Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Styczeń 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1218 odpowiedzi w tym temacie

#101 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 03 stycznia 2011 - 21:38

kucik, popracuj nad tematem, bo gatunek fajny i wart zachodu
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#102 moby dick

moby dick

Napisano 03 stycznia 2011 - 21:44

laszlo111, widzę, że plany na zimę mamy podobne ;-)
Niestety moje są dopiero na przyszłą zimę, bo po spaleniu dwóch czatowni chwilowo odpuszczam temat. Polażę oczywiście po lasach ale wiadomo, że z podchodu zdjęcie wilka czy orła, to raczej tylko w marzeniach... Mieszkamy stosunkowo blisko siebie, więc może kiedyś wybierzemy się na wspólne fotołowy. Myślę, że udałoby się zorganizować kilkuosobowy plenerek, bo grupa podkarpacka stanowi coraz większy procent na forum.
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#103 rumik

rumik
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 00:50

Jak to wcześniej obiecałem spróbuję opisac co się działo na wczorajszej zasiadce.
Otóż niespodziewanie pojawił się taki gośc:

103
Dołączona grafika

Był bardzo ostrożny, tylko się bardziej ruszyłem i poleciaaał.
Niedługo potem nadleciały dwa inne. Dziwna to była para. Nie przyleciały jeśc. Najwyraźniej przyleciały mi pozowac. Dosłownie ganiały się na całej arenie przed budą.

104
Dołączona grafika

Ten z przodu to ścigany, ten z tyłu - prześladowca.
105
Dołączona grafika

Pomiędzy gonitwami pieszo-lotniczymi przechadzały mi się z prawa na lewo i z powrotem.
I za każdym razem potykały się w miejscu gdzie była dróżka z sladów prowadządza do nęciska. To było przezabawne, niestety na zdjęciach niewidoczne.
106
Dołączona grafika

Lub tez przelatywały w tą i z powrotem. Za budę nie odlatywały.
107
Dołączona grafika

Prześladowca nie dawał za wygraną. A że był dosyc brzydki rzadziej trafiał w obiektyw

108
Dołączona grafika

Koleżanka ścigana próbowała mi umilic czas elementami baletowymi. Nawet jej to wychodziło:)
109
Dołączona grafika

A tak to wyglądało jak przesladowca zbliżał się zanadto:)
110
Dołączona grafika

W końcu osobnik bardziej fotogeniczny najwyraźniej się wkur..ył.
Przestał uciekac i doszło do poważnej utarczki. A może wkurzył się ze mu przeszkadzano pozowac?
111
Dołączona grafika
112
Dołączona grafika

Efekty walki widac ponizej. To nie byly raczej zarty.

113
Dołączona grafika

Po chwili jednak parka dalej zaczęła się ganiac, tym razem naokoło stawu.
A ja powróciłem do rzeczywistości. Nie wiem co to miało byc. Może juz zaloty. Było jeszcze innych 5 sztuk, ale one byly zainteresowane jedzeniem.
Przyjrzałem sie blizej ich dziobom, tą są naprawdę sztylety, pare myszaków oberwało przez łeb.
Jeden był bez oka, nie wiem czy to właśnie nie tych siwych drani sprawka.

A ORZEŁ oczywiście nie wylądował. Aczkolwiek przeleciał kilkakrotnie...
Nikon D300s, N 300/4, TC N 1.4 II, N 60 micro, N 18-105, Manfrotto 055PROB, Jobu Jr.2
Land Rover Discovery :)

http://koo.free.ngo.pl/

#104 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 04 stycznia 2011 - 02:49

laszlo111, wysoko mierzysz! obyś trafił, a jak trafisz to nie zapomnij pokazać. Powodzenia :!:
kucik, rumik, zacnych macie gości u siebie.
nic nie wstawiam bo poziom w BŁ jak w tematycznych ;-)

#105 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 04 stycznia 2011 - 08:02

rumik no widzę, że ciekawie miałeś przed budą ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#106 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 10:23

nic nie wstawiam bo poziom w BŁ jak w tematycznych

Dratwa to po twoich zdjęciach poziom jak w tematycznych ;-)
rumik, niezapowiedzanych gości miałeś, super zdjęcia :clap:

#107 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 10:26

Zaćmienie to też swego rodzaju łowy

114.
Dołączona grafika

#108 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 04 stycznia 2011 - 10:45

Miały być dzisiaj chmura ale nie było. W szkole widze perzez okno że jest zaćmienie. Po 2 lekcji wychodze, kilometr sprintem, potem okazją do mojej miejscowości. Oczywiście nie wziąłem klucza z domu wiec jeszcze jeden kilometr biegiem do babci po klucz i się udało. Przyszedłem na zaćmienie w idealnym momencie.
115.
Dołączona grafika

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#109 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 10:47

enkoder, Harvester, czekałam na te zdjęcia - przepięknie, zwłaszcza z chmurami, pozdrawiam :-D

#110 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 04 stycznia 2011 - 11:09

Harvester, no i zrobiłeś ze słońca księżyc :-D

enkoder, tak i świetnie że wrzuciłeś to zdjęcie bo pewnie w wielu rejonach Polski (tak jak u mnie) niebo jest od świtu całkowicie zasnute chmurami. brawo

rumik, to Ci się chłopie najazd trafił ;-) co do lądowań i zachowań ptaków w tym okresie oweszem, okres godowy. Staną się jeszcze bardziej nieprzewidywalne niż są na co dzień, dotyczy to również bielików. U mnie lądowania to jak loteria, niby żarcie to samo ale raz siadają bez oporów, kiedy indziej wolą porywać. Wczoraj np w ogóle nie było zainteresowanie nim ale chętnie przelatywały nad budą albo siadały gdzieś daleko i przepychały się ;) Co do rybich wnętrzności - nie wiem czy by się sprawdziły, moje kruki nie należą do wybrednych a dodatkowo na łąkach przesiadują setki wron, które pewnie też nie pogardziłyby taką strawą. Że nie wspomnę o kawkach :D Łotysz nogi ma jak najbardziej wymiarowe - po prostu na tym zdjęciu z BŁ siadł jak kaczka, za to porywając 3 razy kurczaki dowiódł, że z kończynami jest wszystko ok :mrgreen:

kucik, no no, trafił się się gatunek. aż cud, że na 100 udało Ci się ją wyłowić na czysto z takiej gromady :->

MUSTANG_71, też nie nudzisz się pod budą. Świetne te zbliżenie sarniej głowy ;-) Co do padłej, otwórz ją to na pewno się zainteresują, po co ma leżeć bezużytecznie i nieciekawie kontrastować z żyjącymi :-/

buteo, tak - ciornyj jest jak najbardziej wśród żywych. Wczoraj dwa razy mnie odwiedził ale nie przebił się przez "czarną granicę" ustawioną gdzieś na 30 metrze albo rewir oddał innemu rudemu. Tak czy siak, też się cieszę że żyje i sądząc po wyglądzie, ma się dobrze.

I standardowo kilka gniotów z końca wczorajszego maratonu, teraz odpoczniecie przynajmniej kilka dni ode mnie, tzn od "budowych" kadrów, niewykluczone że coś innego matryca przytuli i jak będzie znośne, to wrzucę

116
Dołączona grafika

To oczywiście wspomniany "ciornyj" - mam kilka zdjęć jak był bliżej ale to jest chyba najciekawsze. Kruki nie odstępowały go nawet na chwilę a w miarę zbliżania się do czatowni, było ich przy nim coraz więcej

117
Dołączona grafika

a to nowy gość przed budą. Co więcej, przebywała przy patolu przez kilka godzin odlatując tylko wtedy, gdy ktoś inny zbliżał się do mięsa, a że leżało ono na małej scenie, więc większość czasu było pusto ;-)

118
Dołączona grafika

ten za to kręcił się wczoraj przez ok 3 godziny - być może właśnie ze względu na niego tak dziwny przebieg miał dzień.

119
Dołączona grafika

odchodził za budę ...

120
Dołączona grafika

i wracał

121
Dołączona grafika

na wronę mógł sobie tylko popatrzeć :)

122
Dołączona grafika

Myszołowy miały wczoraj pole do popisu ale już powoli zaczyna się uwidaczniać to, co było w ubiegłym roku w styczniu - momentami brak zainteresowania jedzeniem tylko biesiadnikami, przepychanki, wzajemne przeganianie lub nawoływanie się.

123
Dołączona grafika

I w końcu udało się tego jasnego na czysto złapać - właśnie dzięki temu, że został przegoniony przez innego myszaka.

124
Dołączona grafika

Tu po wylądowaniu w podskokach biegł na małą scenę gdzie rządziła bogatka.

125
Dołączona grafika

Słońce miało się już ku zachodowi, w tym kierunku też odlatywał ten kolega

126
Dołączona grafika

I ostatnie chwile, kiedy w Rurzycy widziane było słońce. Zaćmienie pooglądam sobie na Waszych zdjęciach ;-) [/b]

#111 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 11:16

Nie próżnujecie w nowym roku :clap: dla Wszystkich za Wasze fotki. W sumie właśnie za to lubię Bezkrwawe Łowy - obejrzę zdjęcia te lepsze i gorsze (i to nie tylko zwierząt), poczytam o Waszych przygodach...
Drojac, jak zwykle zapodał wielogatunkowy przekrój Rurzyckiego "społeczeństwa" ;-). Oby tak dalej.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#112 kucik (Michał)

kucik

Napisano 04 stycznia 2011 - 11:21

Drojac, Twoich zdjęć komentować nie ma potrzeby - jak zwykle świetne.

Z tą gęsią, to nie moje odkrycie. Na początku grudnia ktoś inny zgłosił obserwacje na birdwatching.pl. W miedzy czasie kilka razy ja widziałem, ale masz racje - żeby wyłowić ja z tłumów kaczek, trzeba trochę terenu lornetką przeczesać. Oczopląsu można dostać :-D

#113 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 04 stycznia 2011 - 11:32

Twoich zdjęć komentować nie ma potrzeby - jak zwykle świetne.

Podpiosuje się pod tym.
rumik Piękne kadry.

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#114 rumik

rumik
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 11:40

Staną się jeszcze bardziej nieprzewidywalne niż są na co dzień, dotyczy to również bielików.

Drojac

To powiedz mi dlaczego u mnie nie chcą siadać?
A widze że latają. Nawet ten młodziak co kiedyś siedział teraz juz nie siada. Latają gdzieś dalej, chyba nad rzekę, czasem siedzą na drzewach. I NIC!
Nikon D300s, N 300/4, TC N 1.4 II, N 60 micro, N 18-105, Manfrotto 055PROB, Jobu Jr.2
Land Rover Discovery :)

http://koo.free.ngo.pl/

#115 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 12:02

Drojac, z tej serii 120,122 i 124 to moi faworyci. Piękne kadry.

Fajne zdjęcia zaćmienia daliście. W Gdańsku niestety były chmury i nici z obserwacji.
Sony a200 | Sigma 70-300 APO | Sony 18-70 DT | Sony 50 1.8 SAM | Samyang 8mm | i beznadziejny statyw

#116 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 04 stycznia 2011 - 12:42

rumik, na pewno nie możemy mówić o loterii - jak prawie wszystko w życiu, lądowania bielików są od czegoś zależne. Ja bym się skłaniał ku temu, że przy budach największy wpływ ma to, co wykładasz im do jedzenia. Najwięcej wynika z obserwacji więc mogę to powiedzieć na własnym przykładzie - jak są konkrety, to lądują bez oporu np sarna czy dzik. Mniejsze gabarytowo padło jak np kurczaki to już różnie ale przeważnie wolą porywać, zresztą w naturze przecież nie lądują na np kormoranie i na nim nie siedzą tylko porywają go w locie a potem gdzieś w spokoju zjadają. Ale zdarza się, że lądują przy mniejszej padlinie. Co wówczas o tym decyduje ? pewnie się nigdy nie dowiemy, może większy niż zwykle głód ? To dość prawdopodobne, być może też niepokój związany z budą powoduje, że wolą porywać niż biesiadować przed nią dlatego u mnie np dość często lądują ale w znacznej odległości wyczekując na rozwój wydarzeń. Zdarzają się jednak nagłe lądowania przed samym szkłem. Jedno na pewno jest wspólne dla nich jak i innych gatunków żerujących nam przed obiektywami, jak siądzie pierwszy, lądują następne.

#117 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 12:49

rumik, Drojac, w jakimś programie emitowanym na TVP był reportaż o rezerwacie gdzie dokarmiają bieliki. Świetna sprawa, bo liczba osobników jest tam liczona w dziesiątkach!
A czym dokarmiają? Głównie rybami. Bieliki nie jedzą tylko padła, i nie zawsze polują na ssaki, bądź też większe ptaki. Bardzo lubią też ryby, które stanowią większą część ich diety.
rumik, spróbuj rzucić ryby. Karpie np. Zagadaj z hodowcami ryb, czy nie sprzedaliby Ci po promocyjnej cenie, może zostało im coś po sezonie.
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#118 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 13:17

Harvester, Bardzo ładne.U mnie niestety rano niebo było zachmurzone.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#119 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 04 stycznia 2011 - 14:59

enkoder, tak i świetnie że wrzuciłeś to zdjęcie bo pewnie w wielu rejonach Polski (tak jak u mnie) niebo jest od świtu całkowicie zasnute chmurami. brawo

Zgadzam się z Jackiem słowo w słowo ;-)

Drojac, ta kurza łapka jest THE BEST :clap:
michalwolowik, jeśli mam na myśli ten sam program [widziałem w zeszłym roku], to byli to ludzie z Zachodniopomorskiego Towarzystwa Przyrodniczego. Ale gdzie wysypywali te wszystkie niesprzedane przed świętami karpie to pewnie ich tajemnica ;-)

#120 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 15:16

rumik 103 na duży plus
Bardzo szkoda 107 i 112 bo mogły być pierwsza liga.
Obróbka tym razem bez zastrzeżeń. Powiedział bym bardzo ładna.

Co do bielików to jakieś takie one już są. U mnie raz siadał co 10 minut i porywał po kawale mięsa i tak aż mu się znudziło. Teraz latają 2 sztuki i amory chyba im w głowach, siadają (50m od budy), śpiewają a po padlinę im się jakoś nie chce. Za dużo mam kaczek chyba w elektrowni i tam się pasą.

Drojec
Co tu pisać Świetne miałeś światło na kilku zdjęciach. Rudy super. Myszaki - już się przyzwyczaiłem do Twoich, więc normalka :-)
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl