Ustawa o zakazie obserwowania, fotografowania gatunków
Napisano 17 listopada 2011 - 23:14
Oczywiście odstrzeliwanie tej "gorszej zwierzyny" nie płoszy tej "uprzywilejowanej"... nie mówiąc już o "pomyłkach" gdzie myśliwy myli człowieka z dzikiem itd..
Ja jestem nawet za zakazem fotografii. Ale w rezerwatach, parkach krajobrazowych. Gdzie zwierzęta mają rzeczywiście swoją ostoję... żeby jakiś cieć nie rozdeptywał tych ostatków przyrody.
Bo ja nie widzę sensu żeby nam zabraniać, a nadleśnictwo w trakcie wycinki lasu zniszczyło nory królików, saren, borsuka, nie mówiąc już o stanowisku Konwalii i Przylaszczki ...
Ale ty hołoto jak zerwiesz kwiatek to masz 5 000 kary.. pan leśniczy może traktorem po tym kwiatku jeździć i tobie chamie nic do tego.. ot cała puenta "ochrony" zwierząt i roślin przez polskich sarmatów z wiejskiej.
W tym wydaniu to jest zwykła Stalinowska metoda. Jest nieegzekwowany zakaz, ale jak się narazisz towarzyszowi, to będziesz odpowiadał.
Posadź sobie drzewo we WŁASNYM OGRÓDKU, za WŁASNE pieniądze, i spróbuj je wyciąć po 10 latach.. musisz mieć pozwolenie od milorda..
Może niech wprowadzą prawo pierwszej nocy...
Efekt będzie taki że kiedyś ktoś w lesie po mordzie dostanie, i niekoniecznie będzie to jak zwykle fotograf. A jeszcze sobie milordy dorobią i komisje śledcze pozakładają na ten temat...
Przepraszam alem się uniósł trochę...
#242 (Wojtek)
Napisano 18 listopada 2011 - 07:59
Przez ponad dziesięć lat zajmowałem się ochroną przyrody na terenach gdzie administruje moja firma.
W lasach zmieniło się tak wiele w kierunku ochrony przyrody tylko same lasy o tym niewiele mówią.
Może chodzi tu o zasadę nie gadać, a działać.
Przedstawię pokrótce kilka najważniejszych kierunków działania:
Udział lasów w tworzeniu rezerwatów przyrody funkcjonujących na terenach leśnych, użytków ekologicznych, stref ochronnych ptaków, pomników przyrody.
Leśnicy mają obowiązek zgłaszania do nadleśnictwa wszystkie nowe stanowiska roślin i zwierząt chronionych, prowadzą stałą działalność związaną z monitoringiem i badaniami występowania wilka i rysia w lasach.
Każde nadleśnictwo posiada tworzony na okres 10 lat program ochrony przyrody, który określa jakie działania powinno prowadzić w kierunku ochrony przyrody.
Co do wycinki to się zgadza tniemy ale jak ma funkcjonować przemysł meblarski, papierniczy, czy budowlany bez drewna ?
Powiem w prosty sposób, aby wszyscy zrozumieli co roku w rosnących lasach przyrasta pewna masa drewna i leśnicy mogą wyciąć nie więcej drewna niż ta przyrastająca w przeciągu roku masa, czyli następuje zachowanie ciągłości to w takim wielkim uproszczeniu.
W ostatnich czasach w lasach pozostawia się duże ilości posuszowego drewna, czyli suchych drzew, które przeważnie posiadają dziuple wykute przez dzięcioły.
Drewno to jest pozostawiane w lesie do całkowitego rozkładu, aby mogły z niego korzystać owady, grzyby i inne organizmy np. śluzowce.
A tak naprawdę można było by te drzewa suche wyciąć i wykorzystać, jako opał.
Tak, więc te lasy nie są takie straszne i bezwzględne dla przyrody jak się wydaje.
#243 (Adrian Ciechanowski)
Napisano 18 listopada 2011 - 10:29
Canon eos 400D+C 300mm f/4 L
http://fotografiaprz... ... strefa.pl/
Napisano 18 listopada 2011 - 14:57
Powiem jedno. Fajnie że coś się dzieje. Fajnie że liczy się wilki (w każdym powiecie tego samego osobnika jak to było w 90tych ? ), że dba się o rysie, super.
Natomiast na nadleśnictwo nie ma prawa, na zwykłego Kowalskiego już jest.
Doskonale wiadomo że jak ustawę napisano w taki sposób jak napisano, to nadgorliwy lub opłacony prokurator już sobie to odczyta.
Zwierzęta, rośliny chronić należy, i to oczywiste. tylko jak napisałem wcześniej. Widziałem na własne oczy kto zniszczył całe poletko Konwalii i Przylaszczki. Ja nie chodziłem po tym, bo chronione, a nadleśnictwo wysłało na to traktory i piły. Zaorano i nic nie ma. Nie jest to oczywiście jedyny przypadek.
Żeby było jasne. To nie wina nadleśnictwa. To jest wina ustawy i rządu. Mamy być jak bydło, siedzieć cicho i wykonywać rozkazy. Za feudalizmu przynajmniej nie nazywano tego cynicznie "demokracją".
WIELKIE BRAWO że zostawiacie drzewa do spróchnienia. Wreszcie ktoś doczytał w zarządzie spółki o łańcuchach troficznych. Może lasy jeszcze mają szansę by przestać być „monokulturą piły i sztucera”..
Napisano 18 listopada 2011 - 17:27
Stan faktyczny jest taki jak opisuje gdc
Wyobraż sobie że pewnego dnia wpadnie do Waszego lasu Rychu ..i ......i co zrobisz...?
Jeszcze Cię zamknąć nieopatrznie mogą...
http://ojczyznamoja.... ... o-umorzona
Napisano 21 listopada 2011 - 19:51
#247 (Paweł Wróblewski)
Napisano 21 listopada 2011 - 19:57
Napisano 21 listopada 2011 - 20:45
#249 (Paweł Wróblewski)
Napisano 21 listopada 2011 - 20:47
EDIT:
Art. 11
.... Gospodarowanie populacjami zwierzyny wymaga w szczególności:
7) utrzymywania struktury wiekowej i płciowej oraz liczebności populacji zwierzyny właściwych dla zapewnienia równowagi ekosystemów...
Napisano 21 listopada 2011 - 20:53
#251 (Paweł Wróblewski)
Napisano 21 listopada 2011 - 20:56
#252 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 21 listopada 2011 - 21:01
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
#253 (Paweł Wróblewski)
Napisano 21 listopada 2011 - 21:03
#254 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 21 listopada 2011 - 21:21
Ale oczywiście nikomu nie przeszkadza to w tym, aby wrzucić taką myśl do ustawy i wyprodukować kolejny prawny bubel
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
#255 (Paweł Wróblewski)
Napisano 21 listopada 2011 - 21:24
Przecież większość Kowalskich i Nowaków nigdy nie zajrzy w taką ustawę,a Ci którzy zajrzą i tak nie będą się zagłębiać...
Napisano 03 grudnia 2011 - 14:09
Dodatkowo połączmy sobie to z zakazem znoszenia padliny z ulicy. Bo zgodnie z ustawodastwem, ma to być wjeźdzone w drogę zgodnie z akcją "łatanie dziur na Euro 2012"...
Pozatym... łazenie po lesie.. Czatownia ? Co z tego że masz cichą zgodę lesniczego, czy właściciela pola.. czy nawet na własnym to zbudujesz... czy czasem zgodnie z prawem budowlanym, coś co jest wkopane w ziemie nie musi mieć zgody milorda urzędnika?
Napisano 06 grudnia 2011 - 21:26
Mnie jednak coś przyszło do głowy , czy ta ustawa o fotografowaniu to nie furtka dla Ochrony środowiska na czerpanie korzyści finansowych . Załóżmy ze przez rok ten zapis sobie funkcjonuje ,a po kilku latach wprowadzona zostanie odpłatność za robienie zdjęć tym gatunkom , a że pod pretekstem ochrony tego gatunku cena za możliwość fotografowania będzie bardzo duża . Zezwolenia będą tłumaczone tym iż pieniądze idą na ich ochronę . Skąd mi to przyszło do głowy ? A stąd że niedaleko mnie jest PN Słowiński który za możliwość robienia zdjęć dla znanej telewizji chciał bardzo wysokich opłat .
Napisano 07 grudnia 2011 - 09:44
Napisano 07 grudnia 2011 - 21:35
Napisano 19 kwietnia 2012 - 13:03
Budynek to obiekt połączony na stałe z gruntem za pomocą fundamentów. Musi mieć ściany i dach.
Budowla to generalnie wszystko inne co nie jest budynkiem. Kanał ściekowy, pomnik, maszt antenowy, most zapora wodna, bilbord wolnostojący itd. W tym również domek na drzewie
W myśl przepisów prawa budowlanego porządna czatownia jest niestety budynkiem. Ma ściany oraz dach (przegrody budowlane) oraz fundamenty (jeśli jest wkopana w ziemię). Aby nim nie była musi "leżeć" na ziemi.
Widziałem na zdjęciach liczne czatownie prezentowane na tym forum i dla mnie jako budowlańca uznawanie ich za budynki byłoby kuriozalne - niestety dla przepisu i urzędu nic nie jest kuriozalne. Zdrowy rozsądek mówi jedno a litera prawa drugie. Niestety dla naszych urzędników zdrowy rozsądek jest takim samym argumentem jak pistolet na wodę dla pędzącego czołgu.
Nieco inaczej ma się sprawa z małą architekturą. Na przykład altana ogrodowa w zależności od kubatury wymaga samego zgłoszenia lub pozwolenia. Czatownia spokojnie łapałaby się pod zgłoszenie, z którym musiałby wystąpić właściciel działki.
To tak w duuużym skrócie
P.S.
Pozwolenie na komórkę lub wiatę jest potrzebne choćby po to, aby nie wybudować jej w sposób utrudniający życie sąsiadom, lub sprzeczny z WZ.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich "czatowników"
EDIT:
art. 29 Prawa budowlanego ustalającym „katalog budów oraz robót budowlanych niewymagających pozwolenia na budowę” ust. 1 pkt 2:
pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki.