Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Styczeń 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1218 odpowiedzi w tym temacie

#1101 WildRoses

WildRoses

Napisano 30 stycznia 2011 - 19:40

Judyta, dzięki, może w wakacje uda mi się w końcu w Wasze strony zawitać - na razie gromadzę informacje ;-)
szycho, ładny obrazek na 712, ciekawe tereny
Tomek_K, 715 faktycznie szkoda, byłoby genialne ujęcie
Nikon i klamoty

#1102 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 30 stycznia 2011 - 19:48

Tomek_K, no no i bieliki się u ciebie rozkręcają ;-)
kalinek123, tak to krzykliwe - właściwie trąbiące :-D
Judyta, WildRoses, dzięki.

721.
Dołączona grafika
722.
Dołączona grafika
723.
Dołączona grafika
724.
Dołączona grafika
725.
Dołączona grafika

#1103 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 19:52

szycho, o skubany, ale tego miałeś :mrgreen: Robią wrażenie takie ilości ptactwa- super :-D

#1104 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:02

Tomek_K, gratuluje dynamicznej fotki bielików w powietrzu ;-)
szycho, tyle ptactwa co ty widziałeś to ja przez cały rok nie zobacze.

#1105 miszak

miszak

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:02

Szycho - przepiękne fotki.

No Tomku, żal ale i tak miałeś niezły seans.

#1106 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:05

szycho, dżizas ale masz ptactwa do podgladania! Zazdroszczę! A mnie choróbsko złapało :-( i nawet nosa z domu nie wystawiam.

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#1107 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:09

ta....Ciebie doprosić to się nie można...

enkoder - widziałeś to na miejscu więc możesz sobie porównać :)

Łoj sorry...odłożyłem to na później i potem zapomniałem o Tobie... :oops:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#1108 PhotoN

PhotoN
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:35

Fantastyczne zdjęcia pokazujecie :-)

Ja mam tylko parę marnych pstryków z rowerowego objazdu okolicy

726. Może ktoś lubi morze?
Dołączona grafika

727.
Dołączona grafika

728.
Dołączona grafika

729.
Dołączona grafika

730.
Dołączona grafika

731.
Dołączona grafika

732.
Dołączona grafika

733. Przysłona padła i jedyne uchowane zdjęcie, które nie jest jednym rozmazańcem..
Dołączona grafika

#1109 pol

pol

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:47

PhotoN kos i kaczka fajne

734
Dołączona grafika

735
Dołączona grafika

jutro znów poniedziałek :-(

#1110 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:48

pol ładne zdjęcia
PhotoN, kos chyba najlepszy sporo gatunków gratuluje

#1111 marianzzz1

marianzzz1
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:49

szycho, B.dobre zimowe kadry.

#1112 mmlolek

mmlolek

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:10

Witam
Gratuluje wszystkim forumowiczom udanych zdjęć,jest na co popatrzeć.
Dzisiaj pochodziłem trochę po okolicy,a to gnioty z tej przechadzki.
Pierwszy spotkany zwierzak to sympatyczna Wiewiórka
736
Dołączona grafika
737
Dołączona grafika

Następnie przechodząc ulicą w ogródku słoninę obrabiała Sikora czubatka.
Chciałem podejść bliżej,ale biegające perliki na podwórku zrobiły taki
hałas,że uciekła.
738
Dołączona grafika

Potem już na własnym podwórku pobawiłem się z tym panem/panią w chowanego.
739
Dołączona grafika

Na koniec zimowa fotka
740
Dołączona grafika

Może jutro będzie lepiej,bo dzisiaj słoneczko nie bardzo chciało współpracować.
Pozdrawiam.

#1113 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:36

ale dajecie :->
szycho, tylu łabędzi to nie widziałem chyba przez całe swoje życie a Ty upchałeś je w jednym kadrze :mrgreen: No i zrobiłeś to świetnie, zresztą wszystkie foty piękne.

Tomek_K, masz chłopie zacięcie. ale chwali się to, chwali ... :-> bieliszony już pewnie reagują na gwizd :mrgreen: scenka w dwoma w powietrzu prześwietna, miałem kilka razy okazję żeby pogapić się na takie szamotaniny ale z wrażenia albo zaniemogłem albo nie trafiłem AF ;-)

Ja jak zwykle zaśmiecę trochę wątek zdjęciami, tzn wrzucę hurtem w skrócie, to co działo mi się przed szkłem przez ostatnie dni. A było łąkowo i karmnikowo - na przemian. Łąki wiadomo, zaraz za domem więc traktuję je jak wybieg i bywam na nich tak często jak tylko mogę. Sarny ostrożne do granic możliwości (obawiam się że moich), za cholerę nie dadzą się podejść. Łatwiej jest za to z lisami. W sobotę wracałem z pleneru z pustą kartą ale usłyszałem szczek lisi. Patrzę przez lornetkę a po zalanej i zamrożonej łące zasuwa lisisko, przystaje co kilkadziesiąt metrów, trzy razy kłapnie pyskiem i idzie dalej. W oddali odpowiada mu echo w postaci innego rudzielca. Polazłem za nim jakieś 500 metrów ale przepadł gdzieś w krzaczorach. Wracając zobaczyłem dwa polujące na łące. Więc plecak na ziemię, aparat w łapę, kominiarka na pysk i próbuję podejść. Jeden lis oddalił się gdzieś, więc moje szanse wzrosły. Czołgam się w trafie i zerkam okiem co porabia moja przyszła ofiara.

741
Dołączona grafika

No cóż, marzy mi się taki kadr ale z nieco mniejszej odległości :-> Leżę cicho i czekam aż odwróci się dupskiem w moją stronę gdy nagle nadlatują dwa kruki drąc kopary. No i oczywiście zobaczyły coś dziwnego w mojej osobie, zrobiły nawrot i zapikowały w lisa kracząc niemożliwie. Moje nadzieje spadły o kilkadziesiąt procent - był to konkretny przekaz, zmywaj się stąd brachu bo ludź leży nieopodal. Ale mało tego, przeleciały nade mną i siadły na drzewie za moimi plecami drąc się w niebogłosy. Za chwilę latało nade mną już 5 sztuk. Lis o dziwno nic nie robił sobie z ich paplania powoli zbliżał się do mnie. Czarne nie dawały za wygraną, ich krakanie ściągnęło kolejnych 10 osobników i cała piętnastka kołowała mi nad głową. Załamka. Rudzielec jednak okazał się twardzielem i węsząc doszedł mi praktycznie na pełny kadr - niestety trawska na łące były trochę za wysokie więc tylko lisi puchaty łeb udało się uwiecznić w pełnej okazałości.

742
Dołączona grafika

Frajda i tak duża, jak zawsze po udanym podejściu lisa. Wróciłem w dom i na kilkanaście minut wlazłem pod karmnik

743
Dołączona grafika

744
Dołączona grafika

745
Dołączona grafika

Jak zobaczyłem, że swoje żółte kupry przywlokły dzwońce i to w dość pokaźnej ilości to od razu przypomniało mi się, czego nie skończyłem ubiegłej zimy.

746
Dołączona grafika

747
Dołączona grafika

748
Dołączona grafika

Niestety budkę mam za blisko karmnika więc z powietrznych tańców nici. Oczywiście zima się jeszcze nie kończy, a przenieść karmnik to żaden problem więc mam nadzieję doprowadzić temat do końca w tym sezonie ;-)

Po południu skoczyłem jeszcze w łąki. Okoliczne krzaczory oblegają masowo raniuszki i właśnie to przez nie a dokładnie przez stracone 5 minut na ich focenie (nieudane) straciłem możliwość przyjrzenia się z bliska mega czarnemu lisowi. Ten co przychodzi do mnie pod budę to przy nim białas, tzn rudzielec. Diabeł wyglądał jak czarna pantera. Gdyby nie te 5 minut, nasze ścieżki przecięły by się. Ale to jeszcze nic. Rozmawiając z raniuszkami nasłuchiwałem też donośnych plusków i pękania lodu w zalanej i zarośniętej krzakami części łąk. Początkowo myślałem że to dziki. Polazłem więc w tym kierunku drogą. Po 300 metrach zostawiłem plecak i lornetkę oraz rękawice i tylko ze szkłem ruszyłem dalej - coś mi hałas nie pasował. Droga powoli obniżała się a co za tym idzie, pokrywała lodem pod którym była woda. Robię kolejne 50 metrów i widzę za trzcinami dwa byki wyskakujące z rowu. No ładnie. Idę dalej, lód skrzypi, kolejne byki wybiegają na łąkę. Robię kilkanaście kroków, lód się załamuje i mam już w butach wodę. Ale widok chmary składającej się z 19 byków robi wrażenie. Są całkiem niedaleko, zdjęcia to od 80% do 100% kadru. Cykam kilkanaście fotek i czekam na rozwój sytuacji. Zatrzymują się na chwilę, jeden z byków przegania innego ale generalnie sprawiają wrażenie nieświadomych mojej obecności. Niestety nie zauważyłem ostatniego byka który właśnie wylazł z rowu i mnie zobaczył. Po chwili już wszystkie powolutku ruszyły w kierunku lasu. Bajka. Spotykam je na łąkach w tamtym miejscu nie pierwszy raz ale bywają tam nieregularnie niestety. Trzeba będzie popróbować się z nimi w tygodniu - może uda się coś ciekawszego uwiecznić.

749
Dołączona grafika

750
Dołączona grafika

751
Dołączona grafika

752
Dołączona grafika

#1114 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:42

Drojac, oglądam twoje ptactwo- przepięknie, aż tu raptem wyłaniają się jelenie- ależ miałeś spotkanie- zazdroszczę, gratuluję spotkania i zdjęć :-D

#1115 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:50

Drojac, od twoich opowieści oczu nie mogłem oderwać gratuluje pięknych byków, lisa, i karmnikowych 744 i 746 rewelka :clap: :bow:

#1116 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:50

Drojac, Łał-wspaniałe kadry,dzwońce lis i te jelenie!
Szacunek :!: :!: :!: :!:
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#1117 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:53

Drojac, dałeś do pieca! Fantastyczne spotkania! Gratuluje byków i rudzielca.

... gdy nagle nadlatują dwa kruki drąc kopary....zmywaj się stąd brachu bo ludź leży nieopodal.

:rofl:

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#1118 eLGrego

eLGrego
  • Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:00

Świetna seria szczególnie dzwonki :blink: , chyba muszę powalczyć z drobnicą bo w budzie ostatnio same porażki.
____________ Canon 40D, T 17-50 2.8, C 70-200 f/4 L IS; A o przyrodzie i fotografii: "Coś tam, coś tam".

#1119 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:06

Tradycja nakazuje,żeby w Niedzielę wieczorem zajrzeć do BŁ i przeczytać opowiadanie Drojaca okraszone dobrymi zdjęciami.Rewelka.

#1120 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:14

Drojac - fotki i ich jakość powalająca - czym robisz zdjęcia ?
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl