Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Luty 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1223 odpowiedzi w tym temacie

#221 UBI (Robert)

UBI

Napisano 07 lutego 2011 - 17:39

mmlolek, fajny raniuszek
Judyta super spotkanie i zdjęcia gratuluję
CANON

#222 Cerberiusz

Cerberiusz

Napisano 07 lutego 2011 - 18:01

... Podjedź w wolnej chwili, naprawdę warto. ... Polecam wystawę !!!

Byłem dzisiaj razem z rodzinką, co prawda miałem dwa podejścia, ale faktycznie było warto. Kilka zdjęć już gdzieś widziałem w internecie. Chyba kilka tu na forum, ale chyba.
Pozdrawiam Cię [you]

www.mikolajleszczynski.pl

#223 mmlolek

mmlolek

Napisano 07 lutego 2011 - 18:39

Cerberiusz Dziękuje za pozdrowienia :-)
PrzemekG,UBI, enkoder, Logiełka, Również dziękuje i pozdrawiam :-)

#224 buteo

buteo

Napisano 07 lutego 2011 - 18:53

monia77, bardzo fajny duży ;-)
turbol, koziołki w krzakach,błądzące wzrokiem za turbolem fajne także ;-)
WildRoses, ładnie wykorzystane ferie. Ciekawe zjawisko na 89 :-)

Ja pozazdrościłem forumowiczom kruków i postawiłem w polu szybki namiot. W zeszłą niedzielę kiedy był promienny wschód słońca, spózniłem się i zszedłem się z krukami w jednym czasie, co poskutkowało ich nieufnością i moim zniechęceniem do całodniowej zasiadki.
Wczoraj zaś byłem przed nimi,ale zastałem namiot złożony z połamanymi pałąkami. Porywisty wiatr go po prostu pokonał. Zanim udało mi się w nerwach go postawić do pionu,wcześniej powyciągać gałęzie wplątane w siatkę,którą był nakryty, kruki zdążyły nadlecieć prawie,że po ciemku. Myślę sobie znów wtopa :roll:
Czaiły się długo,ale jednak lądowały do żarcia. Były bardzo podejrzliwe i ciągle obserwowały wystajace szkiełko. Jadły krótko i odlatywały. Gdy zebrało się ich wiecej i zaczęły się kłótnie pstryknąłem kilka klatek. Niestety pogoda tym razem podła.
Ustawiłem je na 15 metrach,bo liczyłem na młodego bielika,który kręcił się po okolicy (miałem go nawet parę razy przed czatownią w lesie,tą na jastrzębia,ale za mało godzin tam spędziłem), jednak prawdopodobnie już zniknął z moich terenów.
15 metrów na kruka,to za daleko na moje szkło.
Za rok się lepiej przyłożę do czarnej braci,bo po dwóch zasiadkach jestem zafascynowany ich obserwowaniem :-) Te dzwięki z ich gardeł i skrzydeł są niepowtarzalne :-D .

94.
Dołączona grafika

95.
Dołączona grafika

96.
Dołączona grafika

Myszak o dziwo nie zaleciał ani razu,chyba musiał dostać baty od czarnych jak mnie nie było :mrgreen:
97.
Dołączona grafika

I leśny z początku lutego,gdy jeszcze mróz trzymał ...
98.
Dołączona grafika

99.
Dołączona grafika

#225 WildRoses

WildRoses

Napisano 07 lutego 2011 - 19:00

buteo, sporo masz tych czarnych diabłów, zwłaszcza 96 fajnie wygląda - jakby jakiś wiec. No i ładnie złapany pełzacz na 98.
Nikon i klamoty

#226 fotoania (Ania)

fotoania
  • Małomówny
  • 30 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:02

100.
Dołączona grafika

101.
Dołączona grafika

moja próbka zdjęć
nikon D7000 + 70-300 nikorr i inne drobiazgi

#227 barbados66

barbados66
  • Małomówny
  • 43 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:04

mmlolek, Miałeś naprawdę udany wypad. Najlepszy jest Raniuszek na 92.
buteo, Naprawdę ładne ujęcia 98. 99.
fotoania Ciekawe kadry tylko szkoda, że ucięłaś cześć ptaka na 100.Niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni :mrgreen:
Nikon D90 + 18-105 VR

#228 fotoania (Ania)

fotoania
  • Małomówny
  • 30 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:06

buteo fajne fotki, najbardziej podoba mi się pełzacz, strasznie ruchliwy trudno uchwycić ostrość.

#229 WildRoses

WildRoses

Napisano 07 lutego 2011 - 19:09

No to ciąg dalszy fotorelacji ;-)

Po śniadaniu narada wojenna co dalej. Pogoda mało zachęca do łażenia po górach:
102.
Dołączona grafika

Szybka decyzja – schodzimy w dół do Jaskini Niedżwiedziej. Pani przy kasie informuje, że zwiedzać można tylko w grupie, z przewodnikiem, żadnego oddalania się czy zostawania w tyle. No nic, kupujemy bilety, pozwolenie na fotografowanie i tu kolejny zonk – żadnych statywów. Mówi się trudno – będziemy improwizować.
103.
Dołączona grafika

Sama jaskinia faktycznie robi wrażenie, jednak wykupienie pozwolenia na zdjęcia całkowicie mija się z celem. Światło zapala się tylko na chwilę kiedy przewodnik akurat omawia dany fragment, dookoła turyści błyskający fleszami i włażący w kadr. Do tego pstrykamy z ręki na masakrycznie wysokim ISO licząc, że może coś wyjdzie nie poruszone, albo jak ja kombinujemy z ustawieniem aparatu na każdym kawałku murku czy poręczy i modlimy się, żeby cokolwiek wyszło.

Po wyjściu z jaskini chwila zastanowienia co dalej, a w tzw międzyczasie szybkie strzały do koczujących na pobliskich krzakach sosnówek i kowalików:
104.
Dołączona grafika

105.
Dołączona grafika

Decydujemy w końcu zejść do wsi Kletno i poszukać miejsca gdzie dają jakieś papu. Trafiamy na rewelacyjną knajpę dla harleyowców, wsuwamy po pstrągu i ruszamy w drogę powrotną na Śnieżnik. Pogoda robi nam niespodziankę więc po drodze czas na kilka „pocztówek”
106.
Dołączona grafika

Tuż przed zachodem docieramy do schroniska, akurat tak by z okna jadalni, przy kubełku gorącej herbaty, podziwiać jak słońce różową poświatą przykrywa okoliczne góry i doliny
107.
Dołączona grafika
Nikon i klamoty

#230 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 07 lutego 2011 - 19:12

WildRoses, - HA, drobnica nawet tam Ci nie ucieka :D, chyba wiedzą żeś stworzycielką luksusowego karmnika w kuj-pom. :P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#231 Eddie

Eddie

Napisano 07 lutego 2011 - 19:17

WildRoses, fajne fotki, szkoda że nie włożysz tego do jakiegoś odrębnego wątku. Z poprzedniej strony bajka.

#232 WildRoses

WildRoses

Napisano 07 lutego 2011 - 19:24

kurdeniewiemco, cały sekret w tym, że tam te ptaszyska są całkowicie przekupione przez turystów i tylko czekają aż im się coś pod dziób podłoży :mrgreen:

Eddie, dzieki, do tematu też coś się znajdzie - tu zależało mi bardziej na opisaniu pokrótce całej historyjki
Nikon i klamoty

#233 mmlolek

mmlolek

Napisano 07 lutego 2011 - 19:36

buteoGratuluje czarnych,ilekroć wychodzę wcześnie rano na spacer do lasu słyszę w oddali jak kraczą a potem przelatują nad moją głową.Niesamowity jest ten dźwięk,szczególnie gdy jest szaro i mglisto.
barbados66, Dzieki,liczę że następne będą jeszcze lepsze.
WildRoses, Ładne fotki,szczególnie kowalik z nietypowej perspektywy .

#234 fotoania (Ania)

fotoania
  • Małomówny
  • 30 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:41

108
Dołączona grafika
był strasznie gadatliwy, dziub mu się nie zamykał

#235 barbados66

barbados66
  • Małomówny
  • 43 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:53

fotoania, Ten kaczor jakoś mi nie leży. ;-) Wydaje się taki płaski.
Nikon D90 + 18-105 VR

#236 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:55

WildRoses, piękne klimaty i zdjęcia ;-)
fotoania, zdjęcie pierwsza klasa żeby nie kadr zbyt centralnie z prawej było by lepiej i perspektywa za wysoka jak masz inne to wstaw ;-)

#237 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:58

Wydaje się taki płaski.

Perspektywa jest za wysoka.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#238 barbados66

barbados66
  • Małomówny
  • 43 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 20:03

Perspektywa jest za wysoka.

kalinek123, Dzięki, za wskazanie właściwego określenia =]
Nikon D90 + 18-105 VR

#239 ShedirAchird (Szymon Mic)

ShedirAchird
  • Użytkownik
  • 726 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 20:29

Dzisiaj wybrałem się w moją zachodową miejscówkę. Wyszedłem odpowiednio wcześniej, by spokojnie dojść i... Zastałem znowu niemal czyste niebo. Wziąłem ze sobą cokina połówkę ND8 z półtwardym gradientem i sobie strzelałem...

Wyprzedzam pytanie. Z ingerencji, poza kilkoma słupkami w tle (a blee), był balans bieli (5400/80) i dodany filtr jasność/kontrast (40/0). Sam balans bieli może być kontrowersyjny, jednak trudno o dobry balans, przy zachodach słońca. Druga sprawa, to niestety przekłamanie hosta zdjęć, monitora, etc.

Szkoda, że nie miałem statywu, bo prawdziwa jazda zaczęła się, jak słońce się zanurzyło za horyzont. No i już trzeba było wracać, bo miejscówkę mam trochę daleko od domu, a nie byłem mobilny.

109
Dołączona grafika

110
Dołączona grafika

111
Dołączona grafika

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8

www.2obiektywy.pl

#240 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 07 lutego 2011 - 20:33

WildRoses, dzięki, przypomina mi się obóz wędrowny w dawnych czasach, ruszyliśmy wtedy ze Stronia Śląskiego do Kudowy. Co noc w innym schronisku. Fajnie się ogląda i czyta Twoją opowieść.
fotoania, sorki, że powtórzę za kolegami ale pewni Ci się przyda. Zbyt centralnie, za wysoka perspektywa, nieostre i niektóre partie prześwietlone ale to początki i nie przejmuj się tylko pracuj nad kadrem, naświetleniem.
A z innej beczki

dziub mu się nie zamykał

dziób

Pozdrawiam