Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Grudzień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1554 odpowiedzi w tym temacie

#1101 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 grudnia 2010 - 20:33

laszlo111, - ryś i niedźwiedź ze względu na rzadkość występowania zostały przyjęte oczywiście pozytywnie. Ale już z takim wróblem czy sikorką to jak widzisz w BŁ trzeba się postarać:P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#1102 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 21 grudnia 2010 - 20:51

Ale już z takim wróblem czy sikorką to jak widzisz w BŁ trzeba się postarać:P

Hell yeah :lol:

#1103 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 21 grudnia 2010 - 20:55

kurdeniewiemco, zapomniałeś dopisać że jak się ktoś niestara to możesz banem pogrozić :mrgreen:
Patryk, Pozdrawiam

#1104 pol

pol

Napisano 21 grudnia 2010 - 21:23

532 szybownik
Dołączona grafika

#1105 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 grudnia 2010 - 21:26

pol, - jakiś gruby się wydaje:P

#1106 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 21:41

pol, czemu BŁ?Chyba ,że lepsze masz do tematycznych

#1107 pol

pol

Napisano 21 grudnia 2010 - 21:42

jakiś gruby się wydaje:P

ale w miarę prosty, a zdjęcie zrobione po obiedzie

#1108 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 grudnia 2010 - 22:00

ale w miarę prosty,

mozna te posty przenieść do "sarna" :mrgreen:

#1109 pol

pol

Napisano 21 grudnia 2010 - 22:07

czemu BŁ?Chyba ,że lepsze masz do tematycznych

nie byłem pewien i tak na wszelki wypadek dałem tu

#1110 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 21 grudnia 2010 - 22:11

pol, całkiem fajnie ci wyszła ta fota :thumbsup: Dawaj do tematu - ja wciąż marzę o takim ujęciu...
W każdym razie na pewno potrzebny jest do tego aparat - nie tak jak dzisiaj z sarenką :mrgreen:

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#1111 nightelf

nightelf
  • Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 00:48

pol, Piękne ujęcie :-) brawo

#1112 kr00tki

kr00tki
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 09:49

No dobra za namową Judyty dwie weekendowe foty jedna ze spaceru, druga karmnikowa.

533. Sarna przelatująca przez drogę

Dołączona grafika

534. Sójka z "Gangu Trzech", który rządzi w moim karmniku.
Dołączona grafika

Niestety to chyba na razie moje ostatnie bieżące foty będą, obiektyw ZD 70-300 wyzionął ducha :(
pozdrawiam Krzysztof "kr00tki" Luboch Olympus E-520 luboch.com/blog

#1113 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 22 grudnia 2010 - 10:12

Garść gnieciuchów z wczoraj. Niestety relacja ekstremalnie krótka, bo dziś dzień przedświąteczno-gospodarczy ;-) Wieczorem pewnie nic bym nie wrzucił bo degustacji w wędzarni towarzyszyć będzie :beer2: dlatego smaruję teraz.
Dzień wg zapowiedzi meteo miał być całkowicie bezchmurny a co za tym idzie, słoneczny. Nic z tych rzeczy. Słońce zwaliło się z wyra praktycznie w samo południe, więc od świtu ze światłem było średnio. Ale jest przecież śnieg czyli jakby nie patrzeć słaba jarzeniówka od strony du.. ;-) Pierwsze zjawiły się dla odmiany sroki - focić na upartego ich nie ma raczej sensu bo i tak pakują się na siłę w kadr przy okazji innych modeli. Chwilę po nich zaczęły lądować myszaki, piorąc się niemiłosiernie. I przy okazji potwierdza się to co w ostatnich dniach, z samego rana jak jest jeszcze szaro i IS01600 nie pozwala na czyste rejestrowanie akcji, jest ich akurat najwięcej i są najbardziej zaciekłe. Jak się rozwidni - kicha. Czasem jakiś napaleniec atakuje wszystkie siedzące przed budą ptaki ale jest już wówczas tak ciasno, że w kadrze zamiast dwóch ptaków jest pięć albo sześć. Dlatego dziś myszoli też zero. Owszem, coś tam popstrykałem latającego ale co za dużo ... Były za to dwie niespodzianki. W pewnym momencie zauważyłem lekkie poruszenie na placu wśród krukowatych ale myszaki pasły się nadal - myślę więc, pewnie jakiś podstęp żeby przepędzić zwyczajne. Ale nic z tego - nagle z nieba spada jak meteor coś brązowego z żółtym dziobem. Bielik. I to nie małolat. Do tego nie tutejszy, dwie blaszki na skokach (jak dobrze odczytuję, pięciolatek ze Szwecji). Dopiero po jego lądowaniu myszole odlecialy. Resztę widać na zdjęciach. To w zasadzie dwa w miarę czyste kadry tego osobnika, bo w mgnieniu oka został otoczony przez czarną gwardię. Zdążył tylko pociągnąć kuraka, którego zresztą po drodze zgubił. Potem międzylądowanie i odleciał. Tak to się niestety tutaj kończy. Póki co, bo może po świętach będzie lepsze (czyt. większe) papu, więc może tak łatwo przeganiać się nie pozwolą. Nie zdążyłem obejrzeć kadrów, zerkam w okienko - rudy, ale wpadł jak turbodymolis, złapał kurę i tak samo szybko wylazł. Zero zdjęć. W międzyczasie kruki poddenerwowane szybko znikającym żarciem stały się bardziej agresywne - nie tylko względem siebie o czym świadczyła ilość myszołowów przed budą :) Nie minęło kilkanaście minut, popłoch na placu, przelatuje bielik, pomyślałem - wrócił, to fajnie. Ale za chwilę ląduje. I co ? nie ten sam. Znów jakiś obcy, zaobrączkowany. Ale chyba u nas w kraju. Tym razem krucza świta nie odpuszczała go na krok. Znów kilka kadrów, albo z czarnymi albo ucięte - ten pikujący nie zmieścił się w kadrze, więc i tak przekadrowałem do pionu, kolejna faza tego lotu złapana już idealnie, z tą różnicą, że na pierwszym planie jest kruk i to zajmujący połowę zdjęcia. Chrzanić to, będzie co poprawiać :-> Pikował oczywiście w celu chwycenia żarełka, po czym oddalił się. Chwilę potem znów poruszenie na placu, tym razem kruczyska wydarły dzioby i udało się obfocić rudego. Przed budą było już dość pusto bo zostały tylko dwie kury - jedną z nich zawinął. Pomyślałem, czas się zbierać. Wyjąłem szkło, włożyłem atrapę, zerkam przez okienko - lecą kruki wrzeszcząc, a przed nimi ... bielik. Chwycił ostatni ochłap i odleciał. Który z tych dwóch ? nie wiem. Tylko mi mignął przed oczami. Dzień fajny jak każdy inny, z pewnością nie nudny. I jak zerkam na tekst, wcale nie wyszedł taki krótki. Zmykam więc, bo jestem już spóźniony. Trzymajcie się ciepło ;-)

535
Dołączona grafika

536
Dołączona grafika

537
Dołączona grafika

538
Dołączona grafika

539
Dołączona grafika

540
Dołączona grafika

541
Dołączona grafika

542
Dołączona grafika

#1114 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 10:25

Drojac, jak zwykle ciekawie przedstawiona relacja okraszona ładnymi kadrami. Gratuluję i troszkę zazdroszczę tej różnorodności przed budą ;-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#1115 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 22 grudnia 2010 - 10:36

Drojac, Jak zwykle świetne ale 537 :bow: :bow: :bow: :suprais: :super: :super2:

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#1116 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 10:42

Drojac, 537. wymiata i powinno znaleźć się w tematycznych, żeby tu nie przepadło.

#1117 kr00tki

kr00tki
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 10:45

Drojac określił je jako gnioty :D Najbardziej mi się podoba "gniot" 541. rewelacyjne kolory :) Pozostałe również super !!
pozdrawiam Krzysztof "kr00tki" Luboch Olympus E-520 luboch.com/blog

#1118 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 22 grudnia 2010 - 10:51

Moje wczorajsze popołudniowe. Dałem im troche jabłek.
542.
Dołączona grafika
Olewka.
543.
Dołączona grafika
544.
Dołączona grafika

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#1119 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 10:56

Harvester, zazdroszczę tylu saren :lol: zdjęcia super :clap2: :clap2: :clap2:
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#1120 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 15:10

Drojec
Masz tam u siebie zajefajny tłok :-) Trochę zazdroszczę kruków bo u mnie tylko 2 sztuki i chyba zakochane bo się nie tłuką :-)
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl