Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Styczeń 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1218 odpowiedzi w tym temacie

#621 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 17 stycznia 2011 - 21:50

Ark, dzięki za podpowiedź - ja mam zawsze problem z takimi sytuacjami. Bo przecież czy stosując taki filtr, czy też używając krótkich czasów aby nie doświetlić fotki to zawsze ciemne partie w kadrze zleją się w ciemną plamę i jedynie w rawie można próbować coś wyciągnąć.
Są chyba jeszcze jakieś możliwe opcje z HDR-em (czy jakoś tak) ale tego nigdy nie próbowałem.
Nie jest to na pewno łatwy temat.

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#622 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 22:33

Judyta, MUSTANG_71, ja nie powiedziałem, że ten filtr załatwi sprawę, myślę jednak, że pomoże uzyskać lepszy materiał do dalszej obróbki. Osobiście starałbym się poprawnie naświetlić ten snop światła (uzyskując jak najwięcej szczegółów)– stąd pomysł na filtr szary, a ciemne partie wyciągać podczas wołania RAW i/lub bawić się pędzelkiem w PS.
Co do HDR to, łatwo sprawdzić jak zachowa się obraz po połączeniu trzech ujęć w jedno. Jeżeli Judyta, zrobiła zdjęcie w RAW proponuję wywołać ten sam plik z trzema korekcjami np.: -2EV, 0EV i +2EV, a następnie poddać obróbce HDR.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#623 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 17 stycznia 2011 - 22:38

Ark, :beer: spoko - jeszcze raz dzięki za cenne uwagi. W każdym razie lepiej jest nie doświetlić niż przepalić ujęcie, bo jeszcze coś można wyciągnąć z niego. Tak mi się wydaje.

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#624 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 22:52

MUSTANG_71, tak na dobrą sprawę im dłużej myślę i patrzę na zdjęcie Judyty, tym mam większe wrażenie, że jakieś głupoty plotę :mrgreen: . Muszę kiedyś spróbować zrobić taką fotkę :-)

...spokój grabarza...

#625 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 11:00

Ark, w rawach nie robię choć już mam program do ich obróbki- brak chęci, dziś trochę próbowałam choć było trochę inne światełko i nic mi nie wyszło. Dalsze próby przy lepszym świetle. Dzięki Ark :-D
Wracając rano do domu, zajrzałam na swoją rzeczkę co normalnie można bez problemu przeskoczyć, a teraz..... nawet nie wiem gdzie jest jej koryto- i to bynajmniej nie jest wina roztopów.
432.
Dołączona grafika
433.
Dołączona grafika

No i może byście poszli pofocić do tych swoich bud bo BŁ ma ostatnio fatalne zdjęcia :mrgreen:

#626 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 18 stycznia 2011 - 11:07

Judyta, czyżby bobry z 432 tak narozrabiały ? ;-)
Do budy chętnie bym poszedł, ale... jest zalana i poza tym mięcho przestało znikać. Tj. wczoraj jeszcze było z soboty.

#627 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 11:07

Judyta, szkoda, że nie robisz w RAW'ach. Proponuję wykonać mały test - ustaw aparat tak, aby zapisywał zdjęcie w RAW+JPEG. Będziesz miała teoretycznie to samo zdjęcie w dwóch formatach, następnie poddaj obróbce RAW i porównaj z JPEG, który uzyskałaś bezpośrednio z aparatu...czasami aż trudno uwierzyć, że jedno i drugie to, to samo ujęcie :-)
Judyta, teraz zamiast małej rzeczki masz piękne rozlewisko…w sam raz na wiosenne ptaszki ;-)

...spokój grabarza...

#628 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 11:34

szycho, bardziej w lewo znajduje się działka moich teściów- zawsze tam bobry rozrabiały ale teraz widzę że się przeniosły trochę wyżej.
Śnieg sypnie, mrozik zmrozi i pewnie do budy da się wejść- zależy w jakim stopniu zalana- no i ptaszki wrócą. Powodzenia, dzięki.

aby zapisywał zdjęcie w RAW+JPEG.

robiłam tak ale jeszcze nie nabrałam chęci na naukę obróbki w PhotoShopie i z powrotem przestawiłam na jpg. Ale chyba czas się podszkolić bo tak szczerze już teraz to wstyd że nie robię w RAW :mrgreen:

w sam raz na wiosenne ptaszki

Czaple będą na pewno- bo te sępy nawet do mnie na staw zaglądają :-D

#629 dziobryk

dziobryk
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 11:59

Moich spotkań z zimorodkiem rocznik 2009 ciąg dalszy.
Któregoś ranka siedząc nad brzegiem zauważyłem że usiadł na ulubionym patyku, więc nie czekając zrobiłem kilka zdjęć. Patrząc przez wizjer byłem pewien że mam do czynienia z jednym „zimkiem” lecz gdy przeglądałem ujęcia w domu okazało się że były tam dwa osobniki.

434.
Dołączona grafika

435.
Dołączona grafika

Innym razem wpatrując się w jegomościa, obserwowany wystartował i ruszył w moją stronę.
Zmarłem w bezruchu .On zawisł w powietrzy około 2 metrów ode mnie jak by mi się przyglądając,
po czym spokojnie odleciał siadając z powrotem na swoim miejscu. To było coś wspaniałego co na długo zostanie w mojej pamięci.

436.
Dołączona grafika

437.
Dołączona grafika

Wiele racji mieli ci forumowicze którzy pisali że nie trzeba specjalnego przebrania by je obserwować. Ja miałem zieloną pelerynę i takież spodnie do kompletu, oraz kupiony ma allegro za 5 zł kapelusz dla wędkarzy. Miał on siateczkę przeciw komarom która doskonale zdawała egzamin.
Fakt że ubrany byłem zawsze tak samo i oczywiście siedziałem na ile to możliwe w bezruchu.

438.
Dołączona grafika

Ten ranek miał być pogodny. Było jednak inaczej czyli mgliście

439.
Dołączona grafika

cdn. ;-)

#630 niedzwiadekg

niedzwiadekg
  • Małomówny
  • 24 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 12:41

dziobryk fajne zimkowe spotkania.

A to ostatnie (kto wie) zimowe akcenty. Karmnikowe dzwońce. Jako że to moje początki dopiero, wdzięczny będę za uwagi.
440.
Dołączona grafika
441.
Dołączona grafika
442.
Dołączona grafika

#631 dziobryk

dziobryk
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 13:00

niedziwiadekg,ujęcia całkiem fajne tylko chyba za mała GO bo ogonki mają nie ostre.
Ale ja nie jestem fachowcem niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni.
Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam

#632 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 556 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 13:46

Szybki, fajny, bogaty w szkła, kalkulator do GO:

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Jest także wersja na iPHONE'a :) Poza tym każdy telefon z łączem internetowym da radę obliczyć w przeglądarce sprawy związane z odległością do obiektu a GO.
SCRUBBY - moje tracki GPS z różnych wypadów

C40D | S10-20 | C50 | C24-105L | Cokin | DIGIPOD A2841P | BH-15N | NEX-3, 16mm

#633 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 14:42

dziobryk, fajne zimki
niedziwiadekg, jak dla mnie pierwsze najlepsze :-D

Kilka pstryków:
Jakoś strasznie biało :-/
443.
Dołączona grafika
Chyba się dziś nie czesała :->
444.
Dołączona grafika
445.
Dołączona grafika
Cały czas chowały się w gałązkach
446.
Dołączona grafika
447.
Dołączona grafika

#634 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 18 stycznia 2011 - 14:45

Judyta, no fajne te modelki ale co Ty pranie rozwiesiłaś i na tle prześcieradła robisz zdjęcia :) 446 chyba najlepiej z ostrością trafiłaś.
Koledze z poprzedniej strony gratuluję zimków - pozazdrościć
Powodzonka

#635 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 14:57

pranie rozwiesiłaś i na tle prześcieradła robisz zdjęcia :)

Niestety ale u mnie słabo topi się śnieg.
Dzięki :-D

#636 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 15:57

To ja dodam fotki z wczorajszego zachodu.
448
Dołączona grafika
449
Dołączona grafika
Czarny punkcik(prawie na środku kadru)to moja czatownia.
450
Dołączona grafika
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#637 peteref

peteref
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 16:15

SCRUBBY, thx.
Staram się...

#638 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 19:07

kalinek123, to coś co tam płynie to rzeka cy tylko obniżenie terenu :?:

#639 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 19:09

kalinek123, to coś co tam płynie to rzeka cy tylko obniżenie terenu :?:

To obniżenie terenu.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#640 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 19:16

kalinek123, w woderach da się dojść gorzej z siedzeniem w wodzie ;-)