Styczeń 2011
(Paweł Szydło)
Napisano 02 stycznia 2011 - 18:39
Napisano 02 stycznia 2011 - 18:51

Napisano 02 stycznia 2011 - 19:07
Co dziwne to pokazał kto rządzi i odleciał a ten na dole dalej zajadał przez godzinęTomasz, fajne momenty, na 62 jakby chciał powiedzieć: "nooo, i co teraz smarkaczu?"

(Piotr)
Napisano 02 stycznia 2011 - 19:35

Dratwa - fajna siksa
Za myszaki gratki:)
Dzięcioł do tematycznych, bardzo się podoba.
WildRoses, śliczny, sympatyczny, zachęcający do plenerku w kujawsko-pomorskim Awatar

Pozdrawiam
(Piotr)
Napisano 02 stycznia 2011 - 20:12

Skąd u Ciebie słoneczko?
Pozdro
(Szymon Mic)
Napisano 02 stycznia 2011 - 20:15
68.

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8
www.2obiektywy.pl
(Grzegorz Kopka)
Napisano 02 stycznia 2011 - 20:34

WildRoses, avatar rzeczywiście bardzo twarzowy

ShedirAchird, ehh zazdroszcze miejscówki za zachodzik - a 68. bardzo przyjemne w odbiorze
Ja dorzuce efekty mojego dzisiejszego "męczenia" mew w locie i nie tylko znad Wisły w Krakowie
69.

70.

71.

72.

73. Edit: przyciołem do 4:3 bo wylazły mi z prawej jakies badyle

więcej zdjęć http://s1036.photobu...ms/a447/set22/#
K-30 + Pentax DA 300/4
Napisano 02 stycznia 2011 - 21:29
jakie słoneczko? - już prawie zapomniałam jak wygląda. Zdjecia na wysokim ISO, długich czasach i mocno rozjaśniane w PS.Skąd u Ciebie słoneczko?
Set22, ooo, masz słońce

(Paweł Wróblewski)
Napisano 02 stycznia 2011 - 21:40
uważaj, pozory często mylą, Ty Kaśki jeszcze nie znaszno mi chodziło tylko o to, że miałby kto mnie przed kapitanem kuną obronić. On ponoć przy kobietach nie dobija

Napisano 02 stycznia 2011 - 21:43

74
75
76
X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam
(Jacek)
Napisano 02 stycznia 2011 - 21:55

Padam na ryj, więc będzie zdecydowanie mniej do przeczytania a więcej do obejrzenia. I jeszcze jedno, jak będziecie mieć dość moich wypocin to walcie śmiało, będę się streszczać literacko i fotograficznie

Dzisiejszy dzień był jak zwykle inny niż wszystkie poprzednie spędzone w budzie - czyli kolejny raz zostałem zaskoczony. Zjawiłem się dość późno, ok 9.30. Nikt mnie nie przywitał, więc szybko uwinąłem się z przygotowaniami i zasiadłem do "czatowania". Mijały minuty, cisza. 10,20,40, godzina. Przed budą ani żywego ducha. Zwykle czas oczekiwania na przylot pierwszego ptaka nie wynosił więcej niż 20 minut a zwykle to kwestia 5-10 minut. Pewnie trafiły gdzieś lepszą stołówkę - pomyślałem, ale czekam dalej. Przylatuje sroka, zachowuje się dziwnie, jakby przestraszona. Odlatuje. Wpada znów. Za nią druga ale tylko po to, żeby przegonić koleżankę z placu. W międzyczasie przeleciało kilka kruków ale popatrzyły tylko z góry i poleciały dalej. Ląduje pierwszy myszołów. Od razu bierze się do pałaszowania, ale na drzewie siedzi inny i głośnio piszczy. W pewnym podlatuje i przegania kolegę. I znów jest pusto. A minęło 1,5 godziny. Dziwne. Ale czekam dalej. Znów przylatuje sroka, po niej myszak, lądują dwa kruki. Ale ptaki dziwnie przestraszone. Stoją z boku i obserwują pusty plac. Mijają minuty, przylatują następne ale wszystkie siadają po bokach i się patrzą. Dobre i to - myślę. Pierwsza przełamuje się sroka, poddziobuje padło, podlatuje myszak, podchodzi kruk. Powoli się rozkręca zabawa. Ale czas na granicy ostrożności. Zdjęć nie robię, tylko obserwuję. Po dwóch godzinach było już prawie jak zwykle, ale każdy ruch obiektywem to poruszenie na placu.
77

W pewnym momencie odlatują wszystkie myszołowy a to znak, że albo idzie lis albo leci bielik. Rudego nie widać, więc musi być biały. I faktycznie, ok 35 metrów dalej lądują dwa.
78

To, jak się okazało, był moment przełomowy dzisiejszej zasiadki a zarazem bielikowe otwarcie balu. Bielikowe, bo przez następne 4,5 godziny praktycznie tylko one i kruki przebywały przed budą. Dwa razy wykiwał mnie rudy, raz uciekł spłoszony przez nadlatującego bielika, drugi raz cichcem wyniósł to, po co przyszedł. Trzecim razem go dopadłem ale był średnio zainteresowany żarciem, chodził, węszył - widać ruja tuż tuż. A bieliki rządziły w najlepsze
79

Okazji do potrenowania zdjęć w locie było mnóstwo, udanych kadrów raptem kilka. Pozostałem to kancery ze względu na zawalikadry, zbyt bliską odległość lub nieporadność fotografuąjcego

80

Wszystkie tak drastycznie ciachnięte to 100% kadru. Kilka razy prawie szorowały szponami o dach budy.
81

To akurat wyjątek - przekadrowane do pionu.
82

Oczywiście pasły się momentami jak myszaki ale ich pobyt na ziemi trwał zwykle bardzo krótko. Dawały za to wspaniały koncert nawoływań - zawsze po porwaniu pożywienia lądowały gdzieś z boku na łące i rozpoczynał się przepiękny śpiew. Dla takich chwil warto siedzieć godzinami i czasem marznąć. Po porostu coś pięknego.
83

A to wariant z zawalikadrami - takich było najwięcej, kilka zostawiłem, reszta poszła w kosz - nie ma sensu się denerwować.
84

Czas mijał, przed budę przyleciało pokaźne stadko kawek, które robiły za przenośnie odkurzacze zbierając piórka kurzęce

W pewnym momencie starsze bieliki oddaliły się gdzieś (dziś nie siedziały na topoli) i wpadł drugi, dzisiejszego dnia, młodzik.
85

I tu niespodzianka. Usiadł niedaleko budy ale spłoszony czymś ruszył prosto na mnie. Dzięki temu udało się bardzo dokładnie sfotografować obrączki na jego skokach. To przybysz z Łotwy, a dokładnie z Rygi bo taka informacja jest również wybita na prawej obrączce.
Chwilę potem przeleciał obok budy inny młodzik
86

Łotysz wracał jeszcze dwa razy, kręcił się przed budą, porywał kurczaka i odlatywał nawołując już w powietrzu. Kogo ? nie mam pojęcia. Może to śpiew radości, kto wie

Kruki, o dziwo, były dziś bardzo spokojne. Nie tłukły się po dziobach, nie dokuczały rano myszołowom i nie dręczyły też zbytnio bielików. Za to takie scenki obserwowałem kilkakrotnie.
87

Wspomniany wcześniej, węszący rudy zjawił się pod sam koniec zasiadki jak słońce miało się już ku zachodowi. Obwąchał i obsikał kije i poszedł sobie.
88

Z boku jeszcze przeleciał jeden młody bielik w nieodłącznym towarzystwie kruka i na tym skończył się dzień
89

Byłbym pominął, jako ostatni przeleciał przed budą myszak, zrezygnowany chyba po całym dniu przesiadywania na drzewie
90

I to chyba wszystko, więcej nie wrzucę bo mnie w końcu zbanują. Ale jutro też jest dzień ...

(Łukasz Rados)
Napisano 02 stycznia 2011 - 22:08

Drojac, jak zwykle klasa - zdjęcia na wysokim poziomie, 80 mimo cięć bardzo mi się podoba.
www.lukaszrados.pl
Napisano 02 stycznia 2011 - 22:12
pozdr
Napisano 02 stycznia 2011 - 22:15
http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!
(Paweł)
Napisano 02 stycznia 2011 - 22:15

Napisano 02 stycznia 2011 - 22:19
https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3
Napisano 02 stycznia 2011 - 22:23

Napisano 02 stycznia 2011 - 23:46
X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam