Ustawa o zakazie obserwowania, fotografowania gatunków
Napisano 10 listopada 2011 - 21:08
A co z sytuacja, buduje czatownie na czaple siwe, a tu nagle coś innego przyleciało, nie mogę zrobić temu zdjęcia? A czapli stojącej 5m obok już tak? :->
Napisano 10 listopada 2011 - 22:42
Jak Ci wlezie przed obiektyw to możesz zrobić zdjęcie ale nie możesz płoszyć, czyli po prostu np. jak zobaczysz dany gatunek to możesz zrobić zdjęcie ale nie powinieneś chodzić, skradać się czy coś w tym stylu za tym stworzonkiem.
#203 (Jacek Zięba)
Napisano 10 listopada 2011 - 23:09
Napisano 11 listopada 2011 - 09:35
No dobra zgodnie z tą nową ustawą.
Wysiadam z kolejki linowej na Kasprowym.
Złażę doliną Liliową. Jak każdemu "góralowi" wiadomo, często można spotkać tam Rupicapra rupicapra, tz. Kozicę. W tym roku spotkałem tam stadko 15-16 osobników.
To robiąc im fotki łamie prawo?
Mam zejść ze szlaku? Zawrócić?
Sorry, ale totalnie nie rozumiem.
Napisano 11 listopada 2011 - 10:38
Narescie
To rozporzadzenie nie jest skierowane w fotografow przyrody takich jak My ,majacych wiedze w tej profesji , ale do przypadkowych i nieswiadomych swoich dzialan niedzielnych spacerowiczow z rodzinka u boku .
Jest skierowane do ludzi , ktorzy widza zakaz wejscia - okres godow ptakow od- do , ale i tak tam ida .
Jest skierowane do ludzi , ktorzy za nic maja prawo , bo ja jestem ja i tak mi nic nie zrobia .
Prosze mi wierzyc , w Holandii ( mieszkam tam 20 lat ) ludzie sa bardzo zdyscyplinowani i jak widza zakaz wejscia to jest to swietosc , nikt tam nie wejdzie . Jesli wejdzie i zostanie zlapany przez straznikow , zostanie ukarany duzymi grzywnami ( nawet 2000 euro za wejscie w miejsce gniazdowania bielika ) oraz pracami spolecznymi na rzecz ochrony srodowiska .
W obecnym swiecie fotografia stala sie dostepnym hobbym i kazdy moze robic zdjecia kiedy i gdzie chce , i aby niedopuscic do calkowitej dewastacji srodowiska tworzy sie prawo .
Mysle , ze takie przepisy prawa pozwola zachowac piekno ptakow dla Nas i potomnych .
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
Napisano 11 listopada 2011 - 19:23
Napisano 12 listopada 2011 - 00:45
W mojej głowie zrodziło się następne pytanie, skoro ktoś fotografuje głuszce lub cietrzewie bez płoszenia to już nie potrzebuje pozwoleń?
.Nooo chyba że oba te ptaki potwierdzą że nie były płoszone.........choć zawsze można podejrzewać że zeznania głuszca i cietrzewia mogą być wymuszone lub co gorsza przekupione...
Napisano 12 listopada 2011 - 09:01
Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,
Napisano 12 listopada 2011 - 11:36
Choć wiem po sobie, że lekko nie będzie, sam mam wielki problem by zawsze trzymać się szlaku - szczególnie w lesie. Wychowanie na wsi, gdzie cały las był mój wciąż skutkuje...
Ale się staram
Ustawy są potrzebne, inaczej nasze "umiłowanie wolności" doprowadziłoby do rzeczywiście groźnych dla zwierząt sytuacji.
#210 (Jacek Zięba)
Napisano 12 listopada 2011 - 14:04
W kwestii nieprecyzyjności przepisów czy jakieś innej? Rozporządzenie to obowiązuje już od dawna, tu mamy tylko jego modyfikację w której zmieniono kilka zapisów, dodano (1) do kilku nowych gatunków. Niestety punkt mówiący o fotografowaniu, filmowaniu i obserwacji nadal pozostał niefortunnie sformułowany, bo jak go interpretować to ja do tej pory nie wiem. Chciałbym żeby było tak jak pisze Judyta kilka postów wyżej, ale to tylko jedna z możliwych interpretacji tego zapisu.Polska dogonila zachod
#211 (Paweł Wróblewski)
Napisano 12 listopada 2011 - 14:33
Spokojnie, jest to przepis który ciężko zinterpretować, nie sądze by ktoś go w ogóle egzekwował, no chyba że wystąpi sytuacja ekstremalna - ktoś będzie właził na drzewa gdzie gniazduje jakiś ptaszek, przez co rodzice nie będą donosić jedzenia itp.
Nie panikujcie.
#212 (Jacek Zięba)
Napisano 12 listopada 2011 - 15:37
Napisano 13 listopada 2011 - 10:49
Płaczecie jakby już strażnicy zaczęli Was przeganiać z lasu i zabierać Wam aparaty...
Spokojnie, jest to przepis który ciężko zinterpretować, nie sądze by ktoś go w ogóle egzekwował,
Nie panikujcie.
Straznicy lesni i mysliwi zyja w dobrej komitywie .
Obawiam sie , ze ta ustawa wlasnie obroci sie tez przeciwko Nam , bo to My wchodzimy coraz czesciej w najbardziej niedostepne rewiry zarezerwowane dotychczas dla mysliwych i komplikujemy im " myslistwo " .
To my coraz czesciej balansujemy na granicy mozna - nie mozna
MY musimy sie nauczyc tej ustawy i postepowac zgodnie z obowiazujacym prawem , poznac swoje prawa i obowiazki .
Jesli to poznamy od podszewki , to nie moga Nam nic zrobic .
Ja np. nie moge budowac czatowni ( mam przenosna ) , dokarmiac zwierzat ani ptakow ( oprocz przydomowego karmika ) , uzywac glosow ptakow do wabienia .
Stosuje sie do tego i mam swiety spokoj
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
#214 (Wojtek)
Napisano 13 listopada 2011 - 13:26
Przyjdzie taki czas, że ktoś zrobi z tym porządek wtedy będzie płacz i rozpacz.
Nikt nie pójdzie do sąsiada i nie rozkopie mu trawnika nie wspomnę o wywiezieniu kilkunastu kilogramów mięcha, a do lasu to każdy wali i robi co mu się podoba.
Niektórzy myślą, że jak zapytali leśniczego to już mogą robić co im się podoba, a leśniczy tak naprawdę nie możne wydać żadnej zgody bez wcześniejszej aprobaty ze strony nadleśniczego.
Napisano 17 listopada 2011 - 12:47
"No dobra zgodnie z tą nową ustawą.
Wysiadam z kolejki linowej na Kasprowym.
Złażę doliną Liliową. Jak każdemu "góralowi" wiadomo, często można spotkać tam Rupicapra rupicapra, tz. Kozicę. W tym roku spotkałem tam stadko 15-16 osobników.
To robiąc im fotki łamie prawo?
Mam zejść ze szlaku? Zawrócić? "
Napisano 17 listopada 2011 - 15:09
Nie widzę powodu, dla którego każda obserwacja miałaby być obserwacją mogącą powodować płoszenie.
Napisano 17 listopada 2011 - 15:25
http://krakow.naszem... ... ytaj_dalej
#218 (Jacek Zięba)
Napisano 17 listopada 2011 - 15:31
Tak, w myśl zapisów tej idiotycznie sfomułowanej ustawy łamiesz prawo, ponieważ nie masz pewności i nie jesteś w stanie przewidzieć czy Twoje zachowanie nie spowoduje zaniepokojenia kozic. Nawet jeśli ich nie spłoszysz czy zaniepokoisz to i tak możliwości takiej nie możesz wykluczyć. Par. 7 pkt 15 nie mówi o zakazie płoszenia przez fotografowanie tylko o zakazie fotografowania mogącego powodować płoszenie. Z tego co twierdzi pani rzecznik prasowy GDOŚ intencje ustawodawcy podczas tworzenia tych przepisów były inne, niestety wyszło jak zawsze czyli pełna amatorszczyzna i kolejny martwy przepis....To robiąc im fotki łamie prawo?
#219 (Piotr Bednarek)
Napisano 17 listopada 2011 - 15:34
Napisano 17 listopada 2011 - 15:39
Oczywiście w przypadku kozic jw. można sądzić, że każdy ruch mógłby spłoszyć.