Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Luty 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1223 odpowiedzi w tym temacie

#481 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 12 lutego 2011 - 13:41

Harvester, na 189. góralek.

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#482 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 13:47

Gratuluję wszystkim pięknych kadrów :clap:
Ja również byłem dzisiaj w terenie,ale niestety
nic konkretnego nie widziałem i fotek brak.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#483 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 13:58

Niestety ale ja mam tylko takie dzisiejsze gnioty. Rano piękne słońce, wyszłam na podwórko- ciemnica i śnieg sypie, wróciłam do domu- znów piękne słoneczko zaświeciło. Jakoś nie miałam dziś szczęścia.
200.
Dołączona grafika
201.
Dołączona grafika

#484 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 14:09

Judyta, ale masz tam u siebie zimę! W Poznaniu od rana piękne słońce! A ja w domu siedzę :cry: Fajne fotki!

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#485 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 14:09

Harvemester wyprawe marzenie miales , dawaj wiecej fotek , nie wstydz sie :-D

UBI udana wyprawa i braciszek :mrgreen:

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#486 Szczepan

Szczepan

Napisano 12 lutego 2011 - 14:22

Judyta, fajne sikoraski. Natepnym razem Ci sie poszczęsci ze światełkiem :mrgreen:

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#487 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 lutego 2011 - 14:59

Iroslav - no co za mendy...;/
Harvester - Ty już pół świata zwiedziłeś a masz dopiero 15lat, zazdraszczam ;>
UBI + Logiełka = ciekawa fotorelacja :P
Judyta - w/g mnie bez słońca wyszło lepiej. Fajne kolory.

Co wyjście to lepiej :)

W nocy okrutna snieżyca, wiatr wiał z taką siłą, że myślałem że wyssa mnie z pokoju razem z łóżkiem :P
Wstałem więc dopiero o 8, co się okazało słońce i tylko słońce na niebe :)
o 9 byłem w lesie. Cholera znowu śniegu napadane, ściółka zamarznięta - dupa nie podchód będzie...
Na początku spłoszyłem jakieś byki w młodniku(wogoóle nie wiedziałem że tam są :P)
W między czasie jakaś wiewióra narobiła hałasu gdy mnie zobaczyła:
202.
Dołączona grafika

Łaziłem i łaziłem, w końcu doszdłem do miejsca gdzie wczoraj miałem te byki.
Dokładnie w tamtym miejscu na śniegu odtajane 3 place, no i tropy prowadzące na północ.
Po zbadaniu tropów(legowisk, odchodow) okazało się, że świeżynki :D, więc poszedłem za tropem.
Tym razem to ja 1 dostrzegłem je, a nie jak do tej pory one mnie.
Byki stały w dole pomiędzy swierkami, w totalnym cieniu, ledwo je tam widać było.
wycierały grzbiety i wieńce o świerki, na początku widziałem tylko 2, potem kilka innych.

203.
Dołączona grafika

Chwilę je obserwowałem i myślałem co tu robić, podchodzić po tym zamarzniętym dnie lasu czy czekać.
Zdjęłem kurtke bo do podchodu się nienadawała, odpiąłem monpod i czekam.
Wtedy byki postanowiły iść w moją stronę, chociaż nie do końca bo lekko skręcały.
Pech chciał że wyszły w taką gestwinę że AF mógł pomarzyć by ustawić ostrość tam gdzie chcę.
A na manulanym ostrzeniu to szału nie ma, 1 gniot nietrafiony:P
nastepne już lepiej choć też bez rewelacji:P
Pod niektórymi wrzucam linki do większych wersji.

204. pierwsza próba a ustawieniem ostrości i nie trafiłem :P
Dołączona grafika

205.jeden z byków przystanął i powycierał wieniec w jakieś krzaki, przez co mogłem precyzyjniej wyostrzyć.
Dołączona grafika

206.większa wersja pod zdjęciem.
Dołączona grafika
http://img806.images...40/img4401m.jpg

207.większa wercja pod zdjęciem.
Dołączona grafika
http://img204.images...49/img4402k.jpg

208.
Dołączona grafika

Byków okazało się kilkanaście, masywne dość były, ale bez jakiś konkretnych wieńców.

Po wszystkim poszedłem jeszcze w jedno miejsce, tam zaskoczyła mnie inna chmara, tym razem skład wymieszany, byki, cielaki, łanie.
209.
Dołączona grafika

Jak taka tendencja się utrzyma to jutro powinny być już przyzwoite foty ;)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#488 WildRoses

WildRoses

Napisano 12 lutego 2011 - 15:00

Harvester, ciekawa fotorelacja, ale przydałoby się jeszcze słówko komentarza - dla większości z nas to pewnie zupełna egzotyka więc miło byłoby poczytać o fotografowaniu w Afryce.

UBI, Logiełka, przeczytałam i obejrzałam z zainteresowaniem, słońce Wam dopisało i widzę, że kilka fajnych kadrów zrobiliście - np. sroczki, kruk na 200 czy kaczka z turbodoładowaniem ;-)

Judyta, mnie się tam podobają ptaki w padającym śniegu, tylko ten patol jakiś taki mało reprezentacyjny ;-) Też mialam w planach na dziś sikory tym bardziej, że pojawiła się czubatka, ale rano jak było piękne światło trzeba było z psem do weterynarza jechać, a potem pogoda pojawiły się chmury i odpuściłam sobie fotografowani a jedynie pooglądałam kłótnie przy karmniku.

kurdeniewiemco, normalnie nie przestajesz mnie zaskakiwać ;-) Faktycznie, forma rośnie. Okoliczności przyrody jak widać nie ułatwiały Ci zadania ale i tak aż mnie skręca z zazdrości ;-)
Nikon i klamoty

#489 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 15:08

...aż mnie skręca z zazdrości ;-)

Mnie też ;D
kurdeniewiemco, Gratuluję kolejnego,bardzo udanego spotkania.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#490 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 15:13

Harvester, niezła wyprawa :-)

UBI, Logiełka, dzięki za relację z Waszego pleneru.

Judyta, do Ciebie sroga zima wróciła ;-)

kurdeniewiemco, faworyzuję jelenie ;-) więc Twoja wyprawa na wielki +
Powodzenia jutro!

Ja teraz też idę na wyprawę...z Mmmotórrrzystką ;-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#491 Szczepan

Szczepan

Napisano 12 lutego 2011 - 15:19

kurdeniewiemco, szalejesz z tymi jeleniami. Dajesz jeszcze. :mrgreen:

EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#492 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 lutego 2011 - 15:23

WildRoses,kalinek123 - nie ma żurawi to trza coś robić :P
Ark - oby tylko nie napadało więcej śniegu a jakoś to będzie, dzięki.

Dajesz jeszcze. :mrgreen:

to jutro, z dzisiaj więcej gniotów nie ma :P

#493 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 12 lutego 2011 - 15:24

Jutka fajne te siksy
Paweł jadę do Ciebie na Jelenie. Fajny miałeś spacerek.

#494 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 lutego 2011 - 15:27

Piotr - zapraszam jesienią, teraz nikłe szanse na dobre foty, 6 razy tam byłem i gnioty, więc sam widzisz. Jesienią napewno szanse będą o wiele większe :)

#495 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 12 lutego 2011 - 15:30

kurdeniewiemco, Fajny spacer. 207 :bow:. Oby jutro było jeszcze lepiej.

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#496 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 15:46

Judyta, do Ciebie sroga zima wróciła ;-)

Sypało tylko jak wyszłam z domu, teraz jest piękne słoneczko, a dokładniej już zachód- ale bym se gdzieś wyskoczyła na zachodzik :-(
kurdeniewiemco, świetne miałeś spotkanie, zazdroszczę, chciało by się posiedzieć przy jeleniu :mrgreen:

#497 kr00tki

kr00tki
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 16:05

Widzę że słoneczko powyłaziło i foty jakieś takie ciekawsze:) Ja dzisiaj mimo pięknej powody ni zdołałem się wyłgać z obowiązków domowych więc wybrałem się tylko na krótki spacer ze swoją poczciwą staruszką Lucyną :)
210.
Dołączona grafika
211.
Dołączona grafika

Po spacerku założyłem radziecki obiektyw Indystar 3,5/50 + dwa pierścienie i popełniałem makro wiosenne.
212.
Dołączona grafika
213.
Dołączona grafika
214.
Dołączona grafika

przepraszam za brak numeracji, poprawiłem :)
pozdrawiam Krzysztof "kr00tki" Luboch Olympus E-520 luboch.com/blog

#498 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 12 lutego 2011 - 16:32

UBI, Logiełka, fajna relacja z braterskiego wypadu w teren, a i fotek bardzo udanych też się parę znalazło :-)

Judyta, mnie rano o 6:10 zima też zaskoczyła :-/ dlatego uderzyłem w dalszą kimę. Jednak o 7:30 tak piękne słoneczko zajrzało do pokoju przez okno, więc nie mogłem sobie podarować wyjścia w teren, ale o tym za moment ;-)

Harvester - piękna fotorelacja! Tak jak pisał kurdeniewiemco, już chyba pół świata zwiedziłeś ;-)

kurdeniewiemco, jelenie :thumbsup: Super sprawa mieć możliwość ich uwiecznienia. Ja jeszcze nie trafiłem na ciekawą miejscówkę z królami lasu. Warunki miałeś niesprzyjające przez tą gęstwinę, jednak parę kadrów wpadło mi w oko ;-)

kr00tki, uzupełnij numerację ;-) Zapachniało wiosną ;-)

Ja dzisiaj po zasileniu stołóweczki ruszyłem w teren, z nadzieją na ciekawe spotkanie.
Na samym początku wypłoszyłem trzy dzikusy z zagajnika - na fotkę załapał się ostatni - jednak ostrość trochę poszła za niego :-/ crop około 50%
215.
Dołączona grafika

Gdzieś po 10 sekundach spłoszony najwyraźniej przez dziki (tak przypuszczam) podbiegł do mnie młody koziołek na odległość 8-10 metrów. Stałem nieruchomo przez kilka sekund i czekałem aż wyjdzie zza drzew na czysty kadr. Pierwsza fota AF nie trafił (chyba z wrażenia ;-)) na drugą fotkę niestety nie mogłem liczyć bo mi na wyświetlaczu pokazał się symbol baterii :mur3: a zapasowa w plecaku na plecach :mur3:

Następnie zatrzymałem się na godzinkę przy świeżo zrobionej dziupli, tuż przy ziemi (czy to robota czarnego ?). Niestety nie zabrałem ze sobą krzesełka i nogi w kuckach zaczęły zbytnio cierpieć. Na leżenie czy siedzenie na ziemi w lutym nie odważyłem się, więc ruszyłem dalej.
216.
Dołączona grafika

chwilę później miałem na celowniku wegetarianki - jednak las utrudnia nam zadanie (chociaż te leśne foty są najpiękniejsze). Ze 40 minut podchodów na odpowiednią odległość pozwoliło na parę w miarę przyzwoitych kadrów.
217.
Dołączona grafika

218.
Dołączona grafika

219.
Dołączona grafika

220.
Dołączona grafika

Na koniec dwa kadry w oziminie :-)
221.
Dołączona grafika

222.
Dołączona grafika

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#499 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 12 lutego 2011 - 16:47

MUSTANG_71, Fajne spotkanie z dzikiem. Sarny 1 klasa.
PS - Myślicie, że w zakładzie fotograficznym zrobią mi odbitkę 80x20cm, lub o zbliżonych rozmiarach?

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#500 Szczepan

Szczepan

Napisano 12 lutego 2011 - 17:02

MUSTANG_71, wypad w plener pierwsza klasa. Tyle zwierza spotkac, to duża przyjemność i jeszcze z takim światełkiem. Gratuluje.