Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Grudzień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1554 odpowiedzi w tym temacie

#101 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 15:51

kalinek123 gratki jak za pierwszy raz, widać że światło kompletnie nie dopisało

Myszak przyleciał jak się tylko rozjaśniło.Czas naświetlania przy ISO 400
wynosił 1/60-1/80.

kalinek123 Byłem dzisiaj w sklepie a tam nie ma porcji rosołowych. Teraz już wiem gdzie są wszystkie:)

kalinek123 Byłem dzisiaj w sklepie a tam nie ma porcji rosołowych. Teraz już wiem gdzie są wszystkie:)

Pierwsza zasiadka i już myszołów. To pierwsze ze sroką to nie wiadomo gdzie jest ostrość. Pewnie na sroce ale pewności nie mam. Na pewno nie na myszołowie.
Co do 66 (które mi się najbardziej podoba) to gdyby zabrać mu mięcho, rozjaśnić to byłoby dobrze. Trochę za ciemne te zdjęcia. W RAW zrobiłbyś to bez problemu. Moim zdaniem przesiadka na RAW to konieczność.
Mam nadzieję, że fotka pierwszego myszołowa ucieszyła Cię tak jak mnie kiedyś. Cieszyłem się że przyleciał. Na jakość tych pierwszych moich zdjęć spuszczę zasłonę milczenia

Ostrość na sroce.
U mnie sklepie też zabrakło porcji ;D
Musiałem zabrać z domu wieprzowinę która była przeznaczona na gulasz ;D
Oj kusicie mnie tym rawem ;D
Chyba się przerzucę .
cycu55,
Zdecydowana różnica,w rawie o niebo lepsze.
Już zmieniłem ustawienia w aparacie na RAW;D
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#102 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 04 grudnia 2010 - 15:59

cycu55, no różnica jest :shock: Tylko jak można zrobić 2 takie same zdjęcia w RAW i JPEG? Nie miałem i nie mam aparatu z RAW więc nie wiem, a może opcja RAW+JPEG kryje pod sobą opcję zrobienia tego samego zdjęcia w 2 formatach?
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#103 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 04 grudnia 2010 - 16:05

To ja dodam fotki z mojej pierwszej zasiadki.

a ja dziś od 6:30 do 14:30 i nic nie wylądowało, wogole cisza jak makiem zasiał...nie wiem o co chodzi...

Kuna znowu mnie odwiedza:), pełno jej tropów od czatowni w stronę lasu :)

Wracając znalazłem koziołka, jak jutro na niego nic nie siądzie to już nie wiem co....
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#104 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 04 grudnia 2010 - 16:07

kalinek123,
Gratuluję pierwszego myszaka :-)
Na następną zasiadkę (rozumiem, że to jutro :mrgreen:) porcje schowaj w dołku lub za jakimś leżącym konarem - staraj się aby nie wciskały ci się w kadr takie zanęty.

Musiałem zabrać z domu wieprzowinę która była przeznaczona na kulasz

I następnym razem zostaw wieprzowinkę w domu na GULASZ - tu na forum wyczytałem że wieprzowina jest nie najlepsza dla drapoli a wręcz szkodliwa :!:

pcja RAW+JPEG kryje pod sobą opcję zrobienia tego samego zdjęcia w 2 formatach

W tym pytaniu zawarłeś też odpowiedź :mrgreen:

kurdeniewiemco, wg mnie to ta kuna "cynk" po lesie rozpuściła że jakiś kolo z aparatem w tej budzie na polanie przesiaduje :mrgreen:
Albo dasz jej jakąś łapówkę w postaci wykwintnej kolacji z rybek, a ona w zamian plotkę zdementuje - albo musisz przenieść się z majdanem w inne miejsce :-P

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#105 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 16:12

I następnym razem zostaw wieprzowinkę w domu na GULASZ - tu na forum wyczytałem że wieprzowina jest nie najlepsza dla drapoli a wręcz szkodliwa :!:

Następnym razem schowam :)
Dziękuję za informacje.
Niestety jutro nie zaczatuję bo mam zebranie w Kościele.W kwietniu mam Bierzmowanie i
należy się odpowiednio przygotować.

a ja dziś od 6:30 do 14:30 i nic nie wylądowało, wogole cisza jak makiem zasiał...nie wiem o co chodzi...

Kuna znowu mnie odwiedza:), pełno jej tropów od czatowni w stronę lasu :)

Ja dzisiaj 3 godzinki siedziałem ;D
Przyleciał myszak na godzinkę i sroka.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#106 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 04 grudnia 2010 - 16:14

Niestety jutro nie zaczatuję bo mam zebranie w Kościele.

Ale przed kościołem papu na miejsce zanieś jak chcesz mieć stałą obsadę na planie (byle nie wieprzowinę)

Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#107 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 16:35

Brak numeracji na 2 poprzednich.

Dziś miałem pierwszą "zasiadkę" na zimowe maluchy. Śmiesznie wygląda czatownia 3m od domu. Mam pytanie: jest jakiś filtr, który sprawi, że śnieg się będzie mniej przepalał? Nie znam się na tym kompletnie.

87.
Dołączona grafika

88.
Dołączona grafika

kalinek123, udana pierwsza zasiadka na drapole. Jestem pod wrażeniem, masz dopiero 15 lat, a już trzaskasz git foty. Ja do tej pory nie wybrałem się nigdy na drapole. Tylko krogulec przy karmniku szaleje :mrgreen:
Sony a200 | Sigma 70-300 APO | Sony 18-70 DT | Sony 50 1.8 SAM | Samyang 8mm | i beznadziejny statyw

#108 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 16:58

To ja dodam fotki z mojej pierwszej zasiadki.

a drobnica?

Ja wszedłem do budy koło 10-tej, przedtem z jakieś 10-15 min mocowałem żarcie.

Po jakiejś 1,5 godzinie zleciał myszak strasząc sójki, sikorki - ledwo usiadł, spojrzał się gdzieś w bok i odleciał jakieś 70m dalej na drzewo. Obserwowałem go tam z 15min, po tym czasie odleciał dalej w głąb lasu. Po jakiejś kolejnej godzinie ponownie przyleciał i ta sama reakcja.
Budę mam mocno nieszczelną, duże okno, niepełny dach, może w tym problem.. tylko skoro się raz przestraszył, dziwne że wrócił ponownie ?

pzdr
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#109 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:05

kasprzyk, - nic, kompletne nic.

drobnicy tam nie ma, sa: kruki(które już lądowały)myszaki(które nawet nie przeleciały nad budą), bielik (który najbliżej był jeszcze przed śniegami gdy nie karmiłem:P)
srok czy sójek to wogole nie ma.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#110 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:19

trauma, może polaryzacyjny jakiś dobry?
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#111 UBI (Robert)

UBI

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:21

Witam,
to może i ja wrzucę kilka zdjęć z dzisiejszej zasiadki w budzie. Oczywiście królowały sójki , ale one chyba wszystkim przylatują i pogoda dla nich jest nieistotna. Później przyleciały dwa myszaki jeden zdecydowanie ciemniejszy i większy. Liczyłem na jakąś walkę martwiąc się w duchu czy obejmę oba (bo odległość badyla ustawialiśmy z Logiełką na oko), ale nie , one wcale nie walczyły , nawet nie jadły razem. Ten mniejszy poczekał aż większy zje i odleci i dopiero potem wziął się za pałaszowanie.
Majsmieszniejsze jest to że w oczekiwaniu na ptaszki dostałem smsa od kolegów którzy regulowali poziom wody na upuście z jeziora że jakiś gostek chodzi też z aparatem i robi zdjęcia i nawet pustółę zrobił. A to Maciejowy testował nowąą sigmę. Pewnie nam potem też coś wstawi.
89. prosto od fryzjera
Dołączona grafika

90.
Dołączona grafika

91.
Dołączona grafika

92.
Dołączona grafika

93.Dołączona grafika

94.

Dołączona grafika

95.

Dołączona grafika

96. ten w promieniach słoneczka

Dołączona grafika
pozdrawiam
CANON

#112 Tadeo

Tadeo

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:28

cycu55 Piękny ten z rawa :thumbsup:
UBI, 89 Ale irokez :) reszta też super

97.Takie tam...
Dołączona grafika

#113 Szczepan

Szczepan

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:29

UBI, świetne foty. Myszak pierwsza klasa

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#114 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:30

UBI, Ładne myszki. 89. :punk:
Tadeo, Ładne mazurki (?).

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#115 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:32

Cycu55 - RAW zdecydowanie lepszy - gratki
trauma, patyczek wymień, ziarenka schowaj i będzie fajnie - a za grubodzioba masz odemnie gratki :)
UBI, fajne kadry, sójka śmiesznie wyszła z tą fryzurką - myszaki te same co u mnie i chyba patyk ten sam :mrgreen: Jak wrzucę do kompa to wstawię - gratki

Takie tam...

A mi się to takie tam bardzo podoba ;-)

#116 UBI (Robert)

UBI

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:35

dzięki wszystkim, ciesze się że się podobaja
pozdrawiam
UBI
CANON

#117 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:43

trauma, patyczek wymień, ziarenka schowaj i będzie fajnie - a za grubodzioba masz odemnie gratki :)

Jutro się chyba wybiorę do lasu po jakiś konkretny badyl. Te to takie raczej na próbę. Ma ktoś pomysł co do tego filtra, żeby śnieg nie przepalał? Polar raczej odpada, bo tym trzeba kręcić i dupa.
Sony a200 | Sigma 70-300 APO | Sony 18-70 DT | Sony 50 1.8 SAM | Samyang 8mm | i beznadziejny statyw

#118 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:50

Zanim znawcy tematu wstawią swoje piękne foty z dzisiejszych zasiadek, ja pokażę swoje dla większości zapewne nic nie znaczące fotki. Dla mnie tym cenniejsze, że pierwsze, a poza tym zrobione prawie z marszu bez uprzedniego nęcenia sceny ;-). Perspektywa kiepska bo fotki strzelane z wysokości namiotowego okienka. Mam wszyty zamek na wysokości ok. 40cm, ale kompletnie nie byłem przygotowany na leżenie na śniegu…przyszedłem przecież tylko wyłożyć przynętę i przetestować namiot ;-)
Rozłożyłem kuraki, potem namiot, wpakowałem się do środka i ustawiłem statyw z aparatem i na zegarku była godzina 13. Po około 20 minutach jakiś pershing przeleciał nad korpusami – sójka. Sójka ponowiła nalot po kolejnych 5 minutach czego tym razem nie przegapiłem.
98.
Dołączona grafika

Minęło następne 5 minut i „orzeł” wyłądował ;-)
99.
Dołączona grafika

Sójka zerwała się tak samo szybko jak przyleciała, a ja pomyślałem sobie, że już dla niej warto było doczłapać się w to miejsce pomimo kiepskiej pogody. Prawie wszystkie foty wykonane zostały na ISO 800
Kilka minut po godzinie 14 pojawił się pierwszy aktor dzisiejszego przedstawienia.
100.
Dołączona grafika

Zrobił to tak cicho, że ledwo go zauważyłem. Szybka seria w obawie, że zaraz odleci. Myszak postał kilka minut w miejscu, poczym obszedł przynętę i zabrał się do uczty.
101.
Dołączona grafika

Dosłownie jak grom z jasnego nieba pojawił następny i zaczęła się jatka.
102.
Dołączona grafika
103.
Dołączona grafika
104.
Dołączona grafika
105.
Dołączona grafika
106.
Dołączona grafika
107.
Dołączona grafika

Gdzie dwóch się bija tam trzeci korzysta ;-)
108.
Dołączona grafika
109.
Dołączona grafika
110.
Dołączona grafika

Gdy Ci dwaj nadal wyjaśniali swoje sprawy…
111.
Dołączona grafika
…na scenie pojawił się czwarty aktor przedstawienia.
112.
Dołączona grafika

W końcu doszło do zawieszenia broni…
113.
Dołączona grafika
…aby za moment wszcząć kolejną jatkę, w której uczestniczyli prawie wszyscy – prawie jak w amerykańskim westernie ;-)
114.
Dołączona grafika
115.
Dołączona grafika

A poniżej moja przenośna czatownia-namiot, która na miejscu przedstawienia prezentowała się następująco
116.
Dołączona grafika

Pozdrawiam :-)

PS. No i nie zdążyłem UBI i Tadeo byli szybsi. Gratuluję!

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#119 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:51

UBI, ładna seria. Macie fajne tło za tym badylkiem, podoba mi się to rozmycie.
Ta sójka wygląda tak jakby się czegoś przestraszyła i "włosy" jej dęba stanęły.
Tadeo, drobnica w Twoim wykonaniu jak zawsze super :-)

Na początku powiem tylko tyle, że głupi to ma szczęście - pierwsze fotki dzisiaj około 8.00 - sarenka się pokazała znowu z apetytem na gałązki :-) 1, 2, 3 ujęcia i zwiała. No cóż innym razem może zechce dłużej współpracować - zobaczę co wyszło. A wyszedł napis No CF Card - dobrze że noszę w plecaku zapasową kartę (niestety tylko 512 Mega)
A potem było już tak...

117. Tak jak pisał UBI - sójki są zawsze! (no chyba, że w okolicy jest jakaś kuna papla :mrgreen: )
Dołączona grafika
118.
Dołączona grafika
119. - szkoda że ta słoninka jest na tym kadrze, oj szkoda...
Dołączona grafika
120. Pojawiły się dzwońce (do tej pory z drobnicy to były same sikorki - modraszki, bogatki i ubogie)
Dołączona grafika
121. Sarenka - myślę że będzie stałym już gościem
Dołączona grafika
122. I ten, o którym nawet nie myślałem, że się pojawi białasek :mrgreen:
Dołączona grafika
123. Bitwa - nie pytajcie mnie co za matoł ustawił tą kłodę na środku sceny :-/
Dołączona grafika

#120 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 04 grudnia 2010 - 17:56

Minęło następne 5 minut i „orzeł” wyładował

- nie oszukuj to to samo zdjęcie :mrgreen: ale fajne ;-) Ale masz niezły bigos przed obiektywem.
A i sarenka przednia ale już widać jak futrzaki mają ciężko brnąc w tym śniegu.
Fajne fotki
MUSTANG_71, ostatnie chyba najfajniejsze jeśli chodzi o myszaki, a dzięciołek śliczny ino tej słoniny szkoda - dobra zupa by była ;-)