Ustawa o zakazie obserwowania, fotografowania gatunków
#1 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 12 stycznia 2011 - 23:41
Naprawde, nie docenialem troski i potegi umyslu milosciwie nam
rzadzacych.
Podaję za A. Wajrakiem, cyt:
"Ochrona przyrody w naszym imperium na coraz wyzszym poziomie. Zgodnie
z
projektowanym rozporządzeniem o gatunkach chronionych nie wolno bedzie
obserwowac ptaków i ssakow, jezeli wywola to ich niepokoj. Za to bedzie
mozna je ukatrupic w ramach gospodarki lesnej, rolniczej lub
rybackiej..."
Jesli to przejdzie - to zegnajmy sie z naszym przyrodniczym hobby! Dlatego
apeluje o rozsylanie tego po sieci i pilne wystosowanie krytycznych uwag do
MS, najlepiej w jakiejs zorganizowanej formie.
Link do rozporzadzenia i zgłaszania uwag
http://tinyurl.com/6gooybe
lub
http://mos.gov.pl/ar... ... owych.html
...
Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl
Napisano 13 stycznia 2011 - 02:00
#3 (Piotr Szubert)
Napisano 13 stycznia 2011 - 06:18
Przecież nikt nie będzie kontrolował czy np.Bielik poleciał posiedzieć przed twoją czatownią.
Oto fragment:
7. W stosunku do zwierząt należących do dziko występujących gatunków,
o których mowa w § 2-4 i § 6 wprowadza się następujące zakazy:
1) umyślnego zabijania, okaleczania i chwytania;
2) transportu, pozyskiwania, przetrzymywania, a także posiadania
żywych zwierząt;
3) zbierania, przetrzymywania i posiadania okazów gatunków;
4) umyślnego niszczenia ich jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych;
5) niszczenia ich siedlisk i ostoi;
6) niszczenia ich gniazd, mrowisk, nor, legowisk, żeremi, tam, tarlisk, zimowisk
i innych schronień;
7) wybierania, posiadania i przechowywania ich jaj;
8) wyrabiania, posiadania i przechowywania wydmuszek;
9) preparowania okazów gatunków;
10)zbywania, oferowania do sprzedaży, wymiany i darowizny okazów gatunków;
11)wwożenia z zagranicy i wywożenia poza granice państwa okazów gatunków;
12)umyślnego płoszenia i niepokojenia;
13)fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie
lub niepokojenie ptaków i ssaków;
14)przemieszczania z miejsc regularnego przebywania na inne miejsca;
15)przemieszczania urodzonych i hodowanych w niewoli do stanowisk naturalnych.
W stosunku do ptaków gatunków, o których mowa w § 5, wprowadza się
następujące zakazy:
1) umyślnego okaleczania i chwytania;
2) pozyskiwania, przetrzymywania i posiadania żywych zwierząt;
3) umyślnego niszczenia ich jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych;
4) niszczenia ich siedlisk i ostoi;
5) niszczenia ich gniazd i innych schronień;
4) wybierania, posiadania i przechowywania ich jaj;
5) wyrabiania, posiadania i przechowywania wydmuszek;
Nie widzę tu nic złego, ale może czegoś nie doczytałem Jeśli tak to proszę o wyjaśnienie czego
Ps. Chciałbym aby obyło się od upolityczniania forum
#4 (Wojtek)
Napisano 13 stycznia 2011 - 11:12
I skończy się na tym, że przyjdzie byle jaki zielony i przegoni z lasu wszelkich fotografów bo płoszą ptaki.
Do tego dochodzą nowe gatunki strefowe, czyli dwie sowy pod dodatkową ochroną.
A do tego zapowiada się że dojdzie do reaktywacji Straży Ochrony Przyrody, czyli powstanie kolejny organ, który będzie ścigał wszelkiej maści fotografów, a w najgorszym przypadku utrudniał życie.
Wyobraźcie sobie, że siedzicie w budzie, a tu co chwila ktoś przychodzi i sprawdza, czy nie płoszycie ptaków nie wspomnę o niepokojeniu .
#5 (Tomasz Szyszko)
Napisano 13 stycznia 2011 - 14:27
W takim wypadku to chyba bardziej ten sprawdzający będzie płoszył/niepokoił. I co wtedy, kolega z patrolu mu mandat wlepi?Wyobraźcie sobie, że siedzicie w budzie, a tu co chwila ktoś przychodzi i sprawdza, czy nie płoszycie ptaków nie wspomnę o niepokojeniu
Napisano 13 stycznia 2011 - 14:29
#7 (Wojtek)
Napisano 13 stycznia 2011 - 14:37
Tylko ten sprawdzający będzie wykonywał czynności służbowe wobec osoby podejrzanej o łamanie prawa więc płoszenie przez kontrolującego będzie usprawiedliwione.W takim wypadku to chyba bardziej ten sprawdzający będzie płoszył/niepokoił. I co wtedy, kolega z patrolu mu mandat wlepi?
To tak jak Policja jedzie z dużą prędkością, ścigając pirata drogowego - czy oni sobie wypisują mandat za przekroczenie dozwolonej prędkości ?
Z tego co widzę to petycja jest trzeba tylko podpisać.
#8 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:09
www.ziewaczlukasz.pl
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:10
Czyli mogę sobie do woli spacerować w ich pobliżu, aby na nie nie patrzeć bo to już będzie obserwacja. Samo chodzenie, rozumiem, jest dozwolone. Warto bardziej sprecyzować np. "przebywanie w pobliżu".13)fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie
lub niepokojenie ptaków i ssaków;
I czy to dotyczy też stawonogów, bo to chyba też zwierzęta. Czyli gąsienicy np. Postojniaka wiesiołkowca (akurat w ostatnim sezonie ją niepokoiłem) nie mogę obserwować bo jest pod ochroną.
Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
#10 (Paweł Wróblewski)
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:13
ale mi to sprecyzowanie:P"przebywanie w pobliżu"
w pobliżu to może być 100m dla żurawi które mają mega wzrok i szybko uciekają, a może to być 1m dla jakiegoś gatunku owadów:P
#11 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:14
Najpierw dla "celów naukowych" władze zgadzają się na odstrzał kilkudziesięciu łosi
Radzę najpierw gruntownie zapoznać się z tematem zanim zacznie się osądzać
Co się tyczy ustawy - zapis po wejściu w życie będzie martwy, bo najpierw osoba kontrolująca fotografa/obserwatora będzie musiała udowodnić, że ten swoim zachowaniem powoduje płoszenie bądź niepokojenie.
Petycje nie zaszkodzą zapewne, ale też nie wpadałbym w jakąś wielką panikę.
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
#12 (Paweł Wróblewski)
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:16
dokładnie, to samo pisałem już za wątku ostapowicza.ale też nie wpadałbym w jakąś wielką panikę.
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:16
No widzisz, sam sprecyzowałeś "pobliże" dla żurawi. Po co dokładniej.ale mi to sprecyzowanie:P"przebywanie w pobliżu"
w pobliżu to może być 100m dla żurawi które mają mega wzrok i szybko uciekają, a może to być 1m dla jakiegoś gatunku owadów:P
No to może "przebywanie w zasięgu wzroku obserwowanego obiektu będącego pod ochroną" i zamieścić odpowiednią tabelę zasięgu wzroku każdego gatunku.
A... i zapomniałem o zasięgu węchu - też w tabeli w zależności od kierunku i siły wiatru.
Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
#14 (Paweł Wróblewski)
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:22
No to może "przebywanie w zasięgu wzroku obserwowanego obiektu będącego pod ochroną" i zamieścić odpowiednią tabelę zasięgu wzroku każdego gatunku.
A... i zapomniałem o zasięgu węchu - też w tabeli w zależności od kierunku i siły wiatru.
#15 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:25
oni dązą do czegos... najpierw prywatyzacja lasow, teraz to... co jeszcze ?
Wniosek taki, ze trzeba sie ewakuowac do bardziej cywilizowanego kraju z zachowaniem przyrody i mozliwoscią jej legalnego obserwowania !
www.ziewaczlukasz.pl
#16 (Paweł Wróblewski)
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:30
to już dawno zostało potwierdzone , jakby co to piszę się na taką wycieczkę w 1 stronęWniosek taki, ze trzeba sie ewakuowac do bardziej cywilizowanego kraju
#17 (Wojtek)
Napisano 13 stycznia 2011 - 16:44
Taki zapis może być martwym przepisem, ale może się okazać, że będą problemy z budową czatowni do fotografowania ptaków, bo np. leśnicy będą wymagali decyzji z RDOŚ-u na odstępstwa od zakazów wymienionych w rozporządzeniu, a więc na fotografowanie ptaków.
Z drugiej strony wprowadzenie takich zakazów może się wiązać z tym, że mnóstwo osób fotografuje zwierzęta ze względu na dostępność i niskie koszty aparatów.
Tak na prawdę nikt nie wie jakie skutki może mieć karmienie np. myszołowów kurczakami z hodowli gdzie są tuczone paszami, proszę nie generalizować bo to jedynie teoretyczny przykład.
Zwracam uwagę, że mówi się o płoszeniu w wyniku fotografowania i filmowanie, czyli twórca Rozporządzenia zakłada, że ta czynność wiąże się z płoszeniem ptaków.
Trafiają do mnie decyzje z RDOŚ-u na odstępstwa od zakazów w przypadku bielików, gdzie zakłada się że fotografowanie wiąże się z niepokojeniem i straszeniem - w chwili obecnej na fotografowanie bielika wymagane jest zezwolenie zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem.
#18 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 13 stycznia 2011 - 16:54
13)fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie
Wg. mnie zapis wyraźnie daje do zrozumienia, że istnieją dwa rodzaje wymienionych czynności: te które powodują płoszenie, bądź istnieje duże prawdopodobieństwo że będą powodowały i te które tego płoszenia nie powodują. Zabrania się tych pierwszych.
Oczywiście nie ma wytycznych, które arbitralnie by rozstrzygały o tym które czynności to płoszenie powodują, a które nie. Stąd zapis stanie się jednym z wielu bezsensownych zapisów, co do których tyle jest interpretacji ile osób interpretujących, a arbitralnych rozstrzygnięć co do wpływu fotografowania, obserwowania itd. brak.
A przypominam, że w razie sprawy w sądzie, dopóki nie udowodnią nam winy - jesteśmy niewinni.
I pokaż mi osobę, która w sposób jednoznaczny, nie dający się podważyć udowodni mi, że idąc przez las z lornetką i aparatem płoszę zwierzęta
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
Napisano 13 stycznia 2011 - 17:01
#20 (Wojtek)
Napisano 13 stycznia 2011 - 17:20
Saint, niczego nie muszę ci pokazywać, zwróć łaskawie uwagę, że autorem Rozporządzenia nie jest ostapowicz tylko właściwy minister więc do niego kieruj swoje dziwne zapytania.
Jak napisałem wcześniej rozporządzenie i zawarte w nim zapisy nie są mojego autorstwa, a jak w nadleśnictwie powiedzą wam, że nie możecie zbudować czatowni bo fotografowanie będzie płoszyło ptaki to co zrobicie tupniecie nogą na nadleśniczego