Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Grudzień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1554 odpowiedzi w tym temacie

#1061 namsok

namsok

Napisano 20 grudnia 2010 - 18:11

Z grubodziobem walki ciąg dalszy. Skubany nie chce siadać na moim patyku

cierpliwości,one takie są na początku,potem się rozkręcą i rządzą w karmniku

#1062 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 20 grudnia 2010 - 20:17

Skubany nie chce siadać na moim patyku

to kolejne wyznanie na forum publicznym po fajnym ptaku Tadeo :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#1063 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 grudnia 2010 - 20:18

co tu się dzieje ostatnio :mrgreen:
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#1064 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 20 grudnia 2010 - 20:28

Ostatnie dni to raczej leniuchowanie w połączeniu ze szwendaniem się po lesie. W budę zaglądam rzadziej nie zapominając o dokarmianiu :) No i czasem skuszę się i zalegam na kilka godzin - widok z okienka zdecydowanie ciekawszy niż w domu ;-) W tygodniu działo się niewiele, tzn było raczej monotematycznie i ... dziwnie. Dominowały głównie kruki, które wpatrywały się w szkło. Na każdy ruch, ba - drgnięcie obiektywu zrywały się do lotu by po chwili powrócić. Znów coś nowego - chyba nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać. Niedziela zapowiadała się słonecznie więc postanowiłem posiedzieć od świtu. Po wyjściu z domu zacząłem dość mocno zastanawiać się trafnością prognozy bo panowały niemalże egipskie ciemności - jedno co dało się zauważyć to szadź. Jak wyjdzie słońce w dzień to może być landrynkowy klimat, pomyślałem. Termometr w budzie wskazywał na -12 stopni więc dość chłodne przywitanie. Przed 7 słychać było już kruczyska latające nad budą - powtórka z tygodnia ? Cholera, oby nie. Powoli zaczęło się rozwidniać ale nadzieja na bezchmurne niebo spała jeszcze smacznie

509
Dołączona grafika

Kruczydła naturalnie zjawiły się jako pierwsze, ale były wyjątkowo spokojne. Nie przylatują już wrony więc czarny scenariusz jaki przewidywałem na tę zimę na szczęście na razie się nie spełnia - i oby tak dalej. Jeden za drugim zaczynają lądować myszaki i jak to ma zwykle miejsce wczesnym rankiem, od razu przystępują do przepychanek.

510
Dołączona grafika

Niestety im dalej w dzień, tym spokojniejsze się stają sprawiając wrażenie zmęczonych poranną zaprawą. Ten poniżej obwieszcza swoje zwycięstwo i to bezdyskusyjne. Jak siadł na kuzyna, to prał go z dwie minuty. Spokojnie mogłem zapełnić ze dwie karty - trzymał go przyduszonego do ziemi i próbował dziobać po głowie - takie coś też pierwszy raz zaobserwowałem.

511
Dołączona grafika

Sielankowy klimat przed budą urozmaicałem sobie "polując" na nadlatujące myszy. Wiało delikatnie zza budy więc zadanie było ułatwione.

512
Dołączona grafika

Mijały kolejne godziny, słońce zaczynało powoli obwieszczać swoje przebudzenie wychylając się delikatnie zza chmur, po czym znów się chowało odwracając na drugi bok i próbując zasnąć. Brak bielików i lisa sprawił, że monotonia na placu stawała się nie do zniesienia.

513
Dołączona grafika

Umorusane i rozczochrane przysiadały na kołku żeby wyczyścić dzioby, po czym odlatywały by za kilka chwil powrócić ot nawet dla samego sprawdzenia, czy aby nic się nie zmieniło :)

514
Dołączona grafika

Nawet wzajemne przelatywanie sobie nad głowami nie zakłócało spokoju. Słońce przebudziło się już na dobre i sielanka trwała ...

515
Dołączona grafika

Czasem któryś postanowił dobrać się do porcji kuzyna przeganiając go samym spojrzeniem

516
Dołączona grafika

W pewnym momencie nastąpiło wyczekiwane przeze mnie jednoczesne zerwanie się wszystkich pasących się myszaków w powietrze - a to zawsze dobry znak. Znak mówiący o tym, że albo nadlatuje bielik albo nadchodzi lis. Pozostałe ptaki reagują całkiem inaczej - sroki generalnie mają to gdzieś, kruki czekają aż bielik podleci bliżej, w przypadku lisa wszystkie krukowate w ogóle nie ruszają się z miejsca, czasem tylko ostrzegawczo wrzeszczą. Dlatego idealnym "alarmem" jest myszak. W tym przypadku nadleciał bielik, oczywiście już w towarzystwie kruczej świty

517
Dołączona grafika

I jak ma to tutaj najczęściej miejsce, zrobił rundę i został odprowadzony w bezpieczne miejsce :) Sytuacja taka powtarza się często kilka razy zanim bielik postanowi dalej lub bliżej wylądować - niekiedy nie decyduje się na to w ogóle.

518
Dołączona grafika

Myślałem że tym razem będzie podobnie, bo po dwóch rundach przepadł na pół godziny, przyleciały dwa myszołowy by po chwili zerwać się i odlecieć. Ale tym razem towarzyszyło ich ucieczce szybkie pokrakiwanie z drzewa obok czatowni. Lis. Szybko szukam wzrokiem skąd nadejdzie, żeby zdążyć cokolwiek zdziałać. Niestety tutaj wpadają, biorą i uciekają. Co gorsza, momentalnie w okół rudego robi się tłoczno i wyjąć kadr bez żadnych dodatków jest niezmiernie trudno.

519
Dołączona grafika

Swoje zabrał i poszedł. Więcej nie wrócił. Niestety nie zjawia się od dość dawna ten "ciornyj" - mam nadzieję, że nie padł ofiarą myśliwego :-/
Im bliżej końca dnia, tym kruczyska czują się swobodniej. Pyskują równie chętnie jak jedzą więc prawie nigdy nie jest cicho :->

520
Dołączona grafika

Nagle ni stąd ni zowąd ląduje z lewej strony bielik - ten sam, który przelatywał dwa razy przed budą. Usiadł za górką w trawie i przez 15 minut obserwował poczynania kruków. Te oczywiście poddenerwowane droczyły się ze sobą pokazując, jakie mogą być groźne :) Uprzedzając fakty, młody upatrzył sobie kawałek kurczaka a raczej oderwane przez kruki skrzydło i czekał tylko na okazję żeby je porwać :) I tak zrobił - zrobiłem kilka zdjęć z których praktycznie żadne nie nadaje się do pokazania, ale jeśli tutaj tego nie zrobię to pewnie nie ujrzą nigdy światła dziennego - znaczy się ekranu monitora ;-)

521
Dołączona grafika

I na tych kadrach generalnie zakończyło się posiedzenie - zresztą wczesnym wieczorem ruszałem na redakcyjną wigilię więc trzeba było zbierać się w dom. I już po wyjściu z budy nabrałem ochoty na spacer po łąkach - podnosiła się mgła. Już zacząłem wierzyć, że powtórzy się mroźne popołudnie z ubiegłego roku, gdy łąki pokryły się gęstą mgłą. Niestety, to tym razem to była tylko wersja demo tamtego pamiętnego dnia. A szkoda ...

522
Dołączona grafika

Po powrocie do domu ogarnąłem się co nieco i wylazłem jeszcze na pół godziny na łąkę, czasem żałuję że po całym dniu siedzenia nie mam na to ochoty częściej

523
Dołączona grafika

524
Dołączona grafika

#1065 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 grudnia 2010 - 20:31

Drojac, - jaki sajgon :mrgreen:
Lisa do tematycznego bym dał.
516. jakby nie te obcięcia...

#1066 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 20 grudnia 2010 - 20:32

Drojac, Jak zwykle świetne kadry, z naciskiem na 510 i 519. :bow:

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#1067 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 20 grudnia 2010 - 20:53

Drojac, pozostaje mi wzdychać i patrzeć ;-)
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#1068 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 20 grudnia 2010 - 20:54

Drojac jak zawsze piękne kadry nam serwujesz. Można iść spać ;-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#1069 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 20:55

Drojac 517 super 3 myśliwce i bombowiec :mrgreen: :clap2:
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#1070 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 21:09

co tu się dzieje ostatnio :mrgreen:

Wynika jasno, każdy ma swój patyk :mrgreen:

Drojac Same miody

#1071 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 grudnia 2010 - 21:11

Wynika jasno, każdy ma swój patyk :mrgreen:

tylko niektórzy się nim dzielą z kolegami :P

#1072 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 20 grudnia 2010 - 21:24

Drojac - super, do tematycznym mógłbyś kilka z nich wrzucić spokojnie :clap:

#1073 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 21:38

Drojac fajnie,że bielik znowu się pokazał.Za poprzednikami ,jest kilka numerów do wstawienia w temat,ale zrobisz jak zechcesz.

#1074 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 22:33

Drojac, jak zwykle przednia fotorelacja, a przy okazji wydało się skąd u Ciebie równie dobre władanie słowem jak i aparatem ;-)

wczesnym wieczorem ruszałem na redakcyjną wigilię

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#1075 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 20 grudnia 2010 - 23:26

Drojac fajnie napisane i pokazane, super

#1076 fotosc

fotosc

Napisano 21 grudnia 2010 - 00:15

513 swietne ujecie :)

#1077 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 21 grudnia 2010 - 08:18

Właśnie wróciłem z budy - byłem wyłożyć papu dla myszorów i ziarno dla drobnicy.
Na dzień dobry uciekła sprzed samej budy sarenka - jak się okazała zjada to co ptaki rozsypią z karmnika.
Wyłożyłem porcyjki sypnąłem ziarno i do domciu bo klient ma być o 9.00.

W drodze powrotnej schodząc lasem w dół - po prawej stronie w odległości około 15 - 20 metrów stała sobie sarenka i mnie bacznie obserwowała. Zatrzymałem się - kadr poziomy, kadr pionowy zoomik na maksa - ona stoi dzielnie i się patrzy. Dopiero po chwili gdy chciałem na ekranie zobaczyć ;-) co wyszło dotarło do mnie że przecież nie zabrałem aparatu ze sobą... :wall: ech ile to jeszcze razy natura zagra mi na nosie :baby:

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#1078 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 08:38

kadr poziomy, kadr pionowy zoomik na maksa - ona stoi dzielnie i się patrzy. Dopiero po chwili gdy chciałem na ekranie zobaczyć co wyszło dotarło do mnie że przecież nie zabrałem aparatu ze sobą...

MUSTANG_71, zrób zrzut z pamięci wirtualnej i śmiało wstawiaj fotki ;-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#1079 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 09:02

...Dopiero po chwili gdy chciałem na ekranie zobaczyć ;-) co wyszło dotarło do mnie że przecież nie zabrałem aparatu ze sobą...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#1080 niemek

niemek

Napisano 21 grudnia 2010 - 11:14

dotarło do mnie że przecież nie zabrałem aparatu ze sobą... :

Znaczy gołym obiektywem cykałeś :mrgreen: .

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,