Styczeń 2011
Napisano 02 stycznia 2011 - 14:40
Jakież było moje zdziwienie i radość, gdy 30.12 podczas wędrówki po lesie natknąłem się na świeżutkie tropy dwóch wilków! Przechodziły dosłownie kilkanaście minut przede mną. Oczywiście ruszyłem ich tropem, w nadziei że za chwilę ujrzę je gdzieś przed sobą. Pomimo bardzo sypkiego, zmrożonego śniegu trop był doskonale widoczny, można było odróżnić każdy szczegół wilczej łapy. Szły gęsiego, jeden za drugim, jedynie od czasu do czasu rozdzielały się i wtedy można było stwierdzić, że jeden trop jest znacznie większy od drugiego. Ten większy był na prawdę duży, mam owczarka niemieckiego, którego łapy małe przecież nie są ale przy tych wilczych śladach, jego łapki wydały się malutkie...
Trop zgubiłem w miejscu, gdzie wilki wyszły na łąką, gdyż niesamowicie silny wiatr zawiewał wszelkie ślady, odciski moich butów znikły po pięciu minutach. Zawróciłem więc do samochodu z nadzieją, że prędzej czy póżniej wilki znajdą przynętę i jeżeli dopisze mi szczęście, to może uda się zrobić jakieś zdjęcie.
Dzisiaj poszedłem zobaczyć, co słychać przy czatowni, gdy podszedłem na kilkanaście metrów ze zdziwieniem zauważyłem, że nad czatownią unosi się mała smużka dymu, czyżby ktoś był w środku? Może jakiś nieznany mi fotograf skorzystał z mojej budki i pali sobie w środku papieroska. Podszedłem po cichu i nagle szok! Buda spalona!!!
Ten dym, to tlące się resztki ścian, z daleka wyglądało, że czatownia jest cała, bo dach przykryty śniegiem ocalał ale ściany zastały niemal doszczętnie spalone. Myślałem, że trafi mnie szlag! Dookoła czatowni widziałem świeże ślady butów, dwie osoby, jakieś cholerne wandale. Poszedłem ich tropem, chciałem przynajmniej zobaczyć co za debil niszczy moje czatownie. Byłem tak wściekły, że gdybym natknął się na ich samochód, to chyba poprzecinałbym wszystkie opony. Wściekłość moją potęgował jeszcze fakt, że w nocy jakieś drapieżniki dobrały się do kozy, sądząc po śladach zajęły się nią lisy i jakieś ptaki, prawdopodobnie myszaki. Niestety tej zimy już zdjęć z czatowni nie zrobię...
Przepraszam za ten przydługi opis ale musiałem wyrzucić z siebie wściekłość. Nic mnie tak nie wkurza jak wandalizm!
Napisano 02 stycznia 2011 - 14:49

Napisano 02 stycznia 2011 - 14:51
Napisano 02 stycznia 2011 - 15:13
(Karolina)
Napisano 02 stycznia 2011 - 15:28
U mnie dzisiaj podobnie jak już od dłuższego czasu brak słońca. No ale cóż ileż można siedzieć w domu. Zebrałam się i poszłam pod mój karmnik by choć trochę po fotografować drobnicę (czyt. sikorki) bo nic innego nie przylatuję gdy tam siedzę

No i zapowiadało się tak jak zawsze statycznie:
52.

53.
54.

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
Napisano 02 stycznia 2011 - 15:31

(Paweł Szydło)
Napisano 02 stycznia 2011 - 16:06
mnie spotkała wczoraj najbardziej nie miła niespodzianka tej zimy. gdy przybyłem do budy okazało się, że... budy nie ma. a raczej jest ale rozwalona doszczętnie. trudności nie miał jakiś .... bo to taki szałasik był. więc dla mnie sezon na budę się skończył bo już myślę, że w tym roku nie ma sensu nic kombinować tym bardziej, że sytuacja może się powtórzyć. na drugi rok mam nadzieję uda mi się skonstruować coś trwalszego i w lepszym miejscu, a teraz jak będzie dobrze z czasem to spróbuję z futrzakami powalczyć z podchodu.
mam jeszcze karmnik dla drobnicy więc może jeszcze coś małego się trafi. ot pech...
mimo kiepskiej pogody pstryknąłem sikorkę to wstawię żeby nie było, że tylko paplam.
61.

PS. Tadeo super Ci się trafiło. dzikusy świetne i gruby też.
Napisano 02 stycznia 2011 - 16:08

carrie, widzę, że nasze okolice słońce postanowiło omijać szerokim łukiem, albo ktoś nam je podkrada - Tadeo, przyznaj się

Ładna myszka mimo braku światła i lekkiego bałaganu

Tadeo, fajne dzikusy

Edit:
eeee, no co jest, jakaś moda na demolowanie czatowni? najpierw moby dick, teraz Dratwa?
(Łukasz Rados)
Napisano 02 stycznia 2011 - 16:37
www.lukaszrados.pl
(Karolina)
Napisano 02 stycznia 2011 - 16:40

Napisano 02 stycznia 2011 - 16:52
Szczególnie dziki i sójka mi się podoba.
http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!
(Paweł Wróblewski)
Napisano 02 stycznia 2011 - 17:09
powiedziałbym co bym z takimi zrobił jakbym złapał, ale to się na BANA kwalifikuje...
Wilków zazdroszczę i dopinguję by udało Ci się je sfocić, tylko gdzie? jak budy znikają:/
Tadeo, - Dzikusy jak orzą

(Paweł Szydło)
Napisano 02 stycznia 2011 - 17:49

moby dick Ciebie to już prawdziwy pech dopadł. o coś pewnie komuś chodzi.
ja jeszcze nie wiem co sądzić o moim przypadku. budę rozwalił ale mięska chyba z 8 kg zostawił. przez lornetkę widzę jak przysiadają moje myszaki na okolicznych drzewach, ale już w mniejszej ilości( 1-3 sztuki). kruki tylko przelatują ale nie przysiadają nawet na drzewach chyba dlatego, że zmieniło się otoczenie, albo dlatego, że odwilż nadeszła. będę nadal podrzucał jadło i gdyby zdarzyło się tak, że napada jeszcze śniegu w odpowiedniej ilości to w nim zrobię takie półigloo i spróbuję jeszcze. na razie pod dom sobie przyniosłem ucięty pniak na którym najczęściej przysiadały dzięcioły i zobaczymy czy przylecą bliżej zabudowań.
Napisano 02 stycznia 2011 - 18:11

62.

63.

64.

65.

Niestety jutro trzeba wrócić do pracy.
Pozdrawiam
Tomasz
(Paweł Wróblewski)
Napisano 02 stycznia 2011 - 18:15

Napisano 02 stycznia 2011 - 18:16
65

Napisano 02 stycznia 2011 - 18:23
Tomasz, fajne momenty, na 62 jakby chciał powiedzieć: "nooo, i co teraz smarkaczu?"

marianzzz1, wydaje mi się czy język pokazuje?

Napisano 02 stycznia 2011 - 18:25
(Karolina)
Napisano 02 stycznia 2011 - 18:26