Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Styczeń 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1218 odpowiedzi w tym temacie

#801 WildRoses

WildRoses

Napisano 23 stycznia 2011 - 18:01

Ark, rewelacja :mrgreen: :smiech:
Nikon i klamoty

#802 laszlo111 (Szymon Bartosz)

laszlo111

Napisano 23 stycznia 2011 - 18:16

Ark, wyrazy uznania. osobiście 520 najbardziej

#803 Tadeo

Tadeo

Napisano 23 stycznia 2011 - 18:17

Ark, :clap: :clap: :clap: Gratki , wychodziłeś go w końcu.

#804 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 18:20

Ark, Świetnego miałeś modela!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#805 mmlolek

mmlolek

Napisano 23 stycznia 2011 - 18:27

Nieśmiało dodam dwa zdjęcia.Czatownia nie spełniła dzisiaj swojego zadania,być może tydzień to za krótko żeby ptaszki się przyzwyczaiły. Siedziałem prawie 3 godziny i nic :-(.Dosypałem trochę jedzonka w postaci dużych kostek słoniny,może coś jutro ustrzelę.
533
Dołączona grafika
Raniuszka ustrzeliłem w lesie w drodze powrotnej.Niestety z krzaczków wylecieć nie chciał.
534
Dołączona grafika
Dzwońce szalały na podwórku przy karmniku,ale z powodu słabego światła wysokie ISO i efekcie odszumianie zrobiło swoje.

Pozdrawiam.

#806 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 18:46

Miło mi, że spodobał się Wam lisek. Dziękuję :bow:
Mam nadzieję, na kolejne spotkanie przy lepszym świetle. Niestety Nikkor 70-300 VR na 300mm mydli, a fotki robione przy f/5.6 i ISO 1250. Pożyjemy zobaczymy, ale to dopiero nie wcześniej jak za dwa tygodnie. Wiecie jaki to ból, mieć do lasu dwa kroki, być prawie cały dzień w domu i nie móc wyjść nawet na godzinkę do lasu...;-(

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#807 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 23 stycznia 2011 - 18:51

Ark, Piękne kadry.

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#808 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:02

Ark, przegląd ząbków świetny :bow: Inne też się podobają.
Dratwa - ładna ta sarenka (czy koza, znów mnie PAn Kuna zbąbie, że się nie znam).
mmlolek, dzwońce byłyby fajne gdybyś zmienił troszkę tło i ta butelka nie pasuje. Ale głowa do góry, czekam na kolejne, śmielsze pstryki :)

Pozdrowionka

#809 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:07

Ark, walcz z tematem,bo model wręcz pozuje Ci do zdjęć.520 jest super.Ziewał??

U nas dzisiaj wyszła lipa.Najpierw miejscowi przyszli sobie po drewno z sankami.A potem w okolicy odbył się mały offroad.Oni mieli zabawy pół godziny,a nam dzionek diabli wzięli.Coś jednak udało się "ustrzelić"

535.
Dołączona grafika
536.
Dołączona grafika

Postanowiliśmy zwiedzić okolice.Dopiero po 10min zauważyliśmy w odległości 15m od nas ,dwa śpiące bobry.Jeden się obudził,ale dał się jeszcze uwiecznić.Szkoda ,że w takiej gęstwinie.

537.
Dołączona grafika
538.
Dołączona grafika

Na koniec poszliśmy zobaczyć z daleka czy coś się dzieje pod budą.Na niebie nad sceną krążyły trzy sztuki :-/

539.
Dołączona grafika

Trzeba na przyszły rok szukać spokojniejszej okolicy pod czatownię

#810 laszlo111 (Szymon Bartosz)

laszlo111

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:15

Tomek_K, Zazdroszczę spotkania z bobrami, ja nie mam do nich szczęścia. Tak sobie w ciągu dnia spały i nie zauważyły człowieka?

#811 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:17

Tomek_K, I ja gratuluje bobrów.

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#812 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:23

Staliśmy blisko brzegu i rozmawialiśmy.Oddzielał nas pas trzcin i kawałek wody-jakieś 15m.Generalnie nie robiły sobie nic z naszej obecności.

539.Crop
Dołączona grafika

#813 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:27

Tomek_K, 535. - jest super :thumbsup: Zazdroszczę bobrów, mam u siebie ze 3-4 bobrowiska, ale nie miałem przyjemności spotkać mieszkańców. Może poszczęści mi się w marcu.

Ark, walcz z tematem,bo model wręcz pozuje Ci do zdjęć.520 jest super.Ziewał??

Tak, pewnie z nudów i przydługiej sesji ;-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#814 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:33

Tomek_K, Gratuluję spotkania z boberkami!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

#815 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:34

Ark, lisory fantastyczne, zwłaszcza ostatnie kadry. a taki 520 to mi się marzy. no i za resztą, powinien wylądować w temacie w wyższej rozdziałce. tu oczywiście może zostać, na świetne kadry dobrze jest trafiać częściej ;-) mam nadzieję, że i my trafimy na siebie kiedyś w terenie

Tomek_K, bobry rewelka. szkoda, że zasiadkę szlag wam trafił ale co się odwlecze ... ;-)

I ode mnie kilkanaście kadrów z ostatnich dni - w sumie większość z dziś, po dwóch tygodniach wlazłem w budę, nieplanowanie zresztą, ale o tym dlaczego, za chwilę. Śnieg stopniał, czata sucha, sceneria w końcu inna i to w pozytywnym tego słowa znaczeniu a mnie nie chciało się gnić w środku. Chyba coś wiosennie wygnało mnie w teren. W lesie cicho i wydawałoby się pusto. W czasie kilkugodzinnego spaceru raptem kilka saren. Sosny w młodnikach już wzorowo okorowane, dziki pochowały się gdzieś głębiej, ptaków jak na lekarstwo - jedynie stali dyżurni czyli sikory, mysikróliki i raniuszki. I właśnie podczas łażenia za tymi ostatnimi spłoszyłem nagle dwa kruki. Wyłażę zza krzaków, kilkanaście metrów dalej leży sarna. Podchodzę bliżej i co widzę, sarnę ale bez głowy :-/ Zdębiałem, tym bardziej że dzień wcześniej ktoś w BŁ wrzucił zdjęcie kozła bez łba. Zwierz widać że świeży, w boku kruki wydrążyły albo powiększyły otwór i właśnie zaczynały się porządnie brać do żarcia. Do budy w linii prostej miałem jakieś 400-500 metrów więc grzechem byłoby zostawić padło w lesie. Zatargałem więc na miejsce i następnego dnia postanowiłem zrobić nieplanowaną zasiadkę. Wracając do domu widziałem, że czarne kołowały już na budą więc powinno się dziać. Wprawdzie ponowny rozruch planowałem dopiero na początek lutego ale co tam. Po południu zerkałem jeszcze przez lornetkę, ale pod budą czysto. Budzę się następnego dnia świtem i standardowo leń szepce mi do ucha - daj spokój, dziś sobie odpuść, niech się spokojnie pozlatują, rozgoszczą a w niedzielę pofocisz. No i głupi usłuchałem :-) Wstałem przed 9, lukam przez lornetę i co widzę ? pod budą czarno od kruków ! Na rower i pod budę. Średnio się czarnym spodobał mój nagły przyjazd, nawrzucały mi od najgorszych odlatując ale przecież też miałem na swój sposób z sarny skorzystać. Od świtu do godz 10 zdążyły już opróżnić wnętrzności, dobrały się do nóg więc do wora ją i na daszek. W zamian dostały worek korpusów, które miały być w ramach przystawki. No i dziś rano ruszyłem, ciemno jak diabli, do tego płn-zach wiatr - może przewieje chmury, pomyślałem. Ale nic z tego. Takiej ciemnicy jak dziś, to chyba nigdy nie było. Do godziny 11 nie mogłem wyjść z ISO800 i f/2.8. Przy takich parametrach czasy miałem rzędu 1/100 w porywach 1/200. Makabra. Na domiar złego, powitanie miałem niesamowite. Tak naprawdę spodziewałem się tylko kruków, myślałem że przyleci może jakiś zabłąkany myszołów ale nic z tego. Kruki oczywiście były pierwsze, zaraz po nich zjawiły się sroki. Potem pierwszy myszak, drugi, trzeci ... Oprócz resztek sarny wywaliłem pięć pozostały korpusów, zniknęły w ciągu pół godziny. Ostatni raz serwowałem je ptakom w ubiegłym sezonie i chyba nie były takie żarłoczne. Albo w tym sezonie zaprawione na kurach, wciągają porcje rosołowe jak chrupki :) W każdym razie myszaki kręciły się przez jakieś 2 godziny, maksymalnie po 5-6 sztuk jednocześnie, kruków było kilkanaście, no może dwadzieścia sztuk ale dwa dni temu sąsiad wywiózł w łąki przyczepę starego pieczywa więc pewnie reszta tam ucztowała. Podobnie wrony, nie było ani jednej. Przed 12 zaczęło się rozwidniać, mignęło nawet na chwilę słońce. I właśnie wtedy nagle nad budą przeleciał bielik. Jego to w ogóle się nie spodziewałem, ale skoro się zjawił to postanowiłem posiedzieć jeszcze chwilę. Momentalnie do sarny doskoczyły dwa kruki i starły się trzykrotnie. Pierwszą rundę przegapiłem ale dwie następne udało mi się trafić. Całe szczęście, że warunki oświetleniowe trochę się poprawiły i akcje jako tako wyszły. A było mega śmiesznie :) Zresztą zawsze jest, jak kruki się piorą. Początkowo nie wiedziałem o co im chodzi, bo poszarpały się zaczynały klekotać dziobami jak bociany stojąc obok siebie. Dopiero obrabiając zdjęcia zauważyłem, że jeden trzymał drugiego szponami za skrzydło :D Potem poprawka, i raz jeszcze. Na bieliku nie zrobiło to chyba wrażenia, bo wylądował ale ciut dalej niż za pierwszym razem. Dostał jedną fotę i czekałem na rozwój wydarzeń. Ale posiedział w trawie i odleciał na drzewo z jakąś zmurszałą kością w szponach. I tak przesiadując na tym drzewie, czasem lądując na chwilę przetrzymał mnie od 12 do 15 :] Jakiś gamoniowaty się trafił, zamiast od razu w sarnę to gdzieś po bokach siadał. W końcu dał sobie spokój i odleciał a za nim kruki. Po nich poszedłem sobie ja.

540
Dołączona grafika
para spotkanych kilka dni temu w lesie saren

541
Dołączona grafika
raniuch cyknięty kilka chwil przed znalezieniem sarny

542
Dołączona grafika
i kolejny

543
Dołączona grafika
początek biesiady czyli ostatnie chwile korpusów

544
Dołączona grafika
myśli, że jak przykryje to nikt nie zobaczy :mrgreen:

545
Dołączona grafika
klasyk. na dodatek moje ulubione ptaszory więc nie mogłem się oprzeć ;-)

546
Dołączona grafika
pierwsze lądowanie. pełny kadr. światełko dopiero dochodziło ale było już nieźle

547
Dołączona grafika
runda 2

548
Dołączona grafika
młody jeszcze górą ale ostatecznie poległ ;-)

549
Dołączona grafika
właśnie został zglebowany

550
Dołączona grafika
runda3

551
Dołączona grafika
tu jeszcze popyskowały sobie wzajemnie

552
Dołączona grafika
a potem już tylko w mniej więcej takiej odległości siadał

#816 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:39

Drojac, świetne opowiadanie i jeszcze lepsze zdjęcia :!:

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#817 szpak361 (Arkadiusz)

szpak361
  • Małomówny
  • 4 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:41

Witam wszystkich !
Moje pierwsze na tym forum , z dzisiaj
Ciężko jest się zebrać w sobie żeby coś wrzucić jak się trochę poogląda Waszych zdjęć , ale co tam raz się żyje !
553
Dołączona grafika

Teraz lepiej !
Kochajmy ludzi , tak szybko odchodzą !!!

#818 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:45

Drojac, Gratuluję kadrów i 900 postu!
szpak361, Zdjęcie jest za małe :!:

#819 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:46

Ark, , gratuluję liska- doskonałe zdjęcia
Drojac, masz trochę tego - piękne zdjęcia :-D
Tomek_K, super spotkanie miałeś, ja poprzedniej zimy miałam na odległość ok 5 metrów siedział na krze i nie zwracał na mnie uwagi- oczywiście nie miałam aparatu.
Pozostałym również gratuluję spotkań i zdjęć, pozdrawiam :-D .

#820 WildRoses

WildRoses

Napisano 23 stycznia 2011 - 19:49

Tomek_K, ładniutkie futrzaki z tych bobrów, a zdjęcia mimo zarośli ciekawe - w końcu to ich naturalne środowisko

Drojac, opowiadanie klasa, zdjęcia też - zwlaszcza sarny mi się podobają, taki typowo leśny klimat
Nikon i klamoty