Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Styczeń 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1218 odpowiedzi w tym temacie

#121 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 15:17

szycho, pewno o to chodzi. Czy tajemnica: z tego co kojarzę to podawali nawet nazwę rezerwatu, ale nie pamiętam, a szukać tego za bardzo czasu nie mam. Immunologia wzywa.
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#122 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 04 stycznia 2011 - 15:23

ta kurza łapka jest THE BEST

a i sikorka super się przyczaja w jej stronę. nie ma co się rozpisywać po prostu Drojac wstawił fotki i tyle :shock:
zazdroszczę wszystkim szczęściarzom którzy mieli okazję sfocić zaćmienie.

#123 kaskaa

kaskaa
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 15:33

127
Dołączona grafika

Miałam ją z bliższej odległości, ale drzewa zasłaniały, a tu jak widać już mnie zwęszyła.
I myślałam o nagraniu, ale nie chciałam robić niepotrzebnych rzeczy, które mogłyby ją spłoszyć, tak śmiesznie wahała się - wiać czy nie wiać ;-) Krok w tył i krok w przód :lol:

#124 PhotoN

PhotoN
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 15:47

Czekając, ze słabnącą nadzieją, na choćby małą dziurkę w chmurach aby spojrzeć na przysłonięte słońce uchwyciłem (z marnym rezultatem) takiego współobserwatora

128.
Dołączona grafika

a nadzieja zaraz prysła.

#125 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 04 stycznia 2011 - 16:19

ja wstawię mój dzisiejszy eksperyment:
129.
Dołączona grafika

#126 niemek

niemek

Napisano 04 stycznia 2011 - 17:00

Dratwa bardzo dobry, do tematu go.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#127 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 18:02

kaskaa, ładne zdjęcie ;-)
PhotoN, może przy kolejnym spotkanu słońce zaświeci ;-)
Dratwa, zgadzam się z niemkiem, do tematu go.

#128 WildRoses

WildRoses

Napisano 04 stycznia 2011 - 18:18

rumik, ciekawa seria

enkoder, dobrze wygląda z tymi chmurzyskami, o wiele ciekawiej niż przy czystym niebie
Muszę się pochwalić, że chyba jednak pogoda mnie choć trochę lubi - od rana niebo zasnute chmurami, nic nie widać a o 9:50 chmurki się na 5 minut rozstępują i pięknie widać zaćmienie, akurat miałam lekcję geografii - minuta obserwacji a zastępuje całą godzinę gadania :-)

Drojac, jeśli 124 to poziom bł to ja swój sprzęt oddaję na cele charytatywne a sama zamykam się w klasztorze. Bądź człowiekiem i nie dołuj innych :mrgreen:

kaskaa, fajnie wyszło, bardzo naturalnie

Dratwa, ale ma "zadowolony dziób", chyba wiedział, że pozuje do zdjęcia :mrgreen:
Nikon i klamoty

#129 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 18:27

Cześć

Bez zdjęć - ale myślę, że temat zainteresuje wszystkich, a o wielu rzeczach tu się rozmawia. Na pewno już słyszeliście o martwych ptakach, niby wytłumaczono przyczynę - ale dla mnie nie trzyma się to "kupy":
http://niewiarygodne... ... caid=5b8ab

Co o tym sądzicie?
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#130 WildRoses

WildRoses

Napisano 04 stycznia 2011 - 18:34

kasprzyk, ja bym zaczekała na informacje z bardziej wiarygodnego źródła. Te fajerwerki też mi nie pasują, no ale nie jestem ekspertem.
Nikon i klamoty

#131 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 04 stycznia 2011 - 18:48

WildRoses, właśnie rusza WOŚP :mrgreen: A tak poważnie, to pisałem już kiedyś co myślę o BŁ i dlaczego niektóre zdjęcia tu a inne w temat. Być może ktoś myśli, że uważam bezkrwawe za śmietnik ale bo bardzo się myli. To zdecydowanie najsympatyczniejsze, najciekawsze i najbardziej tętniące życiem miejsce na tym forum, rozpoczynam i kończę odwiedziny właśnie tutaj a bardzo często jest to pierwszy i zarazem ostatni temat który odwiedzam :) Pozostałe kwestie poruszyłem bodajże w grudniu, nie wiem czy komuś chciało się czytać ;-) Niemniej uważam, że jeśli zdjęcie ma się komuś podobać, to nie zmieni tego miejsce w którym się znajdzie. :->

#132 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 18:54

To zdecydowanie najsympatyczniejsze, najciekawsze i najbardziej tętniące życiem miejsce na tym forum, rozpoczynam i kończę odwiedziny właśnie tutaj a bardzo często jest to pierwszy i zarazem ostatni temat który odwiedzam :) Pozostałe kwestie poruszyłem bodajże w grudniu, nie wiem czy komuś chciało się czytać ;-) Niemniej uważam, że jeśli zdjęcie ma się komuś podobać, to nie zmieni tego miejsce w którym się znajdzie. :->

Zgadzam się w 100%
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#133 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 19:59

Drojac, dobrze ,że czarny wrócił.A jak u Ciebie z wronami,nadal przylatują w takich ilościach jak wcześniej.Bo u mnie zdecydowanie mniej.Za to kruki dzisiaj - "0".Nie wiem co się porobiło,słownie jeden przyleciał na chwilę i szybko się oddalił w nieznanym kierunku.Może zaćmienie miało wpływ na ich zachowanie,ale to chyba mało prawdopodobne :-/ .
rumik super miałeś widowisko.

#134 WildRoses

WildRoses

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:05

zdecydowanie najsympatyczniejsze, najciekawsze i najbardziej tętniące życiem miejsce na tym forum

i tu się zgadzam w 100% ;-) To prawda, że jeśli zdjęcie jest dobre to będzie dobre bez względu na to gdzie się znajdzie, tyle tylko że własnie dzięki tej sympatyczności i popularności bł po miesiącu trudno już znaleźć to jedno konkretne upatrzone ujęcie, a czasem chciałoby się do niektórych wrócić.
Tak czy inaczej, tu czy w innym wątku - chodzi przecież o to żeby dzielić się radością z fotografowania, a nie licytować czy fotka nadaje się do bezkrwawych czy już nie ;-)
Nikon i klamoty

#135 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:08

Drojac , 118 dla mnie przepiekne srodowiskowe zdjecie , brawo :-D

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#136 ShedirAchird (Szymon Mic)

ShedirAchird
  • Użytkownik
  • 726 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:50

Dzisiaj, jak wiadomo, ok. godz. 9:30 rano można było (w zależności od pogody) obserwować zaćmienie. U mnie, tj na Opolszczyźnie, miało świecić słońce, choć nieco chmur miało się pojawić. To w sumie dobrze, bo nie miałem żadnego mocniejszego filtra ND, a tak bezpośrednio fotografować 1/5 mocy słońca, to zawsze jest jakieś ryzyko uszkodzenia aparatu, nie mówiąc o oku. Jednak niebo było niemal czyste! W terenie byłem razem ze wschodem, zaczęło się mniej więcej tak:

130
Dołączona grafika

131
Dołączona grafika

Wszystko dookoła spowijała obfita szadź, ze względu na dość dużą wilgotność powietrza i niemal ciągły wiatr.

132 XI
Dołączona grafika

133
Dołączona grafika

134
Dołączona grafika

Dotarłem do "Pięciu Sióstr", myślałem, aby coś z zaćmieniem przy nich kombinować, jednak w tle przeszkadzały linie WN (choć ze względu na to, co się później stało, wcale by nie przeszkadzały...).

135
Dołączona grafika

Potem zrobiłem jakieś 2 km przez pole. Jest tam dość urokliwy pas drzew przy polnej drodze. Tam zamierzałem poobserwować i sfotografować zaćmienie. Oczywiście było ok godziny 9, gdy tam dotarłem, dalej się zastanawiałem, czy uda mi się ładnie uchwycić zjawisko, bez przejaranego rogala na czarnym tle. Czekając na maksymalne zaćmienie usłyszałem dzwonki na drzewie... :-) Niestety nie chciały podlecieć bliżej (a gdy miałem kompakta, dwa lata temu dały się podejść na 3 metry).

136
Dołączona grafika

No i wtedy też nastąpił maksymalny moment zaćmienia. Moje problemy z filtrem załatwiła fizyka (gdybym był bardziej religijnym, nazwałbym to cudem). Momentalnie wszystko zostało spowite średnio gęstą mgłą. To był moment, gdy nie wiedziałem, co fotografować... gdzieś tam szalały jemiołuszki, było maksimum zaćmienia, z kolei krajobraz we mgle świetnie się prezentuje...

137
Dołączona grafika

138
Dołączona grafika

139
Dołączona grafika

140
Dołączona grafika

Mgła zaczęła się unosić tak szybko, jak opadła.

141
Dołączona grafika

142
Dołączona grafika

143
Dołączona grafika

Już wracając, przykuły moją uwagę dwa modele:

144
Dołączona grafika

145
Dołączona grafika

Tak obfitych łowów i Wam życzę.

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8

www.2obiektywy.pl

#137 laszlo111 (Szymon Bartosz)

laszlo111

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:53

Ja ty razem zbiorowo gratuluję autorom dzisiaj zamieszczonych zdjęć. Chciałem wrzucić zaćmienie ale coś nie działa. Może i lepiej... :)
Dratwa a co to za eksperyment z tym dzięciołem bo efekt wskazuje na sukces?

#138 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:59

ShedirAchird, ostatnio zachwyciła mnie Twoja fota, bodajże nr 68. A teraz umieram z podziwu. Uwielbiam takie kadry, 130, 138,140,141,143 to coś wspaniałego. No chłopie, popatrzeć na takie zdjęcia to coś niesamowitego.
Iroslav, cieszę się, że się podoba. Mnie osobiście to zdjęcie podoba się najbardziej z wszystkich, które zrobiłem tamtego dnia
Tomek_K, wron na łąkach setki ale pod budę przylatuje kilka, czasem kilkanaście. za dużo kruków. a dziś nie wiem, nie byłem. jutro idę podrzucić im coś do żarcia to potem przez lornetkę zerknę ;-)

#139 WildRoses

WildRoses

Napisano 04 stycznia 2011 - 21:06

ShedirAchird, bardzo dobrze, że wrzuciłeś całą serię - przyjemnie popatrzeć na takie zdjęcia i poczytać o takich "cudach". Cieszę się razem z Tobą, że natura postanowiła Ci zafundowac taki prezent. Cały rzut 139-144 zasługuje na uznanie, a i pozostałe niczego sobie. Kurcze, 140 i 143 są boskie, nie mogę się napatrzeć, mają taki niesamowity klimat.
Nikon i klamoty

#140 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 21:17

ShedirAchird, 140 jest super.Fajnie pokazałeś zaćmienie na 138.Reszta też bardzo fajna,ale te dwa szczególnie mi się spodobały