Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Dzwoniec - Carduelis chloris

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1066 odpowiedzi w tym temacie

#761 pol

pol

Napisano 30 stycznia 2011 - 18:10

fajnie się prezentuje

#762 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 31 stycznia 2011 - 09:48

u mnie dla odmiany w locie, przeniesione z BŁ

313
Dołączona grafika

314
Dołączona grafika

#763 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 09:54

Drojac, piękna robota...też sie przymierzam

#764 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 31 stycznia 2011 - 10:02

Drojac, jak to mówią znawcy tematu - ptak najpiękniej wygląda w locie. Brawo za fotki :)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#765 niemek

niemek

Napisano 31 stycznia 2011 - 11:13

Pięknie złapane a nie prosta to sprawa.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#766 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 31 stycznia 2011 - 11:14

No Jacku poje-leciałeś. Dzwońce lepsze jak niektóre myszaki :clap:

#767 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 31 stycznia 2011 - 13:29

a nawet i bielaki kuraki ;-)

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#768 Monastor

Monastor

Napisano 31 stycznia 2011 - 16:11

Znacznie lepiej się prezentują jako ozdoba wątku tematycznego, niż w BŁ :-)

Dla mnie, kosmos. Jak Ty łapiesz te małe rakiety?

#769 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 31 stycznia 2011 - 17:07

To wbrew pozorom bardzo łatwe :-> Nie wymaga ani czasu ani refleksu tylko cierpliwości i szczęścia. Fotografuje się w trybie MF, parametry ekspozycji na auto albo w manualu, jak kto woli. W zależności od ilości światła, przymykasz w miarę mocno ale bez przesady, żeby tło nie robiło się za wyraźne. W przypadku tych zdjęć f miałem na 7.1, ISO 800, było dość jasno, uzyskiwałem czasy rzędu 1/800 - 1/1250, w zupełności wystarczające na to, żeby skrzydła było lekko rozmyte a głowa ostra. Ostrość ustawiasz w punkt, gdzie najczęściej nadlatują ptaki i czekasz. Jak zawisają w powietrzu to strzelasz :-D Wiadomo, dość często są ciut bliżej lub ciut dalej i wtedy mydło dlatego im bardziej przymkniesz, tym większe szanse masz na ostre zdjęcia. Ewentualnie można oddalić się bardziej z aparatem, wówczas głębia wzrasta i w ogóle jest bajka ale minus tego zabiegu jest taki, że wyłazi tło i trzeba cropować żeby mieć w pełnym kadrze ptaka. Te zdjęcia które wczoraj wstawiłem to akurat pełne klatki, fart że w ogóle udało mi się trafić z ostrością, jak odsunę karmnik na ok 1,5 metra to myślę, że będzie idealnie - łatwo i ptaszki w duecie chwycone a nie pojedynczo. To chyba na tyle :->

#770 niemek

niemek

Napisano 31 stycznia 2011 - 17:55

U mnie nie zawisają :cry: walą z każdej strony do żarełka :lol: .

#771 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 31 stycznia 2011 - 18:01

Nie wymaga ani czasu ani refleksu tylko cierpliwości i szczęścia.

Jakoś mi się zdaje, że cierpliwość jest nierozerwalnie połączona z czasem ;-) a ty jakoś magicznie je rozłączasz. Patrząc jednak na Twoje magiczne kadry wierzę że umiesz to zrobić ;-)

W każdym razie dzięki za wskazówki - z pewnością nie jeden z nas z nich skorzysta.

Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#772 namsok

namsok

Napisano 31 stycznia 2011 - 18:07

u mnie jeszcze gorzej,bo dzwońców nie ma,Drojac brawo za zdjęcia

#773 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 31 stycznia 2011 - 18:16

Jakoś mi się zdaje, że cierpliwość jest nierozerwalnie połączona z czasem ;-) a ty jakoś magicznie je rozłączasz. Patrząc jednak na Twoje magiczne kadry wierzę że umiesz to zrobić ;-)

:mrgreen: Jasne że tak, ale przez cierpliwość w tym przypadku miałem na myśli to, żeby się nie zniechęcać po po kilku(nastu) nieudanych kadrach. Bo jak dzwońce zwalają się do karmnika, to okazji na takie zdjęcia jest kilka, czasem kilkanaście, w ciągu minuty. Krótko mówiąc, w ciągu 10-15 minut masz więcej zdjęć niż z 8-godzinnego siedzenia przy myszkach :->

U mnie nie zawisają :cry: walą z każdej strony do żarełka :lol: .

dlatego nie sypię im w tradycyjny karmnik tylko butelkę-automat. Przy korytku jest wówczas miejsce dla 3-4 ptaków jednocześnie, reszta czeka z boku albo tańczy w powietrzu gdzieś przy żerujących :->

#774 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 31 stycznia 2011 - 18:18

Drojac, i wszystko jasne :beer:

dlatego nie sypię im w tradycyjny karmnik tylko butelkę-automat.

No proszę - nie każdy magik zdradza swoją kuchnię ;-)

#775 niemek

niemek

Napisano 31 stycznia 2011 - 19:24

Przy korytku jest wówczas miejsce dla 3-4 ptaków jednocześnie,

He he no tak myślałem. Ja mam karmnik zajmujący placyk 10 m kw. i w szczycie ( przy ciężkiej zimie przez dłuższy okres czasu) pożywia się tam koło dwustu ptaków różnych gatunków jednocześnie więc nie ograniczam im za bardzo miejsca przy jedzeniu - coś za coś.

#776 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 31 stycznia 2011 - 19:33

Co tu dużo pisać, sypiesz im po prostu do koryta :mrgreen: Nie chcę żeby dziwnie zabrzmiało to, że katuję ptaki przy karmniku-automacie, normalnie jak nie korzystam z ich towarzystwa, mają jedzonko też w dużym karmniku obok i dodatkowo rozsypane na ziemi. Jednak żeby zrobić konkretne ujęcie, jak w przypadku dzwońców w locie, serwuję im frykasy tylko w tym małym czyli trwa to mniej więcej kilka godzin w czasie całego sezonu zimowego :->

#777 niemek

niemek

Napisano 01 lutego 2011 - 12:30

Doskonale rozumiem. W żadnym wypadku nie mówiłem tego w formie zarzutu w twoją stronę. Do takich zdjęć jak twoje trzeba precyzyjnie wypozycjonować ptaki w przestrzeni, inaczej to nie da rady.
A ja faktycznie wale po całości jak do koryta he, he :mrgreen: .

#778 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 01 lutego 2011 - 13:08

No co Ty :-D nawet przez myśl mi nie przeszło, żebyś mógł tak pomyśleć, zresztą wiadomo, że gdybym nie sypał im konkretnie to by nie przyleciały ;-) Zastanawiam się tylko, ile Ty musisz swoim sypać skoro masz takie koryto ? tonę dziennie ? :mrgreen:

#779 niemek

niemek

Napisano 01 lutego 2011 - 13:48

E bez przesady wiadro starczy. Z tym korytem to trochę żart. Wale w karmnik i na ziemię dla sierpówek. Jam rolnik więc naprawdę mam tony różnego ziarna więc sobie na zimę zostawiam zapasik. Drobniejsze ptaki lubią też nasiona różnorakich chwastów które zostają mi po odwianiu zboża jako odpad, więc nic się nie marnuje.

#780 EZOGHUL

EZOGHUL
  • Małomówny
  • 24 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 14:16

Nie wime jak u Was ale śnieg się skończył i stadko dzwońców 20-30 już nie przylatuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych