grafika

431.
Dołączona grafika

#991 Terek

Terek
  • Użytkownik
  • 912 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 14:39

Witam

Z dzisiejszego wypadu nad Wisłę

432.
Dołączona grafika

433.
Dołączona grafika

434.
Dołączona grafika

Pozdrawiam

#992 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 19 grudnia 2010 - 14:55

pol kruki super. szczególnie ten rozwrzeszczany.
damian2000 ja mam ostatnio problem z monitorem, który wymieniłem ale ja twoje sarny widzę dobrze przy tej pogodzie choć można by dodać kontrastu jak kto lubi(mnie osobiście wersja C jakoś nie pasuje ta w tematycznym jest dla mnie super), a bażanty trochę mdłe są. ogólnie to Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają, a moją opinią to w razie czego nie musisz się sugerować bo niekoniecznie wyszło by Ci to na zdrowie ;-)
Terek, ładne miałeś widoki.

#993 Wojtek_sl

Wojtek_sl

Napisano 19 grudnia 2010 - 15:18

Niecodzienny gość na świerku przy samym domu. Gdyby nie sójki, które darły się jakby je ze skóry obdzierano, nie wiedziałbym, że tam siedzi. Wygłupy sójek nie robiły na nim najmniejszego wrażenia. Nawet oka nie otworzył.
435
Dołączona grafika

#994 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 19 grudnia 2010 - 15:42

pol, piekne kruczyska.

A u mnie dzien - - porazka :-/. Slonce piekne, na drzewach kilka myszakow, widac juz czekaly, i .... i ze czterdziestu mysliwych....
przysiadlem w nadziei, ze pojda w jakas strone nie kolidujaca ze stolowka... i nadzieja, jako matka wlasciwej grupy spolecznej, zawiodla... i nic nie przyszlo... moze byloby pare kadrow saren, ale przez Logielke nie bedzie - zadzwonil tylko raz, ale akurat wtedy, gdy sie zblizaly sarny. a ze odwrocil moja uwage to za pozno je zauwazylem :-(. A stolowka przygotowana przednio: chlebek, slonecznik i galaz natarta smalcem, oraz 7 kilo miesa... ech... a nastepna proba mozliwa dopiero za tydzien...

gratuluje wszystkim fajnych kadrow
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#995 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 19 grudnia 2010 - 15:43

Nie będę już zaśmiecał tymi samymi zdjęciami.Tylko proszę o ostateczne porównanie, łącznie z kolejną wersją obróbki tego zdjęcia:

a)http://img249.images...084/img9214.jpg
B)http://img46.imagesh...22/wersja2n.jpg
c)http://img691.images...41/img9214o.jpg

Z góry dzięki za odpowiedź.

#996 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 19 grudnia 2010 - 15:47

ale przez Logielke nie bedzie

No to mi teraz reklamę zrobiłeś - dzięki kolego. Ale jakbyś napisał, że oddzwoniłem na sms-a, z serca, zaniepokojony że myśliwi weszli koledze w drogę. Ale nie, wszystko przez Logiełkę :-(
Ja tak miałem w tamtym roku, ledwo przed śrutem umknąłem.

Tadeo - fajne maleństwa
Terek, bielik spacerowy - fajnie.
Wojtek_sl, niecodzienny gość, chyba puchacz.

Edit:
Damian wg mnie wersja 'b' najlepsza. Pierwsza zdecydowanie nie, a między b a c mała różnica.
Ale wiesz, ja to tylko umiem kolegom sarny płoszyć :-( Strasznie się z tym czuję :-(

Pozdrawiam

#997 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 19 grudnia 2010 - 15:49

damian2000, ja zostaję przy swoim tj. wersji z tematycznego.maciejowy, to powodzenia następnym razem.Wojtek_sl, gość znamienity, szkoda, że nie dało się nic lepszego wypracować.
a ja jeszcze zaśmiecę takimi:
436.
Dołączona grafika
437.
Dołączona grafika

#998 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 15:51

Dratwa, fajne to na 437, polar, czy bez?

#999 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 19 grudnia 2010 - 15:54

enkoder, ja kupowałem to miał być ale czy naprawdę jest to nie wiem ;-) coś chyba działa...

#1000 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 19 grudnia 2010 - 16:00

Dratwa, obydwa fajne ale + na śnieżną pustynię - podoba się.