Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Styczeń 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1218 odpowiedzi w tym temacie

#501 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 12 stycznia 2011 - 10:12

Panowie, ale jeszcze raz, bo może o wszystkim nie wiem - kolega skomentował zamieszczone tu zdjęcia - tak samo robi każdy z Nas - czy coś innego "przeskrobał" ?

pzdr

Wstawił cudze zdjecie.

Chłopcze to raczej nie jest zgodne z zasadami netykiety.

A wstawianie cudzych zdjęc, bez zgody autora jest? Moze autor sobie nie rzyczy, aby jego zdjęcia walały sie gdzies po necie?

dokładnie - nie wyraziłem zgody , trochę mi przykro , zwłaszcza z powodu zamieszania jakie to wywołało . Przykro mi również że moje nazwisko jest kojarzone teraz w jakoś dziwnych sprawach :-|

#502 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 stycznia 2011 - 11:45

ostatnio dziwne rzeczy się na fp wyrabiają, dlatego słabo je czytam . Swoją drogą thebleeding, czemu u nas nie pokazujesz tych njalepszych zdjęć ? dyskryminujesz nas :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#503 niedzwiadekg

niedzwiadekg
  • Małomówny
  • 24 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 11:47

wystarczyłoby gdybyś edytował a nie usuwał... zobacz jak głupio teraz mój post wygląda :-P

Dopiero zaczynam, a już widać jaki ze mnie złośliwiec ;-)

Napisz gdzie robione te ujęcia.

Busko-Zdrój, świętokrzyskie.

niedzwiadekg bardzo dobre wejście. Ja chłopie chodziłem tydzień z lornetką i szukałem ale niestety sowia posucha u mnie - tymbardziej gratuluję. Jak będziesz miał jeszcze to wrzucaj.

Dzięki. Miejscówka nie zawodzi od kilku lat, to właśnie sowy przekonały mnie, żeby popróbować fotografii przyrodniczej. Problem w tym, że bywam tam kilka razy w roku (opuściło się rodzinne strony), więc nie mogę zaglądać do nich tak często, jak bym chciał. Pozdrawiam.

Dratwa, kalinek123 Dzięki.

#504 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 12:37

...Swoją drogą thebleeding, czemu u nas nie pokazujesz tych njalepszych zdjęć ? dyskryminujesz nas :mrgreen:

no właśnie, chcesz bana? :mrgreen:

#505 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 13:06

No właśnie.. pól roku i parę dni nic u nas nie pokazał.. ba.. nawet nie napisał... chyba już nas nie lubi.. taki the.... (aż wymówić trudno)

#506 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 12 stycznia 2011 - 14:32

Przeleciałem od 30strony i...
Logiełka, UBI, niedzwiadekg, gratuluje wyjątkowych spotkań ;-)

No i na koniec taki NEWS - Wiosna przyszła, śnieg ze stołówki się roztopił i spłynął do budy :mrgreen:
Qelka, i wszyscy inni zalani, o których nie pamiętam - solidaryzuję się w bólu z wami ;-)

#507 niedzwiadekg

niedzwiadekg
  • Małomówny
  • 24 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:09

Kilka karmnikowych fotek z ubiegłego tygodnia. Przyznam, że karmnik wystawiłem w tym roku późno, ale odzew szybszy niż się spodziewałem. Po 3 dniach zestaw ptasi był już całkiem niezły. Oczywiście goście standardowi (modre,bogatki, kosy, dzwońce, trznadle, zięby), ale frekwencja dopisała.
365.
Dołączona grafika
366.
Dołączona grafika
367.
Dołączona grafika

#508 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:52

niedzwiadekg, fajne sikory ;-) A i sów zazdroszczę :->
PS szerokość zdjęcia u nas na forum to 900px ;-)
Patryk, Pozdrawiam

#509 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 12 stycznia 2011 - 19:05

niedzwiadekg, całkiem udana seria :-)
Ja dzisiaj też na króciutko wybrałem się na łowy jednak mgła i telefon od znajomego wygnała mnie z budy.

Dam tylko jedną fotkę (złożona z dwóch ujęć) i to jako ciekawostkę.
368. - prawie biały kruk (mam od miesiąca na niego chrapkę jednak cały czas nie mam porządnego ujęcia z nim)
Dołączona grafika

Jeszcze raz sorki za jakość foty

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#510 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 19:44

Gratuluję fotek. Szkoda, że wątek przez chwilę zboczył na niepotrzebne złości - czy takich spraw nie można załatwiać na PW?? A ja dzisiaj miałem przyjemność osobiście poznać sprawcę ostatnich zdjęć czapli Logiełkę. I fajnie najpierw usłyszeć historię, a potem obejrzeć zdjęcia. To tak samo jak najpierw przeczytać książkę, a potem obejrzeć film nakręcony na jej podstawie. Odwrotnie to nie działa.

#511 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 19:52

No i na koniec taki NEWS - Wiosna przyszła, śnieg ze stołówki się roztopił i spłynął do budy :mrgreen:
Qelka, i wszyscy inni zalani, o których nie pamiętam - solidaryzuję się w bólu z wami ;-)

u mnie ziemia w budzie sucha jak pieprz. ale co z tego jak siedziałem teraz 3 dni pod rząd i praktycznie zero zdjęć :-/

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#512 buteo

buteo

Napisano 12 stycznia 2011 - 19:55

MUSTANG_71, faktycznie biały kruk :lol:

Ja ostatnio zasiadam przed drzewem na którym mam tylko smalec (karmnik mieści się 20 metrów dalej).
Przygotowałem to dla dzięciółów,ale kusi się na to jedynie duży oraz sikory. Co dziwne często przylatuje na smalec czubatka,której nigdy nie widziałem przy karmniku. Może boi się tego tłoku,który tam panuje.

369.
Dołączona grafika

370.
Dołączona grafika

371. czasem zaleci ciekawski łuszczak ;-)
Dołączona grafika

372. na dużego nie umiem trafić z lepsza pogodą, tzn. nie muszę mieć palącego słońca,ale zeby nie piłowac na wysokim iso a on sam też rzadko zalatuje ;-)
Dołączona grafika

373. Bardzo ciekawym gościem na tym drzewie i nawet dość często odwiedzającym jest ten drobny element kory :mrgreen: . Tyle,że siedzę dobre 4 metry od drzewa i na tych moich lichych 300mm nie zwojuje zadowalajacego jakościowo kadru. Trza się przybliżyć od nastepnej zasiadki ;-)
Dołączona grafika

374. w ciągu godziny przylatywał trzy razy (pewnie nie ten sam,widziałem parkę), standardowo pełznął od dołu w górę dookoła drzewa nie zatrzymujac się na dłużej.
Dołączona grafika

375. bardzo fajniasty to ptasior :-) , lubię jego wyraz twarzy :mrgreen:
Dołączona grafika

I przy okazji dwie ciekawskie z karmnika ...

376.
Dołączona grafika

377.
Dołączona grafika

#513 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 12 stycznia 2011 - 19:56

Marcin u mnie też była sucha, aż tu nagle... W piątek jadę zrobić rozpoznanie przed weekendem. Plan podniesienia podłogi nad lustro wody (o ile nie opadnie) już jest ;-)

#514 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 20:14

buteo, Gratuluję kadrów!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#515 UBI (Robert)

UBI

Napisano 12 stycznia 2011 - 21:15

buteo, urzekła mnie historia tej z 369 :roll: , fajne kadry, aż zazdroszczę tych maleństw , może to będzie wystarczajaca motywacja do "odpalenia karmnika" :lol:
CANON

#516 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 12 stycznia 2011 - 21:58

MUSTANG_71 - no to czekamy na białego kruka :mrgreen:
buteo, ale przegląd gatunkowy czubatka i pełzacz marzenie. Świetnie złapane pełzacze !!!
Bemol - miło było Cię poznać ;-)
UBI, buduj jutro karmik - w sobotę siadamy ;-)

#517 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 12 stycznia 2011 - 23:19

ostatnio dziwne rzeczy się na fp wyrabiają, dlatego słabo je czytam . Swoją drogą thebleeding, czemu u nas nie pokazujesz tych njalepszych zdjęć ? dyskryminujesz nas :mrgreen:

obiecuję poprawę :mrgreen:

#518 ShedirAchird (Szymon Mic)

ShedirAchird
  • Użytkownik
  • 726 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 08:49

ShedirAchird, kolejna piękna zimowa seria, daj chociaż kilka do tematycznych

Ok, powrzucam kilka.

Logiełka Ładny portret czapli na 362.
niedzwiadekg Świetna uszatka (363,364). Mi tylko raz płomykówka przemknęła przed oczami (swoją drogą, dlaczego płomykówka nie ma jeszcze tematu?). Jako że ptak się układa w pionie, lepszy byłby kadr pionowy. Pomyśl nad kompozycją, ale gratki za gatunek. Z sikor najlepsza dla mnie 365.
buteo czarnogłówki jestem 100% pewien (biała wstawka na skrzydle + brak paska na dziobie, który wskazywał by na ubogą), szkoda, że ogon wyszedł poza GO. Pełzaczy nie oznaczę.

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8

www.2obiektywy.pl

#519 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 09:00

buteo, pełzacz świetny, chyba leśny ale nie jestem pewien, po śpiewie najłatwiej rozpoznać.

#520 dziobryk

dziobryk
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 12:47

buteo, fajna seria zwłaszcza pełzacz. Teraz już wiem że na ostatnim spacerze pod koniec 2009 to coś dziwnego co udało mi się sfotografować to był pełzacz. Widziałem go pierwszy raz w tej okolicy i pierwszy raz na żywo. Miejsce spotkania to kilka drzew i trochę tarniny przy torach kolejowych z Łodzi do Pabianic. Na zdjęciu niewiele widać bo był na pniu od zacienionej strony i niewiele można z niego wyciągnąć. Nadmieniam że w pobliżu nie ma większych skupisk leśnych.
Pozdrawiam.