Luty 2011
(Robert)
Napisano 07 lutego 2011 - 17:39
Judyta super spotkanie i zdjęcia gratuluję
Napisano 07 lutego 2011 - 18:01
Byłem dzisiaj razem z rodzinką, co prawda miałem dwa podejścia, ale faktycznie było warto. Kilka zdjęć już gdzieś widziałem w internecie. Chyba kilka tu na forum, ale chyba.... Podjedź w wolnej chwili, naprawdę warto. ... Polecam wystawę !!!
Napisano 07 lutego 2011 - 18:53

turbol, koziołki w krzakach,błądzące wzrokiem za turbolem fajne także

WildRoses, ładnie wykorzystane ferie. Ciekawe zjawisko na 89

Ja pozazdrościłem forumowiczom kruków i postawiłem w polu szybki namiot. W zeszłą niedzielę kiedy był promienny wschód słońca, spózniłem się i zszedłem się z krukami w jednym czasie, co poskutkowało ich nieufnością i moim zniechęceniem do całodniowej zasiadki.
Wczoraj zaś byłem przed nimi,ale zastałem namiot złożony z połamanymi pałąkami. Porywisty wiatr go po prostu pokonał. Zanim udało mi się w nerwach go postawić do pionu,wcześniej powyciągać gałęzie wplątane w siatkę,którą był nakryty, kruki zdążyły nadlecieć prawie,że po ciemku. Myślę sobie znów wtopa

Czaiły się długo,ale jednak lądowały do żarcia. Były bardzo podejrzliwe i ciągle obserwowały wystajace szkiełko. Jadły krótko i odlatywały. Gdy zebrało się ich wiecej i zaczęły się kłótnie pstryknąłem kilka klatek. Niestety pogoda tym razem podła.
Ustawiłem je na 15 metrach,bo liczyłem na młodego bielika,który kręcił się po okolicy (miałem go nawet parę razy przed czatownią w lesie,tą na jastrzębia,ale za mało godzin tam spędziłem), jednak prawdopodobnie już zniknął z moich terenów.
15 metrów na kruka,to za daleko na moje szkło.
Za rok się lepiej przyłożę do czarnej braci,bo po dwóch zasiadkach jestem zafascynowany ich obserwowaniem

94.

95.

96.

Myszak o dziwo nie zaleciał ani razu,chyba musiał dostać baty od czarnych jak mnie nie było

97.

I leśny z początku lutego,gdy jeszcze mróz trzymał ...
98.

99.

Napisano 07 lutego 2011 - 19:00
(Ania)
Napisano 07 lutego 2011 - 19:04
buteo, Naprawdę ładne ujęcia 98. 99.
fotoania Ciekawe kadry tylko szkoda, że ucięłaś cześć ptaka na 100.Niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni

(Ania)
Napisano 07 lutego 2011 - 19:06
Napisano 07 lutego 2011 - 19:09

Po śniadaniu narada wojenna co dalej. Pogoda mało zachęca do łażenia po górach:
102.

Szybka decyzja – schodzimy w dół do Jaskini Niedżwiedziej. Pani przy kasie informuje, że zwiedzać można tylko w grupie, z przewodnikiem, żadnego oddalania się czy zostawania w tyle. No nic, kupujemy bilety, pozwolenie na fotografowanie i tu kolejny zonk – żadnych statywów. Mówi się trudno – będziemy improwizować.
103.

Sama jaskinia faktycznie robi wrażenie, jednak wykupienie pozwolenia na zdjęcia całkowicie mija się z celem. Światło zapala się tylko na chwilę kiedy przewodnik akurat omawia dany fragment, dookoła turyści błyskający fleszami i włażący w kadr. Do tego pstrykamy z ręki na masakrycznie wysokim ISO licząc, że może coś wyjdzie nie poruszone, albo jak ja kombinujemy z ustawieniem aparatu na każdym kawałku murku czy poręczy i modlimy się, żeby cokolwiek wyszło.
Po wyjściu z jaskini chwila zastanowienia co dalej, a w tzw międzyczasie szybkie strzały do koczujących na pobliskich krzakach sosnówek i kowalików:
104.

105.

Decydujemy w końcu zejść do wsi Kletno i poszukać miejsca gdzie dają jakieś papu. Trafiamy na rewelacyjną knajpę dla harleyowców, wsuwamy po pstrągu i ruszamy w drogę powrotną na Śnieżnik. Pogoda robi nam niespodziankę więc po drodze czas na kilka „pocztówek”
106.

Tuż przed zachodem docieramy do schroniska, akurat tak by z okna jadalni, przy kubełku gorącej herbaty, podziwiać jak słońce różową poświatą przykrywa okoliczne góry i doliny
107.

(Paweł Wróblewski)
Napisano 07 lutego 2011 - 19:12

Napisano 07 lutego 2011 - 19:17
Napisano 07 lutego 2011 - 19:24

Eddie, dzieki, do tematu też coś się znajdzie - tu zależało mi bardziej na opisaniu pokrótce całej historyjki
Napisano 07 lutego 2011 - 19:36
barbados66, Dzieki,liczę że następne będą jeszcze lepsze.
WildRoses, Ładne fotki,szczególnie kowalik z nietypowej perspektywy .
(Ania)
Napisano 07 lutego 2011 - 19:53

Napisano 07 lutego 2011 - 19:55

fotoania, zdjęcie pierwsza klasa żeby nie kadr zbyt centralnie z prawej było by lepiej i perspektywa za wysoka jak masz inne to wstaw

Napisano 07 lutego 2011 - 19:58
Perspektywa jest za wysoka.Wydaje się taki płaski.
http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!
Napisano 07 lutego 2011 - 20:03
kalinek123, Dzięki, za wskazanie właściwego określenia =]Perspektywa jest za wysoka.
(Szymon Mic)
Napisano 07 lutego 2011 - 20:29
Wyprzedzam pytanie. Z ingerencji, poza kilkoma słupkami w tle (a blee), był balans bieli (5400/80) i dodany filtr jasność/kontrast (40/0). Sam balans bieli może być kontrowersyjny, jednak trudno o dobry balans, przy zachodach słońca. Druga sprawa, to niestety przekłamanie hosta zdjęć, monitora, etc.
Szkoda, że nie miałem statywu, bo prawdziwa jazda zaczęła się, jak słońce się zanurzyło za horyzont. No i już trzeba było wracać, bo miejscówkę mam trochę daleko od domu, a nie byłem mobilny.
109

110

111

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8
www.2obiektywy.pl
(Piotr)
Napisano 07 lutego 2011 - 20:33
fotoania, sorki, że powtórzę za kolegami ale pewni Ci się przyda. Zbyt centralnie, za wysoka perspektywa, nieostre i niektóre partie prześwietlone ale to początki i nie przejmuj się tylko pracuj nad kadrem, naświetleniem.
A z innej beczki
dzióbdziub mu się nie zamykał
Pozdrawiam