Sposób na norkę amerykańską
Napisano 17 grudnia 2010 - 13:35
Mam zamiar siąść na krzesełku za krzakami, tuż nad brzegiem rzeki. Chodzi mi raczej o nęcisko. Czy np. mogę wyrzucać ryby na brzeg w jedno , określone miejsce ? Tak robiłem w tamtym roku ale zamiast norki przychodziły kuny, lisy i myszołowy. Myślę, że raczej nie wiele osób na forum będzie wiedziało jak mi pomóc, ale co tam
#2 (Paweł Wróblewski)
Napisano 17 grudnia 2010 - 15:18
na krzesełku będziesz mieć aparat jakiś metr od ziemi, a więc zdecydowanie zawysoko na małą i będącą blisko norkę...Nie chodzi mi o czatownię, bo one nie są wcale płochliwe.
Mam zamiar siąść na krzesełku za krzakami, tuż nad brzegiem rzeki.
jak już bez czatowni to siatka i leżenie na glebie.
Jeśli nie są wcale płochliwe to po co je czymkolwiek nęcić?
Napisano 17 grudnia 2010 - 15:53
Nie są płochliwe ale widziałem je tylko 2 czy 3 razy i to w różnych miejscach. Chciałbym się na nie zasadzić i móc sie spodziewać, że tu będą. Rzeka jest zarośnięta, dużo powalonych drzew przez bobry, norka może być wszędzie.Jeśli nie są wcale płochliwe to po co je czymkolwiek nęcić?
#4 (Paweł Wróblewski)
Napisano 17 grudnia 2010 - 16:06
otóż tonorka może być wszędzie.
wygoogluj czym żywi się norka, myślę że jej dieta będzie podobna do kuniej.
Napisano 30 czerwca 2011 - 20:24
#6 (Wojtek Smagała)
Napisano 06 lipca 2011 - 15:49
Pozdrawiam i życzę powodzenia : D
#7 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 06 lipca 2011 - 16:55
Otóż w przypadku norki amerykańskiej mamy do czynienia z ciekawym zjawiskiem ekologicznym związanym z pewną plastycznością tego drapieżnika. Mianowicie występuje u niej przesuwanie się niszy pokarmowej w zależności od aktualnie panujących warunków środowiskowych. I tak - jej dieta jest inna wiosną, latem, jesienią, inna zimą. A żeby było jeszcze ciekawiej - różni się pomiędzy różnymi "rodzajami zimy" (zima ostra/ zima łagodna).
A wydra jak to wydra - typowy specjalista pokarmowy, tzw. fish-eater. Czy ciepło, czy zimno, czy wiosna, czy lato - przede wszystkim ryby, ryby, ryby..
jarecki1982 - norka amerykańska, czyli Neovison vison głównie na ryby to poluje tylko podczas srogich zim. Co ciekawe - tak "standardowo", dominującą grupą zwierząt na które polują norki są.. drobne ssaki, a w dalszej kolejności płazy - ryby to marginalna część diety norki
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
Napisano 06 lipca 2011 - 20:24
Tak jak postanowiłem zrobiłem nęcisko z ryb, około 2 m od koryta rzeki gdzie pare lat temu widziałem norkę. Na początku przychodziły lisy ale potem...
Był marzec, ja niestety zaliczałem sprawdziany w szkole i nie miałem czasu ani nawet chęci do fotografii przyrody. , Ale kolega myśliwy i fotograf siadł pewnego ranka na nęcisku. Norka wyszła mu na nęcisko około godz 5,20. Zrobił jej całkiem przyzwoite ( jak dla mnie ) zdjęcia. Przez tydzień jeszcze zasiadał na nęcisku lecz norki jakby zapadły się pod ziemię. Ostatnio w rzece pojawiły się wydry może to norkę spłoszyło...
#9 (Paweł Wróblewski)
Napisano 06 lipca 2011 - 20:30
BANnie miałem czasu ani nawet chęci do fotografii przyrody.
BANAle kolega myśliwy
Saint - co dziwnego że zmienia się dieta wraz z porą roku? w/g mnie to logiczne że zimą nie zje tego co jadła latem bo poprostu tego nie ma lub temp. skłania ją do jedzenia innych, bardziej wartościowych rzeczy.
Jeśli się mylę bądź mówię nie do końca słusznie to mnie oświeć
Napisano 06 lipca 2011 - 20:39
A mysliwi ( myśliwi a nie pseudo myśliwi ) nie są tacy żli.
#11 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 06 lipca 2011 - 20:48
przekornie odpowiem:
"Zdziwienie, zaskoczenie to początek zrozumienia. To specyficzny i ekskluzywny sport i luksus intelektualistów. Dlatego też charakterystycznym dla nich gestem jest patrzenie na świat rozszerzonymi ze zdziwienia źrenicami. Cały otaczający nas świat jest dziwny i cudowny, jeśli nań spojrzeć szeroko otwartymi oczami. To właśnie, uleganie radosnemu zdziwieniu, jest rozkoszą dla futbolisty niedostępną, natomiast dzięki niej intelektualista idzie przez życie pogrążony w nie kończącym się, wizjonerskim upojeniu, którego oznaką zewnętrzną jest zdziwienie widoczne w oczach. Dlatego też dla starożytnych symbolem Minerwy była sowa, ptak, którego oczy są zawsze szeroko otwarte, jak gdyby w niemym zdziwieniu."
José Ortega y Gasset
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
#12 (Paweł Wróblewski)
Napisano 06 lipca 2011 - 20:52
#13 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 06 lipca 2011 - 20:55